Buy Now, Pay Later: zo ga je er verantwoord mee om

Conversie stimuleren, meer verkopen en de best mogelijke klantervaring bieden; voor online retailers zijn het heel belangrijke factoren. Maar een eigen bedrijf brengt ook een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Klanten denken er hetzelfde over. Zo blijkt uit onderzoek dat zij het belangrijk vinden dat bedrijven in het belang van mens en planeet handelen. Je kunt je daarom afvragen of het wel verantwoord is om een betaaltool aan te bieden waarmee klanten een schuld opbouwen, zoals bij Buy Now, Pay Later (BNPL) het geval is. In dit artikel leggen we uit hoe je klanten helpt deze tool verstandig te gebruiken.

Buy Now, Pay Later: waarom shoppers het graag gebruiken

Misschien heb je het al gehoord: Buy Now, Pay Later (BNPL) ligt onder vuur. De achterliggende reden is dat deze betaalmethode een vorm van consumentenschuld veroorzaakt, net als kredietkaarten, hypotheken en andere leningen. Daarom hebben niet alle BNPL-gebruikers positieve ervaringen met het betaalmiddel. Toch is deze vorm van lenen niet per se slecht; je moet er alleen verantwoord mee omgaan.

Buy now pay later retail

Nog nooit gehoord van BNPL? Het principe is vrij eenvoudig: met Buy Now, Pay Later betalen klanten pas achteraf voor hun aankopen, zonder dat er interesten of bijkomende kosten worden aangerekend.

Flexibiliteit is het sleutelwoord: BNPL biedt shoppers meer betaalopties. Ze beslissen zelf hoe en wanneer ze betalen. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat BNPL blijft groeien. Een ding is zeker: klanten zijn fan. Uit onze eigen research blijkt dat de betaalmethode steeds vaker wordt gebruikt, en andere onderzoeken tonen aan dat BNPL vooral populair is onder jongere consumenten.

Een ander belangrijk voordeel van BNPL is dat veel aanbieders geen extra kosten rekenen. Dit maakt de betaalmethode een aantrekkelijk alternatief ten opzichte van andere betaalmethoden waarbij klanten een consumentenschuld opbouwen, zoals kredietkaarten. Hiervoor gelden immers hoge rentetarieven.

Ook de groeiende bekendheid van BNPL speelt mee: doordat steeds meer retailers de betaaltool aanbieden, neemt het gebruik ervan toe.

Kritiek op Buy Now, Pay Later

Maar wat zijn de belangrijkste argumenten die critici aanhalen?

– BNPL moedigt mensen aan om meer geld uit te geven dan ze hebben

– Duidelijke regelgeving rondom BNPL ontbreekt

– BNPL-aanbieders communiceren niet altijd transparant over interesten en kosten

– BNPL-aanbieders doen geen grondige kredietchecks

Laten we eerlijk zijn: deze argumenten zijn terecht. De flexibiliteit van BNPL kan mensen er inderdaad toe verleiden om meer geld uit te geven dan ze hebben. En hoewel er in sommige landen wel regelgeving is – zoals in Australië en het Verenigd Koninkrijk – is dat niet overal zo. In het laatste geval zijn er geen regels omtrent transparantie over kosten, het bedrag dat klanten verschuldigd zijn, kredietrapporteringen en betalingen. Sommige klanten geven zelfs aan dat ze aansprakelijk worden gesteld voor kosten die ze niet begrijpen.

Buy now pay later

Hoe doe je het dan wel goed? Laten we een kijkje nemen bij Klarna, een BNPL-aanbieder waarmee Mollie samenwerkt. In een openhartige blogpost schrijft Alex Marsh, hoofd van de Britse tak van het Zweedse betaalbedrijf: “Ik geloof echt dat BNPL voor consumenten een betere en duurzamere manier is om te lenen dan andere betaalopties waarbij je een schuld opbouwt.” Klarna rekent geen rente of andere kosten voor hun producten ‘Betaal in 3 delen’ en ‘Betaal in 30 dagen’. Klanten hoeven dus nooit méér te betalen dan de prijs van het artikel dat ze kopen. “En als je een betaling niet op tijd voldoet, beperken we je toegang tot de betaalmethode. Ons standaardtarief om het openstaande bedrag af te betalen is minder dan 1%, dus veel lager dan dat van kredietkaartmaatschappijen,” aldus Marsh.

Klarna: klanten helpen om verantwoord te kopen

Klarna is een goed voorbeeld van hoe je BNPL-producten verantwoord aanbiedt. Het bedrijf geeft duidelijk aan dat het om een financieel product gaat, informeert klanten over de algemene voorwaarden en biedt eenvoudige betalingsregelingen om hen te helpen hun geld te beheren. Dit zijn stuk voor stuk dingen die online retailers kunnen doen om klanten te informeren over waar ze mee akkoord gaan als ze BNPL gebruiken.

BNPL verantwoord gebruiken: gids voor retailers

Als je BNPL-producten op je website aanbiedt, kan je klanten helpen hun financiën verantwoord te beheren. In dat opzicht is het belangrijk dat je de volgende factoren benoemt:

– de volledige algemene voorwaarden

– een uitgebreide betalingsregeling

– het advies om niet te veel geld uit te geven

Het is ondertussen duidelijk dat BNPL een blijver is. De betaalmethode wordt steeds populairder en is een mooie manier om je klanten meer flexibiliteit te bieden. Om de concurrentie de baas te blijven, zijn veel e-commercebedrijven tegenwoordig zelfs genoodzaakt BNPL aan te bieden. Dat geldt vooral voor sectoren waarin de betaalmethode het meest wordt gebruikt, zoals mode, technologie, beauty en huishoudelijke artikelen. Het is verstandig om klanten alle informatie te geven die ze nodig hebben om verantwoord met hun geld om te gaan. Duidelijk zijn over hoe BNPL werkt, zorgt voor vertrouwen tussen jou en je klanten. Dat leidt dan weer tot meer verkoop en maakt dat ze je website steeds opnieuw weten te vinden.

Grow your way

Met Mollie voeg je Klarna: Achteraf betalen snel en makkelijk toe aan je website en verwerk je direct betalingen. Je betaalt alleen voor geslaagde transacties, zonder verborgen kosten. Meer weten? Neem contact met ons op en ontdek hoe onze makkelijke betaaloplossing je bedrijf laat groeien, of lees onze e-commerce tips om je sales te verhogen.

Krijg betere betalingen.