Nieuws

Hier lees je het laatste nieuws over Mollie en de wereld van online betalen - ons product, de trends, samenwerkingen en evenementen.

Mollie maakt stap naar financiële dienstverlening met lancering van Mollie Capital

26 september 2022

Mollie maakt stap naar financiële dienstverlening met lancering van Mollie Capital

Mollie introduceert Mollie Capital. Mollie Capital biedt kleine en middelgrote bedrijven een snelle en flexibele manier om aan geld te komen. Met de introductie van Mollie Capital slaat Mollie zijn vleugels uit naar de markt voor financiële dienstverlening.

Financieel voorschot, goedgekeurd binnen 24 uur

Mollie Capital is een volledig geïntegreerde dienst voor zakelijke financiering. Bedrijven die hiervoor in aanmerking komen, kunnen een voorschot tot €250.000 aanvragen. Bij de beoordeling van hun verzoek wordt rekening gehouden met diverse factoren, waaronder de transactiegeschiedenis bij Mollie. Bedrijven kunnen via het Mollie dashboard eenvoudig een voorschot aanvragen. In de meeste gevallen zal dit voorschot nog dezelfde dag beschikbaar worden gesteld. De terugbetaling vindt vervolgens automatisch plaats middels een percentage van de dagelijkse omzet en er wordt een eenmalig bedrag in rekening gebracht voor de vaste kosten.

Groeipotentieel vervullen

Jonge en innovatieve bedrijven hebben moeite met het krijgen van leningen. Dit blijkt uit diverse onderzoeken over de toegang tot financiering voor kleine en middelgrote bedrijven, waaronder dit onderzoek van de Europese Centrale Bank. Het groeitempo van KMO’s wordt vervolgens vertraagd door het niet kunnen aanschaffen van voorraden, niet kunnen financieren van marketingcampagnes of het niet kunnen investeren in de uitbreiding van hun bedrijfsactiviteiten.

Mollie Capital is een aantrekkelijk alternatief voor traditionele financieringsoplossingen. Het helpt klanten van Mollie om verder te kunnen groeien. Mollies klanten besparen met Mollie Capital tijd en profiteren van een hogere efficiëntie doordat het complete proces wordt beheerd in het platform waar zij ook hun omzet binnenkrijgen.

Shane Happach, CEO van Mollie: “Mollie Capital is een mijlpaal voor Mollie. Met Mollie Capital zetten we de eerste stap om uit te groeien tot een financiële dienstverlener. Tegelijk werken we aan onze doelstelling om kleine en middelgrote bedrijven te helpen bij het concurreren met de grotere e-commercespelers. Bij Mollie geloven we in het succes van KMO’s en we willen hen helpen groeien. Zij worden onvoldoende ondersteund door grote banken die langdurige en ingewikkelde processen hebben voor het verkrijgen van financiering. Mollie Capital biedt hen snelle, flexibele en eenvoudige toegang tot de financiële voorschotten die ze nodig hebben om te floreren.”

Ter voorbereiding op de productlancering werd Mollie Capital aangeboden aan een kleine groep bedrijven, zodat de dienst verder kon worden geoptimaliseerd. Tom Kapitein van Glamour Your Hair, een van de eerste gebruikers van de volledig geïntegreerde dienst van Mollie: “Mollie Capital heeft voor een transformatie gezorgd van de manier waarop we als groeiende KMO toegang kunnen krijgen tot financiering. De terugbetalingen vinden automatisch plaats. Dat betekent dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de planning van terugbetalingen of het mislopen daarvan. In plaats daarvan kunnen we ons focussen op de groei van onze onderneming.”

Mollie Capital zal aanvankelijk worden aangeboden aan een select aantal bedrijven in Nederland en België. De plannen zijn om de beschikbaarheid van de dienst later dit jaar uit te breiden naar andere markten.

Ontdek meer over Mollie Capital.

How to be successful with fashion in German eCommerce

22 september 2022

How to be successful with fashion in German eCommerce

The European fashion market holds considerable potential for retailers. As more and more consumers worldwide shop their garments online, eCommerce is the driving factor behind the growth of the European fashion market. The perfect “role model” to take a deeper look.

Vonage gaat samenwerking aan met financiële dienstverlener Mollie

20 september 2022

Vonage gaat samenwerking aan met financiële dienstverlener Mollie

Europese partnership zet de conversational commerce-oplossing Jumper.ai van Vonage kracht bij met de integratie van slimme betalingsoplossingen.

De gids over alternatieve betaalmethoden

18 september 2022

De gids over alternatieve betaalmethoden

Op een zomeravond in 1966 ontketende een stukje plastic een stille Europese revolutie in een voormalige schoenenfabriek in Northampton, Engeland. Waarom? Die fabriek was het toenmalige hoofdkwartier van Barclays Bank, en dat stukje plastic was de eerste kredietkaart van Europa.

In die tijd betaalden mensen zowat alles met cash; het hoeft dus niet te verbazen dat ze aanvankelijk wat op hun hoede waren voor kredietkaarten. Maar slechts enkele jaren na de lancering waren er al miljoenen exemplaren in omloop. Bankkaarten werden zelfs nog populairder met de introductie van de debetkaart in de jaren 80 en pinbetalingen in de jaren 90.

Decennialang waren cash en bankkaarten een vaste waarde, maar daar komt nu stilaan verandering in. Want een golf van nieuwe en constant evoluerende betaalopties (gedreven door en ontwikkeld met nieuwe technologieën) schudt het landschap van de betaalmiddelen flink door elkaar — vooral online. Deze betaalmethoden zijn doorgaans gekend onder de term ‘alternatieve betaalmethoden’ (‘alternative payment methods’ of APM’s).

Uiteraard blijven bankkaarten een erg populaire betaalmethode. Maar als je een e-commercezaak runt, is het van cruciaal belang om de verschillende alternatieve betaalopties te kennen én te begrijpen wat ze jouw klanten en je onderneming kunnen bieden. In dit artikel helpen we je de juiste betaalkeuzes maken zodat je je groei kan stimuleren.

Intro-to-APM-In-text-visual-1

Soorten alternatieve betaalmethoden

Het begrip ‘alternatieve betaalmethoden’ staat voor alle manieren van betalen, exclusief cash of grote internationale kaartsytemen zoals American Express of Mastercard. Er zijn verschillende soorten APM’s, zoals:

Overschrijvingen

Overschrijvingen laten klanten toe om rechtstreekse betalingen uit te voeren vanaf hun bankrekening. In Europa zijn overschrijvingen erg populair. Veel Europese landen hebben een (of meerdere) populaire overschrijvingsmethoden, zoals Bancontact, iDEAL in Nederland en SOFORT in Duitsland.

Als je internationaal verkoopt, is het essentieel dat je weet welke overschrijvingsmethoden klanten in verschillende landen verkiezen. In een recent onderzoek naar de meest populaire betaalmethoden in de belangrijkste e-commercemarkten van Europa vroegen we respondenten naar hun favoriete betaalmethode. Daaruit blijkt dat Bancontact de favoriete betaalmethode is van 46% van de Belgische consumenten. In Nederland spant iDEAL de kroon: 58% van de consumenten daar verkiest deze betaaloptie.

Afbeelding: Wat is jouw favoriete betaalmethode wanneer je in eigen land een online aankoop doet?

Intro-to-APM-In-text-visual-2 (2)

Domiciliëring

Bij domiciliëring krijg je de toestemming om de bankrekening van een klant te debiteren; zolang je hem natuurlijk op voorhand laat weten welk bedrag je zal afboeken en wanneer. Domiciliëring kan worden gebruikt voor onder andere abonnementsbetalingen en maandelijkse donaties, tot zelfs betalingen in meerdere aflossingen.

In Europa is SEPA de populairste speler wat betreft domiciliëring. Dankzij onze moeiteloze betaaloplossing kan je deze betaalmethode makkelijk implementeren. Je klanten tekenen een mandaat, zodat jij de bedragen van hun bankrekening mag halen. Met Mollie kunnen klanten het mandaat tekenen via Belfius, kredietkaart, Bancontact, de KBC/CBC-betaalknop, iDEAL en SOFORT-overschrijvingen.

Binnenlandse betaalkaartsystemen

Deze kaartsystemen werken net als wereldwijde betaalkaartsystemen, zoals Visa en Mastercard, maar worden enkel in specifieke markten aanvaard. Cartes Bancaires en PostePay zijn voorbeelden van binnenlandse betaalkaartsystemen.

In Frankrijk is Cartes Bancaires de populairste betaalmethode voor aankopen bij binnen- en buitenlandse handelaars.

Intro-to-APM-In-text-visual-3

Elektronische portefeuille (e-wallets)

E-wallets zijn een manier om geld digitaal op te slaan. Gebruikers laden hun e-wallet op via een bankoverschrijving of een bankautomaat. Ze kunnen het bedrag in hun e-wallet dan gebruiken om goederen of diensten aan te kopen.

Paypal is een voorbeeld van een e-wallet, maar gebruikers kunnen deze methode ook gebruiken als een pass-through wallet (meer daarover lees je hieronder).

Pass-through wallets

Deze portefeuilles werken zoals elektronische kaarten die consumenten kunnen gebruiken voor online transacties. Als je je pass-through wallet gebruikt voor fysieke betalingen,wordt de betaling over het algemeen geïnitieerd via een magnetic secure transmission (MST) of near-field communication (NFC).

Voor online aankopen is het proces gelijkaardig aan dat van betalingen met een kredietkaart, maar het gaat doorgaans sneller omdat de vereiste gegevens automatisch ingevuld worden. Meestal moet een gebruiker louter biometrische informatie opgeven, zoals een vingerafdruk of een gezichtsscan, om de transactie goed te keuren. Dit neemt heel wat drempels weg bij de checkout en boost de conversie van je e-commercezaak.

Apple Pay en Google Pay zijn voorbeelden van pass-through wallets.

Buy Now, Pay Later (BNPL)

Consumenten kunnen ‘Buy Now, Pay Later’, ook wel ‘achteraf betalen’ genoemd, gebruiken om aankopen te doen en die pas later in één keer of in meerdere aflossingen te betalen. Voor e-commercezaken is BNPL een manier om shoppers meer flexibiliteit en een betere klantervaring te bieden, wat de conversie en gemiddelde bestelwaarde kan verhogen.

Intro-to-APM-In-text-visual-4 (1)

In België is Klarna een van de meest gekende BNPL-aanbieders; in Nederland biedt ook in3 een oplossing voor gespreid betalen. BNPL wordt in Europa steeds populairder en is vooral in trek in Duitsland en Oostenrijk.

Alternatieve betaalmethoden zijn goed voor je onderneming

De groei van alternatieve betaalmethoden wordt gestimuleerd door verschillende factoren. Enerzijds creëert de snelle evolutie van technologie nieuwe opportuniteiten voor de financiële wereld (zoals API’s en open bankieren). Anderzijds stuwt de toenemende vraag naar mobile commerce en mobiele betalingen hun populariteit.

Nog een reden waarom alternatieve betaalmethoden steeds populairder worden, is omdat ze heel wat voordelen bieden aan zowel ondernemingen als consumenten.

Moeiteloze betalingen

De meeste alternatieve betaalmethoden bieden een snelle betaalervaring zonder frictie. Dat geeft shoppers niet alleen een betere klantervaring, maar het helpt ook om jouw conversies te verhogen.

Verhoogde conversies

De favoriete betaalmethoden van jouw klanten aanbieden is de sleutel tot verhoogde conversies. Uit ons Europees E-commercerapport blijkt dat 87% van de consumenten het belangrijk vindt dat retailers hun favoriete betaalmethode aanbieden wanneer ze online shoppen. Een vlotte en efficiënte betaalmethode is bovendien de doorslaggevende factor in hun beslissing om iets te kopen.

Intro-to-APM-In-text-visual-5

De favoriete betaalmethoden van je klanten kennen en aanbieden is dus cruciaal om het aantal achtergelaten winkelwagentjes te verminderen en je verkopen een boost te geven.

Word sneller betaald

Heel wat alternatieve betaalmethoden bieden instant overschrijvingen, in tegenstelling tot kaartbetalingen, waarbij het vaak tot wel 5 dagen duurt vooraleer het bedrag op jouw rekening verschijnt. Deze snelle betaling zorgt ervoor dat je makkelijker een gezonde cashflow kunt aanhouden en je geld efficiënter kunt beheren.

Minder kosten

Door alternatieve betaalmethoden te gebruiken betaal je mogelijk minder vergoedingen dan bij kaartbetalingen. Zeker wanneer je interchange fees kunt vermijden. Aangezien heel wat Europese consumenten deze alternatieve betaalmethoden graag gebruiken, kan je zo heel wat geld besparen.

Bied alternatieve betaalmethoden aan om groei te stimuleren

Het betaallandschap evolueert snel en het ziet ernaar uit dat alternatieve betaalmethoden steeds populairder worden bij consumenten. In sommige Europese landen worden ze zelfs de eerste keuze van shoppende klanten.

Betaalkaarten zijn nog steeds enorm populair, maar om ervoor te zorgen dat je van zoveel mogelijk bezoekers betalende klanten maakt, is het belangrijk dat je een mix van betaalmethoden aanbiedt. Die mix bestaat idealiter uit overschrijvingen, achteraf betalen en een reeks digitale portefeuilles.

Op die manier creëer je meer opportuniteiten om van websitebezoekers effectief kopers te maken én om de best mogelijke klantervaring te bieden.

Intro-to-APM-In text visual 6

Bied shoppers de beste betaalmethoden met Mollie

Bij Mollie bieden we een moeiteloze betaaloplossing die je toelaat om meer dan 25 betaalmethoden te aanvaarden, waaronder grote betaalkaartsystemen, bekende en groeiende alternatieve betaalmethoden. Onder deze alternatieve betaalmethoden vallen onder andere binnenlandse overschrijvingen zoals Bancontact en iDEAL, digitale portefeuilles en ‘buy now, pay later’-opties. Het is heel eenvoudig om betaalmethoden toe te voegen of te verwijderen en om onze betalingen te integreren in jouw website; of je nu een e-commerceplatform of een op maat gemaakte oplossing gebruikt.

Kies voor Mollie en krijg ook:

 • Verbeterde conversies met directe checkout en Mollie Components
 • Vlekkeloze terugboekingen, nabestellingen en annuleringen
 • Eenvoudig zakendoen met de Mollie-app
 • Transparante prijzen zonder verdoken kosten of lock-in contracten
 • Menselijke, meertalige ondersteuning van onze teams in heel Europa
 • Makkelijk betalingen beheren in het Mollie Dashboard
 • Een ruim aanbod integraties om je groei te versterken

Kom meer te weten over betalingen met Mollie of word klant en aanvaard meteen betalingen met onze moeiteloze oplossing.

10 tips om nóg meer te verkopen tijdens Black Friday

18 september 2022

10 tips om nóg meer te verkopen tijdens Black Friday

In e-commerce kan er in een paar weken tijd heel wat veranderen — laat staan in een heel jaar. Het landschap ziet er ondertussen helemaal anders uit dan twaalf maand geleden, zeker in de online retail. Waar vorig jaar rond deze tijd alle pijlen de lucht in wezen, melden sommigen nu een daling. Anderen voorspellen dan weer rooskleuriger vooruitzichten.

Iets dat wél hetzelfde is gebleven? De kansen en mogelijkheden voor je bedrijf tijdens Black Friday, de drukste online shopperiode van het jaar. Black Friday biedt gouden kansen om te groeien en je bedrijf op volle kracht vooruit te laten gaan tot de feestdagen op het einde van het jaar. Uit cijfers blijkt dat kleinere retailers hun verkoop met 501% zagen stijgen op Cyber Monday 2020 in vergelijking met hun dagelijkse gemiddelde van oktober. De wereldwijde verkoop op Black Friday bedroeg in 2020 ongeveer 188 miljard dollar.

Black Friday ‘22 zo geslaagd mogelijk laten verlopen, dat doe je met deze gids. We leggen je uit hoe je conversie stimuleert, je verkoop maximaliseert en je klanten uitzonderlijke ervaringen biedt.


Ontdek je onze tips liever via video? Neem er een comfortabele stoel en een tas koffie bij, en bekijk onze Black Friday masterclass, waarin experten van Mollie tips en tricks delen om van Black Friday een succes te maken.


10 tips om je verkoop tijdens Black Friday te boosten

#1 Zorg dat je checkout bezoekers in kopers verandert

Een essentiële maatstaf voor je bedrijf: de conversieratio van je checkout. Studies tonen aan dat het percentage klanten dat hun winkelmandje achterlaat in de meeste sectoren rond de 50-70% ligt, en in andere sectoren zelfs nog hoger.

Een eenvoudige manier om je conversieratio te verhogen: je checkout optimaliseren voor conversie. Zo bied je klanten een vlotte, on-brand ervaring — eentje die het hen zo gemakkelijk mogelijk maakt om te betalen, en hen alle opties biedt die ze willen tijdens het afrekenen.

Om in gedachten te houden:

 • Bied je je klanten de betaalmethoden die ze nodig hebben?
 • Bied je hen de mogelijkheid te shoppen in hun eigen valuta en taal?
 • Heb je hun gegevens opgeslagen voor betalingen in één klik?
 • Is je checkoutpagina conform PCI-DSS?

Een goed idee: campagnes voeren om mensen aan te moedigen terug te keren naar je website en hun aankoop af te ronden — zeker als je bedenkt dat je concurrenten waarschijnlijk hetzelfde doen. Uit data blijkt namelijk dat 80% van de bedrijven zulke campagnes voert.

“De conversieratio steeg met 8% toen klanten konden shoppen in hun eigen taal, en dan nog eens met 2% toen we overstapten naar Mollie.”

Tom Martin, CRO bij Snag

#2 Bied klanten de juiste betaalmethoden

Krediet- en debetkaarten zijn nog steeds de meest gebruikte betaalmethoden ter wereld — al is de kous daarmee lang niet af. Zo worden digitale portemonnees steeds populairder. Het is dus belangrijk klanten uit verschillende markten ook verschillende betaalmethoden aan te bieden. Enkele voorbeelden: iDEAL in Nederland, SOFORT in Duitsland en Cartes Bancaires in Frankrijk.

Be-In-text-visual 1

Wil je tijdens Black Friday zoveel mogelijk shoppers converteren? Breid dan je betaalopties uit door ervoor te zorgen dat je niet alleen alle belangrijke betaalkaarten, maar ook alle populaire digitale betaalmethoden aanvaardt. Meer weten? Ontdek onze gids en vind de beste betaalopties voor je bedrijf.

Wist je dat de populairste online betaalmethode in Duitsland bankoverschrijving is? In Frankrijk zijn er dan weer meer dan 70 miljoen Cartes Bancaires in gebruik en in België maarliefst 17,4 miljoen Bancontact kaarten in omloop terwijl er 11,4 miljoen inwoners zijn.

#3 Verkoop internationaal

Volgens experts zal de internationale direct-to-consumer verkoop met 17% per jaar toenemen — tot 2026, wanneer die verkoop in totaal ongeveer 2 biljoen euro zal bedragen. Verkoop op nieuwe markten houdt heel wat kansen in, maar ook een aantal uitdagingen. Onderzoek de markt waarop je wil verkopen, voer kleine tests uit om uit te zoeken wat (niet) werkt en ontwikkel strategieën om klanten aan te trekken (en je producten met succes te verkopen) in een nieuw land. Samenwerken met de juiste bedrijven helpt ook om activiteiten zoals opslag, verzenden en internationale betalingen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

“Mollie komt met nieuwe producten en diensten waar we écht bij gebaat zijn. Multi-currency uitbetalingen beloven het hele jaar door aanzienlijke besparingen op te leveren, en we hoeven er zelf niet eens iets voor te doen — Mollie regelt het allemaal.”

Tim Imminga, CMO/COO bij Rosefield

#4 Voorzie je klanten van Buy Now, Pay Later-betalingen

Uit onze data blijkt dat Buy Now, Pay Later enorm in populariteit is gestegen: in 2020 en 2021 zijn BNPL-betalingen tijdens Black Friday meer dan verdubbeld. Klanten zijn er dol op, want BNPL-betalingen bieden heel wat flexibiliteit tijdens het shoppen. Voor retailers is het een uitstekende manier om hun conversie en gemiddelde orderwaarde te verhogen. In sommige sectoren verwachten klanten bovendien BNPL te zien staan bij het afrekenen. Is dat niet het geval, dan is de kans kleiner dat ze hun aankoop voltooien.

Be-In-text-visual 2

#5 Optimaliseer je tech stack

Of het nu om betalingen, analytics of shopping gaat: Software as a Service (SaaS)-tools brengen heel wat teweeg in e-commerce. Zo kan je tegenwoordig geavanceerde technologie ‘huren’ voor een fractie van wat je er vroeger voor betaalde. Je hebt dus toegang tot cloud-based ERP’s, gebruiksvriendelijke betaaloplossingen en AI-gestuurde data tools om zoveel mogelijk te verkopen en je bedrijf vlotjes draaiende te houden tijdens de Black Friday-rush. Ook conversational commerce en e-mail marketing worden zo een pak eenvoudiger.

Kies je een nieuwe tech tool, hou dan deze dingen in gedachten:

 • Kan je het integreren in je huidige technologieën?
 • Biedt het alles wat je nodig hebt?
 • Kan het op lange termijn meegroeien met je bedrijf?

#6 Gebruik mobile commerce en bereik meer klanten dan ooit

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de consumenten een gsm gebruikt om online goederen te kopen. Bijna 70% gebruikt shopping apps. Mobile commerce groeit met de dag — dus heb je een mobiele strategie nodig die meegroeit.

Enkele eenvoudige dingen die je kan doen om aan de slag te gaan:

 • Zorg dat je website er goed uitziet op alle apparaten.
 • Gebruik social commerce zodat shoppers aankopen kunnen doen via sociale media-apps.
 • Ga aan de slag met one-click ordering om het je klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken.
 • Gebruik QR-codes voor verkoop via meerdere kanalen.

Meer tips? Ontdek onze gids over hoe je mobile commerce kan gebruiken om je bedrijf te laten groeien.

#7 Gebruik conversational commerce

Be-In text visual 3

Iedereen heeft het over conversational commerce — en daar is een goede reden voor. Shoppers zijn er namelijk dol op. Technologie als chatbots houdt klanten betrokken tijdens het browsen en geeft hen het vertrouwen om te kopen. Chatbottechnologie is tegenwoordig zeer geavanceerd, en je krijgt er tegen een redelijke prijs toegang toe. Zo bezorg je klanten een gepersonaliseerde e-commerce ervaring.

Wist je dat Alibaba’s chatbot AliMe in 2021 300 miljoen vragen (97% van alle gestelde vragen) beantwoordde op één dag?

#8 Wees transparant over verzendkosten

Naar de checkout-pagina gaan en plots enorme verzendkosten zien staan, dat is voor niemand leuk. Onderzoek toont aan dat extra kosten de belangrijkste reden zijn waarom shoppers afzien van een aankoop. Wil je je conversie aanzienlijk verbeteren, laat bezoekers van je website dan al op voorhand de verzendkosten of geschatte belastingen zien. Werk samen met een vertrouwde koerier — eentje die snel levert, tegen prijzen waar je klanten blij mee zullen zijn.

Be-in text visual 4

#9 Verspreid je solden over meerdere dagen

Laat je succes niet afhangen van één of twee dagen binnen de Black Friday-periode. Dat is te riskant — als je op die dagen je doelstellingen niet haalt, kan de hele week een mislukking worden. Bovendien kan het je bedrijf stevig onder druk zetten: je hebt plots een pak bestellingen te verzenden, je voorraadniveaus worden moeilijker te beheren en je kan te maken krijgen met een toestroom aan vragen van klanten.

Bied in plaats daarvan al een tijdje op voorhand kortingen aan. Gebruik ook marketingactiviteiten om shoppers aan te trekken en gedurende de hele Black-Friday-periode (en zelfs in de aanloop ernaartoe) te verkopen. Zo beheer je je bestellingen en voorraden gemakkelijker, én hou je je klanten tevreden met service van het bovenste schap. Een stressvrije Black Friday? Het is mogelijk. Echt waar.

#10 Vind de juiste betaalpartner

Om het maximum uit Black Friday te halen, heb je een betaalprovider nodig die hoge volumes aankan. Je betaalprovider moet je ook helpen je klanten een vlotte checkout-ervaring te bieden, plus alle betaalmethoden die ze nodig hebben.

De beste betaalpartners bieden ook geavanceerde features en heel wat andere voordelen. Zo kan jij focussen op andere delen van je bedrijf.

Be-In text visual 5

Op zoek naar een payment service provider? Download onze gids en kom te weten wat een goede PSP je bedrijf moet bieden.

“Tijdens piekmomenten is een snelle, vlotte checkout cruciaal. Op Mollie kunnen we rekenen, zelfs wanneer het extreem druk is. Dat bewijzen ze keer op keer.”

Gauthier Vervaeke, e-commerce manager bij Club Brugge

Black Friday wordt makkelijk met Mollie

Black Friday wordt steeds populairder bij consumenten. Helaas betekent dat ook meer concurrentie. Wil je opvallen, dan is het belangrijk shoppers uitzonderlijke klantervaringen te bieden en de juiste technologie en partners in te schakelen. Zo loop je nooit een verkoop mis en pluk je alle vruchten van Black Friday— zonder stress (of toch al een pak minder).

Nood aan een partner die stabiele, conversie-geoptimaliseerde betalingen levert — en je zo helpt meer te verkopen? Mollie staat voor je klaar. Met onze gebruiksvriendelijke oplossing voor betalingen integreer je snel en gemakkelijk meer dan 25 belangrijke betaalmethoden, en bied je je klanten een vlotte checkout die conversie stimuleert op elk apparaat.

Met Mollie krijg je bovendien toegang tot meer dan 120 krachtige integraties om je bedrijf te laten groeien, een Dashboard en app om je betalingen te beheren én persoonlijke, lokale support. Bij dat alles horen transparante prijzen, zonder lock-in contracten of verborgen kosten.

Ontdek meer over betalingen met Mollie, of maak een account aan en laat je bedrijf groeien met gemakkelijke betalingen.

Het Europese E-commercerapport: 5 belangrijke lessen

13 september 2022

Het Europese E-commercerapport: 5 belangrijke lessen

Net wanneer de wereld terug wat normaler wordt, verandert alles opnieuw. De pandemie heeft het e-commercelandschap danig getransformeerd en terwijl we net begonnen te wennen aan die nieuwe realiteit, verandert er weer heel wat. De hausse is voorbij en moeilijkere tijden zijn aangebroken. Online bedrijven passen zich wel aan, maar beseffen dat het niet gemakkelijk is om de huidige verwachtingen van shoppers in te lossen.

Consumentenverwachtingen in een wereld na de pandemie

Om handelaars te helpen navigeren in deze moeilijke tijden vroegen we 3.000 consumenten in Europa naar hun online shopgedrag en wat ze vinden dat handelaars moeten bieden om sales te verhogen, achtergelaten winkelwagentjes te verminderen en merkloyaliteit te boosten.

De resultaten van dat onderzoek goten we in een rapport dat onthult hoe de e-commercesector is veranderd en hoe consumenten nu online shoppen. In het rapport halen we ook de belangrijkste zaken aan die handelaars kunnen doen om hun conversies te verhogen, sales te maximaliseren en klanten te overtuigen om terug te keren. We nemen bovendien een diepe duik in enkele van Europa’s grootste e-commercemarkten. Download het volledige rapport of lees verder om enkele van de belangrijkste lessen die we hebben geleerd uit het onderzoek te ontdekken.

1. Hoe het gedrag van consumenten is veranderd

Het is duidelijk dat de e-commerce industrie een boost heeft gekend tijdens de pandemie. Een tijdelijk fenomeen? Helemaal niet, de online shoppers zijn van plan om te blijven, zo blijkt uit ons onderzoek. 35% van de bevraagden zegt dat ze meer online shoppen sinds de pandemie. Deze verschuiving van offline naar online wordt nog meer gestimuleerd door de lagere prijzen en vlotte verzendmogelijkheden die online handelaars aanbieden, inclusief handige levertijden en gratis terugzendingen.

EU-Ecommerce-Report-In-text-visual-1

2. Economische vooruitzichten

Macro-economische factoren hebben een effect op landen overal ter wereld. Consumenten in heel Europa zijn eerder pessimistisch over de economische vooruitzichten voor het komende jaar. Meer dan de helft (52%) van de bevraagden denkt dat de economische situatie in hun land de volgende 12 maanden slechter zal worden. Als dat klopt, dan zal er een pak minder worden uitgegeven online — wat betekent dat e-commercebedrijven meer zullen moeten doen met minder om de storm te doorstaan.

3. Het belang van betalingen

Een thema dat als een rode draad doorheen het Europese E-commercerapport loopt en dat consumenten over het hele continent met elkaar verbindt, is betalingen. Maar liefst 87% van de consumenten vindt het belangrijk dat handelaars hun favoriete betaalmethode aanbieden wanneer ze online shoppen.

EU-Ecommerce-Report-In-text-visual-2 (1)

Uit onze resultaten blijkt dat elk land zo zijn eigen voorkeuren heeft wat betaalmethoden betreft – of consumenten nu op een nationale of internationale website shoppen. Het onderzoek toont ook dat de betaalmethoden en -infrastructuur van een handelaar invloed hebben op koopgedrag, zoals het achterlaten van winkelwagentjes en loyaliteit. Een snelle en efficiënte betaalmethode aanbieden is de belangrijkste factor om consumenten te overtuigen iets aan te kopen, zo blijkt.

4. Hoe je shoppers aantrekt (en achtergelaten winkelwagentjes vermindert)

Ons onderzoek legt bloot hoe consumenten beslissen waar ze gaan shoppen, welke processen hen aanzetten tot aankoop en wat handelaars moeten doen om hen te overtuigen iets te kopen. Klanten laten bijvoorbeeld vaak hun winkelwagentje achter omdat ze zich zorgen maken over betaalveiligheid of hoge verzendkosten. Gratis terugzendingen aanbieden, is dan een manier om die zorgen weg te nemen.

Deze trends zijn over het algemeen in heel Europa hetzelfde, inclusief de manier waarop consumenten winkelen. Bijna de helft (48%) van de respondenten zegt dat internationale groothandelaars, zoals Amazon, hun standaardkeuze zijn wanneer ze online shoppen. Maar toch zijn er hier en daar verschillen tussen de markten. Nederlandse consumenten zullen bijvoorbeeld eerder rechtstreeks naar de website van de handelaar gaan. Klanten uit het Verenigd Koninkrijk zijn dan weer geneigd om hun online uitgaven te beperken wanneer de economische situatie het komende jaar verslechtert.

EU-Ecommerce-Report-In-text-visual-3

5. E-commerce evolueert op verschillende manieren in Europa

Het Europese E-commercerapport toont hoe de sector aan het veranderen is in Europa. De voorkeuren en trends van consumenten in België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Oostenrijk komen niet altijd overeen. Belgische consumenten zijn in vergelijking met de rest van Europa meer geneigd om de komende 12 maanden offline te shoppen in plaats van online. Franse shoppers maken zich dan weer meer zorgen over onveilige betalingen.

Maak shoppers blij, verkoop meer

Als je een online bedrijf runt, dan is het Europese E-commercerapport erg interessant voor jou: het toont je de belangrijkste zaken die je moet doen om de verwachtingen van consumenten in te lossen en te excelleren in verschillende markten.

 • Graag het volledige rapport lezen? Download het document en ontdek:
 • De economische vooruitzichten van Europese consumenten
 • De laatste nieuwe shoptrends van consumenten
 • De dingen die je kan doen om verwachtingen te overtreffen
 • De reden waarom 60% van shoppers winkelwagentjes achterlaten
 • De belangrijkste drijfveren voor klantloyaliteit
 • Een diepgaande analyse van de belangrijkste Europese markten

Download het Europese E-commercerapport hier.

8 tips om het vertrouwen van je klanten te winnen in e-commerce

24 augustus 2022

8 tips om het vertrouwen van je klanten te winnen in e-commerce

Discover how to build trust with your customers to increase sales. Get tips to increase trust and customer loyalty.

Een introductie tot Progressive Web Applications (PWA’s)

15 augustus 2022

Een introductie tot Progressive Web Applications (PWA’s)

What is a PWA? Discover how progressive web applications can help your online business.

E-commerceplatformen | Tips om een (nieuwe) provider te kiezen

4 augustus 2022

E-commerceplatformen | Tips om een (nieuwe) provider te kiezen

Op zoek naar een nieuwe aanbieder of nog maar net begonnen met het opstarten van je bedrijf: hier ontdek je hoe je je e-commerceplatform kunt optimaliseren.

Mollie benoemt Michaela LeBlanc Weber tot vice president Partnerships

1 augustus 2022

Mollie benoemt Michaela LeBlanc Weber tot vice president Partnerships

Michaela laat Mollie’s partner ecosysteem verder groeien om mkb-organisaties optimaal te ondersteunen.