Hoe de grens tussen offline en online payments alsmaar meer vervaagt

Een latte macchiato bestellen en betalen via een QR-code of frietjes in de frituur via een betaalkiosk: sinds corona is dat niks speciaals meer. Het ziet ernaar uit dat die nieuwe gewoonte zal blijven, want de grens tussen offline en online vervaagt. Maar goed ok. Want de combinatie van ter plaatse kopen en digitaal betalen, blijkt een hit bij zowel handelaars als consumenten. Gemakkelijk en efficiënt, est de conclusie.

Goed, een drukke horecazaak die stampvol zit. Maar jij en je personeel lopen zich ongetwijfeld de benen vanonder het lijf. Dan is een ordering platform interessant. Je plaatst een QR-code op de tafels die je klanten simpelweg scannen met hun smartphone. Zij krijgen jouw menu te zien, bestellen en betalen meteen via Mollie. Jij ziet de bestelling binnenlopen op jouw kassasysteem en kan aan de slag. Easy!

Hospitality Group MTM, een organisatie die verschillende horecazaken uitbaat in Gent, gebruikt in zijn bars en restaurants QR-codes gelinkt aan betalingen via Mollie. Idem in vakantiepark Center Parcs. Je bekijkt via een QR-code de menukaart van hun restaurants, maar boekt via dezelfde weg ook activiteiten en bestelt zelfs boodschappen.

Minder kans op fouten

Eigenaar van een frituur, pizzeria of een andere meeneemzaak? Dan is een betaalkiosk handig. Klanten maken hun keuze via de kiosk, betalen en wachten op hun bestelling. Die hoef jij niet eens meer te noteren, wat meteen de kans op menselijke fouten verkleint (want had die niet drie pakjes friet besteld in plaats van twee?).

De Frietschap, een frituur in Gent die de beste frieten van de stad belooft, werkt met kiosken om bestellingen sneller en beter te laten verlopen. Betalen via die kiosk verloopt gewoon terug met een QR-code via Mollie.

Zelf QR-code maken

QR-codes zijn niet alleen interessant voor horecazaken. Eigenlijk kan om het even welk bedrijf er gebruik van maken om zijn betalingen te regelen. Of je nu een factuur verstuurt via de post of digitaal: zet een QR-code op het document en de kans is veel groter dat je klanten de factuur sneller betaalt. Want: gemakkelijk! De Socialistische Mutualiteit, bijvoorbeeld, werkt om die reden al even met een QR-code op factuur. Gewoon scannen, en klaar. Da’s veel minder gedoe dan een overschrijving of in je bankapp alle gegevens handmatig invullen.

Over apps gesproken: met de app van Mollie maak je heel eenvoudig een QR-code aan. Heb je dus geen kaartje met een QR-code liggen in je zaak, dan kan je nog altijd de betaling via zo’n code laten verlopen dankzij de Mollie-app. Gedaan met geld of bankkaarten zoeken in de portemonnee en weg met betaalterminal!

Te onpersoonlijk? Helemaal niet

Allemaal goed en wel, die efficiëntie en dat gemak. Maar gaat het er op de duur niet wat té onpersoonlijk aan toe? Want er komt niemand meer naar je tafel om je bestelling op te nemen en te vervallen in gezellige ‘goed weer hey’-praatjes. Weg interact? Integendeel, de interactie zal net diepgaander en nuttiger zijn. Een voorbeeld: je installerert je in een koffiebar en je weet wat je wil bestellen, dus je scant de QR-code, zoekt je drankje en hop, je hebt betaald. Vlotjes. Maar iemand aan het tafeltje naast jou twijfelt. Wordt het een espresso? Cappuccino? Latte dit of latte dat? Jij hebt al online besteld, dus de barista heeft wat meer tijd om de andere persoon te helpen kiezen.

Een win-win voor iedereen

Voor heel wat ondernemingen is de vervaging tussen on- en offline interessant. Tools zoals bestelplatformen of kiosken laten je toe om het te doen met wat minder personeel. Maar dat personeel kan wel efficiënter werken én tegelijk je klanten beter bedienen. Meer nog: de kans is groter dat mensen iets extra bestellen. “Het gaat toch zo vlot via een QR-code, dus waarom niet snel nog een nieuwe koffie vragen?”, redeneren veel klanten. Mensen hebben snel met QR-codes, betaallinks en -kiosken leren werken en op amper twee jaar tijd is het een vaste gewoonte geworden. Een goede gewoonte ook, want intussen is het duidelijk een win-win voor iedereen. Efficiëntie voor de handelaar, een vlotte ervaring voor de klant.

Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.