E-commerce insights: succes boeken in het ‘nieuwe normaal’

22 december 2021

E-commerce: een veranderende industrie

Laten we er geen doekjes om winden: het coronavirus heeft alles veranderd. De huidige pandemie is een generationele gebeurtenis die Gen X – Z heeft gedwongen de strijd aan te binden met de mensheid en waarvan de gevolgen nog jaren merkbaar zullen zijn.

De pandemie veranderde mensen uit de e-commerce in tijdreizigers. Veranderingen waarvan was voorspeld dat ze jaren in beslag zouden nemen, gebeurden plots op slechts enkele maanden, weken of zelfs dagen tijd. Alles kwam in een stroomversnelling terecht. Nu betreden we het nieuwe normaal in de sector: het gedrag van de consument is veranderd, en bedrijven doen er alles aan om bij te blijven.

Mobiele apps en webshops zijn de nieuwe norm: shoppers die vroeger nooit online winkelden kopen vandaag alles via het web, en wie de deur niet uit wilt laat zijn spullen gewoon aan huis leveren. Online shoppen is niet alleen handiger, het is ook veiliger. Bedrijven worden op hun beurt bedrevener in online verkopen: ze gebruiken technologie om eenvoudige, stressvrije ervaringen voor hun klanten te creëren en gaan aan de slag met data om het online gedrag van consumenten beter dan ooit te leren begrijpen.

Tijdens de pandemie overleefden e-commercebedrijven moeilijke omstandigheden en nam de sector een grote stap vooruit, waardoor producten en diensten toegankelijker werden. De volgende vraag: hoe blijven we mee nu alles is veranderd?

De opkomst van online shoppen in Europa

Laten we een snelle blik werpen op Europa, een grote speler in de globale e-commerce-industrie. Europa heeft een BBP per capita dat ver boven het wereldgemiddelde ligt, en de gemiddelde beschikbaarheid van internet bedraagt meer dan 90%. Maar in sommige landen, zoals Rusland en Italië, shopt slechts 60% van de bevolking online. De redenen daarvoor zijn over het algemeen ofwel van technologische ofwel van culturele aard. In Italië is er bijvoorbeeld een sociaal aspect gemengd met winkelen, waardoor er meer vraag is naar fysieke winkels.

Maar dat is aan het veranderen, want e-commerce neemt de laatste tijd bijna overal een hoge vlucht. Zo groeide Ruslands e-commerce tijdens de pandemie enorm en werd het land op korte tijd een online grootmacht. De coronapandemie creëert kansen voor online retailers, die de toenemende acceptatie en het plezier van online shoppen gebruiken om hun bedrijf te doen groeien. Maar hoe doen ze dat?

Concurreren in een snel evoluerende sector

Naarmate onze koopgewoonten veranderen, denken retailhandelaars twee keer na over de manier waarop ze hun producten aan de man brengen. Sommige bedrijven sluiten hun fysieke winkels en houden enkel hun webshop, of ze focussen zich op het bouwen van een direct commerce-strategie. Zo sloot Zweeds kledingbedrijf H&M heel wat winkels en breidde het zijn online activiteiten juist uit.

Technologie helpt retailhandelaars bovendien om hun producten op nieuwe manieren te verkopen. Veel merken investeren in nieuwe technologieën om op die manier de kloof tussen hun fysieke en online winkels te overbruggen. Een voorbeeld: augmented en virtual reality, beide van vitaal belang om klanten goederen te helpen visualiseren toen fysieke producten aanraken en testen niet mogelijk was.

Het coronavirus heeft ook de conversaties rond duurzaamheid versneld. De positieve effecten van de lockdowns op het milieu stimuleerden de wens om beter voor de planeet te zorgen. In Europa staat momenteel 72% van de consumenten erop dat retailhandelaars ecologisch werken, en 75% is bereid bedrijven of merken te boycotten die sterk bijdragen aan de opwarming van de aarde. Consumenten hechten steeds meer belang aan hoe producten worden verpakt en verzonden. Ze gaan ook actief op zoek naar informatie over de handelswijze van retailwinkels, hun producten en de manier waarop werknemers behandeld worden.

Sustainable-packaging-in-text

Waarom veelzijdigheid belangrijker dan ooit is in e-commerce

Neem het van ons aan: een goed aanpassingsvermogen is van het grootste belang. Online retailers moeten constant klaar zijn om hun strategie aan te passen aan de vraag van de consument. Ken Serdons, CCO bij Mollie, werkte al met meer dan honderdduizend Europese bedrijven en was al vaak getuige van de successen die een flexibele, op groei gerichte mindset kan opleveren.

“Vandaag de dag draait e-commerce om veel meer dan enkel webshops,” legt Ken uit. "De ervaring van de klant staat centraal, dus bedrijven moeten streven naar een opmerkelijke merkervaring op alle touchpoints. Dat betekent onder meer naadloze personalisering, duurzame verzending, conversational commerce en het inzetten van geavanceerde tools.”

“Gelukkig zijn die zaken niet buiten bereik voor kleine en middelgrote e-commercebedrijven. Dankzij veranderende commerciële modellen kunnen geavanceerde tools tegenwoordig worden ‘gehuurd’ aan een klein deel van de vroegere kosten, en payment service providers (PSP’s) leveren een betaalinfrastructuur van wereldklasse. Combineer die zaken en je biedt klanten een uitzonderlijke, gepersonaliseerde ervaring."

Ken Serdons

De toekomst voorspellen is onmogelijk, maar één ding mag duidelijk zijn: meer mensen dan ooit shoppen online, via meerdere online kanalen — van mobiele apps over websites tot sociale media. Om daar voordeel uit te halen, moeten merken zich aanpassen aan de veranderende eisen en ervoor zorgen dat hun online aanbod de concurrentie een stap voorblijft. Wat er ook op ons afkomt, door de klant in het middelpunt van je bedrijf te plaatsen en een uitstekende service te leveren is succes altijd gegarandeerd.

Mollies missie is om bedrijven van elk formaat te helpen groeien. Dat doen we met een gemakkelijk betaalproduct dat je conversie verhoogt, via een personaliseerbare checkout met alle lokale en belangrijke betaalmethoden. Integreer Mollie eenvoudig in je website en onboard zonder minimumkosten, lock-in contracten of verborgen kosten. Ontdek meer over betalingen met Mollie.

Bron: Internet Retailing 2021 Global Ecommerce Report