Standaard Boekhandel

De webshop concurreert niet met eleven gewone shops.

Interview puts Mario Dewarier B2B manager.

Een bedrijf dat al meer dan honderd jaar bestaat, daar zit een sterke visie achter. Standaard Boekhandel, opgericht in 1919, heeft 140 winkels in Vlaanderen en Brussel. De boekenwinkelketen heeft naast die resem fysieke winkels sinds 2011 ook een popular webshop. Beide kanalen gaan hand in hand. Beter nog, “ze versterken elkaar”, zo zegt B2B manager Mario Dewarier.

De online winkel en fysieke winkel zijn geen competitor van elkaar. “Mensen stellen ons vaak die vraag”, lacht Mario. “Maar bij Standaard Boekhandel is de webshop geen bedreiging voor onze gewone shops. We zien dat ze elkaar goed aanvullen. Wie online iets bestelt kan dat thuis laten leveren, maar uit onze cijfers blijkt dat heel veel mensen er toch nog voor kiezen om hun online bestelling in de winkel af te halen. Tijdens de corona-lockdown kregen we veel meer bestellingen via onze website. Nu de winkels terug open zijn, merken we dat mensen toch ook nog graag in een fysieke winkel rond snuisteren naar het juiste boek. Dat geeft toch goed aan dat beiden nog gewild en nodig zijn.”

Een pakket van Standaard Boekhandel en een award

Een belofte van ons

Dat Standaard Boekhandel al zo lang meegaat zit volgens Mario geworteld in de filosofie van het bedrijf. “We houden hier niet zo van uitspattingen. Over elke samenwerking, elke investering wordt enorm goed nagedacht, er wordt onderzoek gedaan en cijfers worden bekeken en herbekeken.”

Een tweede belangrijk element dat de boekenwinkelketen zo sterk maakt, is de open cultuur die er heerst. “Zowel medewerkers als klanten weten wat ze aan Standaard Boekhandel hebben. We make enkel beloftes die we kunnen nakomen en we zijn daar eerlijk en open over. Eén van de waarden van ons bedrijf is ‘deskundigheid’. Daar pakken we graag mee uit, want onze klanten weten gewoon dat onze medewerkers over de nodige vakkennis beschikken en hen op een bekwame manier kunnen helpen. Dat is een belofte van ons aan hen, maar wel eentje die we telkens opnieuw waarmaken.”

Onze klanten weten dat onze medewerkers over de nodige vakkennis beschikken.

Mario Dewarier B2B Manager bij Standaard Boekhandel
Twee mannen en een vrouw in een loods met stellingkasten

Een van de andere beloftes die Standaard Boekhandel telkens opnieuw moet waarmaken is de webshop speciaal voor scholen. “We werken nauw samen met heel wat scholen. Leerlingen kunnen via die speciale webwinkel hun boekenlijsten zien voor het volgende schooljaar en de lesboeken via ons bestellen. Wij maken de pakketten en leveren het aan de scholen. De voornaamste uitdaging én het grootste verschil met de gewone webshop zijn de piekmomenten. De druk op het systeem is enorm aan het einde van het schooljaar en aan het begin van het nieuwe. Vooral het betaalplatform mag dan absoluut niet uitvallen, want anders gaan de bestellingen niet door en hebben de leerlingen hun boeken niet.”

Gebruiksvriendelijk en duidelijk

Voor deze en andere klanten is het voor Standaard Boekhandel vooral belangrijk dat klanten online vlot hun gerief kunnen vinden, bestellen en betalen. “Het moet gebruiksvriendelijk en duidelijk zijn. Dat is op onze sites het geval en dat is op het betalingsplatform van Mollie ook zo.” Daarnaast zijn consumenten het tegenwoordig ook al gewend om op verschillende manieren te kunnen betalen. Daarom is het voor Mario ook zo belangrijk om klanten al die betaalopties te geven. “Vroeger werkten we alleen met domiciliëring, nu kunnen mensen kiezen voor onmiddellijke betaling én hebben ze verschillende mogelijkheden. Zo’n 80 tot 85 procent van de online verkopen bij Standaard Boekhandel verlopen nu via onmiddellijke betaling.”

Drie mannen achter laptops in een kantoor

Het online gegeven verandert continu

Even belangrijk is het feit dat Standaard Boekhandel nog steeds een blik op de toekomst houdt. “Het bedrijf mag dan wel honderd jaar oud zijn, dat wil niet zeggen dat je niet meer moet nadenken over morgen. Integendeel, als je geen visie klaar hebt over de toekomst, dan zal het verhaal snel uit zijn.” De groeiende populariteit van de webshop is een belangrijk aspect van die toekomstvisie. “Het online gegeven blijft elke dag een uitdaging, want het verandert continu. Maar we zijn er klaar voor. We hebben een tweetal jaar geleden nog geïnvesteerd in een vernieuwde webshop en de achterliggende systemen. We kunnen dus vlot mee-evolueren met wat de klant wil of nodig heeft.”

Het is die toekomstvisie die Standaard Boekhandel ook graag ziet in haar partners. “Bij Mollie is dat het geval”, zegt Mario. “Zij zeggen niet ‘hier, dit is wat wij bieden and that’s it’ en binnen tien jaar is dat aanbod nog steeds hetzelfde. Nee, zij zijn ook heel hard bezig met de toekomst. Ze kijken naar de behoeften van de markt, nu en morgen. Ze denken na over nieuwe toepassingen. Aan zo’n mentaliteit hechten wij heel veel belang.”

Net als ons zijn ze bij Mollie ook heel hard bezig met de toekomst.

Mario Dewarier B2B Manager bij Standaard Boekhandel
Kies voor een optimale betaalervaring.