E-commerceplatform: tips om een (nieuwe) provider te kiezen

Het platform waar een e-commercebedrijf op gebouwd is, is het kloppende hart van de organisatie. Het is het epicentrum van elk online bedrijf, hetgeen dat alle andere elementen om een e-commercezaak te runnen, mogelijk maakt. Het platform zorgt voor de spreekwoordelijke bouten en moeren om je producten of diensten te kunnen verkopen, zoals de website of de betaalpagina. Maar het kan je ook helpen om je visies en ideeën te realiseren, zodat je je ambitie om een succesvolle zaak te hebben, kunt waarmaken.
Het is dus cruciaal dat je het juiste e-commerceplatform hebt. Want als het hart niet werkt, dan kan je bedrijf niet leven, laat staan dat het kan groeien.
Daan Koomen, Mollies Head of Sales Engineering, weet dit maar al te goed. Voor hij bij Mollie begon, werkte Daan zes jaar lang voor het e-commerceplatform Lightspeed, dat honderden kleine en grote bedrijven helpt om een online winkel uit te bouwen.

Daans hart loopt vol van ondernemingen. Hij begon op vijftienjarige leeftijd in de detailhandel te werken en heeft jarenlang andere bedrijven geholpen om oplossingen te vinden die het best bij hun noden passen. Hij is intussen ook een ware expert geworden in e-commercezaken overzetten naar een nieuw platform om groei te stimulateen.
Daan deelt enkele tips over hoe je je e-commerceplatform kunt optimizeiseren en vlot kunt switchen naar een andere aanbieder.
Tips om I e-commerceplatform you optimize
Bepaal I doelen
Op zoek naar een nieuw e-commerceplatform? Dan moet je eerst en vooral goed nadenken over je doelen. Een van de grootste fouten die je kunt maken is een platform uitkiezen zonder te weten wat je eigenlijk nodig hebt. Stel jezelf de wie-, wat-, en waarom-vragen over jouw online zaak:
– Wie is de doelgroup?
– Wat hebben I klanten nodig?
– Welke functionaliteiten heeft je bedrijf nodig?
– Hoe snel wil I schalen?
– Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?
“Je moet een platform kiezen dat zo goed mogelijk past bij de doelen die jij voor ogen hebt voor jouw onderneming”, legt Daan uit. “De grootste fout die ik bedrijven zie maken, is dat ze totaal geen plan hebben wanneer ze een nieuw e-commerceplatform aan het kiezen zijn.”

“Overstappen naar een andere provider is een goede handle om in te spelen op de veranderende noden van jouw bedrijf of om je groeiend aantal klanten tevreden te houden. Misschien is het wel slim om samen te werken met een dropshipper om te beantwoorden aan de verwachtingen van klanten? Of heb je een headless-oplossing of PWA nodig om jouw webshop ook op mobiele telefoons goed te laten werken? Je moet eerst weten wat jouw vereisten zijn en dat lijstje vervolgens meenemen in jouw zoektocht naar een nieuw platform.”
“Als je wilt veranderen van provider is het goed om de uitdagingen van je onderneming onder de loep te nemen. Denk na over de issues die je ondervindt, zodat je een platform kan kiezen dat deze kan oplossen. Dat is het startpunt.”
Analyseer het ecosysteem
Als je een nieuw platform kiest, is het belangrijk om te weten welke integraties en functionaliteiten de provider in de aanbieding heeft. Overstappen naar een nieuw platform kan je helpen om je huidige uitdagingen beter aan te kunnen dankzij nieuwe tools die je kan inzetten. Maar je moet natuurlijk ook zeker zijn dat de provider op z’n minst de functies aanbiedt waar je nu al gebruik van maakt.
“Bepaal welke integraties je nodig hebt en bekijk goed de functionaliteiten van de verschillende platformen”, zegt Daan. “Ga na of het platform integreert met een technologiepartner zoals Mollie, die jou helpt om de best mogelijke return on investment te krijgen. Dat ecosysteem is belangrijk om jouw doelen waar te maken en zeker te zijn dat klanten tevreden blijven. De aanbieder moet jou alles bieden wat jouw onderneming nodig heeft én moet jou helpen om zo efficiënt mogelijk te werken. Of dat nu een PSP is die je helpt om internationale betaalmethoden aan te bieden of een boekhoudsoftware die je helpt met je administratie.”
Vraag ondersteuning
Welke ondersteuning biedt een platform? De aanbieder moet jou namelijk volledig kunnen ondersteunen vanaf het prille begin van jouw verkoopproces. Denk na over de toekomst van jouw onderneming en durf jezelf de moeilijke vragen te stellen —zoals: hoe moet het platform jou helpen om te schalen of nieuwe markten te betreden?
“De provider moet jou goed informen over wat je te wachten staat als je met hem in zee gaat en biedt jou idealiter menselijke ondersteuning in je eigen taal”, zegt Daan. “De beste platformen hebben een IT-dienst, partner designers en andere teams die klaarstaan om je te begeleiden. Het is hun job om de beste oplossingen te vinden voor jouw bedrijf en om je vlot te helpen schalen of over te schakelen naar een andere technologie. Minder dan dat is gewoonweg niet goed genoeg.”

Veranderen van provider heeft heel wat voordelen voor jouw zaak (meer daarover verder in dit artikel), maar het is vooral belangrijk dat je de juiste ondersteuning krijgt wanneer je de overstap maakt. Maak het proces eenvoudiger door een projectplan op te maken en samen met het team achter het platform problemen op te lossen die mogelijk naar boven kunnen komen tijdens de overschakeling.
“Er zijn heel wat zaken die mee moeten verhuizen wanneer je verandert van provider — bijvoorbeeld je SEO-functies, designelementen en techintegraties. Een goede partner helpt jou tijdens dit proces, lost problemen op en zorgt voor een sandbox-omgeving die jouw website zo lang mogelijk online houdt terwijl je alles aan het overzetten bent.”
Onderschat het belang van design niet

Stel je eens voor dat je een winkel binnenstapt en niet kunt vinden wat je zoekt of de hele winkel moet afschuimen om een kassa te vinden zodat je dat ene t-shirt kunt afrekenen. De kans is groot dat je gewoon weer naar buiten stapt zonder iets te kopen. Dat is precies hetzelfde als terechtkomen op een webshop met een slecht design.
“Design is niet altijd top-of-mind bij e-commercebedrijven, maar dat zou het wel moeten zijn”, vindt Daan. “Een goede user experience is cruciaal om je conversie te optimaliseren. Denk er dus over na om te investeren in een webdesigner die jou helpt om een geweldige UX uit te werken, jouw SEO te optimaliseren via design en A/B-testen uit te voeren om je shop te perfectioneren. Dankzij zo’n expert kan je experimenteren en snel bijleren. Je verdient die investering zo terug, want het zal je aantal verkopen doen stijgen.”
“Wanneer je wilt veranderen van provider moet je je branding bovendien kunnen meenemen naar het nieuwe platform. Als je in gesprek bent met een nieuwe aanbieder, vraag dan welke tools ze in huis hebben om dit mogelijk te maken. En als je op maat gemaakte oplossingen hebt in je huidige systeem, vraag dan aan de developer van je nieuwe provider of deze gepersonaliseerde functionaliteiten zeker overgezet kunnen worden naar het nieuwe platform.”
Gebruik data voor meer succes

Data wordt ondergewaardeerd in e-commerce. Het helpt je nochtans om te meten hoeveel impact jouw activiteiten hebben, om te analyzeen wat werkt, om conversies te verhogen en jouw werk te optimaliseren. Als je zelf geen analist bent, bekijk dan of je kan integreren met een software die voor jou de data blootlegt en analyseert. Vergeet ook niet dat sommige platformen je niet toelaten om data te exporteren, dus bekijk zeker wat de mogelijkheden zijn op dat vlak voor je je keuze maakt.
“Er bestaan heel wat bedrijven die samenwerken met platformen en andere organisaties om nieuwe functies en toepassingen te ontwikkelen die de markt nodig heeft”, legt Daan uit. “Dat betekent dus dat er genoeg geschikte tools bestaan die jou toegang geven tot de nodige data en waarmee je zelfs gepersonaliseerde rapporten en dashboards kunt creëren.”
“Wanneer je wisselt van provider betekent dat waarschijnlijk dat jouw business volop aan het groeien is. Het nieuwe platform moet jou dus de kans geven om je zaak een upgrade te geven. Ga daarom na welke data tools het platform zelf aanbiedt of welke integraties mogelijk zijn. Als je deze tools meteen inzet, kan je beginnen je zaak te verbeteren van zodra je live bent met je nieuwe provider.”
Bepaal het beste moment om over you shakelen
Hoewel het heel wat voordelen heeft, is veranderen van aanbieder niet iets dat je zomaar 1-2-3 doet. Je moet eerst goed nadenken over de provider met wie je in zee gaat en dan moet je ook het juiste moment bepalen om de switch te maken. Het is geen exacte wetenschap, maar je doet dit beter niet in belangrijke verkoopperioden zoals Black Friday. Kies voor een moment waarop de vraag lager ligt, dat geeft je voldoende ademruimte om problemen op te lossen als die zich zouden voordoen tijdens de overschakeling.

“Ik raad bedrijven altijd aan om op tijd te beginnen nadenken over de switch naar een nieuwe aanbieder. Op die handle kunnen ze zoveel mogelijk uit hun nieuwe infrastructuur halen en krijgen ze een goed zicht op de complexityit van het project”, aldus Daan. “Dan kunnen ze ook beter bepalen of het interessant is om met een agency samen te werken dat kan helpen om het proces sneller te laten verlopen.”
Onderhandel altijd
Eenvoudig advies, maar eentje die je beter wel volgt wanneer je verandert van platformaanbieder. Providers geven vaak kortingen en andere voordelen als je met hen in zee gaat. Vraag jouw salesvertegenwoordiger dus naar de mogelijkheden.
“Kortingen en andere voordelen aanbieden, is een gewoonte geworden in deze sector”, zegt Daan. “Als je op zoek bent naar een andere provider en met verschillende mensen in gesprek bent, onderhandel dan om te zien bij wie je het beste contract kunt krijgen – doe dat zeker wanneer er meer dan één platform is dat interessant lijkt voor jouw bedrijf.”
De juiste oplossing vinden, is plezant
Het voelt misschien wat overweldigend om een nieuwe provider uit te kiezen, maar het is wel een belangrijke stap op jouw weg naar succes. Investeren in de juiste aanbieder is een beetje zoals een huis kopen: het moet mee kunnen groeien met jouw veranderende noden. Maar de kans bestaat dat je op een bepaald moment dat huis toch ontgroeit — in het geval van jouw platform kies je dus een partner die je niet vasthoudt met lock-in contracten en jouw groei steunt, ook al ga je zonder hen verder.
Het juiste platform kiezen is ook belangrijk voor je eigen geluk als ondernemer. Daan begrijpt dit maar al te goed: “Ik heb veel bedrijven geholpen met het opbouwen van hun eerste webshop of het overschakelen naar een nieuw platform. Ik heb de resultaten met mijn eigen ogen dus gezien”, zegt hij. “De zaken verlopen efficiënter, processen verbeteren en er is meer tijd om te ondernemen.”
“Ondernemers beginnen met hun bedrijf omdat ze een passie hebben voor iets. Maar heel vaak zie je dat ze gaandeweg hun drive verliezen omdat ze zo gefocust zijn op de zaak draaiende te houden. Met goede systemen, processen en structuren kunnen ze zich opnieuw richten op die passie.”
“Een business runnen is uitdagend. Maar de juiste partner hebben, geeft jou de ademruimte die je nodig hebt om te verbeteren en een echt wow-gevoel te creëren voor klanten. En dat is onbetaalbaar.”
Mollie: Grow your way.
Bij Mollie helpen we alle soorten bedrijven groeien met een moeiteloze betaaloplossing. Onze oplossing biedt jou meer dan 25 toonaangevende betaalmethoden, een conversie-geoptimaliseerde checkout en toegang tot integraties en andere voordelen die helpen jouw sales te boosten en snel te schalen.
Kom meer te weten over betalingen met Mollie of meld je aan om ons product te ontdekken.