De belangrijkste e-commercetrends voor 2023

ecommerce trends 2023

2022 was een bewogen jaar. De coronapandemie kabbelde voort, er brak een oorlog uit, de inflatie rees de pan uit en de consumentenbestedingen bereikten een dieptepunt. Het was bijna onmogelijk om tussentijds de balans op te maken. Voor je het goed en wel besefte, was er alweer iets nieuws gebeurd in de wereld. In de e-commercebranche werd de impact hiervan duidelijk voelbaar: de gouden tijden van e-commerce tijdens de lockdowns waren voorbij. 

Maar hoe moet het nu verder?

In dit artikel gaan we in op de huidige en toekomstige ontwikkelingen in e-commerce. We werpen een blik op de trends en thema’s waar de sector in 2023 mee geconfronteerd zal worden en delen inzichten van belangrijke spelers in het e-commercelandschap.

1. De recessie houdt aan

Laten we maar met het slechte nieuws beginnen. Eén ding staat vast: voor veel online retailers zullen het uitdagende tijden blijven. Omdat de politieke onrust aanhoudt, consumenten minder uitgeven en de inflatie hoog blijft.

Dat betekent dat bedrijven beter hun best zullen moeten doen om klanten aan te trekken, te overtuigen om iets te kopen én te behouden. Op elk moment zullen ze moeten inspelen op veranderingen in de wereld.

Vorig jaar deden we een uitgebreid onderzoek naar het shopgedrag van consumenten in heel Europa. Daaruit bleek dat bijna 4 op de 5 ondervraagden (79%) van plan zijn om minder uit te geven als de economische omstandigheden fors achteruitgaan. 30% van de ondervraagden zou in dat geval veel minder uitgeven.

Het goede nieuws is dat er nog steeds opportuniteiten zijn. Zo toonde ons onderzoek ook aan dat er nu meer consumenten online winkelen. In het volledige rapport ontdek je wat je als bedrijf kan doen om nieuwe klanten aan te trekken, je verkoopcijfers te verbeteren en consumenten aan je merk te binden.

Meer weten? Download het Europese e-commercerapport.

2. Conversietools worden een must

Als bedrijf kan je tal van tools inzetten om je conversie te optimaliseren. Denk maar aan Google Analytics, heat maps op je webshop, gebruikerstesten, data mining en A/B-testen.

Maar als consumenten kritischer naar hun uitgaven kijken, wordt het nóg belangrijker om de juiste tools in te zetten. Ze kunnen je immers ondersteunen om klanten aan je te binden en je waardevolle inzichten bieden, zodat je een streepje voor hebt op je concurrenten. 

Een goed CRM-systeem (customer relationship management) is uiteraard de belangrijkste tool. Maar er zijn ook andere oplossingen om in contact te komen met (potentiële) klanten en hen warm te maken voor je producten of diensten. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van analytische tools of click trackers.

Volgens 247 Commerce, een Britse e-commercespecialist, ligt de oplossing voor het optimaliseren van je conversieratio in het gebruik van data.

Mariam Lipartia, Senior Marketing Manager bij 247 Commerce, zegt hierover het volgende: ‘Naast Google Analytics kunnen bedrijven ook gebruikmaken van Adobe Analytics of Adobe Target. Die tools bieden bedrijven waardevolle inzichten, waarmee de klantervaring op schaal kan worden gepersonaliseerd.’ 

‘Bij 247 Commerce geven we onze klanten regelmatig advies over Google Analytics als tool om je conversie en traffic op te volgen en te analyseren. Het helpt bedrijven ook om inzicht te krijgen in de best presterende kanalen voor acquisitie.’

3. Klanten behouden wordt cruciaal voor succes

Een andere belangrijke trend voor 2023 is dat bedrijven zich zullen focussen op hun relaties met nieuwe en bestaande klanten. Een klantgerichte houding en klantenbinding zijn immers cruciaal om op de lange termijn succes te boeken.

Stel dat een van je klanten moet besparen. Als je geen relatie met deze klant hebt opgebouwd en je producten of diensten ergens anders goedkoper verkrijgbaar zijn, dan is de kans groot dat je deze klant kwijtraakt.

Zou dit ook gebeuren als de klant bij jou consequent waar voor zijn geld krijgt, omdat je een aangename winkelervaring biedt, je een uitstekende klantenservice hebt en je je aanbod hebt gepersonaliseerd? Hoogstwaarschijnlijk niet.

Wat kan je doen om je klant een onvergetelijke ervaring te bezorgen en een goede relatie op te bouwen met (potentiële) klanten?

  • Plaats recensies op je website
  • Bied klanten hun favoriete betaalmethoden aan
  • Personaliseer de customer journey
  • Geef korting of beloon je klanten met een loyaltyprogramma

Meer weten? Ontdek onze 8 tips om het vertrouwen van je klanten te winnen in e-commerce.

4. Headless en composable is meer dan een hype

De laatste tijd wordt veel gesproken over headless en composable commerce. Dit is niet zomaar de zoveelste hype, maar een nieuwe stap in de evolutie van e-commerce, waarmee je als bedrijf flexibeler kunt inspelen op de snel veranderende voorkeur van de consument.

De term ‘headless’ staat voor het loskoppelen van de front-end van je webshop (wat de klant te zien krijgt) van de back-end-systemen (waarop de commerciële en operationele applicaties draaien). Die manier van werken levert tal van voordelen op, zoals:

  • Meer flexibiliteit en efficiëntie
  • Een snellere website
  • De mogelijkheid om een tech stack op maat van jouw bedrijf te bouwen

Volgens Przemysław Połeć, Business Developer en Partner Manager bij het open source headless platform Sylius, is het belangrijk om een goede planning te maken en pijnpunten aan te pakken voordat je overstapt naar een headless of composable oplossing.

‘Overweeg je om in de komende 5 jaar uit te breiden naar nieuwe markten of verschillende magazijnen toe te voegen aan het systeem dat je voorraad beheert? Dan kan je met een composable architectuur verschillende modules inzetten en toevoegen. Elk van deze modules is specifiek toegespitst op een bepaalde toepassing en dus uiterst doeltreffend,’ stelt Przemysław. 

‘Zorg er wel voor dat je het juiste moment kiest om de switch te maken. Als je merkt dat je technologie de groei en de mogelijkheden van je bedrijf beperkt, wacht dan niet om over te stappen. Gebrekkige technologie kan je onlineverkoop lamleggen en zelfs tot verliezen leiden als je er niet snel genoeg bij bent.’

Of het nu gaat om het ontwikkelen van progressive web applications, het werken met de beste headless oplossingen of het implementeren van een volledig composable architectuur, 2023 lijkt het jaar te worden waarin 100% maatwerk de norm wordt.

5. De opkomst van recommerce

Recommerce is niet nieuw, maar de laatste tijd zit het wel in de lift. Mocht je de term niet kennen: recommerce is het verkopen van tweedehands artikelen aan anderen die ze hergebruiken, recycleren of doorverkopen.

Op zich is hier niets nieuws aan: spelers als eBay doen het al sinds 1995. Maar recommerce wint steeds meer terrein, en zowel bedrijven als consumenten doen eraan mee. Daar zijn meerdere redenen voor.

Een eerste reden is de toenemende vraag naar duurzame producten. Dit argument speelt vooral bij jongere shoppers. Uit onderzoek blijkt dat bijna 90% van de consumenten die tot Generation X behoort, bereid is om 10% of meer extra uit te geven aan duurzame producten.

De tweede reden waarom steeds meer bedrijven zich richten op recommerce, is dat het opportuniteiten biedt om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren of de omzet te verhogen. Door de doorverkoop van producten te controleren, proberen bedrijven het vertrouwen van klanten te winnen, klanten aan zich te binden en de voorraad effectiever in te zetten.

Ook grote merken hebben de recommercemarkt ontdekt. Patagonia loopt hierbij voorop, maar ook Levi’s en Zalando hebben hun eigen recommerce-activiteiten gelanceerd. 

Recommerce beperkt zich trouwens niet tot de modesector. Ook Mattel is gestart met een inruilprogramma om gebruikt speelgoed terug te nemen en IKEA heeft z’n eigen Circular Hub.

6. Omnichannel treedt op de voorgrond

Een andere e-commercetrend voor 2023 is omnichannel. Steeds meer bedrijven maken gebruiken van verschillende verkoopkanalen om meer omzet te genereren. Maar er is meer nodig dan verschillende kanalen om klanten een naadloze, uniforme omnichannel-beleving te bezorgen.

Dit artikel van Hubspot vat goed samen wat het precies betekent om een omnichannel-ervaring te creëren via meerdere touchpoints. De auteur licht ook toe welke voordelen dit kan opleveren voor je bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een groter bereik en verhoogde beschikbaarheid
  • Meer tevreden klanten
  • Meer omzet

Techbedrijf Vonage, een cloud-based communicatieplatform voor e-commercebedrijven, gebruikt geavanceerde tools voor conversational commerce om klanten via meerdere kanalen een onvergetelijke omnichannel-ervaring te bieden.

Yash Kotak, Senior Director of Product Management bij Vonage, formuleert het als volgt: ‘Of het nu gaat om berichten, chat, video of conversational commerce op basis van artificiële intelligentie, consumenten willen op dezelfde manier in contact komen met merken als met hun familie of vrienden; via het kanaal dat ze het liefst gebruiken.’

‘Hier liggen enorme opportuniteiten voor bedrijven. Ze zouden met hun klanten moeten communiceren alsof het familie en vrienden zijn. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat klanten zich betrokken voelen en graag terugkomen.’

7. Het tijdperk van de super-apps is aangebroken

Superhelden zijn populair in films, maar bij online winkelen zijn het de super-apps die redding moeten brengen. Super-apps zijn in China al helemaal ingeburgerd; met WeChat of Alipay kan je bijvoorbeeld berichten versturen, gamen, surfen op het internet, winkelen en nog veel meer. Met de super-app heb je alles in één. Of je nu een tafel in een restaurant wilt reserveren of de prijzen van verzekeringen wilt vergelijken; met de super-app kan het allemaal.

Het lijkt erop dat Europa nu aan de beurt is. In Duitsland is WhatsApp al gestart met het integreren van super-app-functionaliteiten en ook andere bedrijven, waaronder Klarna, Bolt en Lydia, hebben aangekondigd dat ze een super-app willen ontwikkelen.

Laten we eens kijken naar de plannen van ‘Buy Now, Pay Later’-aanbieder Klarna. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen aan een ‘alles-in-één’ app waarmee gebruikers kunnen shoppen, betalingen kunnen beheren, ondersteuning kunnen krijgen, de verzending van aankopen kunnen regelen, prijzen kunnen vergelijken of met behulp van tools geld kunnen besparen.

Zijn super-apps de toekomst? Het zou wel eens kunnen.

Schrijf je eigen succesverhaal met Mollie

Mollie biedt een gemakkelijke betaaloplossing waarmee je je klanten moeiteloos hun favoriete betaalmethode kunt laten kiezen, en een geoptimaliseerde checkout om je conversie te verhogen.

Als een van de snelst groeiende betaalproviders in Europa is het onze missie om klanten alle oplossingen aan te bieden die ze nodig hebben om succesvol zaken te doen. We helpen je op weg met geavanceerde beveiligingsopties, de belangrijkste lokale en internationale betaalmethoden, een intuïtief Dashboard en een gebruiksvriendelijke app om je geld te beheren. Maar we staan ook voor je klaar om je te begeleiden en ondersteunen, in welke fase je onderneming zich ook bevindt. 

Meer weten? Ga naar onze website: betalingen met Mollie.

Kies voor een optimale betaalervaring.