Hoe e-commercebedrijven kosten kunnen besparen en slimmer kunnen uitgeven

Een bedrijf uitbaten is een serieuze uitdaging. Een bedrijf uitbaten tijdens een recessie of een periode van hoge inflatie voelt alsof je een tsunami van uitdagingen over je heen krijgt. Aan een algemene economische crisis kan je als ondernemer helaas niets veranderen. Bepaalde grote gebeurtenissen in de wereld hebben nu eenmaal een impact op het dagelijkse leven van mensen en bedrijven. Niemand blijft dan gespaard; zelfs Amazon was begin jaren 2000 bijna het slachtoffer van een recessie .

Dit is wat we nu opnieuw meemaken: een golf van wereldwijde onrust. In Europa gaan de prijzen in stijgende lijn, vertraagt de groei en staat de inflatie op het hoogste level in decennia. De boost die de lockdowns aan e-commerce gaven, is intussen ook alweer verdwenen. Het zijn uitdagende tijden: consumenten geven minder centen uit en handelaars moeten zich voorbereiden om alle kansen te grijpen zodra de donkere periode weer uitklaart.

Sta jij als ondernemer voor uitdagingen? In dit artikel delen we tips die je kunnen helpen om kosten te besparen en je centen slimmer uit te geven. We stomen je bovendien klaar om je voordeel te doen wanneer de situatie weer verbetert.

Tips die je helpen een economische crisis te doorstaan

Verlaag je kosten

Het klinkt eenvoudig, maar je kosten verlagen is een goede manier om te besparen en je zaak snel opnieuw winstgevend te maken. Denk eerst goed na waar je precies veranderingen kunt doorvoeren, zodat het je klantervaring, operationele efficiëntie of de moraal van je werknemers niet negatief beïnvloedt.

ecommerce-business-tips-1

Wat kan je doen om je kosten te verlagen?

– Heronderhandel contracten met leveranciers

– Verhuis naar een ander kantoor of beperk het aantal kantoorruimtes

– Beperk het outsourcen van werk en projecten

– Automatiseer processen

– Gebruik goedkopere materialen

– Evalueer je bedrijfsuitgaven op regelmatige basis

– Stop met marketinginitiatieven die geen resultaat opleveren

Een onderneming door een moeilijke periode loodsen is een beetje zoals pokeren: je moet goed weten wanneer je je inzet verhoogt en wanneer je je moet inhouden. Op de juiste manier kosten verlagen en op het goede moment investeren (meer daarover onderaan in dit artikel) is een goede manier om jouw zaak boven water te houden en zelfs in een onzekere periode je groei te stimuleren.

Full-service digital agency CTI Digital bouwt digitale oplossingen en campagnes van topniveau voor internationale merken. Ze gebruiken een moeilijke periode om op een holistische manier naar de zaken te kijken en zo hun efficiëntieniveau en processen te verbeteren.

“Als het economisch wat moeilijker gaat, moet je dat zien als een opportuniteit om je zaak onder de loep te nemen en overtollige zaken overboord te gooien”, legt Michael Ashworth, commerce sales director bij CTI Digital, uit. “Evalueer de fundamentele zaken en zorg ervoor dat je de beste prijzen krijgt van je partners; of dat nu betaalpartners of leveranciers zijn. Kijk ook naar je analytics en meet welke digitale marketingactiviteiten het aantal bestellingen doen toenemen. Zo weet je waar je meer geld in moet investeren en waar je beter mee stopt.”

Verbeter je technologie om te besparen

Vandaag de dag zijn er voor elk bedrijf heel wat technologische tools beschikbaar, en die zijn helemaal niet meer zo duur als ze ooit geweest zijn. De komst van SaaS en andere as-a-serviceplatformen en on-demandmodellen biedt zelfs de kleinste bedrijven de mogelijkheid om de kracht van technologie volop te benutten. Zo kan elk bedrijf de klantervaring verbeteren, processen stroomlijnen en over de hele lijn meerwaarde creëren.

Maakt het echt zo’n verschil als je je technologie een upgrade geeft? Uit een studie blijkt dat 75% van bedrijfsleiders denkt dat machine learning en artificiële intelligentie (AI) een organisatie efficiënter maken. Volgens experts is een economische crisis, wanneer er minder vraag is en de druk op bedrijven toeneemt, het beste moment om je technologie naar een hoger niveau te tillen.

ecommerce-business-tips-2

Maar hoe pak je dat aan in de praktijk? Als e-commercebedrijf is het slim om je technologie af en toe onder de loep te nemen, zodat je kan bepalen wat beter kan, wat je nog nodig hebt en wat inefficiënt is geworden. Dat betekent wel dat je misschien bepaalde activiteiten moet automatiseren, zodat jij en je team zich meer kunnen focussen op belangrijkere projecten of op de zoektocht naar een nieuwe partner die beter past bij de noden van je bedrijf.

Laten we even payment service providers (PSP’s) als voorbeeld nemen, aangezien dit onze expertise is. Samenwerken met een PSP is een goede manier om kosten te reduceren. Je betaalt immers minder transactiekosten dan wanneer je met elke betaalaanbieder apart in zee gaat. Als je al samenwerkt met een PSP kan het interessant zijn om te switchen naar een nieuwe aanbieder die je alle betaalmethoden aanbiedt aan een lagere kost, en andere voordelen die je zaak kunnen laten groeien.

Ga internationaal

Het klinkt tegenstrijdig, maar internationaliseren is een geweldige manier om je zaak te beschermen tegen harde economische tijden. Mark Edward, chief commercial officer bij Huboo, legt uit hoe dit kan helpen.

MARK HR-2

“Het lijkt inderdaad contradictorisch om nog maar na te denken over het betreden van nieuwe markten als de economische situatie in Europa slechter wordt. Maar het is wel een van de beste manieren om je zaak te beschermen, het risico te spreiden en een nieuw publiek aan te spreken. Je komt zo in een sterkere positie te staan, waardoor je bepaalde kosten kunt reduceren, maar toch klaar bent om verdere stappen te zetten zodra de financiële omstandigheden verbeteren. Je omzet kan dalen, maar je belangrijkste producten zijn misschien net wat een bepaalde doelgroep in een ander land nodig heeft”, zegt Edward.

“Wees ook creatief als je een nieuw doelpubliek aanspreekt. Zo wek je interesse op en zet je de verkoop in beweging. Je op onbekend terrein begeven is een strategische zet. Nu is het ideale moment voor e-commercebedrijven om in te spelen op de opkomende pan-Europese en globale salesopportuniteiten.”

Denk aan 'krimpflatie'

Een andere manier om je door een moeilijke periode te sleuren, is door even na te denken over 'krimpflatie'; dat betekent dat je geld bespaart door iets minder aan te bieden voor dezelfde prijs. Natuurlijk zullen klanten niet zo tevreden zijn wanneer hun favoriete product verandert, maar de kans is ook groot dat ze het liever hebben dan dat ze meer moeten betalen. Dat brengt ons meteen bij de volgende tip…

Evalueer je prijzen

Je prijzen optrekken is nooit makkelijk, maar het kan een efficiënte manier zijn om winstgevend te blijven als de kosten stijgen en de uitgaven dalen. Check wat je concurrenten en de markt doen om een prijspunt te vinden dat je winstgevendheid niet nadelig beïnvloedt.

ecommerce-business-tips-4

Een goede prijsstrategie is er een die bestaande klanten niet tegen de borst stoot en shoppers niet tegenhoudt om het item te kopen. Voer veranderingen sowieso langzaam in om te testen wat werkt en wat niet. Je kan onder meer volgende zaken proberen:

– Begin met de prijs te verhogen van je meest verkochte producten, waarop je ook de hoogste marge hebt

– Bied incentives aan om je conversie te verhogen, zoals gratis verzending of geschenkjes

– Creëer meerwaarde door je klantendienst en -ondersteuning te optimaliseren

– Verander je marketingtactiek en trek klanten aan die minder bezig zijn met de prijs van een artikel

Denk ook na over de manier waarop je de nieuwe prijzen naar bestaande klanten toe communiceert. Gebruik actieve taal wanneer je hen aanspreekt (zo toon je aan dat je je verantwoordelijkheid neemt) en leg de achterliggende redenen duidelijk uit.

Het organische lingeriemerk We are Jolies, een klant van Mollie, werpt in uitdagende tijden een extra blik op de zaak om geld te besparen en verbeteringen door te voeren.

“In krappe tijden gaan we minder produceren om te veel opslag in het magazijn te vermijden. Daarnaast centraliseren we fabrieksbestellingen om te voorkomen dat we te vaak vervoerders moeten financieren,’ vertelt webmanager Eva Daniel. “We letten bovendien op de rekrutering van nieuwe medewerkers en verkiezen stagiairs waar mogelijk. Ook het dagelijkse aspect van het bedrijf is belangrijk: we overwegen om naar een 50/50 kantoor-thuiswerkmodel over te stappen om kosten te reduceren.”

Geef cash uit

Liquide middelen, zoals cash, zorgen voor gemoedsrust bij eigenaars van een bedrijf. Als je een mooi bedrag op je bankrekening hebt, ben je in staat om de rekeningen te betalen en kan je een financiële noodsituatie aan. Maar in tijden van hoge inflatie is cash geen koning, want de prijzen en kosten stijgen terwijl je geld op de rekening blijft staan.

Als je overweegt om bedrijfsmiddelen te kopen of in aandelen te investeren, handel dan snel. Steek je geld in korte- of langetermijnactiva voordat de prijzen en rente omhoog gaan. Zo voorkom je dat je te veel betaalt. Vergeet niet om nog voldoende cash achter de hand te houden.

Evalueer je marketinginspanningen

Als je verschillende marketingkanalen gebruikt om te verkopen, is dit het juiste moment om te analyseren welke goed werken en welke niet. Je kan ook nieuwe kanalen uittesten.

ecommerce-business-tips-5

Het is belangrijk om de return on investment (ROI) van bepaalde marketingactiviteiten te evalueren. Heb je de stijgende kost per duizend weergaven (CPM) van je sociale media al geanalyseerd? Of misschien werken jouw e-mailcampagnes niet en moet je de dingen anders aanpakken? Je kan ook geld besparen door je softwarecontract stop te zetten (en het geld in meer winstgevende projecten te investeren).

Wil je dit goed aanpakken, dan moet je op een 'agile' manier werken. Wat ons naadloos bij het volgende punt brengt…

Innoveer

Optimistisch denken wanneer je krap bij kas zit, is niet altijd evident. Toch is het goed om te weten dat de beste ideeën ontstaan in tijden van crisis. Sommige van ’s werelds grootste merken werden gelanceerd tijdens een recessie.

Door op een holistische manier naar je business te kijken, kan je snel kleine verbeteringen doorvoeren. Probeer op een 'agile' manier te innoveren en een groeimindset te gebruiken om je succes te stimuleren.

Maar wat betekent dat precies? En hoe begin je eraan?

– Omarm mislukkingen en leer ervan

– Doe kleine tests om te zien wat werkt en schaal vervolgens de succesvolle activiteiten op

– Maak van leren een gewoonte in je bedrijf

Meer weten? Lees onze gids over growth mindset.

Een case study over growth mindset

Laten we even kijken naar het digital marketingplatform Internet Marketing Unie (IMU), een agency die ook softwareoplossingen aanbiedt. Het bedrijf heeft 40 mensen in dienst en is erin geslaagd de afgelopen drie jaar zijn inkomsten te verdubbelen.

ecommerce-business-tips-6

IMU mede-eigenaar Martijn van Tongeren getuigt: “Een 'growth mindset' betekent dat je continu aan het leren bent en zoekt naar de beste manier om je groei te stimuleren. Maar het betekent ook dat je niet altijd de makkelijkste optie kiest. Focus op de juiste informatiebronnen en bekijk hoe je die kan gebruiken om je business verder te ontwikkelen en bij te sturen.”

Een economische crisis overleven

Benedikt Sauter, CEO en oprichter van ERP cloudsoftwarespecialist Xentral — dat 1.500 e-commercebedrijven in heel Europa ondersteunt — ziet drie domeinen waarop bedrijven kunnen focussen om hun concurrentiepositie  te versterken in tijden van trage groei. 

“Het eerste is het aanbieden van uitstekende klantervaringen”, zegt Sauter. “Klantenbinding is cruciaal tijdens een crisis, en dat bereik je door bestellingen perfect te beheren en uit te voeren. Het tweede is het verbeteren van de efficiëntie — digitalisering en automatisering van processen om verborgen kosten te elimineren.”

“Tot slot: zorg voor een cashflowbeheer dat bulletproof is. Maak een overzicht van liquide middelen voor elke bedrijfsfunctie en identificeer welke processen verbeterd kunnen worden — zoals betalingstermijnen van facturen, optimaal gebruik van kortingen en doorlooptijd van goederen. Automatisering helpt je te focussen op je groei en met een optimistische blik naar de toekomst te kijken, zelfs in moeilijke tijden.”

Zakendoen in moeilijke tijden is altijd een uitdaging. Maar door op een slimme manier te bekijken hoe je centen kan besparen of je geld anders in te zetten en doordacht te investeren, kan je de economische storm overleven. Het kan zelfs een opportuniteit zijn om je zaak te optimaliseren en je bedrijf klaar te stomen voor succes op lange termijn.

Breng je betalingen naar een hoger niveau met Mollie

Bij Mollie bieden we een moeiteloze betaaloplossing die je helpt meer te verkopen. Dat doen we door alle betaalmethoden te voorzien die je klanten nodig hebben en een voor conversie geoptimaliseerde checkout aan te bieden. Bovendien geven we je toegang tot integraties die ervoor zorgen dat je nog efficiënter kunt werken.

We werken met betalingen, maar we doen ook meer dan dat. Zo bieden we bijvoorbeeld een hele reeks functionaliteiten aan die je business doen groeien en jou helpen in onzekere tijden. Je krijgt ook ondersteuning en begeleiding om je strategie te verfijnen, een dashboard en app die jou en je team toelaten om je financiën makkelijk te beheren en geavanceerde betaalfuncties die ervoor zorgen dat je nooit nog een verkoop misloopt.

Ontdek meer over betalen met Mollie of maak een account aan en ontdek ons product.

Krijg betere betalingen.