Laat je bedrijf groeien met mobile commerce

De opkomst van smartphones mag dan de nodige kritiek met zich meebrengen, het fenomeen creëert ook enorme kansen voor bedrijven. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone, om die voor vanalles te gebruiken — online shoppen, bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de consumenten een smartphone gebruikt om online te winkelen, en dat bijna 70% gebruikmaakt van shopping apps.
Run je een online business, dan is het handig te weten hoe je deze kans kunt gebruiken om de groei van je bedrijf te stimuleren. Daarom zetten we in dit artikel enkele zaken op een rij:
– Wat is mobile commerce?
– De voor- en nadelen van mobile commerce
– De verschillende soorten mobile commerce
– Online mobile betalingen
– Trends en tips rond mobile commerce

Wat is mobile commerce?
Mobile commerce verwijst naar alle financiële transacties die consumenten voltooien via een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. Het is een onderdeel van e-commerce waarmee klanten artikelen kunnen (ver)kopen via hun eigen apparaat. Ook financiële diensten als bankoverschrijvingen vallen onder mobile commerce.
E-commerce versus m-commerce
Voor online bedrijven zijn er enkele interessante verschillen tussen e-commerce en mobile commerce (of m-commerce).
Bij e-commerce draait shoppen met name om de klantervaring. Bedrijven richten zich bijvoorbeeld op functionaliteiten voor desktops, zoals grotere schermen waarop je makkelijk kunt browsen. Voor betere klantervaringen tonen ze ook gepersonaliseerde aanbevelingen en productinformatie.
M-commerce richt zich vooral op gemak. Minder clicks betekent namelijk meer conversie. Bedrijven bieden klanten daarom een zo simpel mogelijke shop-ervaring en soepele check-out.
Soorten mobile commerce
Er zijn veel voorbeelden van mobile commerce te vinden. Ze vallen onder te verdelen in drie hoofdsoorten:
1. Mobiel shoppen
2. Mobiel bankieren
3. Mobiel betalen
M-commerce bevat dus onder andere mobiele overschrijvingen, mobiel bankieren en contactloos betalen. In dit artikel richten we ons op mobiel shoppen en betalen. Ook laten we zien hoe je je business hiermee laat groeien.

De voordelen van mobile commerce
Enkele voordelen van mobile commerce op een rijtje:
– Nieuwe klanten aantrekken
– Betere klantervaringen bieden
– Sneller browsen en vlottere transactions
– Toegang tot uitgebreide klantgegevens en inzichten
– Meer mogelijkheden voor personalisatie en marketing
Aan mobile commerce zijn heel wat voordelen verbonden, maar het grootste pluspunt is waarschijnlijk de mogelijkheid om nieuwe klanten te bereiken. Een soepele, mobiele klantervaring kan helpen om potentiële klanten aan te trekken die de voorkeur geven aan m-commerce wanneer ze shoppen.
Een ander voordeel van m-commerce is een verbeterde klantenservice en shop-ervaring. Consumenten hoeven niet langer naar een fysieke winkel om iets te kopen en hebben ook geen desktop meer nodig. Shoppen doen ze gewoon via hun smartphone, waar en wanneer ze maar willen.
Mobiele apparaten bieden bovendien de kans om sneller te browsen en vlotter transacties te verrichten. Dat hangt natuurlijk wel af van de vraag of je je klanten een mobielvriendelijke ervaring biedt. Concreet: test en verfijn je customer journey, de snelheid van je mobiele website en je mobiele checkout-flow.
Nog een voordeel: meer inzicht in klantgedrag. Bij fysieke winkels komen klanten een winkel binnen, om vervolgens af te rekenen en weer te vertrekken. Hierdoor leer je weinig over je klanten. Dankzij mobiel winkelen krijg je veel meer informatie over je bezoekers, zoals hun locatie en de producten waarin ze geïnteresseerd zijn. Dit kun je gebruiken om een omnichannel marketingstrategie te ontwikkelen. Je marketingteam kan dan speciale marketingtechnieken gebruiken om sales te stimuleren, waaronder gepersonaliseerde push-notificaties.
– De voor- en nadelen van mobile commerce
Bij mobile commerce komen ook enkele nadelen kijken:
– Je moet regelmatig investeren en optimaliseren
– Grotere data- en veiligheidsrisico’s
– Veel concurrentie
– Je moet op zoek naar de beste betaalmethoden

Een mobiele app of mobiele online shop ontwikkelen en optimaliseren kan uitdagend zijn. Om zeker te zijn dat je een klantervaring biedt die tip top in orde is, moet je regelmatig testen, investeren en verbeteringen aanbrengen. Voor je begint met het ontwikkelen van een app of andere technologie, is het noodzakelijk om eerst goed uit te zoeken wat de ideale mobile commerce-strategie voor jouw bedrijf is.
Een andere zorg rond het gebruik van m-commerce is het verhoogde veiligheidsrisico. Als gebruikers toegang geven tot hun gegevens via een mobiel apparaat, dan is het belangrijk dat je voldoet aan de vereiste regelgeving. Tip: wees transparant over hoe je klantgegevens gebruikt en opslaat.
Voor bedrijven die gebruikmaken van m-commerce kunnen betalingen ook een moeilijkheid vormen. De juiste betaalmethoden aanbieden is cruciaal om je conversie te optimaliseren. Helaas is het niet altijd eenvoudig om te weten wat de beste en handigste mobiele betaalopties zijn. Een goede payment service provider is in staat om je daarbij te helpen, bijvoorbeeld met een responsive checkout en andere features.
Mobiele betalingen – wat je moet doen
Er zijn heel wat mobiele betaalopties beschikbaar voor bedrijven. Beslissen welke te gebruiken is niet eenvoudig, en het aanbieden van relevante betaalmethoden is van cruciaal belang om shoppers aan te sporen te doen kopen. Daarom zetten we hieronder enkele van de belangrijkste betaalmethoden op een rijtje en helpen we je de beste opties voor je bedrijf te kiezen.
E-wallets
E-wallets of digitale portemonnees doen dienst als elektronische kaarten die consumenten kunnen gebruiken voor online transacties. De kaarten zijn gekoppeld aan de bankrekening of de krediet- en debetkaart van je klant. E-wallets slaan de gegevens van de gebruiker op, zodat hij of zij die niet telkens opnieuw hoeft in te voeren tijdens het online shoppen. Digitale portemonnees bieden klanten een snelle en handige manier om af te rekenen.

Web-based en in-app betalingen
Bij het winkelen op een mobiele website of app worden klanten naar een checkout-pagina geleid om een betaling te verrichten. Daar kiezen ze de betaalmethode die ze willen gebruiken en vullen ze de nodige gegevens in. Om het checkout-proces zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het raadzaam om betaalopties aan te bieden die de gegevens van je klanten opslaan — digitale portemonnees en PayPal, bijvoorbeeld. Zorg ook voor een responsieve checkout die er goed uitziet op elk apparaat.
Contactloze betalingen
Via hun smartphone kunnen klanten een digitale wallet gebruiken om contactloos te betalen. In dat geval houden ze hun telefoon in de buurt van een betaalautomaat om de betaling af te ronden.
Closed-loop mobiele betalingen
Met closed-loop mobiele betalingen kunnen gebruikers hun gegevens opslaan, zodat ze die niet bij elke transactie opnieuw hoeven in te voeren. Dit type betaling maakt gebruik van de mobiele apps van individuele merken. Gebruikers van zulke apps voeren hun gegevens in en storten geld over naar hun account in de app, om op die manier betalingen te doen via de app of in de winkel. Starbucks is een bekend voorbeeld van een merk dat gebruikmaakt van closed-loop mobiele betalingen.
Mobile commerce: trends en tips
Zo, je bent helemaal mee met mobile commerce, de voordelen ervan, de verschillende soorten en mobiele betalingen. Hieronder voorzien we je van enkele tips en trends rond mobile commerce om je te helpen met de groei van je online business.
1. Gebruik social commerce
Online shoppen wordt met de dag populairder. Vandaag de dag verwachten consumenten vlotte, uitstekende klantervaringen. Social commerce, of het verkopen van producten via sociale media, kan je daarbij helpen.
Gebruik sociale media om potentiële klanten te engagen en hen aankopen te laten doen via hun favoriete sociale media-apps, zonder dat ze ooit je website hoeven te bezoeken. Hoe minder clicks, hoe meer conversie — een ideale manier om mobiel te verkopen dus.

2. Ontwikkel een app
Als je er de middelen toe hebt, is een app een geweldige manier om je klanten te engagen en aan je merk te binden. Een app stelt je in staat gepersonaliseerde klantervaringen te leveren, uitgebreide customer insights te verkrijgen en je merkloyaliteit te vergroten door je klanten te voorzien van consistente ervaringen.
3. Gebruik QR-codes voor multi-channel-verkoop
Online shoppers vinden het vaak prettig om te browsen via een desktop en te betalen via een mobiel apparaat. Deze desktop-to-mobile flow bied je door QR-codes bij de check-out te tonen. Zo maak je online betalen zo soepel en makkelijk mogelijk.
4. Bied one-click ordering
Met one-click ordering zorg je dat je klanten moeiteloos een bestelling plaatsen. Aan de hand van eerdere aankopen worden hun persoonlijke gegevens bij de check-out automatisch ingevuld. Door het aantal stappen te verminderen en het bestelproces te versnellen, boost je je conversie.
5. Gebruik conversational commerce
Bij conversational commerce zetten bedrijven sociale tools in om producten en diensten te verkopen. Deze aanpak wordt steeds populairder. Chatbot-technologie is inmiddels zeer geavanceerd en vergt geen enorme investeringen meer. Door snel en efficiënt op vragen van klanten te reageren, vergroot je hun loyaliteit. met">gepersonaliseerde e-commerce ervaring.
6. Denk Meta
De komst van de Metaverse lijkt onvermijdelijk en krijgt meer belangstelling dan ooit. Het wordt daarom steeds belangrijker om na te denken over hoe je deze collectieve virtuele ruimte gebruikt als online retailer. Bijvoorbeeld om met klanten in contact te komen en artikelen te verkopen.
Mobiele apparaten zullen hierin een cruciale rol spelen, omdat ze klanten toegang geven tot de Metaverse. Amazon geeft consumenten alvast een voorproefje van de toekomst: met de augmented reality-tool Room Decorator kunnen klanten zien hoe meubelstukken in hun woning staan.

Een nieuwe tool om je business te boosten
Mobile commerce biedt een enorme kans voor de groei van online bedrijven. Om die te benutten, is het cruciaal om de juiste strategie te vinden. Ook heb je kapitaal nodig om te investeren. Daarnaast speelt de juiste tech een belangrijke rol, net als samenwerken met marketing- en betaalspecialisten. Zij helpen je het maximale uit deze e-commerce trend te halen. Hierdoor krijgt je conversie een boost, bied je een uitstekende klantervaring en laat je je business bloeien.
Développez votre activité avec Mollie
Bij Mollie helpen we bedrijven vooruit met een efficiënte betaaloplossing. We voorzien je van een responsieve checkout die er goed uitziet op elk apparaat, inclusief smartphones en tablets. Integreer Mollie snel en gemakkelijk met je website en profiteer van veilige, betrouwbare betalingen — inclusief transparante prijzen, toonaangevende en lokale betaalmethoden en lokale support.
Kom meer te weten over betalingen met Mollie, of lees onze succesverhalen van klanten en ontdek welke bedrijven we al hielpen groeien.