Cashflow voor je e-commerce business

De e-commerce is een dynamische sector waarin geld snel stroomt en statistieken constant veranderen. Omdat het zo’n onvoorspelbare branche is, wisselt de financiële gezondheid van jouw e-commerce bedrijf waarschijnlijk ook. Daarom is het belangrijk dat je je cashflow, in het Nederlands ook wel ‘kasstroom’, op orde hebt.

Als je meer succes wilt hebben met je webshop, is het belangrijk om te kijken naar de in- en uitstroom van het geld: de cashflow. Auteur Denise O’Berry van Small Business Cash Flow noemt dit ook wel ‘de levensader van je business.’

We begrijpen dat het lastig is om je te verdiepen in de financiële situatie van je onderneming. Al die informatie kan ingewikkeld en overweldigend zijn. Waar gaat je geld bijvoorbeeld naartoe? Heb je volgende maand genoeg cash? Kan je het je veroorloven om een nieuwe manager aan te nemen of je voorraad uit te breiden?

Geen zorgen, wij helpen je graag. Met deze gids vertellen we je over de verschillende soorten cashflows voor e-commerce, en geven we je tips om je kasstroom te verbeteren.

Wat is een cashflow en hoe werkt het?

Een cashflow is al het geld dat er in één specifieke periode binnenkomt en uitgaat.

Als er meer geld binnenkomt dan uitgaat, heb je een positieve cashflow. Hierdoor kun je je rekeningen en andere bedrijfsuitgaven betalen. Heb je een negatieve cashflow, dan gaat er meer geld uit dan er binnenkomt. Dit betekent dat je je rekeningen niet kunt betalen.

We verdelen de cashflow van je e-commerce bedrijf in drie categorieën:

  • Operationele cashflow. Dit zijn alle inkomsten en uitgaven die te maken hebben met de dagelijkse activiteiten van je bedrijf. Om je business te laten groeien, moeten deze cijfers positief zijn.
  • Investeringscashflow. Dit zijn alle inkomsten en uitgaven die te maken hebben met de investeringen in je bedrijf. Denk aan de verkoop van activa, en uitgaven aan apparatuur of onroerend goed. Als je actief in je bedrijf investeert, is dit cijfer waarschijnlijk negatief.
  • Financieringscashflow. Dit is het netto geld waarmee je je bedrijf financiert, plus het eigen vermogen, dividenduitkeringen en schulden. Hiermee zie je hoe het geld stroomt tussen enerzijds je bedrijf en anderzijds investeerders en kredietverstrekkers.

Een voorbeeld van een cashflow

I berekent je cashflow in een kasstroomoverzicht. Daarin staan alle financiële details van je bedrijf over een vastgestelde periode. Het laat zien waar het geld van je bedrijf binnenkomt, en waar het naartoe gaat. Het result is een positieve of negatieve cashflow.

Hieronder zie je een voorbeeld van de cashflow van Amazon uit 2020.

De Kamer van Koophandel heeft een speciale KVK Financieringsdesk voor vragen over cashflows in andere financiële zaken.

Waarom is je cashflow zo belangrijk voor je e-commerce onderneming?

Heel simpel: zonder een positieve cashflow kun je je rekeningen niet betalen en geen winst maken. Je bedrijf kan dan niet blijven bestaan.

Daarnaast zorgt een constant cashflow voor een competition voordeel in de markt. Je kunt meer voorraad inkopen, meer producten verkopen en een goede relatie met je leveranciers opbouwen.

Als je niet genoeg cash hebt om je voorraad aan te vullen, verlies je omzet. Hiermee vertraag je de groei van je bedrijf, of krimp je zelfs.

Een consistente en gezonde cashflow zorgt ervoor dat je e-commerce onderneming kan voortbestaan. Als je je cashflow op de juiste manier beheert, dan ben je niet afhankelijk van geldschieters.

Hoe bereken je je cashflow?

Er zijn twee manieren om je cashflow te berekenen: de directe en de indirecte methode. Colin Darretta is CEO van tech-startup Innovation Department. Hij zei in een interview met Forbes:

“Ondernemers moeten begrijpen dat hun bedrijf kapitaal nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat ze vooruitplannen, zodat ze groei kunnen financieren.”

Maar hoe voorkom je dat je in geldnood komt, net als veel andere startende bedrijven?

Door de cashflow van je e-commerce bedrijf te berekenen. Dat kun je op twee manieren aanpakken:

1. Directe cashflow berekenen

Bij deze methode tel je alle inkomsten en uitgaven bij elkaar op, inclusief de uitbetaling van salarissen, het geld dat je van je klanten ontvangt en de betalingen aan leveranciers.

Stel, je bedrijf doet de boekhouding op kasbasis, dan worden opbrengsten en uitgaven alleen erkend als er geld binnenkomt of uitgaat.

In dat geval kun je je cashflow eenvoudig berekenen door het begin- en eindsaldo van verschillende activa- en passivarekeningen te gebruiken en de nettodaling of -stijging te berekenen.

2. Indirecte cashflow berekenen

Bij de indirecte methode is de cashflow de uitkomst van de resultatenrekening.

De meeste e-commerce bedrijven gebruiken deze methode, ondanks dat hij wat ingewikkelder is. Omdat veel ondernemers hun boekhouding doen op transactiebasis, is de directe methode namelijk niet geschikt. Ze rapporten nieuwe inkomsten zodra ze bestellingen uitvoeren, en niet wanneer de betaling binnenkomt.

Daarmee toon je alleen aan hoe het geld daadwerkelijk stroomt, en niet wanneer verkopen of uitgaven officieel mee worden genomen in de administratie.

Om de cashflow te meten, neem je de nettowinst aan het einde van de verslagperiode als uitgangspunt. Je past de nettowinst waarde aan op basis van schattingen uit de balans, zonder de impact van niet-geldelijke fluctuaties uit de winst-en-verliesrekening mee te nemen.

Ten eerste sluit je dus niet-geldelijke transacties uit van de nettowinst. Tel daar het bedrag dat in de rekening bij ‘afschrijvingen’ staat bij op. Ten tweede voeg je de aanpassingen in de contante waarde van bepaalde operationele activiteitsgroepen toe, of je haalt ze weg. Ten derde pas je de impact van de aanpassingen toe als gevolg van investerings- en financieringskasstromen.

Kiezen tussen een directe en indirecte cashflow heeft alleen gevolgen voor je bedrijfsactiviteiten. De investerings- en financieringsactiviteiten blijven hetzelfde.

Wat is een gezonde cashflow?

Als er consequent meer geld je bedrijf binnenkomt dan eruit gaat, heb je een gezonde cashflow. Hierdoor kun je je rekeningen betalen en aan andere verplichtingen voldoen.

De voordelen van een goede cashflow.

We zeiden het al: een goede cashflow helpt je bedrijf vooruit. Met een positieve cashflow:

  • heb je genoeg financiële middelen;
  • kun je je voorraad bijhouden en zelfs uitbreiden;
  • heb je meer grip op je geld;
  • kun je je medewerkers op tijd betalen;
  • kun je investeren in groeien.

Een goede cashflow is de sleutel tot een succesvolle e-commerce business. Hiermee zie je hoe je onderneming er financieel voorstaat, en helpt je groeien.

Operationele cashflow of winst?

Een positieve cashflow verwijst naar het netto-inkomen van je bedrijf. Maar een positieve operationele cashflow betekent niet altijd dat je ook winst maakt. Laten we eerst kijken wat we precies bedoelen met winst uit een onderneming.

Winst is de omzet van je bedrijf min alle bedrijfskosten. De winst van je onderneming vind je in de resultatenrekening. Dit noemen we ook wel de winst- en verliesrekening.

Net als je cashflow, kun je je winst opdelen in drie categorieën:

  • Brutowinst. Dit is de omzet min de kosten van verkochte goederen, inclusief variabele kosten – denk aan materiaal- of personeelskosten. Tot de brutowinst behoren geen andere vaste kosten, zoals de huur.
  • Nettowinst. Dit is het netto-inkomen nadat de uitgaven van de inkomsten zijn afgetrokken. Denk daarbij aan rentebetalingen en inkomstenbelasting.
  • Bedrijfsresultaat. Dit is de nettowinst die je bedrijf maakt uit de normale bedrijfsvoering. Het bedrijfsresultaat houdt geen rekening met negatieve kasstromen (bijvoorbeeld belastingbetalingen of rentebetalingen op leningen) en positieve kasstromen uit onderdelen die buiten de kernactiviteiten vallen. Het bedrijfsresultaat wordt ook wel bedrijfswinst of ondernemingswinst genoemd.

Cashflow is dus niet hetzelfde als winst.

  • De operationele cashflow is het geld dat je bedrijf in- en uitstroomt tijdens een bepaalde periode. Winst is wat er overblijft van je inkomsten nadat je je kosten aftrekt.
  • Met je cashflow onderzoek je de financiële status van je onderneming. Je winst toont aan hoe succesvol je bedrijf is.

→ De operationele cashflow en winst meten verschillende zaken. Je winst geeft de financiële gezondheid van je bedrijf weer, maar de cashflow maakt het mogelijk om je activiteiten voort te zetten.

Interesting is dat je e-commerce onderneming winstgevend kan zijn, ondanks een slechte cashflow. Toch kun je dan in de problemen komen. Als je klant bijvoorbeeld een betaling uitstelt, ben je misschien niet in staat om je leveranciers of personeel te betalen.

Wat is een vrije kasstroom of vrije cashflow?

Een vrije kasstroom is het geld dat overblijft na je betalingen. Daarmee kun je je bedrijfsactiviteiten ondersteunen, geldschieters betalen of investeren in je onderneming.

Zo bereken je je vrije kasstroom:

Vrije kasstroom = netto kasstroom uit bedrijfsactiviteiten – investingsuitgaven

Wat laat een vrije kasstroom zien?

Zoals eerder gezegd: in een cashflow- of kasstroomoverzicht staat de in- en uitstroom van het geld binnen je bedrijf over een bepaalde periode. Het is een uitsplitsing van je operationele, financiële en investeringsactiviteiten binnen een bepaald tijdvak.

Hiermee zie je:

  • hoe de activiteiten van je bedrijf verlopen;
  • waar het geld vandaan komt;
  • hoe dat geld wordt besteed.

Crediteuren kunnen het kasstroomoverzicht ook gebruiken om de liquiditeit van je bedrijf te bepalen. Dat is het geld dat je gebruikt om bedrijfskosten te financieren en schulden af te betalen.

Hoe verbeter je je operationele cashflow?

Elk e-commercebedrijf is uniek, dus er is geen one-size-fits-all-oplossing om de operationele cashflow te verbeteren. Daarom geven we je vier basistips om je onderneming financieel gezond(er) te maken.

1. Onderhandel over betalingsvoorwaarden met leveranciers

Als je gunstige betalingsvoorwaarden met leveranciers afspreekt, kun je je goederen later betalen. Ondanks dat je dan soms meer betaalt, raden we dit zeker aan. Vooral als je producten met een hoge marge verkoopt.

Je kunt ook kleinere bestellingen plaatsen. Doe dit alleen als je verzendkosten laag zijn en de prijzen niet afhangen van het aantal geplaatste bestellingen – denk aan bulkorders tegen lagere prijzen. Doordat je je bestellingen spreidt, heb je minder kans op problemen met je cashflow.

2. Beheer je uitgaven

Het lijkt misschien een open deur, maar verminder je onnodige en niet-essentiële uitgaven. Dit is een handige manier om je operationele cashflow te verbeteren.

Hoe je dat doet? Onderzoek alle uitgaven goed en kijk waar je kunt minderen. Als je bijvoorbeeld een ruimte huurt die je nauwelijks gebruikt, kun je verhuizen naar een goedkoper pand, of de ruimte helemaal opzeggen.

Ook kun je de overheadkosten – de indirecte kosten – omlaag brengen.

3. Vraag klanten eerder te betalen

Verleid klanten om vooruit te betalen. Geef ze bijvoorbeeld korting als ze vooraf geld overmaken, in plaats van na een maand. Zo heb je een buffer en ben je voorbereid op noodgevallen.

4. Verbeter de gemiddelde bestelwaarde

Een andere manier om je cashflow te verbeteren, is door je gemiddelde bestelwaarde te optimaliseren en te verhogen. Dan heb je minder klanten nodig om je omzetdoelen te halen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je marketingkosten verlagen. Daarnaast brengt elke klant zo meer geld in het laatje, waardoor je kasreserves omhooggaan.

Je e-commerce cashflow onder controle

Als je je e-commerce bedrijf wilt laten bloeien, is je cashflow beheren de eerste stap. Zodra je grip hebt op je cijfers, kun je goede beslissingen nemen die je business naar een hoger niveau tillen. Door je kasstroomoverzicht bij te houden en maatregelen te nemen om je cashflow te verbeteren, is de kans groot dat je bedrijf de komende jaren gaat groeien.

Makkelijke online betalingen met Mollie

Bij Mollie helpen we je vooruit met een makkelijk te integreren en simpele betaaloplossing. Je convert stijgt dankzij een eenvoudige check-out, en klanten hebben de keuze uit alle toonaangevende Europese méthodes de paiement . Als je betalingen soepel verlopen, kun je je concentraen op de cashflow en andere belangrijke onderdelen van je bedrijfsvoering.

Transparante prijzen, zonder lock-in contracten en met lokale support die altijd voor je klaar staat: Mollie laat je bedrijf vandaag nog groeien.

Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.