E-commerceplatform: tips om een (nieuwe) provider te kiezen

Het platform waar een e-commercebedrijf op gebouwd is, is het kloppend hart van de organisatie. Het is het epicentrum van elk onlinebedrijf, wat alle andere elementen om een e-commercezaak te runnen, mogelijk maakt. Het platform vertegenwoordigt de zogezegde bouten en moeren om je producten of diensten te kunnen verkopen, zoals de website of de betaalpagina. Maar het kan je ook helpen om je visie en ideeën te realiseren, zodat je je ambitie om een succesvolle zaak op te bouwen, kunt waarmaken.

Het is dus cruciaal dat je het juiste e-commerceplatform hebt. Want als het hart niet werkt, dan kan je bedrijf niet leven, laat staan dat het kan groeien.

Daan Koomen, Mollies Head of Sales Engineering, weet dit maar al te goed. Voor hij bij Mollie begon, werkte Daan zes jaar lang voor e-commerceplatform Lightspeed, dat honderden kleine en grote bedrijven helpt om een onlinewinkel uit te bouwen.

Ecommerce-platform-tips-in-text-visual-1

Daans hart klopt voor ondernemingen. Op z'n vijftiende begon hij al in de retail te werken en jarenlang hielp hij andere bedrijven om oplossingen te vinden die het best bij hun noden passen. Hij is intussen ook een echte expert geworden in e-commercezaken overbrengen naar een nieuw platform om hun groei te stimuleren.

Hieronder deelt Daan enkele tips om je e-commerceplatform te optimaliseren en vlot te switchen naar een andere aanbieder.

Tips om je e-commerceplatform te optimaliseren

Bepaal je doelen

Op zoek naar een nieuw e-commerceplatform? Dan moet je eerst en vooral goed nadenken over je doelen. Een van de grootste fouten die je kunt maken is een platform uitkiezen zonder te weten wat je eigenlijk nodig hebt. Stel jezelf de wie-, wat-, en waarom-vragen over je online zaak:

– Wie is de doelgroup?

– Wat hebben I klanten nodig?

– Welke functionaliteiten heeft je bedrijf nodig?

– Hoe snel wil I schalen?

– Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?

“Je moet een platform kiezen dat zo goed mogelijk past bij de doelen die jij voor je bedrijf voor ogen hebt”, legt Daan uit. “De grootste fout die ik bedrijven zie maken, is dat ze totaal geen plan hebben wanneer ze een nieuw e-commerceplatform aan het kiezen zijn.”

Ecommerce-platform-tips-in-text-visual-2

“Overstappen naar een andere provider is een goede manier om in te spelen op de veranderende noden van je bedrijf, of om je groeiend aantal klanten tevreden te houden. Misschien is het wel slim om samen te werken met een dropshipper om tegemoet te komen aan de verwachtingen van klanten? Of misschien heb je een headless-oplossing of PWA nodig om je webshop ook op mobiele telefoons goed te laten werken? Breng eerst je vereisten in kaart en hou ze in het achterhoofd bij de zoektocht naar een nieuw platform.”

“Als je van provider wil veranderen, moet je ook de uitdagingen voor je bedrijf onder de loep nemen. Denk na over de problemen die je ondervindt en kies een platform dat die issues kan oplossen. Dat is het startpunt.”

Analyseer het ecosysteem

Als je een nieuw platform kiest, is het belangrijk om te weten welke integraties en functionaliteiten de provider in de aanbieding heeft. Overstappen naar een nieuw platform kan je helpen om je huidige uitdagingen beter aan te kunnen dankzij nieuwe tools die je kan inzetten. Maar je moet natuurlijk ook zeker zijn dat de provider op z’n minst de functies aanbiedt waar je nu al gebruik van maakt.

“Bepaal welke integraties je nodig hebt en bekijk de functionaliteiten van de verschillende platformen in detail”, zegt Daan. “Ga na of het platform integreert met een technologiepartner zoals Mollie, die je helpt om de best mogelijke return on investment te krijgen. Dat ecosysteem is belangrijk om je doelen waar te maken en ervoor te zorgen dat klanten tevreden blijven. De aanbieder moet je alles bieden wat je bedrijf nodig heeft, en je helpen om zo efficiënt mogelijk te werken. Of het nu een betaalprovider is die je helpt om internationale betaalmethoden aan te bieden of boekhoudsoftware die je helpt met je administratie.”

Vraag ondersteuning

Welke ondersteuning biedt een platform? De aanbieder moet je volledig kunnen ondersteunen vanaf het prille begin van je verkoopproces. Denk na over de toekomst van je onderneming en durf jezelf moeilijke vragen te stellen; hoe moet het platform jou helpen om te groeien of nieuwe markten te betreden?

“De provider moet je goed informeren over wat je te wachten staat als je met hem in zee gaat en menselijke ondersteuning in je eigen taal bieden”, zegt Daan. “De beste platformen hebben een IT-dienst, partner designers en andere teams die klaarstaan om je te begeleiden. Het is hun job om de beste oplossingen te vinden voor jouw bedrijf en om je vlot te helpen groeien of over te schakelen naar een andere technologie. Minder dan dat is gewoonweg niet goed genoeg.”

Ecommerce-platform-tips-in-text-visual-3

Veranderen van provider heeft heel wat voordelen voor je zaak (meer daarover verder in dit artikel), maar het is vooral belangrijk dat je de juiste ondersteuning krijgt wanneer je de overstap maakt. Maak het proces eenvoudiger door een projectplan op te stellen en samen met het team achter het platform problemen op te lossen die tijdens de overschakeling mogelijk naar boven kunnen komen.

“Er zijn heel wat zaken die mee moeten verhuizen wanneer je verandert van provider; denk maar aan je SEO-functies, designelementen en techintegraties. Een goeie partner begeleidt je tijdens dit proces, lost problemen op en zorgt voor een 'sandbox'-omgeving die je website zo lang mogelijk online houdt terwijl je alles overzet.”

Onderschat het belang van design niet

Ecommerce-platform-tips-in-text-visual-4

Stel je eens voor dat je een winkel binnenstapt en niet vindt wat je zoekt of de hele winkel moet afschuimen om een kassa te vinden om af te rekenen. De kans is groot dat je gewoon weer naar buiten stapt zonder iets te kopen. Dat is precies hetzelfde als terechtkomen op een webshop met een slecht design.

“Design is niet altijd 'top-of-mind' bij e-commercebedrijven, maar dat zou het wel moeten zijn”, vindt Daan. “Een goede user experience (UX) is cruciaal om je conversie te optimaliseren. Investeer dus in een webdesigner die je helpt om een geweldige UX uit te werken, via design je SEO te optimaliseren en A/B-testen uit te voeren om je shop te perfectioneren. Dankzij zo’n expert kan je experimenteren en snel bijleren. Je verdient die investering trouwens zo terug, want het zal je verkoop doen stijgen.”

“Als je van provider wil veranderen, moet je je branding bovendien kunnen meenemen naar het nieuwe platform. Vraag de nieuwe aanbieder welke tools hij in huis heeft om dit mogelijk te maken. Als je in je huidige systeem op maat gemaakte oplossingen hebt, vraag dan aan de developer van je nieuwe provider of die gepersonaliseerde functionaliteiten zeker overgezet kunnen worden naar het nieuwe platform.”

Gebruik data voor meer succes

Ecommerce-platform-tips-in-text-visual-5

Data wordt ondergewaardeerd in e-commerce. Toch helpt het je om te meten hoeveel impact je activiteiten hebben, te analyseren wat werkt, je conversie te verhogen en je werk te optimaliseren. Als je zelf geen analist bent, bekijk dan of je een integratie kan voorzien met software die de data voor jou in kaart brengt en analyseert. Vergeet ook niet dat sommige platformen je niet toelaten om data te exporteren. Bekijk dus zeker wat de mogelijkheden zijn vooraleer je je keuze maakt.

“Er zijn heel wat bedrijven die samenwerken met platformen en andere organisaties om nieuwe functies en toepassingen te ontwikkelen die de markt nodig heeft”, legt Daan uit. “Er zijn dus genoeg geschikte tools die je toegang geven tot de nodige data, waarmee je zelfs gepersonaliseerde rapporten en dashboards kunt creëren.”

“Wanneer je van provider verandert, betekent dat waarschijnlijk dat je bedrijf volop aan het groeien is. Het nieuwe platform moet je dus toelaten om je zaak een upgrade te geven. Ga daarom na welke datatools het platform zelf aanbiedt of welke integraties mogelijk zijn. Als je die tools van bij de start inzet, kan je je zaak optimaliseren zodra je live gaat met je nieuwe provider.”

Bepaal het beste moment om over te schakelen

Hoewel het heel wat voordelen heeft, is veranderen van aanbieder niet iets dat je zomaar 1-2-3 doet. Denk goed na over de provider met wie je in zee gaat en kies het juiste moment om de switch te maken. Het is geen exacte wetenschap, maar je doet dit beter niet in belangrijke verkoopperioden zoals Black Friday. Kies een moment waarop er minder vraag is; dat geeft je voldoende ademruimte om problemen op te lossen als die zich zouden voordoen tijdens de overschakeling.

Ecommerce-platform-tips-in-text-visual-6

“Ik raad bedrijven altijd aan om op tijd te beginnen nadenken over de switch naar een nieuwe aanbieder. Zo halen ze het beste uit hun nieuwe infrastructuur en krijgen ze zicht op de complexiteit van het project”, stelt Daan. “In dat geval kunnen ze ook beter inschatten of het interessant is om met een agency samen te werken, dat kan helpen om het proces sneller te laten verlopen.”

Onderhandel altijd

Eenvoudig advies, maar wel belangrijk wanneer je verandert van platformaanbieder. Providers geven vaak kortingen en andere voordelen als je met hen in zee gaat. Vraag je salesvertegenwoordiger dus naar de mogelijkheden.

“Kortingen en andere voordelen aanbieden is een gewoonte geworden in deze sector”, zegt Daan. “Als je op zoek bent naar een andere provider en met verschillende mensen in gesprek bent, onderhandel dan om te zien bij wie je het beste contract krijgt. Doe dat zeker als er meer dan één platform interessant lijkt voor jouw bedrijf.”

De juiste oplossing vinden geeft voldoening

Het voelt misschien wat overweldigend om een nieuwe provider te kiezen, maar het is wel een belangrijke stap op je weg naar succes. Investeren in de juiste aanbieder is een beetje zoals een huis kopen: het moet mee kunnen groeien met je veranderende noden. Maar de kans bestaat dat je dat huis op een bepaald moment toch ontgroeit. In het geval van je platform kies je dus best voor een partner die je niet in een wurggreep houdt met lock-in contracten maar je groei ondersteunt, ook al ga je zonder hem verder.

Het juiste platform kiezen is ook belangrijk voor je eigen geluk als ondernemer. Daan begrijpt dit maar al te goed: “Ik heb tal van bedrijven geholpen met de opbouw van hun eerste webshop of de switch naar een nieuw platform. Ik heb de resultaten met mijn eigen ogen dus gezien. De zaken verlopen efficiënter, processen verbeteren en er is meer tijd om te ondernemen.”

“Ondernemers starten een bedrijf omdat ze een passie hebben voor iets. Maar heel vaak zie je dat ze gaandeweg hun drive verliezen, omdat ze zo gefocust zijn op de zaak draaiende houden. Met goede systemen, processen en structuren kunnen ze zich opnieuw richten op die passie.”

“Een zaak runnen is uitdagend. Maar met juiste partner krijg je de nodige ademruimte om dingen te optimaliseren en voor je klanten een echt 'wauwgevoel' te creëren. En dat is onbetaalbaar.”

Mollie: Grow your way

Bij Mollie helpen we alle soorten bedrijven groeien met een moeiteloze betaaloplossing. Onze oplossing biedt jou meer dan 25 toonaangevende betaalmethoden, een voor conversie geoptimaliseerde checkout en toegang tot integraties en andere voordelen die helpen jouw sales te boosten en snel te groeien.

Ontdek meer over betalingen met Mollie of maak een account aan om ons product te ontdekken.

Klaar om met Mollie aan de slag te gaan?