Dobbi

Er komt een punt waarop we goedkoper zijn dan onze grootste competitor: de wasmachine thuis.

Interview met Maurits oprichter van Dobbi.

Een aantal jaar geleden werkte Dobbi-oprichter Maurits op de ZuidAs in Amsterdam. “Ik zag nergens een plek waar ik mijn pakken kon laten reinigen.” En dat terwijl hij zag dat er een groeiende behoefte aan zulke dienstverlening was. Op een dag liep hij door Brussel, waar hij een stomerij zag die 24/7 geopend was. “Er werd gebruik gemaakt van lockers, je deed alles met je mobiel en er kwam geen vast personeel aan te pas. Dit opende mijn ogen. Van jongs af aan wilde ik al een eigen bedrijf beginnen. Nu zag ik iets waar echt potentie in zat.” Hieruit is dobbi ontstaan: schone kleren binnen 48 uur terug in huis.

Van jongs af aan wilde ik een bedrijf beginnen, nu zag ik iets waar echt potentie in zat.

Maurits Tiethof oprichter van Dobbi

In eerste instantie wilde Maurits het voorbeeld met de lockers uit Brussel in Nederland uitrollen. Hij maakte een businessplan en probeerde hier financiering voor te regelen, maar toen dat niet van de grond kwam, kreeg hij ‘het beste advies van zijn carrière’ van Fokke de Jong van SuitSupply: ‘kap met plannen maken, begin gewoon!’ “En dus opende ik mijn eigen stomerij aan de Overtoom in Amsterdam: Bubble & Stitch.”

Met de ervaring die Maurits in zijn vorige baan in het winkelvastgoed had opgedaan, zette hij een strak concept neer. “In deze winkel heb ik enorm veel geleerd. Overdag heb je weinig te doen, maar na zessen stond er een rij tot buiten. Toen heb ik het idee van de lockers opnieuw geïntroduceerd. In de winkel, maar ook op de ZuidAs had ik meerdere lockers staan. Die mensen konden hun kleding ophalen wanneer het hen uitkwam, terwijl ik ze zelf op een rustiger moment kon halen en brengen.”

Kleerhangers en bonnen in het kantoor van Dobbi

Online is toch de oplossing

Om het echter verder te laten groeien waren meer vestigingen nodig en dan zouden de personeelskosten door het dak gaan. Voor Maurits vormde dit de onderbouwing dat online toch de oplossing was. Internationaal waren er meer bedrijven die dit deden, waar Maurits zich goed in verdiept heeft, zoals Washio in de VS. “Die brachten de was rond met eigen vervoer. Mijn conclusie was echter dat dat veel te duur is, je moet teveel assets hebben. Bovendien waren dat allemaal internetondernemers, ze hadden geen ervaring in de branche. Ik wel en daarom wist ik welk verschil kwaliteit kan maken.” Washio is dan ook failliet gegaan.

Ik wist welk verschil kwaliteit kan maken.

Maurits Tiethof oprichter van Dobbi

Ondertussen bleef het niet onopgemerkt dat de stomerij in Amsterdam goed liep. Op basis hiervan sleepte Bubble & Stitch onder andere de prijs voor de meest innovatieve stomerij van Nederland in de wacht. Mede door deze naamsbekendheid werd Maurits benaderd door PostNL. “PostNL was tot de conclusie gekomen dat het zonde is dat hun busjes vol met spullen héén rijden, maar leeg terugkomen. Ze vroegen zich af bij welke diensten er gebracht én gehaald moet worden. Daarop hebben ze mij benaderd. Hierdoor werd mijn hele probleem in één klap opgelost.”

Het bestelproces van Dobbi

Het hele systeem opnieuw ontwikkeld

Gaandeweg had Maurits Ruben leren kennen, die met zijn aanpak voor het stomen van bruidskleding ook succesvol geworden was in de stomerijbranche. “We hebben onze kennis samengevoegd en hebben toen een pilot met PostNL gedaan.” Dit leverde veel interessante learnings op. Zo kwamen de heren er achter dat er daadwerkelijk een markt is voor deze dienst, met terugkerende klanten. Het halen en brengen met PostNL werkte goed en bovendien bleek dat de chauffeurs het werk leuk om te doen vonden.

“Met deze ervaring als businessplan gingen we naar Henkel en PostNL die allebei wilden investeren. Hiermee hebben we twee hele waardevolle strategische partners. Daarop hebben we eerst het hele systeem opnieuw ontwikkeld, zodat het echt futureproof is. Bij gewone stomerijen wordt nog steeds gewerkt met bonnetjes die aan je jasje geniet worden. Wij hebben een barcodesysteem ontwikkeld dat op het waslabel geplakt wordt. Daardoor wordt elk kledingstuk aan het juiste account gekoppeld. Zo kunnen we elk stuk door het hele proces heen volgen.”

Ik heb er geen omkijken naar

“Toen we het systeem opnieuw aan het inrichten waren, hebben we ook de betalingen aangepakt. Met de lockers verstuurden we betaallinks per mail, wat we vervolgens in Excel bijhielden, niet te doen. Tijdens de pilot hebben we kortstondig met een grote partij gewerkt. Er was nooit contact mogelijk, niet handig als je aan het opstarten bent. Liefst besteed ik belangrijke dingen uit aan de partners die daar het beste in zijn. Het is ontzorging. Dus vroegen we aan onze developers wat volgens hen de beste partij is. Zij gaven aan dat dat Mollie is. Dat bleek te kloppen, ik heb er geen omkijken naar omdat het altijd goed gaat.

Ik besteed belangrijke dingen uit aan partners die daar het beste in zijn.

Maurits Tiethof oprichter van Dobbi

Voor onze klanten moeten we al genoeg drempels proberen weg te halen, maar het betaalvlak is in elk geval geen beperking voor onze groei.” En andere beperkingen? “Dat gaat de tijd uitwijzen. Omdat we met de beste stomerijen samenwerken, met de nieuwste machines waardoor het reinigingsproces efficiënt en milieuvriendelijk is, verwacht ik dat er binnen nu en 10 jaar een punt komt waarop we goedkoper zijn dan onze grootste concurrent: de wasmachine thuis.”

Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.