Mollies missie: financiële diensten vereenvoudigen voor iedereen

In gesprek met Shane Happach, CEO bij Mollie

Bij Mollie houden we het graag eenvoudig. Daarom ontwikkelden we een moeiteloze oplossing voor betalingen en besloten we te focussen op één ding: onze klanten en partners helpen.

Dat verklaart wellicht ook waarom Shane Happach, CEO van Mollie, niet vanuit een 'fancy corner office' werkt, met plezier zijn favoriete rappers onthult wanneer hem dat gevraagd wordt (Dr. Dre en A Tribe Called Quest, mocht je het je afvragen) en onlangs zelfs een spectaculair dansje placeerde voor een interne video (die jammer genoeg nooit het daglicht zal zien).

We zitten op een drukke maandagochtend aan tafel op ons hoofdkantoor in Amsterdam, en kijken vol verwachting uit naar een gesprek met onze baas. Waarom? Shane heeft een stalen vastberadenheid en een no-nonsense attitude, wat hem de perfecte Mollie-CEO maakt.

Mollie Office

Voor hij bij Mollie aan de slag ging, was Shane Executive Vice President en Head of Global Ecommerce bij Worldpay in London. Daar begeleidde hij de beursgang en overnames.

Het is dan ook een grote opluchting dat Shane, wanneer we hem vragen naar de redenen achter zijn overstap van Worldpay naar Mollie, met een grote glimlach achterover in zijn stoel gaat zitten. “Toen ik bij Worldpay voor ondernemingen werkte, zag ik dat onze partnerships heel efficiënt verliepen”, vertelt Shane. “Maar de kleinere bedrijven waarmee ik werkte, hadden altijd hulp nodig. Zij hadden niet de middelen of teams om het beste uit onze service te halen. Ik besefte dat ik meer voldoening zou halen uit het helpen van die bedrijven, en begon daarom bij Mollie.”

Een nieuw product dat onze klanten helpt groeien

Shanes toewijding om bedrijven te helpen is exact waarom we met hem in gesprek gaan. We maken ons momenteel immers klaar voor een nieuwe stap in onze missie om financiële dienstverlening te vereenvoudigen; en dat voor álle bedrijven, groot of klein. Het is eigenlijk niet zozeer een stap, maar een sprong; met een gloednieuw product dat onze klanten snel en gemakkelijk toegang zal geven tot financiering.

“Voor kleine en middelgrote bedrijven die willen groeien, is cashflow een van de grootste obstakels”, legt Shane uit. “Zo'n bedrijven willen voorraad inslaan, hun marketinginspanningen een tandje hoger schakelen en zelfs nieuw personeel aannemen. Maar toegang krijgen tot financiering kan een tijdrovend en ingewikkeld proces zijn. Niet ideaal voor bedrijven die wendbaar moeten zijn om opportuniteiten te kunnen benutten. Sommige bedrijven zien daardoor zelfs af van een poging om financiering te krijgen. Dat is waar Mollie op het toneel verschijnt.”

“Met dit nieuwe product bieden we onze klanten een snelle, gemakkelijke en flexibele manier om toegang te krijgen tot financiering, waardoor ze hun bedrijf kunnen laten groeien.”

Onze toewijding om complexe zaken te vereenvoudigen

Dat zijn grote ambities; al spreekt ons palmares hopelijk voor zich. Sinds 2004 helpen we bedrijven vooruit en momenteel maken meer dan 130.000 bedrijven gebruik van onze oplossing voor moeiteloze betalingen.

Bij dat alles blijven we wel eerlijk: we creëren geen revolutie of complete transformatie. Wat we wél doen, is eenvoudige, ongecompliceerde producten perfectioneren, producten die het onze klanten zo eenvoudig mogelijk maken het beste uit zichzelf te halen. En te groeien, want groei is uiteindelijk de kern van onze missie.

Shane Happach

Daar is Shanes aanpak een mooi voorbeeld van: altijd ontspannen, maar zeer gedreven als het om de groei van onze klanten en partners gaat. Dat is voor hem topprioriteit. “Er is een enorm verschil in de tools en diensten die spelers zoals Google en Amazon aanbieden en het aanbod voor kleinere bedrijven,” legt hij uit. “Tegenwoordig staat alles in dienst van de grotere bedrijven. Wij proberen technologie dichter bij onze klanten te brengen en complexe zaken te vereenvoudigen. Hoe kleiner de kloof tussen grote en kleine bedrijven, hoe beter.”

Mollies missie is financiële diensten van wereldklasse te ontwikkelen, die elk bedrijf toelaten om te groeien. Hoe beïnvloedt die visie onze activiteiten? “Veel fintechs en neo-banken werken consumentgericht”, legt Shane uit. “Wij bedienen bedrijven. Vaak gaan financiële processen nog steeds gepaard met veel handmatig papierwerk; niet bepaald 21e-eeuws dus. Ons doel is de toekomst van die bedrijfsprocessen vorm te geven en ze zo soepel en eenvoudig mogelijk te laten verlopen.”

Producten om groei te stimuleren

Dat is waar ons nieuwe product om de hoek komt kijken. Financiering is een beproefd product voor kmo’s in andere delen van de wereld. Ons doel is onze Europese klanten te helpen er op de beste manier toegang toe te krijgen. Shane licht een tipje van de sluier op: “Het nieuwe product werkt net als al onze andere Mollie-producten en -functies: eenvoudig, effectief en toegankelijk voor álle bedrijven. Zoals steeds komen we met een gebruiksvriendelijk, mooi ontworpen product.”

Klantervaring is cruciaal voor ons. Daarom bieden we onze klanten een conversie-geoptimaliseerde checkout en lokale support in hun eigen taal, zorgen we ervoor dat ze betaalmethodes kunnen toevoegen met één enkele klik en gaat onze betaaloplossing gepaard met transparante prijzen — zonder lock-in contracten. Dat leverde ons intussen een Trustpilot-score van 4,4 op.

Mollie trustpilot

“Als bedrijf is het van vitaal belang dat we aan die normen blijven voldoen. Zo bieden we onze klanten keer op keer een opmerkelijke ervaring,” legt Shane uit.

Nieuwe producten ontwikkelen, bestaande producten verbeteren

Financiering is onze volgende stap op weg naar financiële dienstverlening. Maar naarmate we verder evolueren, zullen er nog meer producten aan Mollies aanbod van financiële diensten worden toegevoegd. Daarnaast blijven we uiteraard ook onze betaaloplossing optimaliseren. “Onze stack van financiële diensten is onze nieuwste technologie”, legt Shane uit. “Die bouwen we volledig los van onze betaaltechnologie. Alles wat we al aanbieden blijven we dus verfijnen.”

Tijdens het interview is Shane in zijn nopjes. Het is duidelijk dat Mollies missie hem nauw aan het hart ligt. Ook al is vooruitkijken naar de toekomst fantastisch, toch blikken we ook even terug op het verleden en wat we hebben bereikt in een periode van hypergroei, waarin we meer klanten dan ooit bedienden.

Mollie snapshot

“Ik ben trots op bijna alles wat we hebben bereikt sinds ik bij Mollie ben. We hebben heel wat goede mensen aangeworven. Het bedrijf groeit snel, maar die geweldige cultuur behouden we. Het is nog steeds die omgeving die we mensen willen bieden.”

“Het is een belangrijk jaar voor ons, waarin we veel doen voor onze klanten. Er zijn veel zaken op de markt die de grotere spelers bevoordelen. Onze taak is ervoor te zorgen dat onze klanten de concurrentie blijven aankunnen, dat we hen diensten van onschatbare waarde bieden tegen een eerlijke prijs, en dat we hen ondersteunen wanneer ze ons nodig hebben. Doen we dat, dan zijn onze klanten gelukkig, kunnen ze hun potentieel waarmaken en blijven groeien. Dat is waar het voor ons uiteindelijk allemaal om draait.”

Klaar om met Mollie aan de slag te gaan?