Een commerciële infrastructuur van wereldklasse: hoe je als KMO concurreert met globale retailgiganten

20 december 2021

Uitblinken in de e-commerce met een commerciële infrastructuur van wereldklasse

Stel je voor — een Olympische sprinter die op cowboylaarzen aan de race begint, of een Formule 1-coureur die het circuit oprijdt in een aftandse oude rammelbak. Dat is ongeveer het equivalent van een bedrijf runnen zonder de juiste commerciële infrastructuur. Goede commerciële fundamenten zijn essentieel om je klant over de eindstreep van zijn customer journey te trekken.

Het is geen geheim dat de meeste financiële teams van globale retailreuzen uit honderden mensen bestaan, die stuk voor stuk focussen op deskundige inzichten en de groei van hun bedrijven. KMO’s daarentegen hebben vaak een kleiner financieel team, dat ook nog eens tal van andere taken uitvoert. Hoe concurreren deze kleinere bedrijven met globale giganten?

Bij Mollie zijn we ervan overtuigd dat KMO’s beter dan ooit in staat zijn om hun mannetje te staan tegenover wereldleiders uit de sector, of ze zelfs te overtreffen — zolang ze maar de juiste strategieën hanteren. Na samen te werken met meer dan 130.000 handelaars, identificeerden we de vier dimensies die daarvoor nodig zijn. In dit tweede deel van een reeks artikelen leggen we uit hoe een kwalitatieve commerciële infrastructuur de motor achter succes kan zijn.

How to create a world class infrastructure

Laat betalingen in je voordeel spelen

De bloei van e-commerce mag dan begonnen zijn in het dot-comtijdperk, de coronapandemie heeft die groei nog eens exponentieel versneld. Koppel dat aan de opkomst van e-commerceplatforms en omnichannelretail, en het mag duidelijk zijn: de sector boomt.

Van personalisatie over lage prijzen tot opmerkelijke commerciële ervaringen, consumenten werden nog nooit zo in de watten gelegd. Dus wanneer het tijd is om te betalen, verwachten ze dezelfde uitstekende service — hoe slimmer technologie wordt, hoe meer. En voor bedrijven helpt technologie niet enkel om hun klanten blij te maken; het maakt ze ook behendiger.

Hoe creëer je een commerciële infrastructuur van wereldklasse?

1. Technologie is alles

De juiste tools zijn onontbeerlijk voor een degelijke commerciële infrastructuur. Technologie is daarbij een belangrijke bondgenoot. Tegenwoordig ‘huur’ je geavanceerde tools voor een klein deel van de oorspronkelijke kosten, en payment service providers (PSP’s) leveren dan weer de nodige betaalinfrastructuur om vertrouwen te wekken bij je klanten — en om ze terug te laten komen. Stel indien mogelijk een strategisch team samen dat nagaat wat je bedrijf precies nodig heeft, en zorg ervoor dat je aan de slag gaat met technologie en partners die aan al je eisen voldoen.

2. Integreren is de boodschap

Het is van essentieel belang dat je commerciële infrastructuur matcht met de andere technologie die je bedrijf gebruikt. Eens geïntegreerd kom je namelijk tot iets dat heel wat meer is dan enkel de som van alle onderdelen: een gecentraliseerde oplossing die flexibiliteit en efficiëntie biedt. Daardoor beschik je over betrouwbare gegevens, automatiseer je zaken en maak je doeltreffende beslissingen zonder kostbare tijd te verliezen.

3. Zorg voor een checkout die conversie stimuleert

Stel je voor dat je alle ingrediënten voor een cake mengt en ze vervolgens in de kom laat zitten. Je mag dan alle elementen hebben die nodig zijn om klanten aan te trekken en hen ervan te overtuigen geld uit te geven, je bent er niets mee als je checkout niet genoeg vertrouwen wekt. Of het nu gaat om mobiel gebruik optimaliseren of technische problemen oplossen, geef een potentiële klant geen reden om zijn winkelwagentje te verlaten wanneer hij op het punt staat te kopen. Meer weten? Check onze handleiding voor een checkout die conversie stimuleert.

Mollie checkout

4. Bied de betaalmethoden die je klanten verkiezen

Iedereen heeft het over krediet- en debetkaarten, maar heel wat consumenten en bedrijven in verschillende delen van de wereld (waaronder Europa, Azië en Latijns-Amerika) betalen liever anders. Alleen in de VS voeren betaalkaarten tegenwoordig nog de boventoon. Bied dus de betaalmethoden aan die je klanten verkiezen: Klarna, Bancontact, iDEAL, Sofort, mobiele wallets… Zo win je vertrouwen, boost je conversie en zorg je voor merkentrouw.

5. Ga voor internationale groei

Dankzij e-commerce zijn geografische grenzen geen beperking meer voor KMO’s. De cijfers spreken voor zich: Statista voorspelt dat de grensoverschrijdende e-commerce-inkomsten in de EU volgend jaar ongeveer 200 miljard euro zullen bedragen. Profiteer ten volle van groeikansen en zorg ervoor dat je klanten in andere landen kunt bedienen. Doe onderzoek om de markt te begrijpen en aan de behoeften van je klanten te voldoen, of dat nu gaat om lokaal populaire betaalmethoden of stressvrije verzending en retourzendingen.

6. Zorg voor een snelle reconciliatie

Het klinkt misschien niet zo spannend, maar dankzij een snelle, naadloze reconciliatie van betalingen zijn je inkomsten en uitgaven altijd up to date. Zo hou je de financiële gezondheid van je bedrijf in het oog, voorkom je onnodige bankkosten en heb je meer controle over je budgetten. Nog belangrijker: het geeft je het vertrouwen — of de voorzichtigheid — om snel bedrijfskritische beslissingen te nemen.

Mollie payment transfer

Waarom een degelijke commerciële infrastructuur een must-have is

Het spreekt voor zich: je commerciële infrastructuur is geen bijzaak, maar een centrale pijler van het succes van je bedrijf. Met de technologie en partnerships die tegenwoordig gemakkelijker beschikbaar zijn, maak je je klanten blij en zorg je ervoor dat ze terugkomen. Zo maximaliseer je je verkoop én groei.

Mollies missie is om jou te helpen groeien. Dat doen we via een efficiënt betaalproduct waarmee je uitzonderlijke klantenservice levert, loyaliteit stimuleert en het gedrag van je klanten beter leert begrijpen. Neem contact op voor meer informatie, of ontdek meer tips voor de groei van je bedrijf.