Belfius

“Samenwerken met kleinere, dynamische spelers verhoogt onze flexibiliteit en time-to-market.”

Interview met Bruno Koklenberg — Head of Digital Commerce en e-Banking Services.

BelfiusBelfius

De snelle technologische evoluties en gewijzigde cliëntenverwachtingen verplichten banken om fors te investeren in hun digitale diensten. Naast eigen innovaties, gaat Belfius Bank partnerships aan voor complementaire diensten die de bank traditioneel niet in haar pakket heeft. Bruno: “Het werken met kleinere, dynamische en gespecialiseerde spelers zoals Mollie, helpt ons om snel in te spelen op nieuwe mogelijkheden en evoluties. Onze ervaring bevestigt inmiddels dat dit de juiste keuze was.”

Nieuwe mogelijkheden

Belfius zet sterk in op digitalisatie. Een strategie die niet ongezien blijft, de bank won in 2018 zowel de prijs voor de beste bank-app als voor de Chief Digital Officer van het jaar. Bruno: “Het gaat om de combinatie van digitaal en de human touch. We bieden onze professionele cliënten performante en gebruiksvriendelijke tools, maar doen dit in combinatie met advies van experts in betaaloplossingen die bij de cliënt langs gaan.”

“Het gaat om de combinatie van digitaal en de human touch.”

Bruno Koklenberg Head of Digital Commerce & e-Banking Services bij Belfius

Een ouderwetse kluis en een ster met een spreuk

De bank wil haar professionele klanten adviseren en helpen om betalingsverkeer zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Door de komst van PSD2 komen er nieuwe oplossingen en mogelijkheden. “Waar het in andere bedrijfstakken veel gebruikelijker is om persoonlijke data in te zetten voor commerciële toepassingen, wordt daar door banken nog zeer vertrouwelijk mee omgegaan.” Om klanten te kunnen helpen in een omnichannel wereld, kijkt de bank naar samenwerkingsmogelijkheden met andere partijen.

Digitale oplossingen

Er zijn diverse voorbeelden waarin de digitale oplossingen van Belfius nu al een groot verschil maken, zoals voetbalclub Club Brugge. “Club Brugge werkt met supporterskaarten waarmee je consumpties betaalt. Tot nu toe moest je daarvoor twee keer in de rij staan: de eerste keer om je kaart op te laden en de tweede keer om je drankje te bestellen. Om niet zo lang in de rij te hoeven staan, kiezen veel mensen ervoor om na de match naar een cafe buiten het stadion te gaan. Daarom kun je met de nieuwe app direct geld op je clubkaart laden dat je via Bancontact betaalt met Mollie. Het zorgt ook nog eens voor minder cash in het stadion, want tot voor kort kon je bij de meeste oplaadpunten alleen contant betalen. Met de API van Mollie was het relatief eenvoudig om dit te bouwen.”

Twee mannen in het kantoor van Belfius voor een foto van een lachende vrouw

Compleet anders, maar minstens zo relevant, is de pilot die Belfius met steden en gemeenten voor een digitaal loket doet. Ook op dit vlak wil de bank een verschil maken met digitale oplossingen: Bruno: “Stel dat je nu een nieuwe ID-kaart aan wilt vragen, dan moet je twee keer naar de gemeente toe. De eerste keer om de aanvraag in te dienen en te betalen en nog een tweede keer om de kaart op te halen. Het scheelt de inwoner en de gemeente veel tijd als je die aanvraag online kunt doen en de betaling via Mollie verloopt. Aangezien de gemeente ook verantwoordelijk is voor het zwembad en cultureel centrum, zijn er veel mogelijkheden.”

Een lachende medewerker van Belfius achter haar bureau

Uitgebreid onderzoek

Voor e-commerce en mobiele betalingen, zoals in bovenstaande voorbeelden, is een aantal jaar geleden al vastgesteld dat er een gespecialiseerde partner nodig was. "We hebben op dat moment uitgebreid onderzoek gedaan en meerdere spelers onderzocht waarmee Belfius zou kunnen samenwerken. Daarvoor hebben we een aantal criteria gehanteerd:

 • Technologie (API)
  Het is voor onze klanten belangrijk om een betalingsoplossing zo naadloos mogelijk in hun omgeving te integreren.
 • Transparantie in prijzen
  Onze klanten moeten snel kunnen bepalen wat de kosten zijn.
 • Laagdrempeligheid
  We hebben veel kleine aanbieders die een beperkt aantal transacties doen. Ook voor hen moet de drempel om te beginnen laag zijn.
 • Support en technische ondersteuning
  De ondersteuning moet goed bereikbaar en kwalitatief voor al onze klanten zijn. Of ze nu Frans of Nederlands spreken.

Bruno: “Voor alle bovenstaande punten kwam Mollie overtuigend als meest geschikte partner uit de bus. Als gevolg hiervan raden we Mollie-oplossingen aan, geïntegreerd in het Belfius aanbod. Mollie is bovendien een gamechanger op de Belgische markt door het verlagen van de Bancontact-prijs. Voorheen was het weinig transparant en duur voor kleine bedragen. E-commercetransacties zijn hierdoor veel toegankelijker geworden. En een transactie kost nu minder dan een postzegel.”

“Mollie is een gamechanger op de Belgische markt.”

Bruno Koklenberg Head of Digital Commerce & e-Banking Services bij Belfius

“Ons succes in e-commerce stelt ons in staat andere gave projecten op ons te nemen.”— Martijn Wijsmuller, Medeoprichter van Ask Phill