Virtuagym

Wij zorgen ervoor dat het kernproduct goed is, partners maken het plaatje compleet.

Interview met Jonathan Heuvelmans International Partnership Manager bij Virtuagym.

Virtuagym is in 2008 opgericht om mensen gezonder en actiever te laten leven door middel van technologie. In één jaar groeide dit concept uit tot een online platform met 2 miljoen gebruikers. Het product sloeg zo goed aan dat oprichters Paul en Hugo Braam regelmatig de vraag van personal trainers en sportscholen kregen of zij het platform voor hun klanten konden gebruiken. Zo ontstond de nieuwe propositie: een complete oplossing voor de fitnessprofessional.

Sporten zit in het DNA van Virtuagym, wat je duidelijk terugziet in het kantoor in Amsterdam.

Vanaf het moment dat Virtuagym de zakelijke markt betrad, begon het bedrijf echt hard te groeien. Al gauw werd Nederland te klein en besloot het bedrijf te internationaliseren. Inmiddels telt de user base zo’n 5.000 bedrijven verdeeld over 80 landen, waarvan ongeveer ⅓ op de Nederlandse markt actief is. De focus lag echter vooral op de Amerikaanse markt.

Opvallend is dat het bedrijf hun Amerikaanse klanten vanuit de Colombiaanse stad Medellín bedient. “Medellín heeft de afgelopen jaren een grote metamorfose ondergaan en is uitgegroeid van Pablo Escobar’s thuishaven tot het Silicon Valley van Zuid-Amerika. Een echte tech-hub, wat het een populaire bestemming voor expats maakt. Het is dan ook geen probleem om personeel te vinden voor het kantoor in Colombia. Daarnaast is het kostentechnisch veel aantrekkelijker dan Amerika”, aldus Jonathan Heuvelmans, International Partnership Manager.

Uitdagingen zoals taalbarrières

Maar ook in Europa wordt er hard aan de weg getimmerd, met name in Duitsland en Spanje. Dat deze landen dichter bij de thuismarkt liggen maakt het niet per definitie makkelijker. “Wanneer je gaat internationaliseren krijg je natuurlijk te maken met uitdagingen zoals taalbarrières, maar ook gewoontes op het gebied van betalingen en privacy worden beïnvloed door cultuur. Om nog maar te zwijgen over de verschillende lokale wet- en regelgeving. We kwamen erachter dat Duitsland een lastige markt is. Duitse klanten zijn erg gefocust op ‘security’ en houden sterk vast aan traditionele werkwijzen waardoor ze minder openstaan voor nieuwe technologie.”

Wanneer je gaat internationaliseren krijg je te maken met uitdagingen zoals taalbarrières, maar ook gewoontes op het gebied van betalingen en privacy.

Jonathan Heuvelmans International Partnership Manager bij Virtuagym

“Partners make the space complete”

Voor Virtuagym is het duidelijk dat een goede samenwerking je verder helpt. Jonathan: “Partnerships zijn voor ons essentieel. Wij zorgen ervoor dat het kernproduct goed is, partners maken het plaatje compleet.” Een mooi voorbeeld hiervan is hun partnership met LifeFitness. Deze fabrikant van fitnessapparatuur produceert verschillende toestellen. Door samen te werken met LifeFitness heeft Virtuagym een extra feature aan hun app kunnen toevoegen: sporters kunnen na het gebruik van een toestel hun Virtuagym-app koppelen. Hierdoor worden de gegevens van hun workout, zoals de verbrande calorieën, gelijk gesynchroniseerd met de app.

Virtuagym begrijpt dat een samenwerking met partners de sleutel is tot groei.

Werken met goede partners

Ook op betalingsvlak wist Virtuagym dat er een sterke partner moest komen. Het faciliteren van betalingen kan lastig en arbeidsintensief zijn, zeker in de fitnessindustrie.

De meeste sportscholen werken met abonnementen wat resulteert in een ongekend aantal SEPA-overschrijvingen. “Voordat we de betalingen hadden geautomatiseerd moest de klant elke keer een SEPA-formulier invullen, downloaden en naar de bank sturen. Dat was geen doen!” Na een tijdje met het idee te hebben gespeeld om zelf betalingen te integreren in hun systeem besloot Virtuagym een betalingspartner te zoeken.

Elke bezoeker aan het Virtuagym kantoor kan een warm welkom verwachten met een kop koffie.

“We hadden de neiging om alles zelf te bouwen. Maar werken met goede partners is veel efficiënter.” Daarom besloot Virtuagym om een betalingspartner te zoeken en kwam terecht bij Mollie. De belangrijkste redenen om voor een samenwerking met Mollie te kiezen was de makkelijke integratie en gebruiksvriendelijkheid van het betalingsplatform. “We krijgen de beste feedback over Mollie: geen feedback. Als je niks hoort, dan gaat het goed. En dat is fijn, want een goede partner scheelt ons werk.”

We krijgen de beste feedback over Mollie: geen feedback.

Jonathan Heuvelmans International Partnership Manager bij Virtuagym
Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.