10 tips om nóg meer te verkopen tijdens Black Friday

In e-commerce kan er in een paar weken tijd heel wat veranderen - laat staan in een heel jaar. Het landschap ziet er ondertussen helemaal anders uit dan twaalf maanden geleden, zeker in online retail. Waar vorig jaar rond deze tijd alle pijlen de lucht in gingen, melden sommigen nu een daling. Anderen voorspellen dan weer rooskleuriger vooruitzichten.

Wat wél hetzelfde is gebleven? De opportuniteiten voor je bedrijf tijdens Black Friday, de drukste online shopperiode van het jaar. Black Friday biedt gouden kansen om te groeien en je bedrijf op volle kracht vooruit te laten gaan tot de feestdagen op het einde van het jaar. Uit cijfers blijkt dat kleinere retailers hun verkoop met 501% zagen stijgen op Cyber Monday 2020 in vergelijking met hun dagelijkse gemiddelde van oktober. De wereldwijde verkoop op Black Friday bedroeg in 2020 ongeveer 188 miljard dollar.

Black Friday 2022 zo geslaagd mogelijk laten verlopen? Dat doe je met deze gids. We leggen je uit hoe je conversie stimuleert, je verkoop maximaliseert en je klanten uitzonderlijke ervaringen biedt.

10 tips om je verkoop tijdens Black Friday te boosten

#1 Zorg dat je checkout bezoekers in kopers verandert

Een essentiële maatstaf voor je bedrijf: de conversieratio van je checkout. Studies tonen aan dat het percentage klanten dat hun winkelmandje achterlaat in de meeste sectoren rond de 50-70% ligt, en in andere sectoren zelfs nog hoger.

Een eenvoudige manier om je conversieratio te verhogen: je checkout optimaliseren voor conversie. Zo bied je klanten een vlotte, on-brand ervaring. Eentje die het hen zo gemakkelijk mogelijk maakt om te betalen en hen alle opties biedt die ze willen tijdens het afrekenen.

Om in gedachten te houden:

 • Bied je je klanten de betaalmethoden die ze nodig hebben?
 • Bied je hen de mogelijkheid te shoppen in hun eigen valuta en taal?
 • Heb je hun gegevens opgeslagen voor betalingen in één klik?
 • Is je checkoutpagina PCI-DSS compliant?

Een goed idee: voer campagnes om mensen aan te moedigen terug te keren naar je website en hun aankoop af te ronden. Zeker als je bedenkt dat je concurrenten waarschijnlijk hetzelfde doen. Uit data blijkt immers dat 80% van de bedrijven dergelijke campagnes voert.

De conversieratio steeg met 8% toen klanten konden shoppen in hun eigen taal, en dan nog eens met 2% toen we overstapten naar Mollie.

Tom Martin, CRO bij Snag

#2 Bied klanten de juiste betaalmethoden

Krediet- en debetkaarten zijn nog steeds de meest gebruikte betaalmethoden ter wereld; al is de kous daarmee lang niet af. Zo worden digitale portemonnees steeds populairder. Het is dus belangrijk om klanten uit verschillende markten ook verschillende betaalmethoden aan te bieden. Denk maar aan iDEAL in Nederland, SOFORT in Duitsland en Cartes Bancaires in Frankrijk.

Be-In-text-visual 1

Wil je tijdens Black Friday zoveel mogelijk shoppers converteren? Breid dan je betaalopties uit door ervoor te zorgen dat je niet alleen alle belangrijke betaalkaarten, maar ook alle populaire digitale betaalmethoden aanvaardt. Meer weten? Ontdek onze gids en vind de beste betaalopties voor je bedrijf.

Wist je dat de populairste online betaalmethode in Duitsland bankoverschrijving is? In Frankrijk zijn er meer dan 70 miljoen Cartes Bancaires in gebruik. En in België zijn er maar liefst 17,4 miljoen Bancontact-kaarten in omloop, terwijl er 11,4 miljoen inwoners zijn.

#3 Verkoop international

Volgens experts zal de internationale 'direct-to-consumer'-verkoop met 17% per jaar toenemen; in 2026 zal die verkoop in totaal ongeveer 2 biljoen euro bedragen. Verkopen in nieuwe markten houdt heel wat kansen in, maar ook een aantal uitdagingen. Onderzoek de markt waar je wil verkopen, voer tests uit om uit te zoeken wat (niet) werkt en ontwikkel strategieën om klanten aan te trekken (en je producten met succes te verkopen) in een nieuw land. Samenwerken met de juiste bedrijven helpt ook om activiteiten zoals opslag, verzending en internationale betalingen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Mollie komt met nieuwe producten en diensten waar we écht bij gebaat zijn. Multi-currency uitbetalingen beloven het hele jaar door aanzienlijke besparingen op te leveren, en we hoeven er zelf niet eens iets voor te doen — Mollie regelt het allemaal.

Tim Imminga, CMO/COO bij Rosefield

#4 Voorzie je klanten van Buy Now, Pay Later-betalingen

Uit onze data blijkt dat Buy Now, Pay Later (BNPL) enorm in populariteit is gestegen: in 2020 en 2021 zijn BNPL-betalingen tijdens Black Friday meer dan verdubbeld. Klanten zijn er dol op, want BNPL-betalingen bieden heel wat flexibiliteit tijdens het shoppen. Voor retailers is het een uitstekende manier om hun conversie en gemiddelde orderwaarde te verhogen. In sommige sectoren gaan klanten er bovendien van uit dat BNPL een betaaloptie is tijdens het afrekenproces. Is dat niet het geval, dan is de kans groter dat ze hun aankoop niet afronden.

Be-In-text-visual 2

#5 Optimaliseer je tech stack

Of het nu om betalingen, analytics of shopping gaat: Software as a Service (SaaS)-tools brengen heel wat teweeg in e-commerce. Zo kan je tegenwoordig geavanceerde technologie ‘huren’ voor een fractie van wat je er vroeger voor betaalde. Je hebt dus toegang tot cloud-based ERP’s, gebruiksvriendelijke betaaloplossingen en AI-gestuurde data-tools om zoveel mogelijk te verkopen en je bedrijf vlotjes draaiende te houden tijdens de Black Friday-rush. Ook conversational commerce en e-mail marketing worden zo een pak eenvoudiger.

Kies je een nieuwe tech tool, hou dan deze zaken in het achterhoofd:

 • Kan je het integreren in je huidige technologieën?
 • Biedt het alles wat je nodig hebt?
 • Kan het op lange termijn meegroeien met je bedrijf?

#6 Gebruik mobile commerce en bereik meer klanten dan ooit

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de consumenten een smartphone gebruikt om online producten te kopen. Bijna 70% gebruikt shopping apps. Mobile commerce groeit met de dag; dus heb je een mobiele strategie nodig die meegroeit.

Enkele eenvoudige dingen die je kan doen om aan de slag te gaan:

 • Zorg dat je website er goed uitziet op alle apparaten.
 • Gebruik social commerce zodat shoppers aankopen kunnen doen via social media-apps.
 • Ga aan de slag met one-click ordering om het je klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken.
 • Gebruik QR-codes voor verkoop via meerdere kanalen.

Meer tips? Ontdek onze gids om mobile commerce te gebruiken om je bedrijf te laten groeien.

#7 Gebruik conversational commerce

Be-In text visual 3

Iedereen heeft het over conversational commerce en daar is een goede reden voor. Shoppers zijn er namelijk dol op. Techologieën als chatbots houden klanten tijdens het surfen betrokken, en geven hen het vertrouwen om te kopen. Chatbottechnologie is tegenwoordig zeer geavanceerd, en je krijgt er tegen een redelijke prijs toegang toe. Zo bezorg je klanten een gepersonaliseerde e-commerce-ervaring.

Wist je dat Alibaba’s chatbot AliMe in 2021 op één dag 300 miljoen vragen (of 97% van alle gestelde vragen) beantwoordde?

#8 Wees transparant over verzendkosten

Naar de checkout-pagina gaan en plots enorme verzendkosten zien verschijnen; dat vindt niemand leuk. Onderzoek toont aan dat extra kosten de belangrijkste reden zijn waarom shoppers afzien van een aankoop. Wil je je conversie aanzienlijk verbeteren, laat bezoekers van je website dan al op voorhand de verzendkosten of geschatte belastingen zien. Werk samen met een vertrouwde koerier — eentje die snel levert, tegen prijzen waar je klanten blij mee zullen zijn.

Be-in text visual 4

#9 Spreid je solden over meerdere dagen

Laat je succes niet afhangen van één of twee dagen in de Black Friday-periode. Dat is te riskant. Als je op die dagen je doelstellingen niet haalt, kan de hele week een mislukking worden. Bovendien kan het je bedrijf stevig onder druk zetten: je hebt plots een pak bestellingen te verzenden, je voorraadniveaus worden moeilijker te beheren en je kan een tsunami aan vragen van klanten krijgen.

Bied daarom enkele weken eerder al kortingen aan. Gebruik ook marketingactiviteiten om shoppers aan te trekken en gedurende de hele Black-Friday-periode te verkopen (en zelfs in de aanloop ernaartoe). Zo kan je je bestellingen en voorraden gemakkelijker beheren én hou je je klanten tevreden met service van de bovenste plank. Een stressvrije Black Friday? Het kan echt!

#10 Vind de juiste betaalpartner

Om alles uit Black Friday te halen heb je een betaalprovider nodig die hoge volumes aankan. Je betaalprovider moet je ook helpen je klanten een vlotte checkout-ervaring te bieden, inclusief alle betaalmethoden die ze wensen.

De beste betaalpartners bieden ook geavanceerde features en heel wat andere voordelen. Zo kan jij focussen op andere delen van je bedrijf.

Be-In text visual 5

Op zoek naar een payment service provider? Download onze gids en kom te weten wat een goede PSP je bedrijf moet bieden.

Tijdens piekmomenten is een snelle, vlotte checkout cruciaal. Op Mollie kunnen we rekenen, zelfs wanneer het extreem druk is. Dat bewijzen ze keer op keer.

Gauthier Vervaeke, e-commerce manager bij Club Brugge

Black Friday wordt makkelijk met Mollie

Black Friday wordt steeds populairder bij consumenten. Helaas betekent dat ook meer concurrentie. Wil je je onderscheiden, dan is het belangrijk om shoppers een uitzonderlijke klantervaring te bieden, en de juiste technologie en partners in te schakelen. Zo loop je nooit een verkoop mis en pluk je alle vruchten van Black Friday zonder stress (of toch al een pak minder).

Nood aan een partner die stabiele, voor conversie geoptimaliseerde betalingen levert en je zo helpt meer te verkopen? Mollie staat voor je klaar. Met onze gebruiksvriendelijke oplossing voor betalingen integreer je snel en gemakkelijk meer dan 25 belangrijke betaalmethoden, en bied je je klanten een vlotte checkout die conversie stimuleert op elk apparaat.

Met Mollie krijg je bovendien toegang tot meer dan 120 krachtige integraties om je bedrijf te laten groeien, een Dashboard en app om je betalingen te beheren én persoonlijke, lokale support. Bij dat alles horen transparante prijzen, zonder lock-in contracten of verborgen kosten.

Ontdek meer over betalingen met Mollie, of maak een account aan en laat je bedrijf groeien met gemakkelijke betalingen.

Klaar om met Mollie aan de slag te gaan?