Lanceer je webshop met succes in Frankrijk met Carte Bancaire

3 november 2016

De Franse e-commercemarkt groeit enorm en biedt daardoor veel kansen voor webshops. Om de omvang van de markt te illustreren: 35,5 miljoen Fransen deden in het eerste kwartaal van 2016 een online aankoop. Het bedrag dat Franse consumenten online uitgaven nam bovendien toe met 14% ten opzichte van vorig jaar (bron: Médiamétrie – Observatoire des Usages Internet – T1 2016). Frankrijk is hiermee op dit moment één van de koplopers binnen de e-commerce in Europa.

Een groot aantal Fransen, 46%, koopt bovendien ook via buitenlandse webshops (bron: Fevad). Het is dus zeker de moeite waard om hierop in te spelen en de Franse markt te betreden. Gelukkig kan je dit met Carte Bancaire via Mollie moeiteloos doen.

Carte Bancaire meest populaire betaalmethode

De meest gebruikte kaart voor online betalingen in Frankrijk is Carte Bancaire. (Voorheen werd een deel van de kaarten uitgegeven onder de naam Carte Bleue. De betaalkaart wordt in de volksmond ook nog wel zo genoemd.) Carte Bancaire is de lokale betaalkaart en wordt door bijna alle Fransen gebruikt. Zo’n 80% van de Franse online shoppers heeft in de afgelopen zes maanden nog gebruikgemaakt van Carte Bancaire (bron: Fevad). Mollie ondersteunt als één van de weinige Nederlandse payment providers betalingen via Carte Bancaire.

Mollie-Frankrijk-768x355

Tips voor de Franse markt

Ben je van plan om de Franse markt te bedienen met je webshop? Dan heb je te maken met iets andere uitdagingen dan bij je Nederlandse klanten. We geven je graag een aantal tips:

  1. Geef je website een Franse uitstraling. Eigenlijk mag niets verraden dat de klant zich op een niet-Franse website bevindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Frans domein (.fr) en goed Frans taalgebruik. De taal in het betaalscherm van Mollie past zich automatisch aan aan de browsertaal van je klant. Het is echter ook mogelijk om de taal te ‘forceren’, zodat de tekst sowieso in het Frans wordt weergegeven op een Franstalige website.
  2. Denk goed na over de logistiek. Hoe wil je producten gaan verzenden? En op welke manier ga je retourzendingen verwerken? Gaan die naar Nederland of kies je voor een retouradres in Frankrijk?
  3. Activeer ook andere relevante betaalmethodes. Naast Carte Bancaire zijn ook de betaalmethodes PayPal en overboeking populair onder de Fransen.
    Is je interesse gewekt en wil je een poging wagen op de Franse online markt? Als je al gebruikmaakt van betalingen via Mollie, hoef je vrijwel niets te doen. Vraag in ieder geval – indien je dit nog niet hebt gedaan - de betaalmethode creditcard aan. Binnen een werkdag kan je dan al je eerste betalingen via Carte Bancaire vanuit Frankrijk ontvangen.