Zo maak je jouw webshop geschikt voor aankopen via smartphone

Steeds meer online aankopen worden verricht via smartphone of tablet. Vooral in de modebranche zijn mobiele aankopen populair. Uit recent onderzoek (Fashion Flash Report 2016 van Criteo S.A.) blijkt namelijk dat een kwart van de online mode-aankopen wordt verricht via de smartphone. De verwachting is dat in 2018 zelfs de helft van alle Europese online aankopen via de mobiele telefoon wordt gedaan. Het kan dus zeker geen kwaad om je webshop hier op aan te passen, indien je dit niet al hebt gedaan.

Gebruik mobiele apparaten

De smartphone wordt vaak gebruikt om producten met een laag risico aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld T-shirts en producten die niet gepast hoeven te worden (zoals accessoires). Uit het onderzoek blijkt ook dat de online shoppers in het weekend vaker via hun smartphones of tablet kopen dan doordeweeks. Kopen ze wel doordeweeks, dan doen ze dit meestal ‘s ochtends. Overdag wordt er vaker een desktop gebruikt en ‘s avonds een tablet.

Responsive website

Wil je dat jouw klanten jouw producten kunnen bestellen en afrekenen via hun smartphone, dan heb je een responsive website nodig. Dit is een website die zodanig is ontworpen dat hij zichzelf aanpast aan elk denkbaar scherm. Of je de website nu bekijkt op een desktop, smartphone of tablet: de ervaring van de gebruiker is altijd optimaal.

Maar een responsive website heeft nog meer voordelen:

  • Het is goed voor je vindbaarheid in zoekmachines.
  • Je hoeft maar één keer content te creëren en hebt maar één CMS nodig.

Bij het maken van een responsive website zijn er wel een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je er op letten dat de website niet te zwaar wordt voor een langzame mobiele verbinding. In dit geval kan de mobiele gebruiker vaak niet alle content van de website laden, en is de kans groot dat hij de website vroegtijdig weer verlaat.

Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de visuele hiërarchie van de content. Dit kan soms verkeerd uitpakken als de ontwerper hier geen rekening mee houdt. Let er dus op dat belangrijke ‘calls to action’ en andere buttons de juiste positie op de pagina behouden, zodat deze makkelijk vindbaar zijn.

Tot slot is het aan te raden om een responsive website op veel verschillende apparaten te testen. Denk hierbij ook aan verschillende besturingssystemen en browsers.

Schermafbeelding-2016-09-15-om-10.01.42-768x502

Responsive betaalscherm

Een responsive webshop ziet er natuurlijk mooi uit, maar is niet nuttig als er geen responsive betaalscherm aan is gekoppeld. De betaalschermen van Mollie zijn voor alle betaalmethodes volledig responsive. Dus of de klant nu met zijn creditcard, Bancontact of een andere betaalmethode betaalt, het betaalscherm ziet er altijd goed uit. Bovendien bieden de banken tegenwoordig allerlei handige apps aan, waarmee bijvoorbeeld een iDEAL-betaling er op ieder device goed uitziet.

Kortom, kies je voor een responsive website, zorg er er dan voor dat dit tot in de puntjes is doorgevoerd. Of laat je adviseren door een partij die hierin is gespecialiseerd om zo het optimale uit je webshop te kunnen halen.

Klaar om met Mollie aan de slag te gaan?