Growth mindset: hoe je als kmo concurreert met retailreuzen

De manier waarop je zakendoet hou je maar beter simpel en overzichtelijk. Dat klopt, maar je moet jezelf ook uitdagen. Het is gemakkelijk om nieuwe, spannende dingen te vermijden, bijvoorbeeld omdat je denkt dat ze ‘toch niet zullen lukken’. Of om steeds hetzelfde te blijven doen, zonder te analyseren hoe effectief dat eigenlijk is.

Met een growth mindset kun je je business laten groeien. Een growth mindset houdt in dat je nieuwe dingen uitprobeert, fouten omarmt en openstaat om bij te leren. Uit onderzoek van Mollie blijkt dat bedrijven met een growth mindset een streepje voor hebben op andere bedrijven. Meer weten over een growth mindset voor je business? In dit artikel vertellen we je…

– … wat een growth mindset is

– … hoe een growth mindset je business kan helpen

– … hoe je een growth mindset toepast in je bedrijf

Wat is een growth mindset?

Meer dan dertig jaar geleden introduceerde psycholoog Dr. Carol Dweck de termen ‘fixed mindset’ en ‘growth mindset’. Ze omschrijven de onderliggende overtuigingen die mensen hebben ten aanzien van leren en intelligentie. Mensen met een growth mindset zijn ervan overtuigd dat je skills en intelligentie kunt ontwikkelen, terwijl mensen met een fixed mindset het gevoel hebben dat hun intelligentie, talenten en vaardigheden vastliggen.

Met een growth mindset sta je open voor uitdagingen, om te leren en om jezelf te verbeteren — zowel professioneel als privé. Mensen met een growth mindset zijn vaker succesvol dan mensen met een fixed mindset.

Mollie dashboard growth

Bedrijven met een growth mindset

Mollie werkt samen met meer dan 125.000 bedrijven, waaronder webshops, SaaS-bedrijven en e-commerce platforms. Dat betekent dat we tienduizenden ondernemers en bedrijfsleiders steunen. Door al onze gesprekken, meetings en supportsessies met hen kwamen we op de vraag of het concept ‘growth mindset’ ook op organisatieniveau geldt.

We besloten het te onderzoeken en de uitkomsten met klanten te delen. Samen met onderzoeksbureau Coleman Parkes hielden we een enquête onder 2.500 online retailers, verdeeld over vijf Europese landen en vijf verschillende sectoren. De respondenten kregen zeven stellingen voorgelegd die een growth mindset representeerden. In hun antwoord moesten ze hun business op een schaal van 1 tot 5 plaatsen. Respondenten die meer dan 28 punten scoorden (op een totaal van 35) hadden volgens onze criteria een growth mindset.

Mollie survey about growth mindset

Wat een growth mindset kan betekenen voor je bedrijf

Toen we de uitkomsten analyseerden, ontdekten we dat ongeveer een derde van de Europese kmo’s een growth mindset heeft. Twee derde heeft een fixed mindset. Wat we ook zagen: een growth mindset kan bedrijven helpen groeien. Als je blijft leren, kun je uiteindelijk je concurrenten overtreffen.

Uit de resultaten bleek ook dat bedrijven met een growth mindset significant breder kijken dan organisaties met een fixed mindset. Ze passen zich sneller aan, staan open voor nieuwe trends en verbeteren doorlopend hun online dienstverlening.

We ontdekten ook dat bedrijven met een growth mindset:

– meer geld verdienen. Jaarlijks draaien ze 17% meer omzet dan collega’s met een fixed-mindset.

– internationaler zijn. Ze zijn twee keer zo vaak bereid om internationaal te verkopen.

– meer betaalmethoden aanbieden. Zo trekken ze meer klanten aan en verhogen ze hun conversie.

– vaker uitdagingen aangaan. Ze verbeteren bijvoorbeeld hun customer experience, perfectioneren hun marketingstrategie en maken gebruik van klantinzichten.

– shoppers beter laten converteren. Ze pakken conversieproblemen vaak bij de wortel aan, bijvoorbeeld door een complexe checkout te versimpelen of de autorisatiesnelheid op te voeren. Zo geven ze bezoekers meer vertrouwen om hun aankoop af te ronden.

– veerkrachtiger zijn. Tijdens de eerste coronagolf verkochten bedrijven met een growth mindset 28% meer.

Businesses with a growth mindset

Bedrijven met een growth mindset draaien substantieel meer omzet dan organisaties met een fixed mindset. Ze zijn veerkrachtiger: in moeilijke tijden verkopen ze meer. Ze zijn twee keer zo vaak bereid om internationaal te groeien, halen hogere conversieratio’s, gaan vaker uitdagingen aan en bieden klanten meer betaalmethoden.

Zo neem je een growth mindset aan

1. Leer bestaande en aankomende uitdagingen te waarderen – omarm ze, bestudeer ze en ga ze aan zodra het kan.
2. Incorporeer ‘leren’ in je organisatie – zo blijft je bedrijf nieuwe vaardigheden ontwikkelen.
3. Accepteer dat fouten maken erbij hoort – je leert ervan, en meestal maak je dezelfde fout geen tweede keer.
4. Blijf bewegen – staar je niet blind op een perfect eindresultaat. Probeer dingen uit en test ze snel om te zien wat (niet) werkt.
5. Besef dat geld niet alles is – door waarde te creëren voor je klanten cultiveer je relaties op lange termijn. Daar heb je het meeste aan.
6. Praat met de mensen die ertoe doen – klanten, collega’s, andere business leaders. Spoor communicatie aan die je beter maakt.
7. Wees objectief – neem zakendoen niet persoonlijk, maar bekijk rustig wat je goed en fout doet.

How to adopt a growth mindset

Zo ontwikkel je een growth mindset — een case study

Laten we eens kijken naar digitaal marketingplatform Internet Marketing Unie (IMU), opgericht in 2010 door Tonny Loorbach. Het bedrijf ontwikkelt softwareoplossingen waarmee ze ondernemers uit heel Europa helpen. IMU is een uitstekend voorbeeld van een bedrijf met een growth mindset — eentje waar Tonny overigens mee begon terwijl hij aan z’n keukentafel zat.

Ook het verhaal van mede-eigenaar Martijn van Tongeren illustreert IMU’s growth mindset perfect. Hij begon in 2014 als klantenservicemedewerker bij het bedrijf en schopte het vervolgens tot mede-eigenaar. Volgens van Tongeren houdt een growth mindset in dat je continu uitdagingen aangaat en je werk verfijnt — zaken die een grote invloed hebben gehad op de bloei van het bedrijf. “Een growth mindset zit in het DNA van IMU”, legt hij uit. “Het is de kern van alles wat we doen. Het verbindt ons. Met onze growth mindset richten we ons op de groei van ons bedrijf én de groei van onze mensen.”

Martijn van Tongeren

Wie een growth mindset heeft, wil blijven leren en is altijd op zoek naar manieren om verder te groeien. Van Tongeren: “Dit betekent dat je niet altijd voor de makkelijkste optie kiest. Zie je geen mogelijkheden meer? Blijf zoeken. Bijvoorbeeld naar waardevolle informatiebronnen, en bedenk hoe je die kunt inzetten om je business bij te sturen en verder te ontwikkelen. Bij IMU leren we de hele tijd door. Hierdoor blijven we vooruitgang boeken en verbeteren we onszelf elke dag.”

Hoe IMU dan een growth mindset ontwikkelde? “Volharding bleek de sleutel”, zegt van Tongeren. “Verken je voortdurend nieuwe dingen en ga je op zoek naar manieren om een impact te maken, dan is groei onvermijdelijk. Zorg voor een omgeving en cultuur die gericht zijn op groei. Zo creëer je ook nog eens een gelukkige sfeer, want ter plekke blijven trappelen is vaak maar saai.”

De resultaten spreken voor zich. IMU heeft momenteel veertig mensen in dienst en heeft zijn omzet de voorbije drie jaar meer dan verdubbeld. “Het is fantastisch om het bedrijf te zien groeien”, zegt van Tongeren. “Bovendien is het cruciaal geweest voor het geluk van ons team. In het bedrijf heerst een cultuur waarin iedereen zeer gemotiveerd is en op elkaar kan rekenen om uitdagingen aan te gaan en het succes van het bedrijf verder te stuwen.”

“Groei moet de baseline zijn voor bedrijven en mensen. Zolang je kunt groeien, blijf je gemotiveerd en hou je ook je mensen gemotiveerd. En dat is dan weer de sleutel tot een bloeiend bedrijf.”

Een succesvolle toekomst (waarin het oké is om te falen)

Als het goed is, heb je nu een duidelijk beeld van wat een growth mindset is – en hoe die je business vooruit kan helpen.

Ben je van plan een growth mindset te ontwikkelen, onthoud dan dat je zo’n transformatie niet op één dag maakt. Wel in kleine stapjes, door langzaam steeds verder te verbeteren. Vergeet ook niet om successen, hoe klein ook, te belonen. En onthou dat fouten maken erbij hoort — zolang je er maar van leert. Op die manier leg je de basis voor een succesvolle toekomst, waarin zelfs mislukkingen je business beter kunnen maken.

Développez votre activité avec Mollie

Mollie biedt een efficiënte betaaloplossing die je helpt je conversie te verhogen. Zo voeg je gemakkelijk meerdere betaalmethoden toe en voorzien we je van een custom checkout. Geniet van snelle onboarding en lokale support, zonder lock-in contracten. Met andere woorden: je weet precies waarvoor je betaalt. Ontdek meer over betalingen met Mollie.

Profitez de meilleurs paiements dès maintenant.