Wat is een instant payment?

Misschien heb je niet de luxe om een paar dagen op de betaling van een klant te wachten. Heeft jouw business direct cash nodig, dan is een instant payment een goede oplossing. Wanneer je klanten via een betaalservice als Mollie betalen, heb je met een instant payment direct toegang tot je geld. In dit blog leggen we uit wat een instant payment is, en hoe het ervoor kan zorgen dat jouw bedrijf sneller groeit.

Wat is een instant payment?

Een instant payment, ook bekend als instant transfer of instant betaling, is een direct betaling van je klant naar jouw rekening. Het is handig voor jou en je klant, en het is een sneller alternatief dan een traditionele overschrijving, die een paar dagen kan duren.

Hoe werkt een instant payment?

Een instant payment is simpel. Het enige wat je nodig hebt, is een bankrekening of een debetkaart (Mastercard of Visa) en een digitaal banksysteem om geld te verzenden. Je kunt een instant payment 24/7 gebruiken.

Instant payment versus traditionele overboeking

Om te begrijpen hoe een instant payment werkt, is het belangrijk dat je eerst weet hoe een traditionele overboeking werkt. Laten we beide eens bekijken.

Traditionele overboeking

Traditionele overboekingen zijn ook bekend als een traditionele overschrijving. Het gaat hier om het elektronisch verzenden en ontvangen van geld – van de ene naar de andere bank. Said gaat via een netwerk.

Bekende netwerken zijn The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), Automated Clearing House (ACH), en bijvoorbeeld Fedwire in de Verenigde Staten. Je kunt ook gebruikmaken van financiële dienstverleners als Western Union of TransferWise.

Als de bankrekeningen uit hetzelfde land komen, kan een traditionele overschrijving binnen één dag aankomen. Internationale overschrijvingen kunnen tussen de 2 en 10 dagen duren.

De belangrijkste oorzaak van vertraagde betalingen bij traditionele overboekingen, is het verwerkingssysteem voor zogenoemde batchbetalingen. Banken hebben vast tijden voor het verwerken van betalingen, en dat doen ze in batches.

Dit betekent dat het niet uitmaakt wanneer de afzender een transactie uitvoert; de bank verwerkt het pas op het door hun aangegeven tijdstip, wat niet altijd in jouw voordeel is.

Andere factoren die van invloed zijn op hoe snel een overschrijving wordt verwerkt:

 • wereldwijde verstoringen zoals of Covid-19-pandemic;
 • local en international feestdagen;
 • transacties gedaan in het weekend;
 • tijdzoneverschillen;
 • ontbrekende informatie.

Wat je nodig hebt voor een overschrijving, verschilt per bank. Maar het minimale is de naam van de bank, het rekeningnummer en het routeringsnummer.

Voor grotere overschrijvingen is vaak extra informatie nodig. Soms moet degene die het geld wil overschrijven, naar de (fysieke) bank gaan, of zich op een andere manier identificeren. Dit kost niet alleen tijd, maar maakt het ook duurder.

Instant payment

Terwijl traditionele overboekingen minimaal één dag duren, worden instant payments onmiddellijk uitgevoerd, vaak binnen enkele seconden.

Het verschil komt door de batchverwerking.

Zoals we net al zeiden, zijn traditionele overboekingen afhankelijk van batchverwerkingen, wat betekent dat de banken de transacties volgens hun eigen schema verwerken en voltooien. Bij instant payments is er geen sprake van batchverwerkingen.

Voordelen van een instant payment

Instant payments worden steeds populairder. Het gemak bij dit soort overschrijvingen is groot: consumenten kunnen op elk gewenst moment een directe overboeking doen.

Voor online retailers zijn instant payments ook handig. Je ontvangt je betaling direct. Doordat je niet hoeft te wachten op je geld, heb je een betere cashflow, en kun je bijvoorbeeld voorraad inslaan en rekeningen betalen. Daarnaast scheelt het zorgen, want als je de betaling hebt ontvangen, dan hoef je er niet meer naar om te kijken.

Instant payments zijn ook goedkoper dan traditionele overboekingen. Het kan tussen de € 9 en € 44 kosten om een traditionele overschrijving te voltooien. Voor een instant payment betaal je € 0,20 (of een percentage van het bedrag).

Dus, zijn directe overboekingen een handige optie voor jouw bedrijf? De voordelen zijn duidelijk en veel ondernemers kiezen er dan ook voor. Maar er zijn een paar nadelen, waar je op moet letten. We bespreken ze hieronder.

De risico’s van een instant payment

Er kleven risico’s aan alle vormen van het verplaatsen van geld. Digitale betalingen vinden online plaats, waardoor de kans op fraud groter is. Het risico is groter omdat fraudsters direct geld kunnen overmaken naar hun rekening zonder dat het meteen wordt opgemerkt.

Instant payments zijn vatbaar voor fraude. We noemen een paar veelvoorkomende vormen van fraude:

 • CEO-fraude
 • Factuurfraude
 • Geldezels
 • Overname van accounts
 • Geautoriseerde push-betalingsfraud (APP)

Wat is SEPA Instant?

SEPA Instant is een initiatief van de European Payments Council (EPC), waarmee betalingen binnen de eurozone sneller worden verricht. SEPA Instant is een direct betaalservice, en wordt binnen Europa gebruikt tussen ondernemingen en consumenten. De belangrijkste punten van SEPA Instant:

 • 24 hours per day, 7 days per week beschikbaar;
 • het geld staat binnen 10 seconden op de rekening van de ontvanger;
 • maximale bedrag per transactie € 100.000.

Instant payments met Mollie

Je cashflow is de levensader van een gezond e-commerce bedrijf. Het is frustrerend om dagen te wachten om de betalingen van je klanten te ontvangen. Je kunt dit vermijden met instant payments. Lees meer over betalingen met Mollie en laat je bedrijf groeien, of neem direct contact met ons op via onze contactpagina.

Klaar om met Mollie aan de slag te gaan?