Mollie: een pionier in de Fintech

13 februari 2015

Op 10 en 11 februari namen we deel aan het financiële innovatiecongres Finovate in Londen. Een gedetailleerd verslag van het evenement is op diverse plekken te vinden (hier en hier) en ga ik niet herhalen. Wel deel ik graag mijn conclusie: Mollie is een pionier in de Fintech.

Screen-Shot-2015-02-13-at-13.26.42

Finovate is een toonaangevend evenement in de financiële technologie sector, de Fintech, waar start-ups en nieuwe initiatieven vanuit de hele wereld zich presenteerden door middel van een 7 minuten durende demonstratie van het product. Geen marketing blabla, maar tonen wat je kunt. Zo flitsten in twee dagen 72 innovaties voorbij.

In de vele nieuwe initiatieven kwamen vier thema’s keer op keer terug. Deze thema’s tonen de toekomst van de financiële dienstverlening maar zijn grotendeels nu al terug te vinden bij Mollie.

  1. De vloeiende gebruikerservaring of in vakjargon de ‘seamless user experience’ waar het efficiënte proces, de automatisering en de goede user interface samen komen is iets waar iedereen naar streeft. Dit zat bij Mollie al redelijk goed met de vlotte aanmelding, duidelijke informatie en een overzichtelijk dashboard maar wordt met ons nieuwe platform nog veel beter (meld je aan voor de bèta).
  2. Het gebruik van de enorme hoeveelheid beschikbare data (Big Data) voor het creëren van beter inzicht is iets waar iedereen de waarde van inziet, maar wat in de praktijk nog moeilijk is te realiseren. In ons nieuwe dashboard bouwen we krachtige analysetools waarmee je betekenisvolle inzichten kunt halen uit de betaaldata. Bovendien stelt de Mollie API je in staat om al je betaalgegevens uit onze systemen te onttrekken en naar eigen inzicht te gebruiken.
  3. Oplossingen moeten naadloos werken op de computer, mobiel of tablet voor een omnichannel ervaring. Onze responsive betaalpagina is standaard geschikt voor alle devices door zich automatisch aan te passen aan de vorm en pixeldichtheid van het scherm. Handig voor de consument maar ook handig voor de webwinkelier omdat het maar één enkele implementatie vereist voor alle kanalen.
  4. Oplossingen moeten gemakkelijk te integreren zijn zodat klanten snel kunnen reageren op marktonwikkelingen. Onze API’s zijn vorig jaar helemaal herzien zodat integratie van onze diensten snel is af te ronden. Kleine webshops zijn binnen luttele minuten al klaar maar ook grote instellingen hebben de technische integratie binnen een halve dag geregeld (hier binnenkort meer over).

We hebben natuurlijk ook geleerd van anderen en inspiratie opgedaan voor onze eigen diensten en producten.

Maar terwijl velen praten over de toekomst van Fintech, brengt Mollie het gewoon in de praktijk.