SaaS-betalingen: ontdek de juiste strategie voor jouw bedrijf

Run je een software as a service-bedrijf, dan heb je heel wat om over na te denken. Onboarding, KYC, prijsstelling, branding, financiering, productontwikkeling — en betalingen. Als SaaS-bedrijf is het belangrijk uit te zoeken welke prijzen je het best kan aanbieden om klanten aan te trekken, en hoe je aan de slag gaat met terugkerende facturering om ze vervolgens tevreden te houden.

De software as a service-industrie (SaaS) zit in de lift. Statista voorspelt zelfs dat de Europese SaaS-omzet de komende vier jaar met 44% zal stijgen, tot een totaal van 73,3 miljard euro in 2026. De groeiende SaaS-markt brengt ook meer concurrentie met zich mee, dus is een goede betaalstrategie van cruciaal belang voor een vlekkeloze klantervaring. Ook essentieel: begrijpen hoe je betalingen kunt gebruiken om je bedrijf te laten groeien.

Als betaalexperts is het onze missie om SaaS-bedrijven te tonen hoe ze betalingen kunnen gebruiken om vooruitgang te boeken. In dit artikel leggen we uit hoe SaaS-betalingen werken, wat de beste betaaldiensten zijn voor SaaS-bedrijven en wat SaaS payment gateways zijn. We tonen je ook hoe je online betalingen voor subscriptions aanvaardt en hoe je de ideale betaalstrategie voor jouw SaaS-bedrijf bepaalt.

SaaS payment

Wat zijn SaaS-betalingen?

De meeste SaaS-betalingen (of SaaS-facturen) worden verwerkt via facturering van abonnementen (subscriptions) of terugkerende betalingen. Dat houdt in dat je je klanten regelmatig een bedrag aanrekent om gebruik te maken van een product of dienst. Sommige SaaS-platforms stellen klanten ook in staat betalingen van hun consumenten (anders gezegd: klanten van klanten) te aanvaarden, via betalingsfacilitering. In dit artikel leggen we beide situaties uit, te beginnen met betalingen op basis van subscriptions.

Hoe werken SaaS-betalingen?

Run je een SaaS-bedrijf, hoe aanvaard je dan betalingen — en hoe gaat het in zijn werk? Om je klanten een vlekkeloze, stressvrije ervaring te bezorgen moet je een aantal stappen doorlopen. Zo zorg je dat ze een langdurige en prettige relatie opbouwen met je bedrijf.

1. Payment gateway

De payment gateway is het eerste wat een klant ziet wanneer hij of zij besluit een abonnement op je product te nemen. In de payment gateway kiezen je klanten een SaaS-betaalplan en de betaalmethode waarmee ze doorlopend zullen betalen voor hun abonnement. Tijdens het verrichten van een betaling moet de payment gateway zowel jou als je klant volledige veiligheid bieden.

2. Merchant account

Als SaaS-bedrijf heb je een rekening nodig waarop je klanten kunnen betalen, oftewel: een merchant account. Misschien heb je al een merchant account of werk je samen met een bedrijf dat je van eentje voorziet, zoals een payment service provider.

3. Subscription management

Nadat je het betaalplan hebt opgesteld, is het tijd om na te gaan hoe je het lopende abonnement zult beheren. Bijvoorbeeld door informatie op te slaan die zal helpen het betaalschema te managen. Goed opgestelde plannen rond subscription management zorgen er bovendien voor dat je je klanten zo goed mogelijk kan helpen en dat je ze vervolgens zo lang mogelijk aan je bindt.

Subscription management en terugkerende betalingen zijn twee verschillende dingen. Bij terugkerende betalingen ligt de nadruk namelijk op de verwerking van abonnementsbetalingen en terugkerende transacties tussen jou en je klanten. Subscription management gaat verder, en draait vooral om zorgen dat klanten tevreden zijn met je product of service.

Mollie payment dashboard

De voordelen van een subscription-based betaalmodel

Op welke vlakken kan je SaaS-bedrijf baat hebben bij een subscription-based betaalmodel? Enkele voordelen van zo’n model:

– Een meer voorspelbare inkomstenstroom

– De mogelijkheid om betere klantervaringen te leveren

– Je beschikt over uitgebreide klantgegevens en insights

– Lagere kosten voor klantenwerving

Dankzij terugkerende abonnementsbetalingen voorspel je je toekomstige inkomstenstroom nauwkeuriger, waardoor je gerichter en met meer vertrouwen zakelijke beslissingen kunt nemen. Je hebt bovendien de mogelijkheid om over een lange periode uitgebreide klantgegevens en insights te verzamelen, wat je kan gebruiken om nieuwe klanten te bereiken en betere relaties met je bestaande klantenbestand op te bouwen. Door de loyaliteit van je gebruikers te winnen en de CLV (Customer Lifetime Value) te verlengen, hoef je een pak minder uit te geven aan het werven van nieuwe klanten.

Subscriptions en terugkerende betalingen — customer churn

Aan een subscription model zijn duidelijk heel wat voordelen verbonden. Maar er zijn ook enkele aandachtspunten waar je als SaaS-bedrijf rekening mee moet houden. Het grootste probleem voor software as a service-platforms en bedrijven die werken met terugkerende betalingen? Customer churn, oftewel: klanten die hun abonnement opzeggen.

Customer churn

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat SaaS-bedrijven lagere churn rates hebben dan andere industrieën, maar het fenomeen blijft iets dat ervoor kan zorgen dat je bedrijf snel geld verliest. Er zijn twee verschillende vormen van customer churn.

Vrijwillige opzegging

Wanneer een klant vrijwillig zijn of haar abonnement op een product opzegt noemen we dat ‘voluntary churn’. Dat kan gebeuren wanneer je klanten hun abonnement niet langer gebruiken, besluiten om over te stappen naar een concurrent of ontevreden zijn over je product of dienst. Vrijwillige opzegging kan je verminderen door de factoren onder handen te nemen die een klant ertoe kunnen aanzetten te vertrekken, zoals je prijsstelling of klantenservice.

Onvrijwillige opzegging

Wanneer het abonnement van een klant wordt stopgezet als gevolg van een onbedoeld probleem (meestal een mislukte betaling) heet dat ‘involuntary churn’. Een mislukte betaling kan veel oorzaken hebben: onjuiste betaalinformatie, verouderde kaartgegevens, het onvermogen van de klant om te betalen.

Aan klanten die hun abonnement vrijwillig opzeggen ontkom je nu eenmaal niet. Het kan altijd zijn dat klanten je product of dienst niet langer nodig hebben, of dat de concurrent hen een deal aanbiedt die ze niet kunnen afslaan. Maar klanten die onvrijwillig opzeggen, dat kan je wél voorkomen. Geen enkel bedrijf wil een tevreden klant verliezen als gevolg van een administratieve (of menselijke) fout. Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om involuntary churn te verminderen, zoals je klanten voorzien van betaalmethoden die geschikter zijn voor terugkerende facturering.

De beste SaaS-betaalmethoden

Naarmate we het digitale tijdperk verder en verder binnentreden, maken SaaS-bedrijven steeds minder gebruik van papieren facturering. In plaats daarvan bieden de meeste bedrijven hun klanten tegenwoordig een reeks online keuzes wanneer ze zich inschrijven. Enkele toonaangevende online betaalopties voor abonnementen:

– Krediet- en debetkaarten

– Direct debit

– E-wallets (digital wallets)

– Alternatieve betaalmethoden

Kaartsystemen

Met debet- en kredietkaartsystemen zoals Visa of Mastercard bied je je klanten een erkende en vertrouwde manier om te betalen. Je trakteert hen bovendien op een vlotte ervaring, want ze kunnen meestal hun betaalgegevens invullen en een aankoop voltooien in één klik. De betaling wordt onmiddellijk verwerkt.

Card payments

Met kaartsystemen laat je je klanten afzonderlijke transacties uitvoeren op basis van hun abonnementsplan, waarbij ze bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag betalen. Je kan ook samenwerken met een processor die je helpt kaartgegevens bij te houden en betalingen te automatiseren. Payment processors laten je vaak meerdere kaarten tegelijk in hun bestand opnemen, wat involuntary churn kan helpen voorkomen.

Direct debit

Met direct debit (domiciliëringen) haal je regelmatig geld van de bankrekening van je klant op basis van een vooraf goedgekeurde overeenkomst. Die overeenkomst heet een mandaat. Om een mandaat op te stellen, moeten je klanten een formulier invullen waarin ze je toestemming geven om geld van hun rekening te halen. In Europa is SEPA Direct Debit de populairste direct debit-methode.

Met direct debit genieten zowel jij als je klanten van flexibiliteit en veiligheid. Ze zijn bovendien relatief eenvoudig op te stellen en te beheren. Mislukt domiciliëringen, dan kan er gemakkelijk een nieuwe poging worden gedaan. En aangezien mensen niet vaak van bankrekening veranderen, verkleinen ze ook nog eens het risico op involuntary churn.

E-wallets

Sommige digitale portemonnees doen dienst als elektronische kaarten die mensen kunnen gebruiken om transacties te doen. De kaart maakt verbinding met de bankrekening van de gebruiker via debet- of kredietkaarten. Apple Pay en Google Pay bieden deze dienst allebei aan. PayPal is dan weer een type e-wallet dat abonnementsbetalingen ondersteunt. Handig, want niet alle digitale portemonnees doen dat.

Alternatieve betaalmethoden

Hieronder valt een reeks verschillende betaalmethoden. In Europa ondersteunen veel lokale bankoverschrijvingsmethoden terugkerende betalingen voor bedrijven. Daartoe behoren de Franse Cartes Bancaires, en Giropay in Duitsland. Sommige terugkerende betalingen die van deze Europese betaalmethoden gebruikmaken, verlopen via het SEPA Direct Debit-systeem.

Welke betaalmethoden moet je aanbieden?

De beste betaalmethoden voor subscription management, laten je de betaalgegevens van klanten opslaan en hergebruiken. Daartoe behoren kaartsystemen, direct debit, e-wallets en bankoverschrijvingsmethoden. Klantgegevens worden bewaard en gebruikt om terugkerende betalingen te innen.

SaaS payment methods

Betalingen moeten vlot en ongecompliceerd verlopen, en het is belangrijk dat je methoden aanbiedt waarmee je gemakkelijk terugkerende betalingen van klanten kunt innen. Het is bovendien van vitaal belang dat je je klanten de betaalmethoden biedt die zij verkiezen. Dat betekent dat je een reeks opties moet aanbieden om aan de verschillende behoeften van je klanten te voldoen, om op die manier conversie te stimuleren.

Ook beveiliging is een belangrijk onderdeel van je betaalstrategie. Als je betalingen ontvangt, beheer je financiële en persoonlijke gegevens en moet je voldoen aan alle wet- en regelgeving. In Europa heb je hiervoor een PSD2-oplossing nodig die alle betaalmethoden biedt die je klanten het liefst gebruiken.mee je alle betaalmethoden kan aanbieden die je klanten verkiezen.

SaaS-betalingsfacilitering

Niet alle SaaS-bedrijven werken uitsluitend met subscriptions. Sommige platforms bieden hun klanten ook de optie om zelf betalingen te ontvangen van eigen klanten. Dit is vaak het geval bij SaaS-platforms die boekingen faciliteren, bijvoorbeeld voor hotels, restaurants en evenementen.

Als jij met je SaaS-bedrijf op die manier betalingen wil gaan faciliteren, dan heb je twee opties. Je kan zelf een payment facilitator (PayFac) worden — al zal dat je veel tijd en geld kosten. Je zult waarschijnlijk ook nieuwe werknemers moeten aanwerven om je te helpen bij het onderhoud van je betaaltechnologie, en om te voldoen aan de veiligheidseisen en wettelijke voorschriften die komen kijken bij het zelf verwerken van transacties.

In plaats daarvan kiezen veel SaaS-bedrijven ervoor om samen te werken met een PSP die hen helpt bij het verwerken van betalingen van consumenten. Als betaalspecialisten zorgen PSP’s ervoor dat je steeds voldoet aan alle wettelijke vereisten, helpen ze je vlotjes integreren in je technologie en helpen ze je extra inkomsten te verwerven door vergoedingen aan te rekenen voor betalingen tussen jouw klanten en hun klanten. Ze kunnen ook jouw klanten onboarden, zodat ze zo snel mogelijk betalingen kunnen aanvaarden. We gaan hier in het volgende deel dieper op in.

Onboarding voor SaaS

Ben jij een SaaS-bedrijf dat betalingen tussen jouw klanten en hun klanten faciliteert, dan is het belangrijk dat je een positieve, moeiteloze ervaring biedt. Dat is echter niet altijd even gemakkelijk. Mankeer je bijvoorbeeld de juiste infrastructuur, dan kan het zijn dat je klanten meerdere dagen moeten wachten op een merchant account voordat ze hun producten of diensten via jouw platform kunnen verkopen.

Dat proces zo soepel mogelijk laten verlopen doe je door samen te werken met een goede PSP. De beste PSP’s bieden API’s die het proces helpen automatiseren. Dat houdt in dat je klanten bepaalde informatie verstrekken wanneer ze zich aanmelden, waarna de PSP hen snel helpt onboarden zodat ze bijna onmiddellijk kunnen beginnen met verkopen. Dankzij deze vlotte onboarding kun jij je richten op andere belangrijke delen van je bedrijf, want je hoeft niet handmatig nieuwe klanten toe te voegen aan je account. Bovendien zorgt de PSP dat je aan alle wet- en regelgeving voldoet.

Betaalverwerking voor SaaS

Veel SaaS-bedrijven werken samen met een payment service provider (PSP) om hen te helpen hun software as a service-producten te verkopen. De betaaloplossingen die payment processors bieden kunnen je helpen om…

– … je klanten een grote verscheidenheid aan betaalmogelijkheden te bieden.

– … te voldoen aan alle noodzakelijke wet- en regelgeving.

– … je klanten een vlekkeloze klantervaring en vlotte onboarding te bieden.

– … betalingen eenvoudig in je website te integreren.

Bovenstaande zaken zijn stuk voor stuk essentiële dingen die een PSP je bedrijf moet bieden, maar er zijn ook nog andere features die payment processors bieden — features die je bedrijf kunnen helpen groeien. Denk daarbij aan tools voor veilige onboarding en manieren om nieuwe inkomsten te verwerven door betaalverwerking als een dienst aan je klanten aan te bieden. Denk daarnaast aan opties om alle gegevens over je terugkerende betalingen op één plek te beheren.

Connect for Platforms

Ontdek Connect for Platforms

Bij Mollie maken we SaaS-betalingen eenvoudig met Connect for Platforms, oftewel: de snelste en makkelijkste manier om toonaangevende betaalmethoden te accepteren en te integreren in je SaaS-platform. Met Connect for Platforms voldoe je bovendien altijd aan alle PSD2-vereisten. Dankzij geavanceerde features onboard je je klanten snel en veilig, en kan je extra inkomsten genereren door je klanten betrouwbare betaalverwerking aan te bieden. Bij dat alles horen transparante prijzen, een handig dashboard waarmee je je terugkerende facturering eenvoudig beheert én lokale support die er altijd voor je is.

Lees meer over Connect for Platforms, of ontdek onze integraties die je kunnen helpen bij het factureren en managen van subscriptions.

Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.