Alles wat je moet weten over marketplace-betalingen

De opkomst van online marketplaces
Marktplaatsen vormen al duizenden jaren de ruggengraat van de handel. Zo staat De Grote Bazaar in Istanbul bekend als de oudste markt ter wereld die vandaag nog in gebruik is (de bouw begon in 1455). De eerste markten ontstonden naar verluidt in het oude Babylonië, rond 3000 voor Christus. En fysieke markten – waar mensen met elkaar in contact komen, handel drijven en tijd doorbrengen met vrienden én vreemden – zijn nog steeds populair.
In de digital wereld van vandaag worden online marketplaces steeds popular. Deze digital hubs werken op een gelijkaardige handle als hun fysieke tegenhangers, want ze verbinden consumenten met verkopers (en omgekeerd) en stimuleren handel. Bovendien zijn shoppers er dol op: onderzoek toont aan dat 50% van de Europese consumenten gebruikmaakt van online marketplaces, en dat de waarde ervan in ’20-’21 met 50% toenam.

Start of run je een marketplace, dan zijn de mogelijkheden enorm. Maar naast begrijpen hoe zo’n marketplace werkt, is het ook belangrijk stil te staan bij het betaalsysteem dat je gebruikt. Er is veel om te overwegen: gesplitste betalingen, naleving van regelgeving, Know Your Customer (KYC), en nog veel meer.
In dit artikel leggen we uit hoe betalingen voor marketplaces werken, bespreken we verschillende betaalmethoden. Ook helpen we je de betaaloplossing te vinden die het beste bij jouw marketplace past.
Hoe werken marketplace-betalingen?
Marketplace- en platformbetalingen werken anders dan normale e-commerce betalingen. Doet een koper een betaling op een e-commerce website, dan gaat het geld simpelweg van de koper naar de verkoper (al gebeurt er achter de schermen heel wat meer en komen er zaken als payment gateways en acquirers bij kijken).
Bij online marketplace-betalingen doe jij als marketplace dienst als verbindend platform voor kopers en verkopers, en verdien je meestal geld door een commissie te heffen op hun onderlinge transacties. Dat kan op verschillende manieren.

Virement bancaire
Maak je gebruik van overschrijvingen, dan ben jij verantwoordelijk voor het aanvaarden en herverdelen van betalingen. Je ontvangt meestal geld via een directe bankoverschrijving. Hoewel overschrijvingen een goede optie kunnen zijn voor beginnende marketplaces, zijn er aan deze methode ook een aantal nadelen verbonden.
– Kosten voor gebruikers: bij betalingen via overschrijving betaalt degene die de transactie begint meestal een grote, extra kost.
– Verwerkingstijd: Bankoverschrijvingen kunnen enkele dagen in beslag nemen. Dat kan cashflowproblemen veroorzaken voor je bedrijf en problemen opleveren voor je verkopers en hun klanten.
– Veiligheid: Bankoverschrijvingen bieden geen bescherming tegen fraude, en je kan er geen terugboekingen of chargebacks mee regelen. Bovendien zijn bankoverschrijvingen niet onderworpen aan de controles die het witwassen van geld en andere illegale financiële activiteiten voorkomen.
Een custom oplossing voor online marketplace-betalingen
Het is mogelijk om je eigen marketplace payment gateway te creëren. Zo’n custom oplossing beschikt ongetwijfeld over alle kenmerken en functionaliteiten die je je kan wensen, maar brengt ook een aantal overwegingen met zich mee.
– Ontwikkelingstijd: Een custom betaaloplossing creëren voor je marketplace zal waarschijnlijk enkele jaren in beslag nemen.
– Veiligheid: Om als gereguleerd bedrijf te kwalificeren heb je specifieke licenties nodig van regelgevers. Het verkrijgen van zulke vergunningen is een complex en langdurig proces. In de EU moeten gereguleerde bedrijven voldoen aan de Revised Payment Services Directive (PSD2).
– Kosten: Een custom-built oplossing ontwikkelen is duur, en je moet meestal mensen inhuren om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt.
Samenwerken met een marketplace payment provider
Oftewel: de optie waar de meeste marketplace operators voor gaan. Samenwerken met een specialist voor de verwerking van je marketplace-betalingen brengt tal van voordelen met zich mee:
– Bied gemakkelijk meerdere betaalmethoden aan: De beste marketplace payment gateway-bedrijven stellen je in staat vlot toonaangevende online betaalmethoden accept you. Bovendien begeleiden ze je tijdens je zoektocht naar de beste betaalopties voor jouw specifieke marketplace.
– Eenvoudige integratie: De beste payment service providers (PSP’s) stellen je in staat hun betaaloplossing zonder al te veel moeite in je eigen systeem te integreren. Ze verstrekken duidelijke documentatie en bieden technische support waar nodig.
– Conform de regelgeving: Een erkende PSP controleert je fondsen. Dat minimaliseert het financiële risico voor je platform, maar ook voor je verkopers en hun klanten.
– Veiligheid: De beste payment gateways voor marketplaces bieden ook een reeks hulpmiddelen om betalingen te beveiligen en fraude te voorkomen.
– Lagere kosten: Het gebruik van een marketplace payment platform helpt de kosten onder controle te houden. Goede payment processors bieden namelijk consistente tarieven en transparante prijzen.
– Lokale support: Omgaan met betalingen, het kan complex zijn. Een goede betaalpartner biedt lokale ondersteuningsteams, zodat er altijd iemand klaarstaat wanneer je hulp nodig hebt.

Bovenstaande zaken zijn standaard voor elke goede PSP. De allerbeste betaalpartners bieden daarbovenop geavanceerde features die elke single- of multi-vendor marketplace kunnen helpen groeien, zoals features die helpen met onboarding en multi-split betalingen.
Wanneer je een single- of multi-vendor marketplace payment gateway kiest, overweeg dan de volgende zaken:
– Heeft deze PSP expertise in mijn markt(en)?
– Biedt deze PSP de betaalmethoden die mijn verkopers verkiezen?
– Kan deze PSP meegroeien met mijn marketplace?
– Biedt deze transparent PSP prijzen?
– Biedt deze PSP geavanceerde features?
Wat zijn gesplitste marketplace-betalingen?
Run je een multi-vendor marketplace, dan maken meerdere verkopers gebruik van je platform. Shoppers op je marketplace willen dan waarschijnlijk producten en diensten van verschillende verkopers kopen, waardoor ze een winkelmandje met producten van verschillende verkopers samenstellen. Nadat ze betaald hebben is het aan jou om het geld te verdelen onder de verschillende verkopers en een commissie aan te rekenen.
Dat is waar multi-split betalingen van pas komen. Werk je samen met een PSP, dan krijgen zij het totaalbedrag van de consument — om het vervolgens te verdelen tussen elke afzonderlijke verkoper en je bedrijf. Hieronder zie je hoe dat in z’n werk gaat.

Geavanceerde PSP’s bieden ook features die je een duidelijk overzicht van je betalingen bieden, wat van vitaal belang kan zijn bij het managen van refunds en uitbetalingen.
Know Your customer (KYC)
KYC-normen helpen financiële dienstverleners zich te beschermen tegen fraude, corruptie, witwassen van geld en andere illegale activiteiten. Zulke normen worden gebruikt om de identiteit en de activiteiten van een klant onder de loep te nemen en het risico te bepalen dat hij of zij bij onwettige activiteiten is betrokken.
Marketplaces in de e-commerce en andere branches zijn verplicht KYC-processen te doorlopen wanneer ze een nieuwe verkoper onboarden. Zulke processen zijn vaak kostelijk en tijdrovend, en veel marketplace operators hebben tijd noch zin zich ermee bezig te houden. Bovendien moet het proces eenvoudig zijn voor je verkopers, want zij zouden weleens kunnen afhaken wanneer het te ingewikkeld wordt.
Ga je in zee met een PSP, dan moeten zij je alle hulpmiddelen bieden die je nodig hebt om zulke KYC-procedures vlot te doen lopen. Payment providers kunnen daarvoor verschillende opties bieden:
– Geautomatiseerde KYC: Er wordt automatisch voldaan aan alle compliance-eisen, zodat je verkopers niet handmatig aan je platform hoeft toe te voegen.
– White-label: Je kan het logo of de branding van je marketplace toevoegen aan het onboardingsproces van de PSP.
Goede betaalpartners bieden soms ook pre-KYC, wat betekent dat je verkopers alvast kunnen beginnen met verkopen zonder het volledige KYC-proces al doorlopen te hebben.
Les meilleures méthodes de paiement pour les marketplaces
Van creditcards over e-wallets tot lokaal relevante methoden: er zijn heel wat online betaalmogelijkheden beschikbaar voor je marketplace. Daarbij is het belangrijk de betaalmethoden aan te bieden waar consumenten (de klanten van je verkopers) de voorkeur aan geven. Concreet: toonaangevende en lokale betaalmethoden die voor hen relevant zijn, waaronder kaartsystemen, marktspecifieke bankoverschrijvingsmethoden en digitale portemonnees.

Door samen te werken met een betrouwbare payment provider integreer je deze betaalmethoden gemakkelijk in je marketplace en creëer je een vlotte checkout-ervaring voor shoppers. Je payment provider moet je ook laten zien hoe je betalingen kunt gebruiken om je bedrijf te laten groeien. Ontdek meer over de beste betaalstrategieën en -opties in onze gids over betaalmethoden.
Perfectioneer je marketplace-betalingen
Of je nu een single-vendor marketplace bent of samenwerkt met meerdere verkopers: er is heel wat om over na te denken. De online wereld verandert en marketplaces evolueren continu, maar de basis blijft om je verkopers en hun klanten van een positieve ervaring te voorzien, om op die manier handel te stimuleren.
De juiste betaalinfrastructuur creëren, is niet eenvoudig als je in je eentje werkt. Samenwerken met een specialist kan je helpen verkopers te onboarden, conform de wet te blijven en een vlekkeloze betaaloplossing te bieden. Het houdt ook in dat je meer tijd overhoudt om je te richten op de groei van je marketplace — wetende dat je betalingen in goede handen zijn.
Ontdek Connect for Platforms
Bij Mollie maken we marketplace-betalingen moeiteloos met Connect for Platforms: de snelste en gemakkelijkste manier om toonaangevende en lokale betaalmethoden te accepteren en integreren in je marketplace. Ook blijf je met Connect for Platforms steeds PSD2-compliant.

Bij Connect for Platforms horen bovendien geavanceerde features waarmee je onboarding van verkopers kunt automatiseren en white-labelen, gesplitste betalingen kunt verwerken en refunds gemakkelijk kunt beheren. En daarbij horen ook nog eens transparante prijzen, een krachtig dashboard om betalingen en refunds te beheren en lokale support in jouw taal. Ontdek meer over Connect for Platforms met Mollie.