Laat je bedrijf groeien met mobile commerce

De opkomst van smartphones mag dan de nodige kritiek met zich meebrengen, het fenomeen creëert voor bedrijven ook enorme opportuniteiten. Tegenwoordig beschikt bijna iedereen over een smartphone, die voor tal van zaken wordt gebruikt; online shoppen, bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de consumenten een smartphone gebruikt om online te winkelen, en dat bijna 70% gebruikmaakt van shopping apps.

Als je een webshop uitbaat, wil je vast weten hoe je deze opportuniteit kunt aanwenden om de groei van je bedrijf te stimuleren. In dit artikel zetten we volgende zaken op een rij:

– Wat is mobile commerce?

– Wat zijn de voor- en nadelen van mobile commerce?

– Welke soorten mobile commerce zijn er?

– Online mobiele betalingen

– Trends en tips rond mobile commerce

Mobile commerce pros and cons

Wat is mobile commerce?

Mobile commerce verwijst naar alle financiële transacties die consumenten voltooien via een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. Het is een onderdeel van e-commerce waarmee klanten artikelen kunnen (ver)kopen via hun eigen apparaat. Ook financiële diensten zoals bankoverschrijvingen vallen onder mobile commerce.

E-commerce versus m-commerce

Voor onlinebedrijven zijn er enkele interessante verschillen tussen e-commerce en mobile commerce (of m-commerce).

Bij e-commerce draait shoppen vooral om de klantervaring. Bedrijven richten zich bijvoorbeeld op functionaliteiten voor desktops, zoals grotere schermen waarop je makkelijk kunt browsen. Voor een betere winkelervaring tonen ze ook gepersonaliseerde aanbevelingen en productinformatie.

M-commerce richt zich vooral op gemak. Minder clicks betekent namelijk meer conversie. Bedrijven bieden klanten daarom een zo eenvoudig mogelijke winkelervaring en soepele checkout.

Soorten mobile commerce

Er zijn veel voorbeelden van mobile commerce, maar we onderscheiden vooral drie belangrijke types:

1. Mobiel shoppen

2. Mobiel bankieren

3. Mobiel betalen

M-commerce bevat dus onder meer mobiele overschrijvingen, mobiel bankieren en contactloos betalen. In dit artikel richten we ons op mobiel shoppen en betalen. We tonen je ook hoe je je business hiermee laat groeien.

Mollie mobile commerce

De voordelen van mobile commerce

Enkele voordelen van mobile commerce op een rijtje:

– Nieuwe klanten aantrekken

– Betere klantervaringen bieden

– Sneller browsen en vlottere transactions

– Toegang tot uitgebreide klantgegevens en inzichten

– Meer mogelijkheden voor personalisatie en marketing

Aan mobile commerce zijn heel wat voordelen verbonden, maar het grootste pluspunt is wellicht de mogelijkheid om nieuwe klanten te bereiken. Een soepele, mobiele klantervaring kan helpen om potentiële klanten aan te trekken die de voorkeur geven aan m-commerce wanneer ze shoppen.

Een ander voordeel van m-commerce is een verbeterde klantenservice en winkelervaring. Consumenten hoeven niet langer naar een fysieke winkel om iets te kopen en hebben ook geen desktop meer nodig. Shoppen doen ze gewoon via hun smartphone, waar en wanneer ze willen.

Mobiele apparaten bieden bovendien de kans om sneller te browsen en vlotter transacties te verrichten. Dat hangt natuurlijk wel af van de vraag of je je klanten een mobielvriendelijke ervaring biedt. Concreet: test en verfijn je customer journey, de snelheid van je mobiele website en je mobiele checkout-flow.

Nog een voordeel: meer inzicht in klantgedrag. Bij fysieke winkels komen klanten een winkel binnen, om vervolgens af te rekenen en weer te vertrekken. Hierdoor leer je weinig over je klanten. Dankzij mobiel winkelen krijg je veel meer informatie over je bezoekers, zoals hun locatie en de producten waarin ze geïnteresseerd zijn. Je kan die informatie gebruiken om een omnichannel marketingstrategie te ontwikkelen. Je marketingteam kan dan speciale marketingtechnieken gebruiken om sales te stimuleren, waaronder gepersonaliseerde pushberichten.

De nadelen van mobile commerce

Bij mobile commerce komen ook enkele nadelen kijken:

– Je moet regelmatig investeren en optimaliseren

– Grotere data- en veiligheidsrisico’s

– Veel concurrentie

– Je moet op zoek naar de beste betaalmethoden

Disadvantages of mobile commerce

Een mobiele app of mobiele online shop ontwikkelen en optimaliseren kan best uitdagend zijn. Om zeker te zijn dat je een klantervaring aanbiedt die tip top in orde is, moet je regelmatig testen, investeren en verbeteringen aanbrengen. Voor je begint met het ontwikkelen van een app of andere technologie, moet je eerst grondig uitzoeken wat de ideale mobile commerce-strategie voor jouw bedrijf is.

Een andere bezorgdheid rond het gebruik van m-commerce is het verhoogde veiligheidsrisico. Als gebruikers via een mobiel apparaat toegang geven tot hun persoonlijke gegevens, is het belangrijk dat je voldoet aan de vereiste regelgeving. Tip: wees transparant over hoe je klantgegevens gebruikt en opslaat.

Voor bedrijven die gebruikmaken van m-commerce kunnen betalingen ook een uitdaging vormen. De juiste betaalmethoden aanbieden is cruciaal om je conversie te optimaliseren. Helaas is het niet altijd eenvoudig om te weten wat de beste en handigste mobiele betaalopties zijn. Een goede payment service provider is in staat om je daarbij te helpen, bijvoorbeeld met een responsive checkout en andere features .

Mobiele betalingen: wat je moet aanbieden?

Voor bedrijven zijn er heel wat mobiele betaalopties beschikbaar. Beslissen welke opties je wil aanbieden, is niet eenvoudig. Maar relevante betaalmethoden aanbieden, is van cruciaal belang om shoppers te doen kopen. Daarom zetten we hieronder enkele van de belangrijkste betaalmethoden op een rij en helpen we je de beste opties voor je bedrijf te kiezen.

E-wallets

E-wallets of digitale portemonnees doen dienst als elektronische kaarten die consumenten kunnen gebruiken voor online transacties. De kaarten zijn gekoppeld aan de bankrekening of de krediet- en debetkaart van je klant. E-wallets slaan de gegevens van de gebruiker op, zodat hij of zij die niet telkens opnieuw hoeft in te voeren tijdens het online shoppen. Digitale portemonnees bieden klanten een snelle en handige manier om af te rekenen.

Digital wallets

Web-based in-app betalingen

Bij het winkelen op een mobiele website of app worden klanten naar een checkout-pagina geleid om een betaling te verrichten. Daar kiezen ze de betaalmethode die ze willen gebruiken en vullen ze de nodige gegevens in. Om het checkout-proces zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het raadzaam om betaalopties aan te bieden die de gegevens van je klanten opslaan: digital wallet en PayPal, bijvoorbeeld. Zorg ook voor een responsieve checkout die er goed uitziet op elk apparaat.

Contactloze betalingen

Via hun smartphone kunnen klanten een digital wallet gebruiken om contactloos te betalen. In dat geval houden ze hun telefoon in de buurt van een betaalautomaat om de betaling af te ronden.

Closed-loop mobiele betalingen

Met closed-loop mobiele betalingen kunnen gebruikers hun gegevens opslaan, zodat ze die niet bij elke transactie opnieuw hoeven in te voeren. Dit type betaling maakt gebruik van de mobiele apps van individuele merken. Gebruikers van die apps voeren hun gegevens in en storten geld over naar hun account in de app, om op die manier betalingen te doen via de app of in de winkel. Starbucks is een gekend voorbeeld van een merk dat gebruikmaakt van closed-loop mobiele betalingen.

Je bent nu helemaal mee met mobile commerce, de voor- en nadelen ervan, de verschillende soorten en mobiele betalingen. Hieronder geven we je nog enkele tips en trends rond mobile commerce, die de groei van je onlinebedrijf een duwtje in de rug kunnen geven.

1. Gebruik social commerce

Online shoppen wordt met de dag populairder en vandaag de dag verwachten consumenten een vlotte, uitstekende klantervaringen. Social commerce, of het verkopen van producten via sociale media, kan je daarbij helpen.

Gebruik sociale media om potentiële klanten te overtuigen en laat hen aankopen doen via hun favoriete sociale media-apps, zonder dat ze jouw website hoeven te bezoeken. Hoe minder clicks, hoe meer conversie; een ideale manier om mobiel te verkopen dus.

Social commerce

2. Ontwikkel een app

Als je de middelen hebt, is een app een geweldige manier om je klanten te betrokken te houden en aan je merk te binden. Een app laat je toe om gepersonaliseerde klantervaringen te bieden, uitgebreide inzichten over je klanten te verkrijgen en je merkloyaliteit te verhogen, door je klanten consistente winkelervaringen te bieden.

3. Gebruik QR-codes voor multi-channel verkoop

Online shoppers vinden het vaak prettig om te browsen via een desktop en te betalen via een mobiel apparaat. Deze 'desktop-to-mobile' flow bied je aan door QR-codes bij de checkout te tonen. Zo maak je online betalen zo soepel en eenvoudig mogelijk.

4. Bied one-click ordering aan

Met one-click ordering zorg je ervoor dat klanten moeiteloos een bestelling kunnen plaatsen. Aan de hand van eerdere aankopen worden hun persoonlijke gegevens bij de checkout automatisch ingevuld. Door het aantal stappen te verminderen en het bestelproces te versnellen, boost je je conversie.

5. Gebruik conversational commerce

Bij conversational commerce zetten bedrijven sociale tools in om producten en diensten te verkopen. Deze aanpak wordt steeds populairder. Chatbot-technologie is inmiddels zeer geavanceerd en vergt geen gigantische investeringen meer. Door snel en efficiënt op vragen van klanten te reageren, vergroot je hun loyaliteit.

6. Denk Meta

De komst van de Metaverse lijkt onvermijdelijk en krijgt meer belangstelling dan ooit. Het wordt daarom steeds belangrijker om na te denken over hoe je deze virtuele, collectieve ruimte als online retailer gaat gebruiken. Bijvoorbeeld om met klanten in contact te komen en artikelen te verkopen.

Mobiele apparaten zullen hierin een cruciale rol spelen, omdat ze klanten toegang geven tot de Metaverse. Amazon geeft consumenten alvast een voorsmaakje van de toekomst: met de Augmented Reality-tool Room Decorator kunnen klanten zien hoe meubelstukken in hun woning staan.

Metaverse

Een nieuwe tool om je business te boosten

Mobile commerce biedt een enorme opportuniteit voor de groei van onlinebedrijven. Om die te benutten, is het cruciaal om de juiste strategie te vinden. Je hebt ook kapitaal nodig om te investeren. Daarnaast speelt de juiste technologie een belangrijke rol, net als samenwerken met marketing- en betaalspecialisten. Zij helpen je het beste uit deze e-commercetrend te halen. Hierdoor krijgt je conversie een boost, bied je een uitstekende klantervaring en laat je je business bloeien.

Grow your way met Mollie

Bij Mollie helpen we bedrijven vooruit met een efficiënte betaaloplossing. We voorzien je van een responsieve checkout die er goed uitziet op elk apparaat, inclusief smartphones en tablets. Integreer Mollie snel en gemakkelijk met je website en profiteer van veilige, betrouwbare betalingen — inclusief transparante prijzen, toonaangevende en lokale betaalmethoden en lokale support.

Kom meer te weten over betalingen met Mollie of meld je aan en start meteen met onze moeiteloze betaaloplossing.

Krijg betere betalingen.