otrium

We kijken voortdurend wat geautomateseerd kan worden.

Interview met Max Klijnstra medeoprichter van Otrium.

Otrium-oprichters Max en Milan begonnen na hun bachelor met een kledingbedrijf dat onder andere sweaters maakte. De sweater ‘Evil Cats in Space’ liep supergoed, maar ‘Skulls & Roses’ een stuk minder. De inspiratie voor Otrium komt dan ook voort uit een terugkerend problemen voor zowel grote als kleine modemerken: kleding die niet verkocht wordt. De oplossing: een outlet marketplace waar oude collecties van merken tegen hoge kortingen aangeboden worden.

Een screenshot van de website van Otrium

Opvallend aan Otrium is dat het concept voor zowel toeleveranciers als klanten werkt. Max: “Als consument kun je naar de Designer Outlet in Roermond als je per merk een store wilt met hoge kortingen. Maar je moet er wel heen en je weet nooit wat je aantreft. Online is er bijvoorbeeld flash sales, waarbij je gedurende één week een significante korting op een merkproduct krijgt. Doorgaans wordt dit door een andere partij verstuurd en duurt het weken voordat je je kleding krijgt. Go back to gaat niet. Dat is niet meer van deze tijd. Otrium is daarom zowel voor de consument als de leverancier een oplossing. Hoe meer merken zich aansluiten, hoe groter het aantal klanten wordt.” Niet elk merk was echter van meet af aan bereid zich aan te sluiten.

Otrium is zowel voor de consument als de leverancier een oplossing.

Max Klijnstra medeoprichter Otrium
Dozen met het Otrium-logo in een kast in hun kantoor en een scherm waarop hun website getoond wordt.

Diverse businessmodellen uitgeprobeerd

De feedback die Otrium van de merken kreeg die geen klant wilden worden, namen ze zeer serieus. Max: “Die merken vertelden ons wat we hen zouden moeten bieden om ze aan ons te kunnen binden. Deze informatie hebben we gebruikt om vast te stellen hoe we ons nog moesten ontwikkelen.” Dat is een goede strategy gebleken, want Otrium groeit 400% per jaar.

“We hebben iets gevonden dat werkt, waar zowel klanten als leveranciers op zitten te wachten. Dat heeft overigens een tijdje geduurd, we hebben diverse businessmodellen uitgeprobeerd. Wij vonden dat lastig om mee om te gaan, we hadden immers een bepaald idee aan onze investeerders gepresenteerd. Later bleek dan dat zo’n idee niet haalbaar was. Maar onze investeerders waren hierin relaxter dan wij, wat ons veel inzichten gaf. Soms moet je afscheid nemen van iets, waarvan je twee maanden daarvoor dacht dat het de oplossing voor alles was. Je moet niet te star zijn. Zo leerden we dat wat voor een klein merk werkt, ook voor een groot merk kan werken, alleen op een andere schaal.”

We hebben diverse businessmodellen uitgeprobeerd.

Max Klijnstra medeoprichter Otrium
Otrium-oprichters Max en Milan met een grote knuffelbeer

Technology is onmisbaar

“De schaalbaarheid van het platform is al vanaf het begin superbelangrijk. Neem bijvoorbeeld het managen van het warehouse, met een voorraad van zo’n 100 merken. Elk merk is complete en verschillend. Niet alleen voorraaddata, barcodes, verpakkingen en productbeschrijvingen verschillen, zelfs hoe de maat L genoemd wordt is overal anders. Stel dat dat aantal merken verdubbelt, dan kan het niet zo zijn dat de verwerkingstijd ook verdubbelt. We kijken voortdurend wat geautomatiseerd kan worden, zodat een handeling voortaan twee minuten duurt in plaats van twee uur. Technology is daarin onmisbaar. We willen voorkomen dat we voor alles mensen aan moeten nemen, dat is niet schaalbaar. Daarom investeren we nu vooral in data en machine learning, om het bedrijf toekomstbestendig en wendbaar houden.”

Een helpcentermedewerker van Otrium achter haar bureau

“Dit kan niks zijn”

Ook het betalingsproces moet schaalbaar en technologisch dusdanig geavanceerd zijn dat het makkelijk geïntegreerd kan worden met de systemen en mee kan blijven groeien. “Dat bleek niet zo makkelijk. Onze eerste ervaring met een PSP was alsof we samenwerkten met de overheid. Je hebt een boekwerk nodig om het te begrijpen, om van het design maar niet te spreken. eruit alsof je 15 jaar terug in de tijd gaat. Bovendien betaal je overal fees voor, terwijl het een raadsel is waarvoor je betaalt. Om eerlijk te zijn; toen we in aanraking kwamen met Mollie dacht ik: dit is zoveel goedkoper, dat kan niks zijn. Dat bleek een misvatting, zeker toen we erachter kwamen hoe makkelijk de integratie is, het verliep werkelijk naadloos.”

“Bijkomend voordeel is dat alles nu in één systeem zichtbaar is. Helemaal nu ook Klarna geïntegreerd is. Voorheen werkten we met meerdere losse systemen, voor bijvoorbeeld Klarna en PayPal Nu is alles zichtbaar in één overzicht. De klantafdeling is hier heel blij mee, want het maakt hun werk een stuk makkelijker. En de kosten zijn ook nog eens gedaald. de schaalbaarheid: sinds de overstap naar Mollie verwerken we 4x zoveel transacties, terwijl het aantal medewerkers gelijk gebleven is. Dit geeft ons een solid basis om nog veel groter te worden.”

> “Sinds de overstap naar Mollie verwerken we 4x zoveel transacties, met hetzelfde aantal medewerkers.”

Max Klijnstra medeoprichter Otrium

Krijg betere betalingen.