Payment gateway of full-service payment platform: wat is het verschil?

Betalingen en de nieuwe financiële grens

De afgelopen decennia revolutioneerde technologie zo goed als elk aspect van ons leven. Hetzelfde gebeurde in de financiële sector, want de traditionele banknormen worden op hun kop gezet door een kersverse generatie fintechbedrijven — inclusief een resem nieuwigheden voor consumenten en bedrijven. Die oude en nieuwe werelden bestaan vreedzaam naast elkaar, want uiteindelijk is iedereen gebaat bij een samenwerking tussen de twee.

Vandaag de dag streven modern fintechbedrijven ernaar innovatieve diensten aan te bieden en hun klanten vlot met banken te verbinden. De meeste daarvan zijn payment service providers (PSP’s). Hun taak? Ondernemers, bedrijven en online shops in staat stellen betalingen te accepten via hun websites en apps.

Gewone PSP’s leveren eenvoudige verbindingsdiensten, terwijl meer geavanceerde providers ervoor zorgen dat bedrijven geld kunnen innen en uitbetalen. PSP’s beden heel wat verschillende diensten aan, dus is het voor jou waarschijnlijk niet simpel om uit te zoeken welke provider het beste aansluit bij je noden. Daarom bieden we je een handig overzicht van de verschillen tussen de twee uiteinden van het PSP-spectrum: gateways en full-service PSP’s.

In text visual 1 - Payment Gateway

Wat is een payment gateway?

Een payment gateway zorgt ervoor dat betaalgegevens veilig flowen tussen jou, je klanten en je bank. Zo’n gateway zorgt er ook voor dat het geld van klanten die aankopen doen uiteindelijk tot bij jou geraakt. Bij een payment gateway komt software kijken die een point-of-sale-apparaat of kaartlezer aandrijft, plus een cloud-based systeem dat klanten met handelaars verbindt.

Gateways brengen je in verbinding met verschillende betaaloplossingen, zoals Klarna en Visa. Wat je wel zelf moet doen: contracten ondertekenen en relaties providers onderhouden. Iets waar veel bedrijven zich niet mee willen hoeven bezighouden, want het is ingewikkeld en tijdrovend.

Een payment gateway gebruiken biedt een aantal voordelen:

– Snellere betalingen — Nadat de gateway alle gegevens heeft verwerkt, storten banken en andere providers het geld rechtstreeks op je zakelijke bankrekening.

– Betere voorwaarden — Gebruik je een bank voor gatewaydiensten, dan profiteer je waarschijnlijk van scherpere tarieven en andere voordelen.

– Verwerking via standard banking — Wanneer je een contract aangaat met een bank is het doorgaans mogelijk om betalingen te verwerken via gangbare bankformaten zoals mt940 of CODA. Daardoor kan je gemakkelijk informatie in je boekhoudsysteem invoeren.

Anders gezegd: allemaal zaken die in het voordeel van je bedrijf kunnen spelen. Maar let op — sommige van bovenstaande voordelen brengen ook kosten met zich mee. Een groot nadeel is de noodzaak om met meer dan één leverancier in zee te gaan. Meerdere leveranciers moeten betalen maakt betalingen verwerken complexer en kan heel wat extra kosten met zich meebrengen.

In text visual 2 - PSP

Wat is een full-service payment service provider?

Een full-service PSP onderhandelt over verbindingen en relaties met aanbieders van betaaloplossingen, zodat jij dat niet hoeft te doen. Met andere woorden: een soort all-in oplossing die al je betaalmethoden en -diensten samenbrengt.

Aan het gebruik van een full-service payment service provider zijn heel wat voordelen verbonden.

– Je hoeft geen aparte contracten te sluiten met elke verschillende betaalprovider

– Full-service PSP’s nemen het volledige proces van elektronische betalingsoverdracht voor hun rekening

– Je beheert al je betalingen op één plaats

– Een enkele provider gebruiken vermindert kosten

– Het is eenvoudiger om nieuwe betaalmethoden toe te voegen

– Full-service PSP’s verwerken alle overschrijvingen, inclusief refunds en reversals

– Ondersteuning bij vragen of problemen met betalingen

De meeste van bovenstaande voordelen spreken voor zich. Je bespaart tijd én geld door alle betalingen en facturen op één plaats te ontvangen, en je krijgt meteen een handig overzicht van je betalingen. Bovendien ontvangen full service PSP’s bijna alle gelden en betalen ze die ook zelf uit, waardoor betaalstromen geminimaliseerd worden en je minder tijd hoeft te besteden aan je boekhouding.

Wil je je conversie bij het afrekenen verhogen, dan moet je je klanten hun favoriete betaalmethoden aanbieden. De juiste betaalmethoden aanbieden is ook cruciaal wanneer je internationaal wilt uitbreiden.

Door samen te werken met een full-service PSP kun je snel nieuwe betaalmethoden toevoegen. Dat betekent dat je geen tijd en moeite meer hoeft te steken in contractuele relaties met afzonderlijke betaalproviders. Een goede PSP voorziet je van proactief advies over de betaalmethoden die je kunt gebruiken om je bedrijf te laten groeien.

In text visual 3

Kies de juiste payment provider voor je bedrijf

Bij het kiezen van een provider kan je payment gateways en full-service payment platforms zien als twee verschillende soorten toegangstickets voor een pretpark. Een gateway is vergelijkbaar met een pay-as-you-go ticket: je krijgt toegang tot het pretpark, maar je betaalt voor elke aparte attractie. Een full-service provider is dan weer te vergelijken met een single-price ticket, waarbij je met één betaling toegang krijgt tot alle attracties. Payment gateways bieden meer controle, want je kiest zelf welke attracties je doet. Full-service payment platforms bieden meer flexibiliteit en minder kosten, want je betaalt één prijs voor alle diensten.

Een gateway is een geschikte optie voor bedrijven die slechts een klein aantal betaalmethoden aanbieden, niet van plan zijn uit te breiden of alle contracten en onderhandelingen zelf willen afhandelen.

Wil je meerdere betaalmethoden aanbieden, zonder bijkomende rompslomp? En ben je op zoek naar een innovatieve tool om je te helpen groeien? Dan is een full-service PSP de juiste keuze. Een gateway volgt jou op je bedrijfsreis, terwijl een full-service PSP dienst doet als een expert die je door het betalingslandschap heen loodst.

Grow your way met Mollie-betalingen

Bij Mollie helpen we bedrijven groeien aan de hand van een full-service betaaloplossing, inclusief conversie-geoptimaliseerde checkout en meerdere betaalmethoden. Integreer Mollie eenvoudig in je website en onboard snel zonder minimumkosten, lock-in contracten of verborgen kosten. Ontdek meer over betalingen met Mollie.

Hulp nodig bij je betaalstrategie? Ontdek vijf tips om je e-commerce conversie te verhogen of lees onze gids over wat een PSP je bedrijf te bieden heeft.

Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.