Welke trends hervormen de betaalmarkt in 2021?

Een voortrazende pandemie en wereldwijde lockdowns: 2020 was een onvergelijkbaar jaar. Het rapport ‘Who’s Who in Payments 2021’ van The Paypers toont aan hoe de gebeurtenissen van vorig jaar enkele invloedrijke trends in de betaalmarkt hebben aangejaagd. Met de nodige gevolgen.

De wereld van betalen en fintech verandert snel. Mollie was dan ook dik tevreden met een vermelding in het rapport als ‘florerende PSP’ die ‘de kansen in de online (retail-)markt heeft gegrepen’.

Deze trends veranderen de betaalmarkt:

1. Van POS naar online, van cash naar kaart: als het om handel en betalen gaat, heeft COVID-19 het consumentengedrag flink op z’n kop gezet. Daar waar het gebruik van contant geld de snelste val tot dusver boekte, zaten e-commerce en mobiel betalen juist spectaculair in de lift. Met name de laatste categorie nam het leeuwendeel voor zijn rekening binnen de groei van ‘contactloos’: tijdens de pandemie nam het aandeel mobiel betalen incrementeel toe met een factor 1,5.

2. De crypto-boom: wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 5.000 cryptovaluta in omloop, samen goed voor een waarde van 1,5 biljoen USD. Een explosie. Letterlijk, in waarde, maar ook als het gaat om legitimiteit. Cryptomunten lijken niet langer gebukt te gaan onder alle twijfels over hun levensvatbaarheid als betaalmiddel of veilige investering. Ook betaalnetwerken sorteren voor op dit succes en breiden hun dienstverlening uit, zodat er ook met cryptomunten kan worden betaald.

3. Symbiose SaaS en fintech: SaaS-platformen spelen een steeds belangrijkere rol op het internationale betaaltoneel. Naar verwachting is nog dit decennium de eenwording van SaaS en fintech een feit, en daarmee een van de voornaamste kenmerken in het pan-Europese betaalverkeer.

4. Digitale disruptie: betalingen breken bank- en kredietmarkt open: digitale technologieën (mobiel en cloud) keren de trend richting een verkokerd betaallandschap. Marktleiders in de betaalsector zetten hun gigantische klantenbestanden en krachtige digitale platformen in om de bank- en kredietmarkt open te breken.

5. Een jaar lang financieel zwaar weer verklaart waarom BNPL-fintechs het uitzonderlijk goed deden. Bedrijven als Klarna and Afterpay ontploften vorig jaar zowat toen ze de consumentenkredietmarkt te lijf gingen met innovatieve, realtime technologieën die geld lenen in het check out-proces integreren.

De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben de betaalindustrie een flinke duw in de rug gegeven, zowel qua innovatie als internationalisering. Winnaars doen het goed doordat ze landsgrenzen overschrijden en gesloten kanalen openbreken. Door met Saas-platforms te werken en hun digitale platforms in te zetten om een uitgebreid fintech-dienstenportfolio aan te bieden.

Meer weten? Lees het hele rapport.

Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.