E-commerce technologieën van de bovenste plank: hoe je als kmo concurreert met de grootste retailbedrijven ter wereld

Grote retailbedrijven hebben omvangrijke technische teams tot hun beschikking. Ze investeren bakken geld in software, partnerships en analytische tools, en maken gebruik van ultramoderne systemen voor Enterprise Resource Planning (ERP) en Customer Relationship Management (CRM). Daarbovenop kunnen ze dankzij hun relaties met wereldwijde en lokale logistieke bedrijven op enorme kortingen rekenen.
We kunnen zo nog even doorgaan — maar we vermoeden dat je het ondertussen wel snapt.
Ben je online retailer, dan voel je je waarschijnlijk wat ontmoedigd. Maar anno 2022 is dat nergens meer voor nodig. Dankzij Software as a service (SaaS) kan je je competitie met gemak aan. Tools worden steeds beter en kunnen steeds gemakkelijker worden geïntegreerd in bestaande systemen. Bovendien is er heel wat veranderd op commercieel vlak: technologie die vroeger een flinke duit kostte, kan je nu huren voor een miniem deel van de oorspronkelijke prijs.
Ondertussen heeft bijna iedereen met een creditcard toegang tot deze tools. Daardoor kunnen kleinere online retailers gebruikmaken van hun wendbaarheid om sneller te handelen dan de grote spelers uit de global e-commerce — zonder in te leveren op vlak van resultaten. Zeker wanneer alle verschillende, geïntegreerde technologieën efficiënt samenwerken.

De beste technologieën voor e-commerce bedrijven
Om uiteenlopende behoeften te vervullen maken e-commerce bedrijven gebruik van allerlei tools. Ze komen zelf met oplossingen, of ze integreren diensten van derden. Enkele populaire technologieën voor e-commerce bedrijven:
– Enterprise Resource Planning-systems (ERP)
– Payment Service Providers (PSP)
– Customer Relationship Management software (CRM)
– Analytical tools
– Shipping tools
E-commerce technologieën om je online business te laten groeien
1. Enterprise Resource Planning-systemen (ERP)
Van sales-tracking tot projectmanagement: ERP’s zijn een handig hulpmiddel bij het dagelijkse beheer van je e-commerce bedrijf. Door je bestaande systemen te integreren in één ERP spendeer je een pak minder tijd aan administratie en focus je op wat er écht toe doet: de groei van je bedrijf. De beste ERP-systemen automaten processen aan de hand van machine learning en artificial intelligence (AI) en bieden bruikbare data over je bedrijf. Tegenwoordig werken e-commerce bedrijven vaak met cloud-based ERP’s. Die zorgen ervoor dat je bedrijf efficiënter draait en dat je de competitie zonder problemen aankunt.
2. Payment Service Providers (PSP)
Het gebruik van een PSP zou een no-brainer moeten zijn voor elk groeiend e-commerce bedrijf. Een PSP verbindt namelijk je online shop, betaalopties en klanten met elkaar. Door gebruik te maken van een PSP kan je je klanten meerdere betaalmethoden aanbieden. Goede PSP’s nemen het volledige betaalproces voor hun rekening: ze zorgen ervoor dat klanten hun facturen op tijd betalen, gaan professioneel om met beveiligings- en frauderisico’s en bieden realtime insights over je bedrijf. Mollie is daar een uitstekend voorbeeld van.

3. Customer Relationship Management software (CRM)
Aan de hand van CRM-systemen beheren bedrijven gemakkelijk hun relaties en interacties met klanten en leads. Door het beheren van deze processen inzichtelijk te maken helpen CRM’s je een betere klantervaring te bieden, processen te stroomlijnen en je conversie te verhogen.
Een standaard CRM-systeem biedt basisinformatie zoals klantgeschiedenis, problemen en orderstatus. Een geavanceerde CRM voorziet je dan weer van meer gedetailleerde informatie, bijvoorbeeld hoe je bedrijf presteert op social media ten opzichte van concurrenten. Kwalitatieve CRM’s beschikken tegenwoordig over indrukwekkende automatiseringsprocessen, werken nauwkeurig aan de hand van artificial intelligence en voorzien chatbots die prospects door de marketing- en verkoopfunnel leiden.
4. Analytische tools
Tegenwoordig hebben e-commerce bedrijven toegang tot enorme hoeveelheden klantendata. Met analytische tools kan je die gegevens onder andere gebruiken om je klantervaring te personaliseren, fraud op te sporen en je prijsstelling te optimaliseren. Diezelfde gegevens kunnen je ook helpen trends te voorspellen en in te schatten hoeveel vraag er zal zijn. Zo kan je je voorraden voorbereiden op piekseizoenen of nieuwe producten aanbieden om je verkoop te boosten. Sommige van de beste analytische tools op de markt zijn cloud-based, wat betekent dat ze extreem snel data kunnen verwerken en analysren. Daardoor zijn e-commerce bedrijven in het voordeel ten opzichte van hun competitoren. De beste analytische tools maken bovendien gebruik van machine learning en AI, om je op die manier van kwaliteitsvolle insights en aanbevelingen te voorzien.
5. Shipping tools
Met shipping tools automatiseer je de logistieke processen van je bedrijf, inclusief het beheren en opvolgen van leveringen. Op die manier ga je kosten verlagen en efficiënter shippen. Nog belangrijker: dankzij geplande leveringen, realtime tracking en moeiteloze retourzendingen hou je je klanten gelukkig.

Tegenwoordig gaat premium shipping software verder dan enkel basisverzending. Bij de beste software horen realtime insights en meldingen, zoveel mogelijk geautomatiseerde logistieke processen en rapporten die de efficiëntie van je bedrijf ten goede komen. Etiketten afdrukken, threshold-based kortingen, integraties met e-commerce platforms en support voor meerdere verkoopkanalen — het zijn slechts enkele voordelen die de beste shipping tools met zich meebrengen. Ga op zoek naar een leverancier die transparant is over zijn prijzen en daarbij het onderscheid maakt tussen verschillende diensten, waaronder opslag, ontvangst, verzamelen en verpakken.
De juiste technologieën voor je bedrijf creëren
Elk bedrijf is anders — wat betekent dat elk bedrijf ook andere noden heeft. Een one-size-fits-all oplossing voor het vinden van de juiste e-commerce technologie bestaat dus niet. Bij het vinden van de juiste tech voor je online bedrijf komen heel wat vragen kijken. Drie vragen om in gedachten te houden: valt de technologie vlot te integreren met je huidige systemen? Biedt de technologie alles wat je nodig hebt? En is de technologie in staat om mee te groeien met je bedrijf?
Kosten zijn natuurlijk ook een belangrijke factor. Het is natuurlijk fijn als je de middelen hebt om een oplossing op maat te creëren. Zijn die er niet? Dan bieden SaaS-platforms betaalbare tools van topkwaliteit: kant-en-klaar en ook nog eens gemakkelijk te integreren. Anders gezegd: geen beter moment dan nu om je bedrijf te boosten aan de hand van technologische tools.
Développez votre activité avec Mollie
Door samen te werken met meer dan 130.000 verkopers ontdekten we vier dimensies die voor kmo’s noodzakelijk zijn om de concurrenceie de baas te kunnen zijn. Dit is het derde artikel in een reeks over die verschillende factoren.
Mollie helpt bedrijven groeien. Dat doen we aan de hand van een efficiënt betaalproduct, inclusief custom-branded checkout en meerdere betaalmethoden om je conversie te verhogen. Integreer Mollie eenvoudig in je website en onboard vlot zonder minimumkosten, verborgen kosten of lock-in contracten. Ontdek meer over betalingen met Mollie.