De 7 beste headless commerce-oplossingen

‘De toekomst is headless’. In vakbladen lees je tegenwoordig steeds dezelfde boodschap: headless is de volgende stap in de evolutie van e-commerce.
Voor wie het begrip nog niet kent: bij ‘headless commerce’ is de frontend van je webshop (de onderdelen die zichtbaar zijn voor klanten) gescheiden van de backendsystemen die instaan voor je commerciële en operationele bedrijfsprocessen, zoals beveiliging, voorraadbeheer of order management. De frontend- en backendsystemen communiceren dan via API’s.
Wat betekent dat precies voor je bedrijf? Je krijgt meer flexibiliteit, de kosten voor development zullen lager zijn, je website werkt sneller en je kan je tech stack volledig zelf samenstellen, op maat van je zaak. En als je bedrijf groeit, dan groeit je tech stack mee.

Headless commerce wordt ook steeds populairder. Volgens Forbes hebben bedrijven in de periode 2020-2021 meer dan 1,5 miljard euro aan financiering opgehaald voor headless technologieën. En naar alle verwachting zal dat bedrag blijven stijgen. Door die toenemende populariteit bieden ook steeds meer bedrijven headless oplossingen aan, of andere technologieën die back- en frontendsystemen van elkaar loskoppelen en de commerciële functies van je webwinkel via API’s met elkaar verbinden.
Ben je op zoek naar een overzicht van de grootste headlessplatformen van het moment? Wij maakten een overzicht van bedrijven die de beste headless oplossingen aanbieden voor jouw webwinkel.
De beste headless commerce-oplossingen
1. Deity
Als je online zoekt naar Deity, krijg je meteen de boodschap ‘Welcome to the new world of commerce’ te lezen. Dat slaat de nagel op de kop. Op dit platform kan je als bedrijf niet alleen aan de slag met headless commerce, maar ook een stapje verder gaan met composable commerce. Composable commerce houdt in dat de frontend en de backend van alle technologieën die je bedrijf gebruikt, losstaan van elkaar. Bijgevolg kan je de beste e-commercecomponenten uitkiezen om de perfecte structuur voor je webshop samen te stellen. Daarnaast kan je via Deity ook progressieve webapplicaties en de nieuwste frontend-technologieën gebruiken om je klanten een uitzonderlijke online ervaring te bieden.

Eén van de bedrijven die met Deity werken, is Josh V, het mode- en lifestylemerk van de Nederlandse modeontwerper Josh Veldhuizen. Zij gebruiken Magento 2 en Deity als composable commerceplatform om hun website headless te maken via een progressieve webapplicatie (PWA) en om providers (zoals Mollie) te integreren die klanten de best mogelijke winkelervaring bieden. Het resultaat? Hogere verkoopcijfers, minder downtime en een bliksemsnelle gebruikerservaring op eender welk toestel.
Lees meer over de combinatie Mollie en Deity.
2. Magento
Ook e-commerceplatform Magento boekt vooruitgang in headless. Oorspronkelijk was het een monolithisch platform waarbij de front- en backend nauw met elkaar verbonden waren. Maar sinds enkele jaren biedt het bedrijf steeds meer headless opties aan, o.a. dankzij de ontwikkeling van Magento 2.
Hoe kan de headless architectuur van Magento jouw bedrijf vooruithelpen? Via het platform kan je de klantervaring tot in de details personaliseren, je websiteprestaties verbeteren en sneller verbeteringen doorvoeren. Bovendien kan je je webshop makkelijker uitbreiden en genieten ook mobiele surfers van een fantastische winkelervaring.

Bij Magento kan je niet alleen kiezen uit een hele reeks thema’s om je headless website te bouwen, maar ook uit allerlei headless progressive webapps. Mollie-klant Roeckl , een Duits merk van luxeaccessoires, zag zijn verkoop met 200% stijgen, kreeg 150% meer gebruikers en verlaagde zijn bouncepercentage met 35% door een PWA te ontwikkelen in Magento 2.
Lees meer over de combinatie Mollie en Magento 2.
BigCommerce
E-commerceplatform BigCommerce combineert de voordelen van een SaaS-platform (zoals webhosting, kant-en-klare thema’s en een snellere lancering) met de flexibiliteit van een opensourceplatform. BigCommerce biedt headless commerce features aan, zodat je met één account verschillende webshops kan beheren, en je frontend kan wijzigen zonder de backendfuncties te onderbreken.
Met de Channels Toolkit van BigCommerce kunnen developers headless oplossingen op maat creëren en via het controlepaneel kan je lay-outs voor je headless webshop vinden en beheren, waarmee je tijd en kosten voor development bespaart. Via BigCommerce is het ook eenvoudig om je site te linken met de populairste frontend frameworks, zoals Next.js, Gatsby en Nuxt.js. Bovendien kan je zelf kiezen met welk CMS (content management systeem) je je website wil bouwen (o.a. WordPress, Contentful en Prismic).
Lees meer over de combinatie Mollie en BigCommerce.
4. Sylius
Sylius is een open source e-commerceframework gebouwd op Symfony, een backend framework waarmee je complexe webapplicaties kan creëren. Het platform heeft een API-gerichte aanpak, waardoor je je volledige tech stack naadloos kan verbinden.

Of het nu gaat om voorraadbeheer, promoties of customer support, met de Rest API van Sylius kan je moeiteloos verschillende apps met elkaar verbinden en kies je zelf met welke frontend je wil werken. Bovendien staat dit framework gekend om zijn flexibiliteit. Je kan je website dus makkelijk uitbreiden en automatisch testen of alles naar behoren werkt.
Lees meer over de combinatie Mollie en Sylius.
5. commercetools
Commercetools (met kleine c) is een headless commerceplatform in de cloud dat door heel wat internationale merken wordt gebruikt, zoals Bang & Olufsen, Daniel Wellington, Burberry en Audi.

Commercetools biedt gebruikers toegang tot een Merchant Center. Daarin kan je je belangrijkste data en processen beheren, maar ook gegevens analyseren, bestellingen verwerken en verkoopkanalen optimaliseren. Het platform heeft ook een ingebouwde PIM-app (product information management); die hoef je dus niet meer te installeren of te integreren.
Met commercetools kan je alle onderdelen van je webshop personaliseren, waardoor je een website op maat van jouw bedrijf kan bouwen en je je klanten een fantastische winkelervaring kan bezorgen.
Lees meer over de combinatie Mollie en commercetools.
6. Spryker
Spryker biedt e-commercebedrijven een modulair, headless cloudplatform-as-a-service. Daarmee kan je een tech stack samenstellen - op maat van jouw webshop - met de allernieuwste cloud features die meegroeien met je bedrijf. Op het platform vind je verschillende technologieën en functies, zoals composable commerce, marktplaatscreaties en pakketten die je kunnen helpen om de kloof tussen een traditionele, monolithische infrastructuur en een volledige headless app te dichten.
Voor online retailers is de modulaire, schaalbare B2C-cloudoplossing van Spryker ongetwijfeld interessant. Daarmee kan je bijv. de winkelervaring van je klanten personaliseren, het product- en catalogusbeheer vereenvoudigen, je verzendingsproces optimaliseren en makkelijk in het buitenland verkopen.
We hopen binnenkort een integratie voor Mollie en Spryker te lanceren.
7. Vue Storefront
Vue Storefront is een open source frontendplatform voor headless commerce. Met hun ‘frontend-as-a-service’-model bieden ze verschillende tools aan, waarmee je een unieke storefront voor je webshop kan bouwen. Denk maar aan een assortiment van UI-componenten die je zelf kan personaliseren, een geavanceerd ontwerpsysteem, PWA-features, een ingebouwde service workers cache en apps die speciaal voor dit platform werden ontworpen.

Met deze tools helpt Vue Storefront je op weg om een moderne composable commercearchitectuur te ontwikkelen voor jouw bedrijf. Zo hoef je je webwinkel niet uit het niets op te bouwen; je krijgt geoptimaliseerde, kant-en-klare bouwstenen om mee te werken. Het platform is ook out-of-the-box te integreren met meer dan twintig andere systemen, waaronder headless CMS, e-commerceplatformen en externe software.
We hopen binnenkort een integratie voor Mollie en Vue Storefront te lanceren.
Klaar om met headless aan de slag te gaan?
Als de toekomst van e-commerce headless is, zal je ooit de sprong moeten maken. De voordelen zijn intussen duidelijk: meer flexibiliteit, kortere ontwikkelingstijden en een snellere website. Maar het grootste pluspunt is dat je met deze platformen een systeem kan ontwikkelen dat perfect op maat van je bedrijf is gemaakt en kan meegroeien als je zaak groter wordt.
Als je klaar bent om de sprong te wagen, zijn de providers in dit artikel uitstekende partners om je bedrijf naar die volgende fase te brengen.
Een betaalprovider die de groei van je bedrijf stimuleert
Bij Mollie bieden we je een betaaloplossing waarmee je de populairste lokale betaalmethoden kan accepteren. Zo kunnen je klanten vlot afrekenen op een checkoutpagina die past bij je merk, waardoor meer bezoekers zullen overgaan tot een aankoop. We werken samen met de meeste Europese marktleiders in headless commerce en bieden een reek integraties aan om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen, zoals boekhoudsystemen, ERP, factureringssystemen en abonnementstools.
Maak nu een Mollie-account aan en geniet van deze voordelen:
– Een hogere conversie dankzij een snelle checkout en Mollie Components
– Een probleemloze verwerking van terugvorderingen, nabestellingen en annuleringen
– Eenvoudig zakendoen met de Mollie App
– Transparante prijzen zonder verborgen kosten en zonder lock-in contracten
– Persoonlijke support van meertalige teams in heel Europa
– Toegang tot je eigen Mollie Dashboard
Ontdek meer over betalingen met Mollie.