Waarom je QR-betalingen zou moeten gebruiken in je webshop

Quick Response (QR-)codes zijn weer helemaal terug dankzij de pandemie. En wat een comeback. De barcode-achtige QR-code is niet langer het kleine neefje van de Universele Productcode, maar komt nu overal voor: op menukaarten van restaurants bijvoorbeeld, of als vervanger van gebruiksaanwijzingen.
Burger King nam in 2020 een gestileerde versie van een QR-code op in een reclame met rapper Lil Yachty. Amazon gebruikte ze naast de nieuwe AR-app om Halloweendecoraties te maken van Amazon-verpakkingsmateriaal. Het is nu zelfs mogelijk een QR-code op je grafsteen laten graveren.
Ook meer traditionele toepassingen, zoals concertkaartjes, treinkaartjes, reclameborden en ervaringsgerichte reclame, zijn steeds populairder geworden. Volgens een rapport van het digitale adviesbureau Vaimo is “ten opzichte van 2019 in het algemeen de wens van consumenten om QR-codes te gebruiken, opvallend toegenomen. Ongeveer 7 van de 10 millennials en 6 van de 10 generatie X’ers omarmen deze technologie. Babyboomers vertegenwoordigen het hoogste groeisegment (2,2 maal), omdat daarvan velen nu voor het eerst digitaal actief zijn vanwege de pandemie.”
QR-codes zijn nu dus hot, maar wat betekent dat voor e-commerce? De belangrijkste toepassing van QR-codes voor e-commerce zijn betalingen.
Hoe werken QR-codes voor online betalingen?
Europese banken en betaalbedrijven zoals Mollie gebruiken QR-codes om transacties te valideren, in plaats van sms-codes of een ander apparaat dat een code genereert.
Klanten voeren meestal hun gegevens in voor de betaalmethode van hun voorkeur, en krijgen dan een QR-code om de transactie te valideren. Deze QR-code wordt rechtstreeks in de bankapp of met een derden-app gescand. In Nederland genereren iDEAL-betalingen bijvoorbeeld een QR-code die kan worden gescand met de iDEAL-app of je eigen bank-app. Hetzelfde geldt voor Deutsche Bank in Duitsland met de PhotoTAN app.
Hoe populair zijn online betalingen met een QR-code in Europa?
In China, waar mobiele betalingen goed zijn voor meer dan 80% van alle betalingen, hebben QR-codes het contactloos betalen als voorkeursmethode ingehaald. Maar doordat Europa een goed ontwikkelde infrastructuur voor kaartbetalingen heeft, is Europa nog maar net begonnen.
In februari kwam de Europese Betalingscommissie – het orgaan dat verantwoordelijk is voor de regulering van digitale betalingen binnen Europa – bijeen om het over de normalisering QR-code-betalingen te hebben. Op dit moment kunnen lokale oplossingen als Bancontact of iDEAL alleen in eigen land worden gebruikt.
Zodra er genormaliseerde QR-codes zijn ontwikkeld, kan een Nederlander overal in Europa waar met QR-codes kan worden betaald, iDEAL gebruiken.
Wat is een QR-code precies?
QR staat voor Quick Response en komt oorspronkelijk uit de auto-industrie. In 1994 ontwierp de Japanse Toyota-leverancier Denso Wave Incorporated de QR-code om auto-onderdelen tijdens het fabricageproces te onderscheiden. Uiteindelijk verspreidde het idee zich buiten de sector, maar het werd nog niet op grote schaal toegepast omdat er een speciaal apparaat nodig was om de code te kunnen lezen.
In 2011 maakte Apple QR-codes leesbaar voor de iPhone-camera. Vanaf dat moment begonnen de zwart-witte vierkantjes langzaam vaker voor te komen. En toen kwam corona. Een nieuwe generatie consumenten maakte kennis met de QR-code – we hadden tenslotte (bijna) allemaal een QR-code op zak.
Een QR-code heeft ruimte voor 4.296 tekens: genoeg voor de songtekst van Bohemian Rhapsody, het adres van een website en ook nog voor de volledige Figaro.
Hoe genereer ik een QR-code voor mijn webshop?
Wil je QR-codes aanmaken voor fysieke producten zoals flyers, bonnen of productlabels, dan kun je terecht bij gratis of betaalde generators.
Een QR-code aanmaken voor een online transactie gaat net zo makkelijk via een betaalprovider als Mollie. De verwerker-API genereert de QR-code, die aan de klant wordt getoond. Zodra die transactie heeft gevalideerd via zijn telefoon, wijzigt de status van de betaling en wordt de klant doorgestuurd naar de winkel.
Wat zijn de voordelen van een QR-code voor de veiligheid van betalingen?
Online betalingen worden als Card-Not-Present (contactloze) transacties beschouwd, wat betekent dat de fysieke kaart niet langs een kaartlezer is gehaald of met een PIN-code is gevalideerd.
Twee handige weetjes:
- In 2021 vonden er in totaal voor meer dan 400 miljard euro aan webshop-transacties plaats, waarvan het merendeel contactloos verliep.
- In 2019 betrof meer dan driekwart van alle fraude met kaarten in Europa contactloze betalingen.
De Payment Service Directive Two (PSD2) pakt dit aan door drie identificatiepunten voor te schrijven. Bij betalingen via een QR-code hoeven klanten geen gegevens meer in te voeren op je site: de gegevens van de winkel (aankoopbedrag, naam van de verkoper) worden doorgestuurd naar de klant, in plaats van andersom.
Dit is natuurlijk goed voor je klant, maar ook voor jou, want jij bent niet meer verantwoordelijk voor de omgang met gevoelige data.
Accepteer betalingen met QR-code makkelijk met Mollie
QR-codes kunnen je niet alleen helpen om je promotieactiviteiten radicaal te veranderen, ze laten je bedrijf ook opvallen doordat jij klanten veilige, snelle en simpele betaaloplossingen biedt via een efficiënte betaalprovider.
Mollie is een van de snelst groeiende betaalproviders van Europa en een pionier op het gebied van durfondernemerschap in transacties. Door onze focus op groei, duwen we de financiële dienstverlening vooruit. En met ons eenvoudige betaalsysteem helpen we elk bedrijf succesvol te zijn.