Praxisdienst

7 juli 2021

two pair of hands holding heart

Toen Duits bedrijf Praxisdienst in 1953 werd opgericht was het een heuse pionier, want het was een van de eerste postorderbedrijven voor medische producten. Artsen, ziekenhuizen en zorginstellingen konden van toen af aan alles op één plek kopen, van injectiespuiten tot medisch meubilair. Ook de jaren daarna bleef Praxisdienst top of mind, want het bedrijf begon in 2007 een medische online shop. Doordat het nu mogelijk was producten in verschillende talen aan te bieden op de webshop, kon de organisatie internationaal uitbreiden. Ook vandaag is Praxisdienst nog steeds een toonaangevend bedrijf in Europa voor medische benodigdheden en apparatuur.

praxisdienst - image 1

De klant is koning

Het is enorm belangrijk dat die medische benodigdheden en uitrustingen efficiënt en snel kunnen worden betaald en geleverd. Soms hangen er namelijk levens vanaf. Letterlijk. Praxisdienst is zich zeer bewust van die verantwoordelijkheid, en doet er dan ook alles aan om hun betaal- en leveringsprocessen voortdurend te verbeteren. Dat vind je ook terug in de vision statement van Praxisdienst: “Een wereld waarin iedereen de best mogelijke medische zorg krijgt.” Het voorbije jaar werden de inspanningen van het bedrijf beloond, want Praxisdienst won de eerste prijs in de categorie klanttevredenheid op de grootste Duitse B2B-ranglijst, in de sector ‘medische benodigdheden’.

Maar volgens Michael Heine, CEO, kan het altijd nóg beter. “We proberen al jaren onze betaaldiensten te integreren. Dat bleef maar mislukken. Elke keer we een nieuwe betaalmethode probeerden toe te voegen, kregen we te maken met een ellenlange procedure”, vertelt Michael. Maar na heel wat teleurstellingen en frustraties kwam Praxisdienst bij Mollie terecht. “We zijn een bedrijf dat snel schakelt, dus besloten we te kijken wat Mollie ons te bieden had. En tot nu toe zijn we heel tevreden met die beslissing”, zegt Michael. “Mollie is een stuk betrouwbaarder dan onze vorige partner, en we zijn onder de indruk van hun snelle change management.”

Praxisdienst Image 2

“Mollie is een stuk betrouwbaarder, en we zijn onder de indruk van hun snelle change management.” — Michael Heine, CEO bij Praxisdienst.

Praxisdienst koos niet alleen voor Mollie omdat ze betrouwbaarder waren, maar ook omdat Mollie gemakkelijker te integreren was in hun webshop. In de branche van Praxisdienst is het cruciaal zo weinig mogelijk downtime te hebben. Met Mollie integreert het bedrijf een nieuwe betaalmethode op slechts enkele minuten tijd. “Bij onze vorige betaalprovider hadden we een downtime van een halve tot soms zelfs een volledige dag elke keer we een nieuwe betaalmethode integreerden”, vertelt Michael ons.

Mollie bood Praxisdienst nog tal van andere voordelen. Zo kiezen klanten van Praxisdienst dankzij Mollie hun eigen favoriete betaalmethoden. Ook de Payment Requests API komt van pas. En het Dashboard, dat betalingen veel eenvoudiger te beheren maakt.

Praxisdienst 3

Praxisdienst en hun fair share aan betaaluitdagingen

De medische benodigdhedensector kan ingewikkeld zijn, met betaaluitdagingen alom. Zo deelt Praxisdienst betaallinks met klanten op bijna alle denkbare manieren, van e-mail over een papieren factuur tot zelfs via de klantenservice. Ze willen zo flexibel mogelijk zijn, want de noden van de klant komen natuurlijk op de eerste plaats. Ook op tijd betaald krijgen blijkt een uitdaging waar ze regelmatig mee te maken krijgen. “We zouden graag starten met betaalherinneringen, gewoon om er op een nieuwe manier voor te zorgen dat we snel en op tijd betaald krijgen”, vertelt Michael. “We hebben besloten die betaalherinneringen onderdeel te maken van de factuur zelf, zodat de klant alles in één keer heeft en niet via zijn bankrekening hoeft te gaan."

“We zouden graag starten met betaalherinneringen, gewoon om er op een
nieuwe manier voor te zorgen dat we snel
en op tijd betaald krijgen.” — Michael Jäkel, Hoofd E-Commerce en IT bij Praxisdienst.

Praxistdienst Image 4

Mollie introduceert Betaalverzoeken, een snellere manier om betaald te krijgen

Mollie versnelt het betaalproces, waardoor Praxisdienst betaalverzoeken direct vanuit het Mollie Dashboard kan aanmaken en versturen. Bovendien creëerden ze hun eigen persoonlijke oplossing, via Mollies eenvoudig te integreren Payment Links API. Praxisdienst biedt klanten nu een verbeterde en naadloze ervaring, en zorgt er tegelijkertijd voor dat de betalingen sneller binnenkomen.

En ook over Mollies technische documentatie was Michael enthousiast. “We hebben een ontwikkelteam opgebouwd rond jullie OXID-module. Het was de eerste keer ooit dat ik aan de slag ging met een API, maar al het grondwerk was al door Mollie gedaan. Alles was dus heel duidelijk."

“Al het grondwerk was al door Mollie gedaan. Alles was heel duidelijk.” — Michael Jäkel, Hoofd E-Commerce en IT bij Praxisdienst.

Verder biedt Mollie volledige controle, betalingen aangepast aan jouw voorkeuren, wereldwijd gemak én meervoudige toegang vanuit één account. Zo kunnen alle geautoriseerde leden uit je team betaalverzoeken aanmaken en delen.