De belangrijkste e-commerce trends voor 2022 (en daarna)

3 januari 2022

2021 was een bewogen jaar. De pandemie bleef de wereld in haar grip houden, globale productieketens liepen vast en Zoom werd onze beste vriend. Belangrijke wereldgebeurtenissen volgden elkaar in sneltreintempo op. Ondanks dat alles bleef de e-commerce consistent stijgen, en werd het zelfs de favoriete manier van winkelen voor steeds meer mensen over de hele wereld.

De voorbije twaalf maanden hebben ons meer geleerd dan we denken. We hebben gezien hoe verbonden de markten overal ter wereld zijn. In de e-commerce ontwikkelde zich een rode draad: retailbedrijven bloeiden door zich op hun digitale aanwezigheid te concentreren, en nieuwe online bedrijven startten en groeiden sneller dan ooit. Die verschuiving versnelde technologische ontwikkelingen zoals augmented en virtual reality, gepersonaliseerde e-commerce (gedreven door data en automatisering) en probleemloze checkouts.

Maar wat nu? Voorspellen wat op ons afkomt lijkt ongeveer zo betrouwbaar als in een glazen bol kijken, maar een evaluatie van waar we op dit moment staan kan ons wel aanwijzingen over de toekomst geven. Sommige trends zijn de voortzetting van dingen die nu al succes opleveren: ervaringen op maat, nieuwe manieren om te doen kopen, de opkomst van SaaS-bedrijven en nog veel meer.

Mobile commerce for Mollie

De belangrijkste e-commerce trends voor 2022

1. Social commerce wordt steeds belangrijker

TikTok heeft ondertussen een shopping tool, en Facebook doet meer onderzoek naar winkelgedrag dan ooit tevoren. Hoewel uit onderzoek van Statista blijkt dat Europese shoppers terughoudend staan tegenover social commerce, is het nog maar de vraag of dat ook zo zal blijven. Want naarmate meer en meer bedrijven hun producten via sociale-mediaplatforms verkopen, zullen andere bedrijven niet achter willen blijven. Via social commerce elimineren online retailhandelaars een stap in de customer journey en verkleinen ze de kans dat klanten hun winkelwagen achterlaten. Voor shoppers wordt kopen dan weer eenvoudiger dan ooit. Win-win.

2. Geografische grenzen worden nog onbelangrijker

Grensoverschrijdende handel is op zich niets nieuws, maar het fenomeen blijft wel groeien. Volgens Ernst & Young zullen grensoverschrijdende betalingen dit jaar meer dan 156 biljoen euro bedragen, en uit een studie van Visa GME blijkt dat 87% van de e-commerce executives grensoverschrijdende verkopen als hun grootste toekomstige groeimotor beschouwen. Het potentieel van internationale e-commerce is overduidelijk, en de vraag van de consument zal de toekomst bepalen — de toegankelijkheid van mobiele telefoons en online betalingen inbegrepen. Gelokaliseerde betaalopties aanbieden wordt belangrijker dan ooit.

3. Duurzaamheid bepaalt de keuze van de consument

Het duurzaamheidsgesprek is niet nieuw, maar wel dringender dan ooit. Bij veel shoppers staat duurzaamheid nu al bovenaan het lijstje van prioriteiten. Uit research van L.E.K. Consulting blijkt dat ongeveer 75% van de merken die verpakte goederen verkopen, duurzaamheidsdoelstellingen hebben vastgesteld voor 2025.

Dat zal resulteren in nieuwe materialen, nieuwe verkoopmodellen en meer mogelijkheden om tweedehands te verkopen. Voor bedrijven wordt duurzaam verzenden en verpakken belangrijker dan ooit.

Klarna purchase page

4. Buy Now, Pay Later wordt steeds populairder

Het afgelopen jaar shopte 60% van de consumenten online via flexibele betaalopties zoals Buy Now, Pay Later (BNPL). Black Friday-betalingen via Mollie aan de hand van BNPL-methoden zijn tussen 2019 en 2020 meer dan verdubbeld. De opkomst van deze betaalmethode zal waarschijnlijk meer en meer effect krijgen op de manier waarop een bedrijf producten op de markt brengt, in die zin dat ze verschillende betaalvoorwaarden kunnen aanbieden om zo het vertrouwen van de klant te wekken. Het zal ook resulteren in meer BNPL-aanbieders, en zelfs aanbieders die zich specialiseren in bepaalde productcategorieën.

5. Conversational commerce zal klantervaringen verbeteren

De technologie wordt slimmer en geavanceerde tools worden toegankelijker voor kleinere bedrijven. Conversational commerce — wanneer retailers sociale tools gebruiken om hun producten en diensten te verkopen — wordt steeds meer gemeengoed. De chatbottechnologie is ondertussen zeer geavanceerd: AliMe van Alibaba beantwoordde vorig jaar op één dag 300 miljoen (97%) van de vragen die de klantendienst binnenkreeg. Door snel en efficiënt te reageren op vragen van je klanten creëer je merkvertrouwen. Interactieve elementen zoals quizzen kunnen online retailers ook helpen om hun winkelervaring te personaliseren. Meer weten? Bekijk onze gids over het creëren van gepersonaliseerde e-commerce ervaringen.

6. Spraakgestuurd shoppen krijgt ons aan het praten

Bijna de helft van de wereldbevolking (3,25 miljard mensen) heeft toegang tot spraakondersteunde zoekapparaten. 43% van degenen die regelmatig hun spraakassistent gebruiken, doen dat om te shoppen. Door je online winkel uit te rusten met voice commerce ga je deel uitmaken van het meubilair van je klanten, waardoor ze aankopen kunnen doen vanuit het comfort van hun huiskamer.

Augmented reality retail image for Mollie

7. 5G zal eindelijk een impact hebben

Het is gemakkelijk om cynisch te zijn over 5G. De belofte van supersnel mobiel internet komt niet bepaald overeen met de huidige ervaring van zoeken naar een mobiel signaal wanneer je op het platteland bent, of bij een grootschalig evenement (een minder dringende zorg de laatste tijd). Maar het is een feit dat de op gang komende uitrol van 5G een impact zal hebben op de e-commerce, en de nu al groeiende populariteit van mobiele handel wereldwijd zal stimuleren.

8. De Metaverse wordt meer dan memes

De memes waren fantastisch, maar het idee erachter was ook interessant. Het lijkt erop dat de Metaverse - een collectieve, virtuele ruimte waar communities elkaar online kunnen ontmoeten en communiceren - dichterbij is dan ooit. De Metaverse houdt enorme kansen in voor retailers. Stel je voor dat je een sofa kunt uitproberen in een simulatie van je woonkamer en kunt zien hoe hij eruitziet in verschillende kleuren en stijlen. De impact op de manier waarop we shoppen zou enorm zijn.

Het beste halen uit e-commerce

Dingen veranderen snel binnen de e-commerce. Niets is zeker, dus moeten mensen uit de sector de wereldgebeurtenissen en de ontwikkelingen in de digitale economie en de digitale cultuur goed in de gaten houden. Er zijn verschillende dingen die online retailers kunnen doen om te bloeien in dit nieuwe normaal. Je hebt geen kristallen bol nodig om te weten dat goede producten en geweldige service altijd tot succes leiden.

Mollies missie is om bedrijven van elke omvang te helpen groeien. Dat doen we met een efficiënt betaalproduct dat eenvoudige onboarding, eerlijke prijzen en alle toonaangevende betaalmethoden biedt, voor de beste gelokaliseerde ervaring. Ontdek meer over betalingen met Mollie, of lees meer tips om je te helpen groeien.