De vijf belangrijkste betaaltrends voor 2020

5 februari 2020

Hoe blijf je koploper in het online betalingsverkeer? Altijd weten wat er speelt! Daarom hebben we een overzicht samengesteld van de vijf belangrijkste betaaltrends voor 2020. Hiermee laat je je bedrijf groeien en je klanten zo eenvoudig mogelijk betalen.

Trend 1: Mobiele betalingen en eWallets

Steeds meer mensen shoppen en betalen online met hun mobiele telefoon en deze trend zal blijven groeien. En weet je waarom? Omdat de meeste consumenten vrijwel alles op hun smartphone doen is het gewoon makkelijk voor ze.

Dus hoe makkelijker je mobiel betalen maakt als ondernemer, hoe beter dat voor je bedrijf is.

eWallets
Een makkelijke en veilige manier om mobiel te betalen is via eWallets, ook wel mobiele wallets of digitale portemonnees genoemd. Een goed voorbeeld daarvan is Apple Pay. Dit is gegarandeerd veilig omdat consumenten hun betalingen moeten authentiseren op basis van twee factoren. Bij mobiel betalen is dit meestal een apparaat, zoals de smartphone van de consument en daarnaast een biometrisch kenmerk, zoals een vingerafdruk of gezichtsscan.

QR-codes
Een andere manier om mobiel betalen te faciliteren is via het aanbieden van QR-codes. Zelfs als mensen online shoppen op hun pc, betalen ze graag met hun smartphone. Gewoon omdat dit zo makkelijk is. Het toppunt van gebruikersgemak is een QR-code. Daarbij hoeven klanten alleen maar een code te scannen en te authentiseren.

Trend 2: Naadloze betalingen

Het lijkt vanzelfsprekend, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: consumenten willen optimaal gebruiksgemak bij hun betalingen. Sterker nog: hoe lager het aantal stappen in de checkout, hoe groter de bereidheid van consumenten om iets te kopen.

Dus je kunt het gebruiksgemak vergroten door zo min mogelijk stappen in te bouwen in je betaalprocedure. In de betaalsector heet dit ook wel: “de wrijving verminderen”.

Een goede manier om wrijving te verminderen? Consumenten niet doorverwijzen naar een externe website voor hun betaling. Zo creëer je voor consumenten een naadloze betaalervaring in een vertrouwde omgeving en dit geeft hen een veilig gevoel. Daarom hebben we Mollie Components geïntroduceerd voor creditcardtransacties, zodat je klanten rechtstreeks in je webshop kunt laten betalen.

Je kunt ook wrijving verminderen door het gebruik van betaalknoppen, zoals de KBC/CBC-betaalknop of de Belfius-betaalknop.

Trend 3: Digitale betalingen waar je maar wilt

Het fantastische van digitale betalingen is dat ze aan vrijwel alles kunnen worden gekoppeld. Daarom kun je ze ook gebruiken in digitale omgevingen die cruciaal zijn voor je bedrijf.

Een goed voorbeeld is boekhoud- en factureringssoftware. Integratie van betalingen in software betekent dat je minder hoeft te switchen tussen verschillende platforms. Dit bespaart tijd en moeite.

Daarom bieden wij een groot aantal mogelijkheden voor integratie met bekende boekhoud- en factureringssoftware, webshopplatforms en andere software. En we voegen voortdurend nieuwe mogelijkheden toe. We hebben zelfs een betaallink die je in een e-mail- of sms-bericht naar je klanten kunt sturen. Zo kun je er op eenvoudige wijze voor zorgen dat op de gewenste manier wordt betaald.

Trend 4: Subscriptions

Het valt niet te ontkennen: de markt voor subscriptions groeit. Die groei is zelfs fenomenaal. Er zijn niet alleen subscriptions voor entertainment, zoals de streamingdienst Netflix, maar echt voor van alles. Van autoverhuur en fietsen tot kleding, voedsel, software en zelfs hondensnoepjes.

En weet je waarom?

We willen niet in herhaling vallen, maar vooruit, nog één keer dan: omdat dit makkelijk is voor consumenten. Op die manier kunnen consumenten altijd gebruikmaken van producten die up-to-date zijn, terwijl ze hier niet extra voor hoeven te betalen. En dat allemaal voor een maandbedrag dat aanzienlijk lager is dan de kosten voor het eenmalig moeten aanschaffen van een product. Dit bespaart consumenten veel tijd en ze hoeven zich verder nergens zorgen over te maken.

Als ondernemer bereik je met subscriptions veel meer mensen. Daardoor wordt je cashflow ook nog eens veel regelmatiger. Het kan echter moeilijk zijn om dit allemaal zelf in te stellen. Maar ook daar hebben we aan gedacht: met ons subscription API is setup en beheer van subscriptions supereenvoudig.

Trend 5: Beveiliging

Mensen shoppen steeds meer online. Daarom is voor consumenten de beveiliging van betalingen van cruciaal belang. Zo voorkom je fraude en kun je de veiligheid van je klanten garanderen.

Hoe kun je de beveiliging van betalingen optimaliseren?

Authenticatie op basis van twee factoren (2FA)
Vanaf 31 december 2020 moeten alle online betalingen in Europa op basis van 2FA verlopen. Maar wees gerust: het merendeel van onze betaalmethodes voldoet al aan deze eis en de overige methodes zijn daarvan vrijgesteld.

Beveiliging up-to-date houden
Het is een goed idee om altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beveiliging blijven. Dit kan je bedrijf echter veel tijd en moeite kosten. Beveiliging is voor ons bij Mollie dagelijks werk en we hebben een team dat zich fulltime bezighoudt ons platform zo veilig mogelijk te houden. Daardoor hoef jij je geen zorgen te maken over fraude en kun je al je energie richten op de groei van je bedrijf.

Wij hechten dusdanig veel waarde aan een goede beveiliging, dat wij een beloning uitloven voor het traceren van bugs en andere zwakke plekken in ons systeem.