STOX Energy Socks

Het kwam behoorlijk dichtbij: eleven fabriek staat in Noord-Italië. Maar na een flinke dip zetten we nu weer stappen vooruit.

Interview met Caspar Disselhoff oprichter van STOX Energy Socks.

De marathon van New York was nog maar een paar hardlooptrainingen van hem verwijderd, toen Caspar Disselhoff in 2012 een blessure opliep. Het advies: steunkousen. Bij gebrek aan functionele sokken waar je niet compleet mee voor paal liep, besloot Caspar het zelf te doen. Samen met zijn vader, vaatchirurg gespecialiseerd in spataderen, ontwikkelde hij STOX Energy Socks: comfortabele compressiekousen met stijlvolle designs.

Sokken uit coronagebied

In korte tijd is STOX uitgegroeid tot een van de belangrijkste aanbieders van compressiesokken. Voor de wandelcollectie werkt de retailer bijvoorbeeld samen met de Koninklijke Wandelbond. Caspar: “We bedienen op dit moment de hele Europese markt, maar zijn op weg om een global brand te worden.”

Die eerste nieuwsberichten uit Noord-Italië waren wel even slikken, de fabrikant van STOX zit namelijk midden in de coronahaard. “We hebben direct contact opgenomen. Ze vertelden ons dat het gebied in de buurt snel op slot zou gaan, maar qua locatie leken we de dans te ontspringen. Twee weken later waren we alsnog aan de beurt. Nu ligt de productie stil. Dat is lastig, maar we hebben een flinke voorraad. Vorig jaar hebben we ruim ingeslagen voor wat vlees op de botten, een geluk bij een ongeluk. Misschien dat we bij nieuwe retailklanten in de knel komen, maar voorlopig kunnen we door.”

In control tijdens de crisis

Direct na invoering van de eerste overheidsmaatregelen zag Caspar de omzet teruglopen. Net als de performance van marketingcampagnes, met name op social media. “Zo hard zelfs, dat we die kraan meteen hebben dichtgedraaid”, vertelt hij. “Onze eerste doel was: rust creëren. Om in control te blijven, wilden we inzicht krijgen in de verwachte cashburnrate en cashflow. We hebben alle gebudgetteerde kosten bekeken en verschillende scenario’s uitgewerkt. Stel dat dit een half jaar of langer duurt? Welke uitgaven moeten we schrappen? Shoots en advertenties hebben we gecanceld. Intussen moesten we ook onze messaging actualiseren. We zijn gaan testen hoe we onze communicatie het beste konden afstemmen op alle ontwikkelingen rondom de crisis. Met een flinke verbetering als resultaat.”

Diezelfde week kregen klanten een nieuwsbrief in hun mailbox. “We hebben onze community vanaf moment één geïnformeerd. De update was vooral een bevestiging: alle producten blijven beschikbaar en we kunnen leveren als normaal, met dezelfde bezorgtijden. Ook als er voor consumenten niets verandert, willen ze dat weten. Die bevestiging is voor je conversie heel belangrijk.”

Doneren aan zorgpersoneel

Dat STOX in de gezondheidssfeer zit, is natuurlijk een meevaller. Aan de ene kant beweegt een groot deel van Nederland ineens een stuk minder, aan de andere kant werkt het zorgpersoneel zich een slag in de rondte. “In beide gevallen bieden onze sokken uitkomst. Naast minder last van vermoeide of zware benen – vooral fijn voor mensen die lang staan – helpen ze tegen slapeloosheid, stemmingswisselingen en concentratieverlies. Belangrijke voordelen in deze moeilijke tijd.”

Voorwaarde is wel dat je voldoende beweegt. Voor thuiszitters werd daarom de STOX 10K Challenge bedacht, waarbij sokkendragers worden aangespoord om een maand lang 10.000 stappen per dag te zetten (zo’n 7 kilometer). Voor de zorg kwam er een ander initiatief. “De actie was: koop twee paar sokken, dan doneren wij er eentje aan ziekenhuispersoneel. Uiteindelijk hebben we medewerkers in tien ziekenhuizen kunnen voorzien. We hadden nog een mooie witte collectie beschikbaar, dus dat paste perfect in het plaatje. En het leverde aantrekkelijke content op. De reacties waren overweldigend.”

Betrouwbare partners

Nu het openbare leven zowat stilstaat, merkt Caspar hoe belangrijk het is om met betrouwbare partners te werken. “We hebben onze logistiek ondergebracht bij PostNL Fulfilment. Daar hebben ze het nu superdruk, maar los van een kleine vertraging loopt het gesmeerd. Onze accountmanager bij Mollie heb ik kort gesproken, die nam contact op om advies aan te bieden. Dat is top. Ik gebruik Mollie al lang en ben heel tevreden, juist omdat er nooit iets aan de hand is. Dat is nu extra waardevol.”

De meest voelbare verandering blijft het thuiswerken. Caspar: “Eigenlijk is het goed te doen. We hebben acht man in dienst, met dagelijkse teamcalls houden we elkaar op de hoogte. En toevallig zijn we onlangs overgestapt naar een nieuw securitysysteem, waardoor iedereen ook op afstand de juiste toegang heeft. Dat maakt het makkelijk. Nu de verkopen weer een stijgende lijn laten zien, kunnen we voorzichtig vooruit.”

Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.