Conversie verhogen voor SaaS: Zo optimaliseer je je productpagina

Als je Software-as-a-Service (SaaS) verkoopt, moet je je ervan bewust zijn dat het design van je website een cruciale rol speelt in de beslissing van bezoekers of ze je product willen uitproberen of kopen. Daarom is het vooral voor SaaS-aanbieders belangrijk een aantrekkelijke, op leads gerichte website te ontwikkelen. Dit artikel legt uit hoe B2B SaaS-aanbieders hun conversiepercentage kunnen verhogen. Ook krijg je nuttige tips om een SaaS-website te ontwerpen die meer omzet genereert.

Waarom is leadmanagement zo belangrijk voor SaaS-aanbieders?

Mensen kopen producten en diensten op een heel andere manier dan vroeger. De klanten van nu laten zich veel minder door reclame leiden. Ze besteden liever tijd aan online onderzoek voordat ze bepalen met welke leverancier ze in zee gaan. Dat geldt ook voor B2B-klanten. Daarom moeten SaaS-aanbieders een strategie ontwikkelen voor leadgeneratie die klanten biedt wat ze willen. Gerichte SaaS online marketing is één aspect van deze strategie, maar je hebt ook een website nodig die zo is ontworpen dat mensen jouw SaaS-producten graag willen kopen.

Welke invloed heeft het design van je SaaS-website op je conversie?

Webdesign is in de SaaS-branche nog belangrijker dan in andere sectoren. Dat komt doordat SaaS-aanbieders nieuwe klanten bijna altijd online binnenhalen. De landingspagina van je website moet direct te begrijpen zijn, zodat je bezoekers snel de belangrijke informatie vinden die ze zoeken. Daarna kunnen ze beslissen of jouw SaaS-oplossing voor hen de juiste is.

Als je een onoverzichtelijke, moeilijk leesbare template gebruikt voor je SaaS-website, gaan veel bezoekers er meteen vandoor. Daardoor stijgt je bouncepercentage en gaat je conversie omlaag. Met een aantrekkelijk webdesign genereer je juist meer leads en gaat je SaaS-conversiepercentage omhoog.

Welke invloed heeft het design van je SaaS-website op je conversie? | Mollie

Wat is een goed conversiepercentage voor een SaaS website?

Onderstaande tabel geeft je een indruk van de verschillende conversiepercentages. Wat is een goed conversiepercentage voor een SaaS-webshop? En welk conversiepercentage zou jouw bedrijf als doel moeten hebben?

Lage SaaS-conversieMinder dan 3 procent
Gemiddelde SaaS-conversie3 tot 5 procent
Hoge SaaS-conversieCirca 8 procent

Zoals je in de tabel kunt zien, ligt het gemiddelde conversiepercentage voor SaaS-aanbieders tussen de 3 en de 5 procent; providers met veel omzet kunnen conversiepercentages tot zo’n 8 procent behalen. Maar er zijn veel soorten B2B-software op de markt. En conversiepercentages verschillen nogal, afhankelijk van wat voor soort applicatie je verkoopt; een zakelijke communicatie-app, software voor procesmanagement of een cloudopslagdienst. Daarom is het cruciaal dat jij als SaaS-aanbieder research doet en bepaalt wat jouw streefpercentage is voor conversie. Vervolgens ontwikkel je een strategie om dit te bereiken. Want zoals de ontwikkeling van de conversieratio in andere e-commerce-sectoren al laat zien, is conversieratio-optimalisering mogelijk voor elke online shop – zelfs voor SaaS-aanbieders.

8 tips voor het verbeteren van het conversiepercentage van een SaaS website

Less is more. Voor B2B SaaS-sites geldt deze gouden regel nog sterker dan voor andere soorten e-retailbedrijven. Zorg vooral voor duidelijke tekst en een overzichtelijk design. Laat je inspireren door de volgende tips om de conversie op je SaaS-website te verhogen.

Tip 1: Gebruik korte headings

Zodra een lead op je website komt, moet hij onmiddellijk kunnen herkennen wat voor soort SaaS-product je verkoopt en hoe dat hem kan helpen. Gebruik een heading die meer vertelt dan alleen de productnaam; die naam maakt voor je toekomstige klant immers niet zo veel uit. Concentreer je in plaats daarvan op twee belangrijke aspecten als je je headings schrijft:

  1. De behoefte waar jouw software op inspeelt
  2. De doelgroep die jouw software het meest nodig heeft

Tip 2: Neem elementen op die mensen verleiden tot kopen

8 tips voor het ontwerpen van een SaaS-website template - Neem elementen op die mensen verleiden tot kopen

Een SaaS-webdesign is niet compleet zonder duidelijke call-to-action (CTA) button centraal op het scherm. Maar je moet de klant ook duidelijk maken wat hij krijgt als hij daarop klikt. Bijvoorbeeld:

  • een gratis controle of adviesgesprek
  • een gratis proefabonnement
  • interessante data of informatie

Als je mensen wilt verleiden jouw software te kopen, zijn de volgende elementen ook essentieel:

  • een lijst met productvoordelen, die je klanten laten zien ‘what’s in it for them’
  • kwaliteitskeurmerken en klantbeoordelingen, die aantonen dat je een serieuze SaaS-leverancier bent, die een product verkoopt dat mensen kunnen vertrouwen
  • duidelijke navigatie, die bezoekers naar gedetailleerde informatie stuurt

Waak er wel voor dat je je beginpagina niet overlaadt met details. Het laatste wat je wilt, is je klanten overdonderen met afbeeldingen die afleiden – of te veel CTA’s. Mega dropdown-menu’s zijn meestal niet zo geschikt voor B2B SaaS-websites. Hou alles dus zo simpel mogelijk.

Tip 3: Hou je teksten kort en eenvoudig

Veel mensen vinden softwaregerelateerde onderwerpen moeilijk te begrijpen. Als je website te ingewikkelde tekst met veel jargon gebruikt, snapt een bezoeker misschien niet wat zijn bedrijf aan jouw product kan hebben. Als hij zich overdonderd voelt, bestaat de kans dat hij gewoon de site verlaat. Daarom moet je je product in zo praktisch mogelijke bewoordingen omschrijven. Beperk afbeeldingen en screenshots zo veel mogelijk en gebruik eenvoudige kleuren voor de juiste sfeer op je landingspagina. Verplaats je in de klant en leg uit:

  • wat je software doet en welk probleem je ermee oplost;
  • wat voor soort bedrijven er baat bij hebben;
  • wat from usp’s zijn.

Tip 4: Gebruik video’s

Sommige softwarefuncties zijn makkelijker met beelden uit te leggen dan met woorden. Je kunt ook vertrouwen kweken als SaaS-provider als je de mensen achter je product laat zien. Daarom werken instructievideo’s vaak beter om leads you genereren dan een klassieke FAQ-rubriek.

Tip 5: Probeer best practices voor je SaaS-landingspagina

Veel SaaS-aanbieders gebruiken nu stripachtige illustraties en animatiefiguren om hun boodschap over te brengen. Een verademing ten opzichte van stockfoto’s van mensen die software gebruiken op het werk. Eenvoudige, emotieloze illustraties zijn bij uitstek geschikt om aan je SaaS-landingspagina toe te voegen. Bekijk hieronder de voors en tegens.

Illustraties: VoorIllustraties: Tegen
De paginasnelheid verbetert ten opzichte van een pagina met grote foto’s; die vertragen namelijk de laadsnelheid. Lange laadtijden leiden er vaak toe dat bezoekers de pagina verlaten nog voordat die volledig is geladen. Streef naar een laadtijd van maximaal 3 seconds voor je SaaS online winkel.De trend om illustraties te gebruiken is in de B2B-sector zo popular geworden, dat het voor jouw bedrijf misschien niet de beste optie is om je te onderscheiden van de rest. Het is een goed idee om verschillende versies van je B2B SaaS-website te testen… en dat brengt ons bij tip 6.
De software ziet er leuk en gebruiksvriendelijk uit.
Eenvoudig te combineren met achtergrondkleuren. Je SaaS-website wordt er overzichtelijker en aantrekkelijker van.

Tip 6: Test verschillende versies van je SaaS-webdesign

Een A/B-test helpt je B2B- en SaaS-sites ontwikkelen die van leads klanten maken. Test verschillende versies van elementen zoals:

  • kopregels
  • CTA’s
  • illustraties
  • indeling van de productselectie
  • prijsmodellen

Evalueer na de A/B-test welke versie meer leads genereert. Vooral CTA-buttons kunnen makkelijk in meerdere designs worden getest. Denk na over aspecten als:

  • positionering van de buttons
  • afmetingen
  • tekst
  • Kleuren

Tip 7: Bied software-demo’s aan

Het ‘try before you buy’-model is standaard geworden in de wereld van B2B SaaS. Als het design van jouw pagina een bezoeker al heeft verleid om op de pagina te blijven, kan een gratis demo net het zetje zijn dat nodig is om de deal te sluiten. Een gratis proefabonnement geeft gebruikers de kans de voordelen van jouw software zelf te ervaren en antwoord te geven op vragen als:

  • Is het programma eenvoudig te implementeren?
  • Is de software gebruiksvriendelijk?
  • Helpen de functies om specifieke problemen op te lossen en mijn werk makkelijker te maken?
  • Kan ik rekenen op snelle service bij problemen?

Tip 8: Neem testimonials op

Als je als SaaS-aanbieder voordelen van je software opnoemt, heet dat marketing. Maar als je je klanten hun ervaringen met jouw software laat vertellen, dan geef je je leads iets wat bekendstaat als ‘sociaal bewijs’. Plaats daarom klantbeoordelingen en testimonials op je SaaS-landingspagina. Dat bevordert het vertrouwen van nieuwkomers en vergroot de kans dat je ze als nieuwe klant binnenhaalt.

Samenvatting: zo optimaliseer je als SaaS-leverancier je conversie

Als bedrijven software nodig hebben om hun werk makkelijker te maken, dan gaan ze meestal eerst online op zoek naar een SaaS-oplossing. Omdat er zo veel oplossingen zijn om uit te kiezen, beslist iemand vaak al binnen enkele seconden of hij op een website wil blijven of niet. Er bestaat geen ‘one size fits all’-oplossing om de ideale SaaS-shop te ontwerpen.Het belangrijkste – vooral voor webshops in de SaaS-branche – is dat je de interessantste informatie meteen op de landingspagina zet. Je bezoeker moet direct begrijpen wat voor software je verkoopt en wat die voor hem kan doen. Zorg ook dat je je webshop niet overlaadt met te veel details. Vermijd schreeuwerige SaaS-webdesigns en hou de boel simpel en aantrekkelijk. Dan heb je een uitstekend uitgangspunt om meer leads te genereren.

Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.