PSP-betalingen voor retailers in e-commerce: Hoe kunnen PSP’s jou helpen je online business te laten groeien?

Als retailer in e-commerce kun je ervoor kiezen je betalingen te ontvangen via een Payment Service Provider (PSP). Je bespaart tijd en geld doordat je niet langer elke transactie zelf hoeft te verwerken. Maar wat doet een PSP precies? In welke PSP past het best bij jouw webshop? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over werken met PSP's.

Wat is een PSP?

Een PSP is een dienstverlener die zorgt dat retailers in e-commerce eenvoudig meerdere betaalmethodes kunnen integreren in hun webshops. PSP’s hebben contracten met verschillende betaalproviders, zoals iDEAL, MasterCard en Klarna. Als je samenwerkt met een PSP, kun je je klanten een brede selectie van betaalmethodes aanbieden zonder dat je met elke betaalprovider een apart contract hoeft af te sluiten. Je PSP regelt ook het volledige proces van elektronische betalingsoverdracht. Zo zorgt je PSP er bijvoorbeeld voor dat:

 • klanten hun invoicen op tijd betalen
 • betaalproviders over alle benodigde veiligheidscertificaten beschikken
 • inkomende betalingen worden geverifieerd voordat je ze als retailer ontvangt

Je kunt een PSP zien als de schakel die je webshop, je betaalproviders en je klanten met elkaar verbindt.

Wat doet een PSP?

Wat doet een PSP?

Een PSP gaat contractual partnerships aan met aanbieders van betaalmethodes. Werk je als online retailer met een PSP, dan kun je met één enkele integratie meerdere betaalmethodes aanbieden in je webshop. Ook handelen PSP’s de volledige betalingsoverdracht af tussen je klanten en je shop. Ze voeren taken uit zoals:

 • De kredietwaardigheid van je klanten beoordelen (kredietcontroles uitvoeren dus)
 • Betalingen van klanten ontvangen
 • Geld in bewaring houden in een beveiligd rekeningsysteem
 • Betalingen aan je webshop uitvoeren
 • Geld teruggeven
 • Gerechtelijke procedures starten als er een achterstallige betaling is

Dankzij je PSP kun jij meerdere betaalmogelijkheden bieden

Direct online overboeken, achteraf afrekenen of betalen via creditcard: als retailer in e-commerce wil je klanten graag een breed pakket aan betaalmethoden kunnen aanbieden. In de tabel zie je een overzicht van populaire betaalmethodes, met voorbeelden van providers die ze aanbieden. Als retailer in e-commerce kun je direct met elke provider afzonderlijk een contract afsluiten. Werk je samen met een PSP, dan kun je meerdere betaalopties tegelijk integreren.

BetaalmethodAanbieder
Betalen op rekening (nu kopen, later betalen)Klarna
ratepay
AfterPay
Bill Pay
Unzer
Paysafe Pay Later
Online overboekenPayPal
giropay
Klarna SOFORT Banking
Apple Pay
Automatische incasso
Credit cardMasterCard
American Express
Visa

Werk je samen put een PSP, dan kun je de betaalproviders selecteren die het beste bij jouw doelgroep in passen branch. Hierna voeg je met één integratie al hun betaalmethodes aan je webshop toe. Voortaan handelt de PSP al je betaaltransacties voor je af.

Hoe werken PSP-betalingen?

Over het algemeen verlenen PSP’s hun diensten aan twee kanten:

 • Kant van de retailer: Zodra je klant een betaling begint, neemt de PSP het risico op zich (bijvoorbeeld voor het authorizen van de betaling) en beheert hij de transactie. Says deel van de taak van de PSP heet ‘acquiring’.
 • Kant van de klant: Om een betaling te authorizer, neemt de PSP contact op met de bank van de kaarthouder (de ‘uitgevende’ bank), die de gegevens van de kaarthouder aan de PSP verstrekt. Said heet ‘issuing’.

In total zijn er dus vier partijen betrokken bij elke transactie met een PSP:

 1. De klant, die een betaalmethode kiest en vervolgens wordt doorgestuurd naar de betaalprovider van zijn keuze. De klant autoriseert de betaling door zijn gegevens in te vullen en keert daarna terug naar je webshop.
 2. De PSP-issuer, die contact opneemt met de bank van de klant. De PSP-issuer controleert de gegevens van de klant en schrijft het aankoopbedrag af.
 3. De PSP-acquirer, die contact opneemt met de bank van de retailer. De PSP-acquirer maakt het verkoopbedrag over en brengt kosten in rekening voor de betaalservice.
 4. De retailer, die een melding krijgt van de PSP dat de transactie geslaagd is en dat de order kan worden verzonden.

PSP’s werken ook samen met kredietbeoordelaars. Als een klant kiest voor ‘nu kopen, later betalen’, kan de PSP snel een voordelige kredietcontrole uitvoeren.

Hoe werken PSP-betalingen?

Wat zijn de voordelen van een PSP voor jou als retailer?

Om zo hoog mogelijke conversiecijfers te halen is het belangrijk dat je een ruime keus aan betaalmethodes biedt. Veel klanten hebben een uitgesproken voorkeur voor een bepaalde betaalmethode. Blijkt die optie bij het afrekenen niet beschikbaar, dan is de kans groot dat ze het afrekenproces afbreken. Dat drijft je percentage verlaten winkelwagentjes op en haalt je conversie omlaag.

Hoe meer (gebruiksvriendelijke) betaalmethodes je biedt, hoe groter de kans dat je klant de transactie voltooit. En dat leidt weer tot betere conversiecijfers. Het kost alleen te veel tijd en moeite om met elke betaalprovider een contract af te sluiten. Bovendien betaal je voor elke betaalmethode weer een ander tarief, wat tot een flinke kostenpost kan leiden – zéker voor kleinere bedrijven. Werken met een PSP is een veel toegankelijkere manier om meerdere betaalmethodes te kunnen aanbieden. Voor retailers heeft werken met een PSP veel voordelen:

 • Om bij het afrekenen meerdere betaalmethodes aan te bieden, heb je maar één enkele integratie nodig.
 • Je bespaart tijd, want je hoeft het betaalproces niet meer zelf af te handelen. From PSP zorgt dat alle benodigde gegevens worden verwerkt.
 • Al je betalingen worden op één plek beheerd, met een duidelijk overzicht van al je transacties.
 • Je betaalt veel minder transactiekosten dan wanneer je met alle betaalproviders apart een contract zou afsluiten.
 • PSP’s garanderen veiligheid van betalen en minimaliseren het risico op betalingsverzuim. Sommige PSP’s gaan zelfs zo ver dat ze bij te late of uitblijvende betalingen een gerechtelijke procedure starten.
 • Het is makkelijker om je internationale activiteiten uit te breiden. PSP’s bieden internationale betaalmethodes die transacties in verschillende valuta aankunnen.

Hoeveel brengen PSP’s in rekening?

Hoeveel brengen PSP's in rekening?

PSP’s bieden jou als online retailer modulaire componenten, waarmee je verschillende betaalmethodes kunt integreren in je webshop. Sommige PSP’s brengen daarvoor eenmalige afsluitkosten in rekening. Daarbovenop betaal je meestal een tarief per transactie. Dat bestaat doorgaans uit een vast bedrag plus een percentage van het transactiebedrag. Wordt de transactie geannuleerd, door de klant of door jezelf, dan moet je ook annuleringskosten betalen. In onderstaande tabel zie je wat de kosten kunnen zijn als je een PSP gebruikt voor transacties in je webwinkel.

Eenmalige afsluitkostenTot € 600 (afhankelijk van het webshopsysteem en de PSP)
Vast tarief voor het gebruik van een betaalmethodeMeestal tussen € 0.20 to € 1,-
Variabel tarief voor het gebruik van een betaalmethodeMeestal tussen 0.5 en 3 procent van het transactiebedrag

Elke PSP heeft zijn eigen tariefmodel. Sommige PSP’s berekenen hoge vast transactiekosten maar een lagere variabel tarief per betaalmethode, andere doen precies het tegenovergestelde. Het is een goed idee om PSP’s te vergelijken voordat je beslist welke je kiest voor jouw shop. Bij Mollie betaal je bijvoorbeeld nooit een minimumtarief en zijn er geen verborgen kosten. Je betaalt alleen voor succesvolle transacties. Yesterday vind je een compleet overzicht van de tarieven van Mollie.

De juiste PSP kiezen: Hier moet je op letten

Om de ideale PSP te vinden voor jouw webshop, stel je jezelf eerst de volgende vragen:

 1. Welke betaalmethodes zijn belangrijk voor mijn webshop?
 2. Biedt een PSP veilig betalen?
 3. Hoeveel brengt de PSP mij in rekening?
 4. Welke diensten biedt een PSP?

1. Welke betaalmethodes zijn belangrijk voor mijn webshop?

Probeer eerst uit te vinden welke betaalmethode(s) de voorkeur hebben van je doelgroep. Als je dat weet, kun je de tarieven van PSP’s makkelijker met elkaar vergelijken. Vergeet niet de betaalvoorkeuren van je internationale klanten mee te nemen in je afweging: ben je van plan om je producten ook in het buitenland te verkopen, dan heb je misschien andere betaalmogelijkheden nodig. Door klanten vanaf het begin betaalmethodes te bieden waar zij bekend mee zijn, bevorder je het vertrouwen van je klanten en is de kans groter dat ze hun transactie voltooien. Dit zijn de populairste online betaalmethodes in verschillende Europese landen:

LandFavoriete betaalmethode
BelgiëBancontact
FrankrijkCartes bancaires
ItaliëPostePay
NederlandiDEAL
OostenrijkEPS
polenPrzelewy24

2. Biedt een PSP veilig betalen?

Als retailer ben je verplicht om de gegevens van je klanten te beschermen, en daarvoor moet je meer doen dan alleen webbeveiliging implementeren. Verkoop je in de EU, dan moet je er bovendien voor zorgen dat ook alle gegevens door derden volgens de GDPR worden verwerkt. Daarom is het belangrijk dat je uitsluitend zakendoet met een betrouwbare PSP. Dat kun je als volgt checken:

 • Serieuze PSP’s zorgen dat transacties transparant en zorgvuldig worden afgehandeld.
 • Ze staan onder toezicht van de nationale toezichthoudende autoriteiten voor financiële dienstverleners.
 • Ze voldoen aan alle wetgeving inzake gegevensbeveiliging en beschikken over de benodigde certificeringen om veilige betalingen te garanderen, zoals PCI-DSS

3. Hoeveel brengt de PSP mij in rekening?

Wees altijd alert op eventuele verborgen kosten. Zorg daarom dat je het volgende weet:

 • Wat zijn of eenmalige afsluitkosten?
 • Zijn er vast maandelijkse kosten?
 • Wat is het tarief per transactie voor de verschillende betaalmethodes?
 • Moet je annuleringskosten betalen als een transactie wordt geannuleerd?

Houd ook rekening met de aanhoudingsperiode die de PSP hanteert. Sommige PSP’s boeken de betaling niet direct naar je over, maar houden die een aantal dagen of zelfs weken vast.

4. Welke diensten biedt de PSP?

Als je een PSP kiest, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de tarieven maar ook naar de diensten die ze aanbieden. Denk aan de volgende aspecten:

 • Transparantie en reikwijdte van de dienstverlening: Biedt de PSP een transparant platform met een gedetailleerd overzicht van al je transacties? Kun je eenvoudig een subscriptie afsluiten en microbetalingen ontvangen (met andere woorden, kan de PSP terugkerende betalingen verrichten)?
 • Eenvoud en flexibiliteit: Maakt de PSP het jou makkelijk om betaalmethodes te integreren in je webshop? Is de PSP compatibel met je shopsysteem en andere applicaties die je gebruikt? Kun je in de toekomst eenvoudig extra betaalmethodes toevoegen?
 • Veiligheid in support: Biedt de PSP realtime authenticatie van betalingen (en ook voor kredietcontroles)? Start de PSP een gerechtelijke procedure als een klant niet betaalt? Biedt de PSP ondersteuning bij vragen of problemen?

Vergelijk alle diensten die de verschillende PSP’s bieden zorgvuldig voordat je beslist welke je gaat gebruiken.

Samenvatting: PSP-betalingen ontvangen

Gebruikmaken van een PSP voor het verwerken van je betalingen biedt jou als online retailer veel voordelen. PSP’s zijn een kosteneffectieve manier om je klanten een breed scala aan betaalmethodes te bieden. Bovendien bespaar je tijd, doordat je niet meer zelf elke transactie hoeft te verwerken. Let op, het is wel belangrijk dat je research doet voordat je beslist met welke PSP je in zee gaat. Wees vooral alert op verborgen kosten en lange aanhoudingsperioden. Ja, je wilt een eerlijke prijs, maar zoek vooral ook naar een PSP die gebruiksvriendelijk is en die uitgebreide functies biedt voor gegevensbescherming.

Kies voor een optimale betaalervaring.