Een interview met Thijs, programmeur bij Mollie

28 september 2016

“Hoe ziet een gemiddelde werkdag van een programmeur bij Mollie er uit?” Deze vraag krijgen we vaak tijdens sollicitatiegesprekken. Om deze vraag voor iedereen te kunnen beantwoorden hebben we Thijs geïnterviewd. Thijs werkt nu ongeveer een jaar als programmeur bij Mollie.

Thijs, hoe ben je bij Mollie terecht gekomen?

Tijdens mijn opleiding aan de Universiteit van Amsterdam had ik de mogelijkheid om twee maanden stage te lopen voor studiepunten. Bij mijn vorige baan had ik Mollie al eens geïmplementeerd als payment service provider. Ik was onder de indruk van hun API, technische documentatie en bedrijfscultuur, dus besloot om te solliciteren naar een stageplaats. Tijdens de stage werkte ik aan het toevoegen van cadeaukaarten als betaalmethode. Daarnaast heb ik een intern onderzoek uitgevoerd naar foutpercentages binnen de Mollie-applicaties en hoe deze invloed hebben op Mollie. Na mijn stage bood Mollie me een baan aan als developer.

Wat heb je geleerd tijdens je stage?

Bij mijn studie Computer Science ligt de focus op onderwerpen als *compiler design, sorting algorithms, data structures *en een hoop wiskunde. Allemaal erg interessante onderwerpen, maar het heeft weinig te maken met het werken aan een live applicatie die iedere seconde van de dag API-requests verwerkt. Bij Mollie heb ik ook geleerd om binnen een team te werken. Ik heb geleerd wanneer ik *object oriented design patterns *kan toepassen en wanneer niet. Ik heb geleerd hoe ik mijn code op de juiste manier kan testen om mijn implementatie te controleren en hoe ik producten kan verbeteren en bouwen die dagelijks gebruikt worden. Het is veel inspirerender om aan een echt product te werken in plaats van de theoretische onderwerpen van mijn studie.

Na mijn stage heb ik aan verschillende projecten gewerkt bij Mollie: belangrijke updates zoals het opzetten van een backupconnectie met een tweede iDEAL-acquirer en onze open source API-clients. Ik heb ook aan kleinere wijzigingen gewerkt, zoals de mogelijkheid dat klanten een omschrijving kunnen meegeven bij een refund en het verbeteren van de verificatie van BTW-nummers.

Kan je ons iets vertellen over het project waar je momenteel aan werkt?

Momenteel maak ik deel uit van het Payments-team. We zijn bezig om een nieuwe betaalmethode toe te voegen om zo onze propositie voor onze Belgische klanten te verbeteren. De afgelopen weken heb ik ervoor gezorgd dat de correcte transactiekosten voor deze betaalmethode worden berekend. Ik heb unittests toegevoegd om mijn implementatie te controleren. Ik werk ook aan het reconciliatieproces van de betaalmethode – het proces waarbij we inkomende betalingen op onze bankrekening koppelen aan openstaande transacties in ons systeem. We krijgen steeds meer betalingen binnen op ons bankoverzicht. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen heb ik een aantal refactorings doorgevoerd om hierbinnen met inputstreams te werken (met behulp van PHP’s yield statement).

Hoe ziet jouw dag bij Mollie er ongeveer uit?

Ik kom rond half 10 op kantoor. Ik begin met programmeren aan een kleiner issue, of ik review de code van een collega, totdat iedereen klaar is voor onze dagelijkse stand-up. De rest van de dag breng ik door met programmeren, reviewen of brainstormen met het team over hoe we dingen kunnen aanpakken. Daarnaast hebben we regelmatig meetings met het team zoals de sprintplanning of een terugblik of evaluatie. Gisteren heb ik deelgenomen aan een conference call met een van de leveranciers. Rond het middaguur hebben we lunch op kantoor, bereid door onze eigen chef. Als het zonnig is, brengen we graag wat tijd door op ons balkon.

Wat vind je leuk aan werken als developer bij Mollie?

Het Development-team van Mollie is net zo geïnteresseerd in de ontwikkeling van software als ik, wat heel anders is dan bij mijn vorige baan. Er zijn dan ook veel tools beschikbaar, zoals voorgeconfigureerde virtual machines, uitgebreide testsuites, een *continuous integration-*omgeving en handleidingen om te helpen bij het configureren van debugging en profiling.

Ook gaan we naar conferenties. In juni is de Development-afdeling bijvoorbeeld naar de React Amsterdam en de Dutch PHP Conference geweest, wat beide heel informatief was. Mollie groeit erg hard en het is cool om daar deel van uit te maken.

Conclusie
We hopen dat dit inzicht geeft in wat werken bij Mollie voor een developer inhoudt. Wil je meer weten? Lees dan verder, bekijk onze vacature in Amsterdam en in Lisbon en kom gerust langs voor een kopje koffie!