Alles wat je moet weten over marketplace-betalingen

De opkomst van online marketplaces

Marktplaatsen vormen al duizenden jaren de ruggengraat van de handel. Zo staat De Grote Bazaar in Istanbul bekend als de oudste markt ter wereld die vandaag nog in gebruik is. De eerste markten ontstonden naar verluidt in het oude Babylonië, rond 3000 voor Christus. En fysieke markten - waar mensen met elkaar in contact komen, handel drijven en tijd doorbrengen met anderen - zijn nog steeds populair.

In de digital wereld van vandaag worden online marketplaces steeds popular. Deze digital hubs werken op een gelijkaardige handle als hun fysieke tegenhangers, want ze verbinden consumenten met verkopers (en omgekeerd) en stimuleren handel. Bovendien zijn shoppers er dol op: onderzoek toont aan dat 50% van de Europese consumenten gebruikmaakt van online marketplaces, en dat de waarde ervan in ’20-’21 met 50% toenam.

Marketplace payment types

Start je een marketplace of baat je er een uit, dan zijn de mogelijkheden enorm. Maar los van begrijpen hoe zo’n marketplace werkt, moet je ook stilstaan bij het betaalsysteem dat je gebruikt. Er valt veel te overwegen: gesplitste betalingen, naleving van regelgeving, Know Your Customer (KYC), en nog veel meer.

In dit artikel leggen we uit hoe betalingen voor marketplaces werken en bespreken we verschillende betaalmethoden. Ook helpen we je de betaaloplossing te vinden die het beste bij jouw marketplace past.

Hoe werken marketplace-betalingen?

Marketplace- en platformbetalingen werken anders dan normale e-commercebetalingen. Als een koper op een e-commerce website een betaling doet, gaat het geld simpelweg van de koper naar de verkoper. Al gebeurt er achter de schermen heel wat meer en komen er zaken als payment gateways en acquirers bij kijken.

Bij online marketplace-betalingen doe jij als marketplace dienst als verbindend platform voor kopers en verkopers, en verdien je meestal geld door een commissie te heffen op hun onderlinge transacties. Dat kan op verschillende manieren.

Wire transfer, customized marketplace, PSP marketplace

Bankoverschrijvingen

Maak je gebruik van overschrijvingen, dan ben jij verantwoordelijk voor het aanvaarden en herverdelen van betalingen. Je ontvangt meestal geld via een directe bankoverschrijving. Hoewel overschrijvingen een goede optie kunnen zijn voor beginnende marketplaces, zijn er aan deze methode ook een aantal nadelen verbonden:

– Kosten voor gebruikers: Bij betalingen via overschrijving betaalt diegene die de transactie begint meestal flink wat extra kosten.

– Verwerkingstijd: Bankoverschrijvingen kunnen enkele dagen in beslag nemen. Dat kan cashflowproblemen veroorzaken voor je bedrijf en problemen opleveren voor je verkopers en hun klanten.

– Veiligheid: Bankoverschrijvingen bieden geen bescherming tegen fraude, en je kan er geen terugboekingen of chargebacks mee regelen. Bovendien zijn bankoverschrijvingen niet onderworpen aan de controles die het witwassen van geld en andere illegale financiële activiteiten voorkomen.

Een oplossing op maat voor online marketplace-betalingen

Het is mogelijk om je eigen marketplace payment gateway te creëren. Zo’n oplossing op maat beschikt ongetwijfeld over alle kenmerken en functionaliteiten die je je kan wensen, maar je moet wel wat zaken in het achterhoofd houden:

– Ontwikkelingstijd: Een betaaloplossing op maat creëren voor je marketplace zal waarschijnlijk enkele jaren in beslag nemen.

– Veiligheid: Om in aanmerking te komen als een gereguleerde onderneming, heb je specifieke licenties nodig van de regelgever. Die vergunningen verkrijgen is een complex en langdurig proces. In de EU moeten gereguleerde ondernemingen voldoen aan de Revised Payment Services Directive (PSD2).

– Kosten: Een oplossing op maat ontwikkelen is duur en je moet meestal partners inhuren om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt.

Samenwerken met een marketplace payment provider

Dit is de optie waar de meeste uitbaters van marketplaces voor kiezen. Samenwerken met een specialist voor de verwerking van je marketplace-betalingen brengt tal van voordelen met zich mee, o.a.:

– Met gemak meerdere betaalmethoden aanbieden: De beste marketplace payment gateway-bedrijven laten je toe om vlot de meest toonaangevende online betaalmethoden te accepteren. Bovendien begeleiden ze je tijdens je zoektocht naar de beste betaalopties voor jouw specifieke marketplace.

– Eenvoudige integratie: De beste payment service providers (PSP’s) laten je toe om hun betaaloplossing zonder al te veel moeite in je eigen systeem te integreren. Ze verstrekken duidelijke documentatie en bieden technische ondersteuning waar nodig.

– Conform de regelgeving: Een erkende PSP controleert je fondsen. Dat minimaliseert het financiële risico voor je platform, maar ook voor je verkopers en hun klanten.

– Veiligheid: De beste payment gateways voor marketplaces bieden ook een reeks hulpmiddelen om betalingen te beveiligen en fraude te voorkomen.

– Lagere kosten: Het gebruik van een marketplace payment platform helpt de kosten onder controle te houden. Goede payment processors bieden namelijk consistente tarieven en transparante prijzen.

– Lokale ondersteuning: Omgaan met betalingen kan complex zijn. Een goede betaalpartner biedt lokale ondersteuning, zodat er altijd iemand klaarstaat wanneer je hulp nodig hebt.

Benefits of partnering with a marketplace payment provider BE

Bovenstaande zaken zijn standaard bij elke goede payment service provider (PSP). De allerbeste betaalpartners bieden daarbovenop geavanceerde features die elke single- of multi-vendor marketplace kunnen helpen groeien, zoals features die helpen met onboarding en multi-split betalingen.

Wanneer je een single- of multi-vendor marketplace payment gateway kiest, overweeg dan ook volgende zaken:

– Heeft deze PSP expertise in mijn markt(en)?

– Biedt deze PSP de betaalmethoden die mijn verkopers verkiezen?

– Kan deze PSP meegroeien met mijn marketplace?

– Biedt deze PSP transparante prijzen?

– Biedt deze PSP geavanceerde features?

Wat zijn gesplitste marketplace-betalingen?

Baat je een multi-vendor marketplace uit, dan maken meerdere verkopers gebruik van je platform. Shoppers op je marketplace willen dan waarschijnlijk producten en diensten van verschillende verkopers kopen, waardoor ze een winkelmandje met producten van verschillende verkopers samenstellen. Nadat ze betaald hebben is het aan jou om het geld te verdelen onder de verschillende verkopers en een commissie aan te rekenen.

Daar komen multi-split betalingen van pas. Als je samenwerkt met een PSP, krijgt hij het totaalbedrag van de consument en verdeelt hij het het vervolgens onder elke afzonderlijke verkoper en je bedrijf. Hieronder zie je hoe dat in z’n werk gaat.

Connect for Platforms - Marketplace

Geavanceerde PSP’s bieden ook features aan die je een duidelijk overzicht van je betalingen verschaffen, wat van cruciaal belang kan zijn bij het beheren van refunds in uitbetalingen.

Know Your Customer (KYC)

KYC-regels helpen financiële dienstverleners zich te beschermen tegen fraude, corruptie, witwaspraktijken en andere illegale activiteiten. De regels worden gebruikt om de identiteit en de activiteiten van een klant te evalueren en het risico in te schatten dat hij of zij bij illegale activiteiten is betrokken.

Marketplaces in e-commerce en andere branches zijn verplicht KYC-processen te doorlopen wanneer ze een nieuwe verkoper onboarden. Die processen zijn vaak duur en tijdrovend, en veel marketplace-uitbaters hebben tijd noch zin om zich ermee bezig te houden. Bovendien moet het proces eenvoudig zijn voor je verkopers, want zij zouden weleens kunnen afhaken wanneer het te ingewikkeld wordt.

Ga je in zee met een PSP, dan moet hij je alle hulpmiddelen bieden die je nodig hebt om KYC-procedures vlot te doen lopen. Payment providers kunnen daarvoor verschillende opties bieden:

– Geautomatiseerde KYC: Er wordt automatisch voldaan aan alle compliance-eisen, zodat je verkopers niet handmatig aan je platform hoeft toe te voegen.

– White-label: Je kan het logo of de branding van je marketplace toevoegen aan het onboardingsproces van de PSP.

Goede betaalpartners bieden soms ook 'pre-KYC', wat betekent dat je verkopers alvast kunnen beginnen met verkopen zonder het volledige KYC-proces al doorlopen te hebben.

De beste betaalmethoden voor marketplaces

Van kredietkaarten over e-wallets tot lokaal relevante betaalmethoden; er zijn tal van opties beschikbaar voor je marketplace. Daarbij is het belangrijk de betaalmethoden aan te bieden die consumenten (de klanten van je verkopers) verkiezen. Concreet: toonaangevende en lokale betaalmethoden die voor hen relevant zijn, waaronder kaartsystemen, marktspecifieke bankoverschrijvingsmethoden en digitale portemonnees.

Marketplace payments

Door samen te werken met een betrouwbare payment provider integreer je deze betaalmethoden gemakkelijk in je marketplace en creëer je een vlotte checkout-ervaring voor shoppers. Je payment provider moet je ook laten zien hoe je betalingen kunt gebruiken om je bedrijf te laten groeien. Ontdek meer over de beste betaalstrategieën en -opties in onze gids over betaalmethoden.

Optimaliseer je marketplace-betalingen

Of je nu een single-vendor marketplace bent of samenwerkt met meerdere verkopers: er is heel wat om over na te denken. De online wereld verandert en marketplaces zijn voortdurend in evolutie, maar de basis blijft identiek: verkopers en hun klanten een positieve ervaring bezorgen, om op die manier de business te stimuleren.

De juiste betaalinfrastructuur creëren is niet eenvoudig als je in je eentje werkt. Samenwerken met een specialist kan je helpen verkopers te onboarden, de huidige regelgeving te respecteren en een vlekkeloze betaaloplossing aan te bieden. Het houdt ook in dat je meer tijd overhoudt om je te richten op de groei van je marketplace; je weet immers dat je betalingen in goede handen zijn.

Ontdek Connect for Platforms

Mollie maakt marketplace-betalingen heel eenvoudig, met Connect for Platforms: de snelste en gemakkelijkste manier om toonaangevende en lokale betaalmethoden te accepteren en te integreren in je marketplace. Met Connect for Platforms blijf je ook steeds PSD2-compliant.

Marketplace payment

Bij Connect for Platforms horen bovendien geavanceerde features waarmee je de onboarding van verkopers kan automatiseren en white-labelen, gesplitste betalingen kan verwerken en refunds gemakkelijk kan beheren. We bieden je transparante prijzen, een krachtig dashboard om betalingen en refunds te beheren en lokale support in jouw taal. Ontdek meer over Connect for Platforms met Mollie.

Kies voor een optimale betaalervaring.