Bancontact/Mister Cash refunden, hoe werkt het eigenlijk?

7 januari 2015

Nu is Bancontact/Mister Cash bij onze merchants de populairste Belgische betaalmethode. De betaalmethode biedt net als iDEAL directe en gegarandeerde betalingen. Maar een Refund is geen standaard onderdeel van het betaalproduct. Dus hoe kan Mollie dit dan toch aanbieden?

De betaalmethode werkt met behulp van een Maestro-debitcard die gekoppeld is aan een Belgische tegenrekening. De betalingen met deze kaart worden direct van de tegenrekening afgeschreven. De techniek achter deze betaalmethode wordt verzorgt door Worldline by Atos.

Net als iDEAL kent het Bancontact/Mister Cash-scheme geen Refunds of chargebacks. Bij iDEAL is het uitvoeren van een Refund echter eenvoudig: het rekeningnummer van de consument wordt door het iDEAL-platform teruggegeven en de Refund kan hiernaar teruggestort worden. Bij Bancontact/Mister Cash wordt deze informatie niet vrijgegeven. Tóch biedt Mollie ook de mogelijkheid om een Bancontact/MisterCash-betaling terug te storten naar de consument.

Dus hoe krijgen wij dit toch voor elkaar?

De consument start allereerst de betaling door zijn of haar kaartnummer in te voeren op ons PCI-DSS gecertificeerde platform en daarna via 3-D Secure zichzelf bij zijn eigen bank te authenticeren. Wanneer dit gelukt is, initieert Mollie de transactie bij onze Belgische acquiring bank. Wanneer de transactie na enkele seconden goedgekeurd wordt, wordt direct het juiste bedrag op onze Belgische bankrekening bijgeschreven en daarmee is de transactie afgerond.

Het is niet mogelijk om een refund naar de kaart uit te voeren zoals bij Creditcard dus moet de Refund direct naar de tegenrekening van de consument gestort worden.

Elke ochtend ontvangen wij geautomatiseerd de afschriften van onze Belgische bankrekening. Elke Bancontact/Mister Cash-transactie staat hier apart op vermeld. De tegenrekening van elke regel is het Belgische rekeningnummer (BBAN) van de consument dat bij de kaart hoort waarmee de transactie is uitgevoerd. Door deze transacties op ons afschrift te matchen met de eerder uitgevoerde kaartbetalingen kunnen we bij elke betaling het bijbehorende Belgische rekeningnummer terugvinden.

Er blijft dan nog één probleem over: Mollie beschikt niet over een aansluiting op het Belgische netwerk voor binnenlands betaalverkeer. Daarom moeten we het Belgische rekeningnummer omrekenen naar het bijbehorende IBAN-nummer en de bijbehorende BIC-code bepalen zodat dit via een SEPA-overschrijving uitgevoerd kan worden. Omdat een rekeningnummer in België altijd begint met een uniek nummer voor elke bank (het zogenaamde protocolnummer of de bankcode), is bekend welke bank bij elk rekeningnummer hoort en kunnen we de BIC code in een lijst van deze codes opzoeken. Het IBAN-nummer kan vervolgens bepaald worden door het rekeningnummer met “BE” te prefixen en de controlecijfers te berekenen.

Met een enkele klik

Het uitvoeren van een Refund van een Bancontact/Mister Cash-transactie kan met een enkele klik in het dashboard, of via de Mollie API. Achter deze eenvoudige handeling ligt een hoop complexiteit verstopt, waar jij als merchant verder niet over in hoeft te zitten.

Zo maakt Mollie online betalingen simpel.