Mollie is marktleider in België op vlak van online betalingen

16 mei 2022

Mollie blijft groeien in België. Meer zelfs: Mollie is er marktleider op vlak van online betalingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse e-commerce barometer van SafeShops.be en eigen cijfers. Iets meer dan 32.000 Belgische online handelaars hebben intussen voor Mollie gekozen om de betalingen op hun webshop te regelen. Mollie is als payment service provider niet alleen populair bij kleine ondernemingen, alsmaar meer (middel)grote bedrijven kiezen voor het gebruiksgemak, de vele betaalopties en vlotte integraties van Mollie.

Wie dacht dat 2020 alleen maar een topjaar was voor de e-commerce omdat we met zijn allen moesten thuis blijven, dacht verkeerd. In 2021 heeft de sector het zowaar nog beter gedaan. Dat blijkt uit cijfers van de zesde editie van de e-commerce barometer. Met 150 miljoen transacties — een stijging van 39% tegenover 2020 — heeft de e-commerce in ons land een record te pakken. Nooit eerder ging het aantal transacties boven de 100 miljoen.

Dat de Belgen er vorig jaar online op los geshopt hebben, is duidelijk. Een ander cijfer: de omzet van Belgische webshops steeg in 2021 tot 11,7 miljard euro, een toename van 33% tegenover het jaar ervoor. 2020 was dus geen uitzonderlijk jaar, maar de start van een ongeziene groei in de Belgische e-commerce.

In text visual 1

Namedropping

Dat is ook de conclusie van Safeshops.be, dat zijn jaarlijkse barometer samenstelt op basis van cijfers van payment service providers. Uit de cijfers blijkt ook dat Mollie groeit in België. De Nederlandse PSP behaalde er in 2021 een marktaandeel van 57%, een groei van 24% tegenover 2020, en kroonde zichzelf zo tot leider op vlak van online betalingen bij Belgische handelaars.

Mollie heeft een marktaandeel van 38% bij kleine (€100.000 - €1 miljoen jaaromzet) en 19% bij middelgrote (€1 miljoen - €10 miljoen jaaromzet) ondernemingen. Bij micro-ondernemingen (tot €100.000 jaaromzet) is dat maar liefst 61%. Of Mollie het alleen goed doet bij de kmo’s? Helemaal niet, steeds meer grote ondernemingen kiezen voor Mollie. Mogen we wat namedroppen? Ja? Dan zijn Torfs, AVA, Standaard Boekhandel, Impermo en Game Mania enkele van de vele voorbeelden.

Voor die laatste was een samenwerking met Mollie een no-brainer, zegt commercieel verantwoordelijke Michiel Dams. Hij zag met Mollie de mogelijkheid om de sterke customer experience van de offline winkels online door te trekken, en omgekeerd: “We hanteren een omnichannelstrategie, wat betekent dat al onze winkels via hetzelfde systeem werken om klanten dezelfde beleving te geven, via welk kanaal ze ook kopen”, klinkt het. “Het is één geheel, alles sluit mooi aan op elkaar. De klant kiest wat hij waar wil kopen en hoe hij wil betalen.”

Mollie werkt in alle sectoren

Die grote namen tonen meteen aan dat Mollie populair is in zowat alle sectoren. In de voedings- en drankensector helpt Mollie 24% van de online handelaars met hun betalingen. Iets online bestellen bij Quick ging bijvoorbeeld nog nooit zo gemakkelijk. Ook mode- en meubelwinkels gaan de weg van de e-commerce op: Mollie zorgt bij 16% van de online modewinkels en 12% van de meubelwinkels voor een vlotte betaling. In de wereld van de digitale producten tot slot — denk bijvoorbeeld aan de chauffeursdienst van Get Driven — heeft Mollie 11,34% in handen.

In-text-visual-2

Liefde voor de klant

Mollie groeide in 2020 al flink in België en is op datzelfde elan in 2021 verdergegaan. Die groei is onder andere te danken aan de vele betaalmogelijkheden, waardoor handelaars de betaalopties kunnen aanbieden die hun klanten prefereren. Dat was voor Mario Dewarier, B2B manager van Standaard Boekhandel, een van de redenen om voor Mollie te kiezen: “Vroeger werkten we alleen met domiciliëring, nu kunnen mensen kiezen voor onmiddellijke betaling en hebben ze verschillende mogelijkheden.”

Het uitgebreide gamma aan plug-ins en (SaaS)-integraties met bekende platformen om, bijvoorbeeld, facturatie, abonnementen of terugbetalingen te regelen, is nog zo’n belangrijke feature van de payment service provider. Voor financieel directeur van AVA Chris Elsen gaf dat de doorslag. “Vroeger moesten we klanten soms manueel terugbetalen. Dat is nu verleden tijd: alle systemen zijn volledig geïntegreerd”, klinkt het.

Vooral de sterke focus op de klant heeft ervoor gezorgd dat Mollie zo snel zo populair is geworden. Eenvoudige onboarding en een customer support team dat letterlijk en figuurlijk de taal van de handelaars spreekt: de liefde van Mollie voor zijn klanten is groot, en dat merken handelaars snel op. Of hoe Karl Bosmans, E-Commerce Manager bij Torfs, het zegt: “Bel je naar Mollie, dan krijg je iemand aan de lijn die onmiddellijk meekijkt naar oplossingen.”