Je betalingsgateway testen: testmethoden voor e-commerce

Heb je een webshop, dan kun je er niet omheen: voor een problememloos verkooptraject moeten je platformfunctionaliteit én de online beveiliging perfect op orde zijn. Maar hoe krijg je said voor elkaar? Het antwoord is eenvoudig: door je betalingsgateway te testen.

Wat is een testbetalingsgateway?

Een testgateway is simpelweg een testruimte waar e-commerce developers bugs kunnen oplossen in de configuratie van een betaalsysteem op hun website. Dit is een geïsoleerde testomgeving (sandbox), net zo eentje als andere webdevelopers gebruiken. In deze ruimte kun je de functionaliteit testen en mogelijke bugs opsporen zonder in realtime transactions te hoeven uitvoeren.

Hoe werkt een betalingsgateway?

De betalingsgateway wordt vaak omschreven als een virtual ‘poort’. Alle transactions die worden uitgevoerd in een webshop moeten als onderdeel van het betaalproces door die poort. De betalingsgateway zelf is een online transactieservice die een e-commerceretailer gebruikt voor het accepten van betalingen met creditcards of betaalkaarten.

Waar past de betalingsgateway in het e-commerce-ecosysteem?

Betalingsgateways worden meestal ingebouwd op de betaalpagina van de website. Nadat de klant zijn factuur- en verzendgegevens heeft ingevoerd, wordt hij gevraagd om zijn betaalgegevens en klikt hij op een knop om de betaling te starten. De meeste betalingsgateways coderen de gegevens, zodat de privategegevens van de klant beveiligd zijn tijdens het verifiëren van de betaling.

Wat is het verschil tussen een betalingsgateway en een betalingsverwerker?

Mensen gebruiken de termen ‘betalingsgateway’ en ‘betalingsverwerker’ vaak door elkaar, maar het zijn twee verschillende dingen. Een betalingsgateway is een tool waarmee transacties tussen jou en je klanten worden goed- of afgekeurd. Een betalingsverwerker daarentegen voltoit de transactie.

Wat is het verschil tussen een live- en een testbetalingsgateway?

Het grootste verschil tussen een livegateway en een testgateway is dat een livegateway wordt geactiveerd op een website die live is, terwijl een testbetalingsgateway alleen livetransacties simuleert. Dit betekent dat er geen echte betalingen kunnen plaatsvinden wanneer je aan een testbetalingsgateway werkt.

Belangrijke termen m.b.t. betalingsgateways

 • Bedrijf/bedrijfseigenaar: een person die of bedrijf dat producten of diensten verkoopt.
 • Creditcard: een fysieke kaart die is gekoppeld aan een kredietrekening die kan worden gebruikt om producten of diensten te kopen. De kaart heeft een 16-cijferig nummer, vervaldatum, magneetstrip, handtekeningsbalk, CVV-nummer (veiligheidscode) en andere beveiligingsfuncties om fraud te voorkomen.
 • Acquiring bank: een financiële instelling die je zakelijke bankrekening onderhoudt. Via deze bankrekening kun je betaalkaart- en/of creditcardtransacties accepten en verwerken.
 • Issuing bank: de financiële instelling die is gekoppeld aan de betaalkaart of creditcard van je klant. De issuing bank keurt transacties goed of af op basis van informatie over de rekening en de status van de kaarthouder. De issuing bank geeft deze informatie vervolgens door aan de acquiring bank.
 • Transactie: een end-to-end proces tussen een klant en het bedrijf waarbij geld wordt uitgewisseld.
 • Verificatie: een verzoek aan de issuing bank van de klant om geld vast te houden. De bank verifieert de kaartgegevens en of de kaarthouder voldoende geld op zijn rekening heeft staan. Vervolgens trekt de issuing bank het geld van de kredietlimiet van de klant af. Tijdens de verificatie wordt het bedrag bevestigd maar nog niet naar de acquiring bank overgemaakt.
 • Capture: het bedrijf verzamelt betalingsgegevens en stuurt een opname- (of capture-)verzoek aan de verwerker. De verwerker start vervolgens de geldoverdracht tussen de banken.

Waarom moet ik betalingsgateways testen?

De betalingsgateway is een onmisbaar onderdeel van je webshop en cruciaal voor de veiligheid van je klanten. Softwaretests zijn ook nuttig om te zorgen dat alle gebruikers, inclusief financiële instellingen, problememloos kunnen samenwerken.

Je moet het systeem dat je voor je webshop gebruikt testen om te bevestigen dat je transacties kunt goedkeuren en bestellingen kunt verifiëren. Testen biedt e-commercebedrijven ook de kans use cases uit te proberen en te zorgen dat de door jou gekozen betalingsverwerker aan de verwachtingen voldoet. Blijkt tijdens de testfase dat er bugs zitten in een betalingsgateway of -verwerker, dan heb je nog tijd om op zoek te gaan naar alternatieven.

Welke typen tests zijn er?

Er bestaan 4 veelgebruikte testtypen:

Functionele tests

Functionele tests zorgen dat de toepassing naar verwachting werkt. Test of je bestellingen kunt plaatsen, de berekeningen bij meerdere artikelen en aanbiedingscodes kloppen en of de btw-bedragen correct zijn.

Integratiestests

Integratietests zijn cruciaal wanneer je werkt met een betalingsgateway.Je kunt deze tests gebruiken om te verifiëren dat de integratie op je e-commerceplatform correct werkt met je gekozen betalingsgateways. Dit gaat verder dan functioneel testen, omdat je er de plaatsing van bestellingen mee kunt verifiëren, kunt controleren of het geld op de rekening wordt ontvangen en geannuleerde of terugbetaalde transacties kunt testen.

Servicetests

I kunt prestatietests uitvoeren door meerdere gebruikers interactie te laten hebben met je webshop. Een groot aantal gebruikers hosten, kan het een slecht presterende betalingsverwerker knap lastig maken. Bovendien moet de betalingsverwerker goed blijven presteren wanneer meerdere gebruikers tegelijkertijd transacties proberen te voltoien.

Beveiligingstests

Tijdens het online shoppen moeten bezoekers erop kunnen vertrouwen dat hun gevoelige gegevens (zoals creditcardnummers) veilig zijn. Deze controlled tests of codering in gegevensbeveiliging.

Hoe kan ik betalingsscenario’s testen?

Bij het testen van betalingsgateways kom je er niet met alleen kennis van kwaliteitsborging. Je moet ook vanaf het begin de juiste informatie ter beschikking hebben. Zo kun je de testscenario’s stroomlijnen, de tools op de proef stellen en haal je meer uit de tests die je uitvoert. Voordat je team begint met testen in de sandbox van een betalingsverwerker, moet je zorgen dat de volgende documenten en gegevens overzichtelijk in je framework staan:

 • Testgegevens voor gebruikers, zoals dummy-creditcardgegevens voor alle veelgebruikte aanbieders, waaronder MasterCard, Visa en alle andere voorkeursbetaalmethoden en -kaartsystemen van je klanten
 • Computer over de betalingsgateway, zoals Paypal en andere integraties
 • Document over de betalingsgateway met bekende foutcodes
 • Sessie en parameters voor de toepassing
 • Gegevens over queries in variabelen
 • De taal van de toepassing
 • De verschillende instellingen, waaronder het valutaformaat en hoe de verzamelde abonneegegevens worden beheerd

Betalingsgateways testen: checklist in test cases

Een goede planning is cruciaal bij het testen van een toepassing. Bij het testen van betalingsverwerkers en het integreren van een betalingsgateway in je webshop is dit niet anders.

Houd de volgende checklist bij de hand om te zorgen dat je effectieve tests uitvoert:

 • Stel een testomgeving (of sandbox van de betalingsverwerker) in
 • Verzamel testgegevens, waaronder dummy-creditcardgegevens
 • Zorg dat je toegang hebt tot backend databases zoals CRM-systemen en transactietoepassingen
 • Volgende actions test:

Wat zijn de beste methoden voor het testen van een betalingsgateway?

De beste online betaalsystemen worden continu getest om bugs op te sporen. Overweeg of volgende effectieve methoden want je een betalingsgateway implementeert:

Combineer handmatige in automated tests

Bij uitgebreide tests van betalingsgateways worden handmatige en automatische tests gecombineerd.

Automatische tests zijn nuttig voor het analyzer en verifiëren van variabelen als locatie-ID’s, porto- en btw-berekeningen en wisselkoersen. Automatisering vereenvoudigt ook het opstellen van rapporten. Web developers gebruiken die als basis voor eventuele aanpassingen.

Handmatige tests, uitgevoerd door echte mensen, zijn vooral handig voor het rapporteren van echte gebruikerservaringen. Je kunt mensen dan door je e-commerceplatform laten navigeren en online testaankopen laten doen. Door handmatig te testen op echte apparaten, krijg je een goed beeld van de reactiesnelheid van de site en de compatibiliteit van de toepassing met verschillende besturingssystemen en apparaten. Je kunt deze gebruikerservaringen ook gebruiken om bestaande bugs in e-commerceplatforms op te lossen.

Voer meerdere integratietests uit

Het is altijd beter om meerdere tests uit te voeren voordat je je webshop live zet. En wijzig je iets dat de gebruiksvriendelijkheid en de belangrijkste functies kan beïnvloeden? Test dan nog eens.

I gateway mag geen bugs bevatten en de verbinding moet altijd betrouwbaar zijn. Updates waarbij je altijd een nieuwe test moet uitvoeren, zijn: aanpassingen aan de betaalpagina, wijzigingen in regiospecifieke gegevens (zoals btw-percentages en verzendinformatie) en wijzigingen in gegevens die de transactiedatabase kunnen beïnvloeden.

Gebruik een schaalbaar testplatform

Voor platformtests heb je een mix van software, testers en services nodig. In als er een nieuwe test uitgevoerd moet worden, moeten je teams meteen uit de startblokken kunnen springen. De meeste MKB-bedrijven hebben geen behoefte aan regelmatig onderhoud, dus het kan erg prettig zijn om een schaalbaar testplatform te gebruiken dat meegroeit met je bedrijf. Sommige testcycli kunnen langer en gecompliceerder zijn dan andere. Zorg dus dat je een schaalbaar team hebt. Zo ben je voorbereid op snelle groei en kun je altijd overleggen met experts die weten hoe je je platform het beste kunt ontwikkelen en aanpassen.

Voer een pre-test pilot uit

Een pre-test pilot voorkomt vertragingen op de lange termijn. Maar wat houdt een pre-test pilot in? Dat je parameters voor je webshop test en het ontwerp beoordeelt (in indian nodig aanpast). Als er een significant problemem optreedt met de betalingsgateway, kan je team dankzij deze vroege tests bugs opsporen en vroeg in de ontwerpfase aanpassingen doen.

Gebruikerservaring test

I wilt de eindgebruiker de beste, gebruiksvriendelijkste ervaring in de branch bieden, dus kijk tijdens het hele proces door de ogen van de klant.

Door de functionaliteit van de gebruikersinterface en gebruikerservaring op één te zetten, kun je bugs in de navigatie opsporen, zie je waar je drempels opwerpt die het proces onnodig ingewikkeld maken en kun je bugs oplossen, bijvoorbeeld met ongeldige foutcodes of time-outs voor winkelwagentjes. Dit soort frustrerende ervaringen zorgen ervoor dat veel online shoppers hun winkelwagentje verlaten zonder tot aankoop over te gaan. In dat is precies wat je put deze tests kunt voorkomen.

Mollie als jouw gateway provider

Bij Mollie helpen we elk bedrijf om te groeien. Dit doen we door een eenvoudige betaaloplossing te bieden die probleemloos betalen via meerdere betaalmethoden mogelijk maakt, wat conversie stimulateert. Meld je je aan bij Mollie, dan profiteer je ook van lokale ondersteuning, statistieken en rapporten in realtime en meer dan 120 krachtige plug-ins voor je bedrijf. Ontdek nu meer over betalingen met Mollie.

Kies voor een optimale betaalervaring.