Hoe e-commercebedrijven kosten kunnen besparen en slimmer kunnen uitgeven

Een zaak runnen is een serieuze uitdaging. Een zaak runnen tijdens een recessie of een periode van hoge inflatie voelt alsof je een storm van uitdagingen over je heen krijgt. Ondernemers kunnen helaas niets veranderen aan een algemene economische crisis. Bepaalde grote gebeurtenissen in de wereld hebben nu eenmaal een impact op het dagelijkse leven van mensen en bedrijven. Niemand blijft dan gespaard — zelfs Amazon was begin jaren 2000 bijna slachtoffer van een recessie.
Dat is wat we nu opnieuw meemaken: een storm van wereldwijde onrust. In Europa gaan de prijzen omhoog, vertraagt de groei en staat de inflatie op z’n hoogste niveau in decennia. En de boost die de lockdowns gaven aan de e-commerce is intussen ook alweer verdwenen. Het zijn uitdagende tijden: mensen geven minder uit en handelaars moeten zich voorbereiden om alle kansen te grijpen van zodra de donkere periode weer opklaart.
Sta jij als ondernemer voor uitdagingen? In dit artikel delen we tips die jou helpen om kosten te besparen en je geld slimmer uit te geven. We stomen je bovendien klaar om je voordeel te doen wanneer de situatie weer verbetert.
Tips die je helpen een economische crisis te doorstaan
Reduceer je kosten
Het klinkt eenvoudig, maar je kosten reduceren is een goede manier om te besparen en snel je zaak opnieuw winstgevend te maken. Het is belangrijk om eerst goed na te denken over waar je precies veranderingen kunt doorvoeren, zonder dat je klantervaring, operationele efficiëntie of de moraal van werknemers negatief beïnvloedt.

Deze zaken kan je doen om kosten te reduceren:
– Heronderhandel contracten met leveranciers
– Verhuis naar een ander kantoor of verminder het aantal kantoorruimtes
– Verminder het outsourcen van werk en projecten
– Automatiseer processen
– Gebruik goedkopere materialen
– Evalueer regelmatig zakelijke uitgaven
– Stop met marketinginitiatieven die geen resultaat opleveren
Een onderneming door een moeilijke periode halen, is een beetje zoals pokeren: je moet goed weten wanneer je je inzet verhoogt en wanneer je je moet inhouden. Op de juiste manier kosten reduceren en investeren op het goede moment (meer daarover onderaan in dit artikel) is een goede manier om jouw zaak boven water te houden en zelfs groei te stimuleren in een onzekere periode.
Het full-service digital agency CTI Digital bouwt digitale oplossingen en campagnes van topniveau voor internationale merken. Zij gebruiken een moeilijke periode net om op een holistische manier naar de zaken te kijken en zo hun efficiëntieniveau en processen te verbeteren.
“Als het economisch wat moeilijker gaat, moet je dat als een kans zien om jouw zaak eens onder de loep te nemen en overtollige zaken overboord te gooien”, legt Michael Ashworth, commerce sales director bij CTI Digital, uit. “Herbekijk de fundamentele zaken, zorg ervoor dat je de beste prijzen krijgt van jouw partners — of dat nu betaalpartners of leveranciers zijn. Kijk ook naar jouw analytics en meet welke digitale marketingactiviteiten jouw aantal bestellingen verhogen zodat je weet waar je meer geld in kan steken en waar je net beter mee stopt.”
Verbeter je technologie om te besparen
Vandaag de dag zijn er voor elk bedrijf heel wat technologische tools beschikbaar, en die zijn helemaal niet meer zo duur als ze ooit geweest zijn. De komst van SaaS en andere as-a-serviceplatformen en on-demandmodellen heeft zelfs de kleinste bedrijven de mogelijkheid gegeven om de kracht van technologie volop te benutten. Op die manier kan iedereen klantervaringen verbeteren, processen stroomlijnen en over de hele lijn een meerwaarde creëren.
Maakt het echt zo’n verschil als je jouw technologie een upgrade geeft? Uit een studie blijkt dat 75% van bedrijfsleiders denkt dat machine learning en AI een organisatie efficiënter maken. Volgens experts is een economische crisis, wanneer er minder vraag is en de druk op bedrijven toeneemt, het beste moment om jouw technologie naar een hoger niveau te brengen.

Maar hoe pak je dat aan in de praktijk? Als e-commercebedrijf is het slim om je technologie eens opnieuw te bekijken, zodat je kan bepalen wat beter kan, wat je nog nodig hebt en wat inefficiënt is geworden. Dat betekent wel dat je misschien bepaalde activiteiten moet automatiseren, zodat jij en je team zich meer kunnen focussen op belangrijkere projecten of op het zoeken naar een nieuwe partner die beter past bij jouw noden.
Laten we even payment service providers (PSP’s) als voorbeeld nemen — aangezien dit onze expertise is. Samenwerken met een PSP is een goede manier om kosten te reduceren. Je betaalt namelijk minder transactiekosten dan wanneer je met elke betaalaanbieder apart in zee gaat. Als je al samenwerkt met een PSP is het misschien interessant om te switchen naar een nieuwe aanbieder die jou alle betaalmethoden aanbiedt aan een lagere kost, en andere voordelen die jouw zaak kunnen doen groeien.
Ga internationaal
Het klinkt tegenstrijdig, maar internationaliseren is een geweldige manier om jouw zaak te beschermen tegen harde economische tijden. Mark Edward, chief commercial officer bij Huboo, legt uit hoe dit kan helpen.

“Het lijkt inderdaad contradictorisch om nog maar na te denken over het betreden van nieuwe markten terwijl de economische situatie in Europa slechter wordt. Maar het is wel een van de beste manieren om jouw zaak te beschermen, het risico te spreiden en een nieuw publiek aan te spreken. Je komt zo in een sterkere positie te staan, waardoor je bepaalde kosten kunt reduceren maar toch klaar bent om verdere stappen te zetten van zodra de financiële omstandigheden verbeteren. Jouw sales kunnen verminderen, maar jouw belangrijkste producten zijn misschien precies wat een bepaalde doelgroep in een ander land nodig heeft”, zegt hij.
“Het is belangrijk om creatief te zijn wanneer je een nieuw doelpubliek aanspreekt. Dan kan je interesse opwekken en commerciële beweging veroorzaken. Je op onbekend terrein begeven is een strategische zet. Nu is het ideale moment voor e-commercebedrijven om in te spelen op de opkomende pan-Europese en globale saleskansen.”
Denk aan krimpflatie
Een andere manier om je door een moeilijke periode te sleuren, is door even na te denken over krimpflatie. Dat betekent dat je geld bespaart door iets minder aan te bieden voor dezelfde prijs. Natuurlijk zullen klanten niet zo tevreden zijn wanneer hun favoriete product verandert, maar de kans is ook groot dat ze het liever hebben dan dat ze meer moeten betalen. Dat brengt ons meteen bij onze volgende tip…
Evalueer je prijzen
Prijzen verhogen is nooit makkelijk, maar het kan een effectieve manier zijn om winstgevend te blijven als kosten stijgen en bestedingen dalen. Beoordeel wat je concurrenten en de markt doen om een prijspunt te vinden dat je winstgevendheid niet nadelig beïnvloedt.

Een goede prijsstrategie is er een die je bestaande klanten niet tegen de borst stoot of shoppers tegenhoudt om het item te kopen. Voer deze veranderingen sowieso langzaam in om te testen wat werkt en wat niet. Je kan deze zaken proberen:
– Begin met de prijs te verhogen van je meest verkochte producten waar je ook de meeste marge hebt
– Bied incentives aan om conversies te verhogen, zoals gratis verzendingen of cadeautjes
– Creëer meerwaarde door jouw klantendienst en -ondersteuning te verbeteren
– Verander jouw marketingtactieken om klanten aan te trekken die minder bezig zijn met de prijs van een product
Je moet ook nadenken over hoe je naar bestaande klanten toe gaat communiceren over de nieuwe prijzen. Onthou dat je best actieve taal gebruikt wanneer je hen aanspreekt om te tonen dat je je verantwoordelijkheid neemt voor de veranderingen en dat je de redenen duidelijk uitlegt (we verhogen de prijzen om deze of die reden…).
Het organische lingeriemerk We are Jolies, een van Mollie’s klanten, werpt tijdens uitdagende tijden een extra blik op de zaak om geld te besparen en verbeteringen door te voeren.
“In krappe tijden produceren we minder producten om te veel opslag in het magazijn te vermijden, en centraliseren we fabrieksbestellingen om te voorkomen dat we te vaak vervoerders moeten financieren,’ vertelt Eva Daniel, de webmanager van het bedrijf. “We letten bovendien op de rekrutering van nieuwe medewerkers en verkiezen trainees als dat mogelijk is. Ook het dagelijkse aspect van het bedrijf is belangrijk: we denken erover na om naar een 50/50 kantoor-thuiswerk model over te stappen om kosten te reduceren.”
Geef cash uit
Liquide middelen zoals cash zijn voor een bedrijfseigenaar een geruststelling. Als je een mooi bedrag op een bankrekening hebt staan, kan je immers de rekeningen betalen en kan je een financiële noodsituatie aan. Maar in tijden van hoge inflatie is cash geen koning — want prijzen en kosten stijgen terwijl jouw geld op de rekening blijft staan.
Als je overweegt om bedrijfsmiddelen te kopen of in aandelen te investeren, handel dan snel. Steek je geld in korte- of langetermijnactiva voordat de prijzen en rente omhoog gaan. Zo voorkom je dat je te veel betaalt. Vergeet alleen niet om nog voldoende cash achter de hand te houden.
Evalueer je marketing
Als je verschillende marketingkanalen gebruikt om te verkopen, is nu het goede moment om te analyseren welke goed werken en welke niet. Je kan ook nieuwe kanalen testen.

Het is belangrijk om de ROI van bepaalde marketingactiviteiten te bekijken. Heb je de stijgende kost per duizend weergaven (CPM) van je sociale media al geanalyseerd? Of misschien werken jouw e-mailcampagnes niet en moet je de dingen anders aanpakken? Je kan ook geld besparen door jouw softwarecontract stop te zetten (en het geld in meer winstgevende projecten te steken).
Wil je dit goed aanpakken, dan moet je op een agile manier werken. Wat ons naar het volgende punt brengt…
Innoveer
Optimistisch denken wanneer je krap bij kas zit, is niet altijd de beste oplossing. Maar het is toch goed om te weten dat de beste ideeën ontstaan in tijden van crisis. Sommige van ’s werelds grootste merken werden gelanceerd tijdens een recessie.
Op een holistische manier naar jouw business kijken, is een goede manier om snel kleine verbeteringen door te voeren. Eén manier is om op een agile manier te innoveren en een growth mindset te gebruiken om succes te stimuleren.
Wat betekent dat dan precies? Wel, je begint zo:
– Omarm mislukkingen in leer ervan
– Doe kleine tests om te zien wat werkt – en schaal vervolgens de succesvolle activiteiten op
– Maak van leren een trial in je bedrijf
Meer weten? Lees onze gids over growth mindset.
Een case study over growth mindset
Laten we even kijken naar het digitale marketingplatform Internet Marketing Unie (IMU), een agency dat ook softwareoplossingen aanbiedt. Het bedrijf heeft 40 mensen in dienst en heeft de afgelopen drie jaar haar inkomsten verdubbeld.

IMU mede-eigenaar Martijn van Tongeren zegt: “Een growth mindset betekent dat je continu aan het leren bent en zoekt naar de beste manier om groei te stimuleren. Maar dat betekent ook dat je niet altijd de makkelijkste optie kiest. Focus op de juiste informatiebronnen en bekijk hoe je die kan gebruiken om jouw business verder te ontwikkelen en bij te sturen.”
Een economische crisis overleven
Benedikt Sauter, CEO en oprichter van ERP cloudsoftwarespecialist Xentral — dat 1.500 e-commercebedrijven in heel Europa ondersteunt — ziet drie domeinen waarop bedrijven kunnen focussen om hun concurrentiepositie te versterken in tijden van trage groei.
“Het eerste is het aanbieden van uitstekende klantervaringen”, zegt Sauter. “Klantenbinding is cruciaal tijdens een crisis, en dat bereik je door bestellingen perfect te beheren en uit te voeren. Het tweede is het verbeteren van de efficiëntie — digitalisering en automatisering van processen om verborgen kosten te elimineren.”
“Tot slot: zorg voor een cashflowbeheer dat bulletproof is. Maak een overzicht van liquide middelen voor elke bedrijfsfunctie en identificeer welke processen verbeterd kunnen worden — zoals betalingstermijnen van facturen, optimaal gebruik van kortingen en doorlooptijd van goederen. Automatisering helpt je te focussen op je groei en met een optimistische blik naar de toekomst te kijken, zelfs in moeilijke tijden.”
Zakendoen in moeilijke tijden is nooit gemakkelijk. Maar door op een slimme manier te kijken naar hoe je geld kan besparen of anders inzetten en doordacht te investeren, kan je de storm van economische onrust overleven en licht aan het einde van de tunnel zien. Het kan zelf een kans zijn om jouw zaak te verbeteren en jezelf klaar te stomen voor succes op lange termijn.
Breng je betalingen naar een hoger niveau met Mollie
Bij Mollie bieden we een moeiteloze betaaloplossing die je helpt meer te verkopen. We doen dat door je alle betaalmethoden te geven die je klanten nodig hebben, in een conversie-geoptimaliseerde checkout te voorzien en toegang te geven tot integraties die ervoor zorgen dat je nog beter kunt werken.
We werken met betalingen, maar we doen ook meer dan dat. Zo bieden we bijvoorbeeld een hele reeks functionaliteiten aan die jouw business doen groeien en jou helpen in onzekere tijden. Je krijgt ook ondersteuning en begeleiding om je strategie te verfijnen, een dashboard en app die jou (en je team) toelaat om geld makkelijk te beheren en geavanceerde betaalfuncties die ervoor zorgen dat je nooit nog een sale misloopt.
Kom meer te weten over betalen met Mollie of meld je aan en ontdek ons product.