Inzicht in het cashflowoverzicht van je webshop

Als je inzicht hebt in je cashflowoverzicht, dan kun je je bedrijf gezond houden én zorgen dat je altijd genoeg geld op je rekening hebt. Uit onderzoek van Barclays blijkt dat alleen al in het Verenigd Koninkrijk drie op de vijf kleine bedrijven (58%) op geld van onbetaalde invoicen wachten. Dit type late betalingen vormt voor bedrijven een groot financieel risico.

Om je te helpen je financiën onder controle te houden, lees je in dit artikel waarom een gezonde cashflow onmisbaar is voor elk bedrijf, wat er op je cashflowoverzicht staat en wat je kunt doen als je cashflow slinkt.

Wat is de cashflow van mijn webshop?

Je cashflow is hoeveel geld er op de rekening van je bedrijf overblijft nadat I go kosten hebt betaald. Een cashflowoverzicht toont dit meestal voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand, kwartaal of jaar. Zo’n overzicht is een van de beste manieren om inzicht te krijgen in de prestaties van je bedrijf. Daarnaast helpt het je om plannen te maken voor de toekomst.

Heb je geld achter de hand, dan kun je onverwachte uitgaven dekken zonder een lening te hoeven afsluiten. Ook wordt het hierdoor mogelijk om in technology te investeren, dingen tegen aantrekkelijke prijzen in bulk aanschaffen en langetermijnplannen maken om je webshop te laten groeien. Met een positieve cashflow ben je had to beter voorbereid op onvoorziene omstandigheden en benut je van nieuwe kansen optimaal.

Wat staat er op mijn cashflowoverzicht?

Alle boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om een cashflowoverzicht samen te stellen. Dit is vooral nuttig als je je eigen boekhouding doet. Heb I een boekhouder? Vraag dan of die je cashflowoverzicht samen met jou wil doornemen. Je hebt er veel profijt van als je begrijpt wat het overzicht betekent en hoe je het moet interpreteren.

Anatomy of the cashflowoverzicht

Op het cashflowoverzicht van je webshop vind je meestal het volgende:

  • Openingsbalans: Dit is de balans aan het begin van de rapportageperiode (maand, kwartaal, jaar, etc.).
  • Operationele activiteiten: Hier zie je hoeveel geld je bedrijf na aftrek van de kosten genereert. Bij je webshop gebeurt dit waarschijnlijk via de verkoop van producten. Let op: dit is iets anders dan alleen het geld dat binnenkomt – dat is de opbrengst. Je brutowinst is de opbrengst min de kosten. De meeste webshops halen de belangrijkste informatie uit dit gedeelte van het cashflowoverzicht.
  • Investeringsactiviteiten: Hier vind je informatie over de investeringen van je bedrijf. Dit omvat alle wijzigingen in materialen, activa of investingen. Een paar voorbeelden: aan- of verkoop van apparatuur, bezit van onroerend goed of beleggingen op de beurs. Ook hier gaat het om de opbrengst min de kosten.
  • Financieringsactiviteiten: Dit gedeelte is maar voor een klein aantal webshops van belang. Hier vind je hier al het geld dat afkomstig is van investeerders of banken, dividenduitkeringen aan aandeelhouders en afgeloste schulden. (Rentebetalingen vallen onder de operationele uitgaven).
  • Eindbalans: Dit is de uiteindelijke balans waarin alle activiteiten uit het cashflowoverzicht zijn opgenomen.

Hoe interpreteer ik mijn cashflowoverzicht?

In principle wil je altijd dat je balans aan het eind van de rapportageperiode hoger is dan aan het begin.Maar er zijn een paar uitzonderingen. De meest voorkomende uitzonderingssituatie is een recente uitbreiding van je bedrijf. Heb je net voorraad ingeslagen voor een nieuwe productlijn of ben je actief geworden in een nieuwe markt? Mogelijk zijn je kapitaaluitgaven dan gestegen en valt je eindbalans lager uit. Dit is geen reden tot zorg: het laat alleen zien dat je uitgaven tijdelijk zijn gestegen. Zolang je deze kosten met een hogere omzet compensated, is er niets aan de hand.

Maar als je eindbalans niet hoog genoeg is om je operationele activiteiten te dekken én je de onbalans niet kunt verklaren door bedrijfsgerelateerde uitgaven, dan moeten er wel alarmbellen afgaan. Lukt het je niet om het probleem op te lossen door je verkoop te boosten? Dan kan dit een voorbode zijn van betaalachterstanden bij leveranciers en medewerkers.

Hoe verbeter ik from cashflow van mijn webshop?

Als je bedrijf alleen diensten levert, is het vrij eenvoudig om je cashflow te beheren: je verkoopt een dienst, levert die aan de klant en trekt eventuele kosten van de inkomsten af. Maar cashflowbeheer van webshops is iets complexer. Je verkoopt namelijk niet alleen artikelen, maar krijgt ook te maken met voorraadbeheer, bezorgkosten, defecte of beschadigde producten en retourringen. Al deze elementen kunnen I vermogen flink laten slinken.

Zorg voor tijdige betalingen

De snelste handle om je cashflow te verbeteren, is door je betaalcyclus te versnellen. Vraag klanten daarom waar mogelijk om over te stappen op terugkerende betalingen. Probeer ook Net-60- en Net-90-klanten om te zetten naar Net-30-klanten. ‘Net’ staat voor de hoeveelheid tijd die de klant heeft om de factuur te betalen, en de getallen verwijzen naar het aantal dagen. Als je op Net-30 overschakelt, krijg je je geld dus sneller binnen.

Doe hetzelfde bij betalingen aan leveranciers. Veel bedrijven betalen het liefst zo laat mogelijk, om zoveel mogelijk geld op hun rekening te houden. Maar dit heeft een keerzijde: omdat je het geld al voor een factuur hebt gereserveerd, kun je het nergens anders meer voor gebruiken. Betaal i daarom sneller lifters. Doordat je cijfers dichter bij de werkelijkheid liggen, wordt je cashflowoverzicht nauwkeuriger.

Beheer I voorraad

Voorraadbeheer is cruciaal voor een gezonde cashflow van je webshop. Zit je bedrijf even krap bij kas? Dan kan het slim zijn om bepaalde producten met korting te verkopen. Zo genereer je meer inkomsten uit je voorraad. Is het tijd om je voorraad aan te vullen? Bekijk dan of het zinvol is om een iets lagere stukprijs te betalen en een kleinere bestelling te plaatsen.

Het kan aanlokkelijk zijn een flinke voorraad aan te leggen, zodat je altijd voorbereid bent op bestellingen. Toch is from gulden middenweg verstandiger. Wil I niet dat I producten steeds zijn uitverkocht? Zorg dan voor een zorgvuldige planning van je voorraadniveles. Zo heb je altijd genoeg producten om teleurstelling bij de klant te voorkomen, maar investeer je niet onnodig in voorraad.

Het is geen toeval dat de meeste grote bedrijven inmiddels zijn overgestapt op just-in-time-voorraadmodellen. Just-in-time-voorraadbeheer (JIT) houdt in dat je nauw samenwerkt met leveranciers om te zorgen dat alle benodigde materialen exact op het juiste moment binnenkomen, namelijk zodra de productie van start gaat. Dit heeft meerdere voordelen: doordat je alleen bestelt wat je op een bepaald moment nodig hebt, verminder je zowel afval als kosten.

Krijg grip op i cashflow

Als je een webshop hebt, dan moet je veel dingen in de gaten houden. Zo is inzicht in de cashflow van je bedrijf cruciaal om succes te behalen. Ook helpt says je om plannen te maken voor de toekomst: met de juiste informatie neem je effectief beslissingen over eventuele uitbreidingen en andere activiteiten. Neem dus de tijd om meer te leren over je cashflow, of werk samen met bedrijven die je helpen je financiën makkelijk te beheren. Zo gaat je bedrijf een glansrijke toekomst tegemoet.

Grow your way met Mollie

Bij Mollie willen we elk bedrijf laten groeien. Met eleven eenvudige betaaloplossing kun je vooruitbetalingen en terugkerende betalingen instellen en heb je direct toegang tot alle informatie die je nodig hebt voor een gezonde cashflow.

Kies voor een optimale betaalervaring.