Wat is het Freemium-model?

Familie & Finanzen: So gehen Familien in Deutschland mit Geld umFamilie & Finanzen: So gehen Familien in Deutschland mit Geld um
Nick Knuppe
Head of Product Marketing
Customer-centric marketer, fanatical about GTM.

Freemium is een bedrijfsmodel dat gratis en premium diensten combineert. De gratis dienst bestaat alleen uit basisfuncties, die je kunt aanvullen met extra functies waar je voor moet betalen. Het idee achter Freemium-modellen is: nieuwe klanten aantrekken door ze aan een gratis dienst te binden, om ze vervolgens te verleiden om betaalde gebruiker te worden. 

Het model is populair bij start-ups, software- en internetbedrijven. Enkele bekende organisaties die het Freemium-model gebruiken, zijn Spotify, Evernote en LinkedIn. 

Hoe werkt Freemium?

Het idee achter Freemium is: een product met basisfuncties gratis aanbieden, maar duidelijk maken dat er andere, robuustere functies beschikbaar zijn. Om die te kunnen gebruiken, moet je upgraden naar de premium-versie of een abonnement afsluiten. De truc is om de basisversie goed genoeg te maken om de gebruiker gewend te laten raken aan het product, maar niet zo functierijk dat er geen motivatie is om te upgraden.

Freemium-model vs. gratis proefversie

Er zijn ook bedrijven die een proefperiode aanbieden. Hierbij krijgen klanten bijvoorbeeld 30 dagen de tijd om te beslissen of ze voor het product willen betalen. De gebruiker geniet van volledige toegang tot alle (of de meeste) functies, en ervaart voor even de maximale waarde van de dienst of het product. 

Hoewel het gratis proefmodel gebruikers effectief omzet in betalende klanten met een conversiepercentage van minstens 30%, kan het zijn dat ze niet converteren als ze niet genoeg tijd hebben om de volledige waarde van het product te ervaren. Dit is waar het Freemium-model zinvol kan zijn, zolang gebruikers zich maar willen en kunnen abonneren op premium.

Hoe kan Freemium je wervingsstrategie verbeteren?

Het Freemium-model speelt in op het feit dat mensen zich aangetrokken voelen tot gratis producten en diensten. Daarom ervaren bedrijven die dit model hanteren, een succesvollere klantenwerving aan het begin van een marketingcampagne. Wordt het product vervolgens een essentieel onderdeel van de workflow of het dagelijkse leven van de gebruiker, dan zal die upgraden naar de volledige versie.

Hoe kan ik gratis gebruikers omzetten in betalende klanten?

Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijf gratis gebruikers kan omzetten in betalende gebruikers:

Geef de gratis versie de juiste beperkingen 

Als je wilt dat gebruikers upgraden naar een betaald account, dan moet jouw gratis versie beperkingen hebben. Als een gratis plan alle waarde biedt die gebruikers nodig hebben, dan zijn klanten niet gemotiveerd om over te stappen naar de premium-versie. 

Zorg voor een volledig uitgeruste gratis proefversie

Freemium en ‘gratis proberen’ zijn twee verschillende bedrijfsmodellen, maar dat betekent niet dat ze elkaar uitsluiten. Je kunt een volledig functionele gratis proefversie hebben, terwijl je nog steeds een beperkt gratis-voor-altijd plan aanbiedt. De kosteloze proefperiode stelt gebruikers in staat om de volledige functionaliteit van het product te ervaren en zo de volledige waarde te zien, voordat ze besluiten over te gaan tot aankoop. 

Concentreer je op het succes van de klant

Help klanten meer waarde uit jouw product te halen. Beantwoord hun vragen, stuur nieuwsbrieven met tips en inspiratie naar nieuwe gebruikers en breng nieuwe, belangrijke functies onder de aandacht met een notificatie. 

Geef regelmatig upgrade-meldingen

Herinner gebruikers er voortdurend aan dat ze zich ook kunnen abonneren op een premium-service waarmee ze toegang krijgen tot extra functies. Dit kun je doen door periodieke e-mailmeldingen te sturen waarin je laat zien wat een gebruiker zou krijgen met een premium-plan. Ook kun je specifieke beperkingen van het gratis plan benadrukken via in-app meldingen. 

Wat zijn de voor- en nadelen van Freemium?

Voordelen 

1. Het creëert merkbekendheid

Gratis aandacht voor een product trekt de aandacht van potentiële klanten en creëert zo merkbekendheid. 

2. Je kunt verdienen aan advertenties

Met het Freemium-model geef je dan wel gratis diensten weg, je kunt dit compenseren door advertentieruimte te verkopen in de gratis versie. 

3. De kostprijs van klantenwerving is lager

De kosten voor klantenwerving zijn lager, doordat je jouw premium-versie verkoopt aan de gratis gebruikers. 

4. Er is minder marketinginspanning nodig

Gratis gebruikers werven voor een nieuw product of nieuwe dienst, vergt minder marketinginspanning. 

Nadelen

1. Beperkte functies 

Functies beperken in de gratis versie is cruciaal in het Freemium-model, maar het kan ervoor zorgen dat gebruikers uitgekeken raken en hun interesse in het abonnement verliezen.

2. Laag conversiepercentage

Het kan moeilijk zijn om van gratis gebruikers, betalende klanten te maken. Vooral als je niet de juiste functies beperkt. 

Wanneer moet je het Freemium-model niet gebruiken?

In een aantal situaties kun je het Freemium-model beter niet gebruiken. Bijvoorbeeld: 

  • Als je bedrijf een beperkt productaanbod heeft - De Freemium-aanpak is niet levensvatbaar als je bedrijf een beperkt assortiment heeft. Premium-gebruikers verwachten verbeterde of andere versies van wat ze kregen in het gratis plan.

  • Als je bedrijf een laag klantvolume heeft - De Fremium-aanpak is niet levensvatbaar als je bedrijf maar een paar gebruikers heeft. Dit komt doordat gemiddeld 2% van de gebruikers zich uiteindelijk abonneert op een betaald product. 

  • Als je voornamelijk verkoopt aan zakelijke klanten - Als je verkoopt aan corporate of enterprise klanten, kan de Premium-aanpak niet ideaal. Deze klanten hebben doorgaans gewoon budget om producten of diensten aan te schaffen. Gratis aanbiedingen zullen hen dus niet aantrekken.

Beste voorbeelden van het Freemium-model

Verschillende bedrijven hebben het Freemium-bedrijfsmodel omarmd en met succes geïmplementeerd. Hieronder staan de gratis versus betaalde functies van bekende bedrijven die het model gebruiken:

Dropbox

Dropbox begon als een plek waarop je back-ups van documenten kon maken, maar nu kun je er allerlei bestanden opslaan en delen. Met de basisversie kun je 2GB aan documenten, afbeeldingen en video's uploaden. Voor de meeste mensen is dat niet genoeg: die moeten kiezen welke media ze uploaden, of een bescheiden bedrag betalen om te upgraden. Om die reden kiezen ze voor een betaalde account met meer opslagruimte. 

LinkedIn

LinkedIn is een professioneel sociaal netwerk en een B2B-database. Het wordt vooral gebruikt om je autoriteit te vestigen, werk te vinden of gekwalificeerde leads te vinden. Gratis gebruikers kunnen contact leggen met collega's en klasgenoten, profielen van andere leden doorzoeken en bekijken, en drie zoekopdrachten opslaan en wekelijks een notificatie krijgen. De Premium-versie van LinkedIn laat gebruikers toe een abonnement te kiezen, dat aan hun behoeften voldoet. 

De betaalde versie heeft Premium-functies voor bijna elk gebruik: Premium Career helpt bij het zoeken naar een baan, Recruiter Lite is voor het vinden en inhuren van talent, Sales Navigator doet het zware werk voor het sourcen van gekwalificeerde leads, Premium Business geeft gedetailleerde zakelijke inzichten en LinkedIn Learning biedt een platform voor iedereen om te leren en hun vaardigheden te verbeteren. 

Evernote

Evernote is een app om notities te maken en te organiseren. Je kunt verschillende notitieblokken aanmaken, op verschillende apparaten. Gratis gebruikers kunnen alleen notities synchroniseren op twee apparaten, contact opnemen met klantenondersteuning via zelfbedieningsforums en hebben geen toegang tot gekoppelde notitieblokken. Ook kunnen ze niet offline werken in de app. De basisversie heeft ook beperkingen op de maximale grootte van notities en het aantal maandelijkse uploads naar de app, maar als je upgrade naar een Premium-versie, kom je die beperkingen niet meer tegen en kun je synchroniseren met meerdere apparaten. 

Spotify

Met de Spotify-app kunnen gebruikers hun favoriete muziek streamen, vanaf hun computer of telefoon. Met de gratis versie kan muziek worden gestreamd, maar er staan reclames tussen de nummers en consumenten kunnen niet naar specifieke nummers springen. De Premium-versie daarentegen heeft offline afspeellijsten, maakt individuele trackselectie mogelijk en consumenten kunnen verbinding maken met andere apparaten, zoals slimme speakers. 

Zapier

Zapier stelt gebruikers in staat om verschillende digitale tools aan elkaar te koppelen, via een reeks van automatische triggers. Gratis gebruikers kunnen alleen Zaps per keer aanmaken, terwijl Premium-consumenten toegang hebben tot meerdere stappen en dus complexere automatisering kunnen uitvoeren. Een eerste trigger zou bijvoorbeeld een enquête zijn, die wordt ingediend op Google Forms en een daaropvolgende taak om die enquêtegegevens over te brengen naar een database met e-mailcontacten. 

Laat jouw bedrijf groeien met Mollie

Welk bedrijfsmodel je ook kiest, eenvoudige betalingen zijn de sleutel tot een hogere conversie – vooral nu abonnementsbetalingen steeds populairder worden. Als de snelst groeiende betalingsverwerker in Europa ontwikkelen we producten zoals SaaS-betalingen om jouw bedrijf te helpen groeien.

Laat je bedrijf groeien met Mollie
Ontdek meer