Best practices voor je e-commerce checkout

Voor online retailers kan het checkout-proces een zorg én een zegen zijn. Als de combinatie ‘paginadesign x betaalmethodes’ klopt, dan zijn klanten gek op je. Maar is er iets mis, dan kunnen je conversies daar behoorlijk onder lijden. Kortom: je checkout-ervaring op orde krijgen is essentieel om van bezoekers klanten te maken.

Wil je van shoppers klanten maken, dan is een goede checkout-ervaring een must. Online winkelen moet eenvoudig zijn, iedere extra klik is een afleiding en hetzelfde geldt voor online betalingen. Bij Mollie geloven we dat een aantal van de beste e-commerce checkout oplossingen kunnen worden gevonden door te kijken hoe andere webshops het aanpakken. Als betaalspecialisten helpen we onze klanten hun betaalstrategie te verfijnen en te begrijpen welke betaalopties ze nodig hebben.

Daarom zetten we graag enkele inspirerende Mollie-klanten met klantvriendelijke e-commerce checkouts in de schijnwerpers. Volg onderstaande voorbeelden en geef je shoppers een reden om te kopen — en nadien terug te komen. Mollie-klanten met klantvriendelijke e-commerce checkouts in de schijnwerpers. Volg onderstaande voorbeelden en geef je shoppers een reden om te kopen — en nadien terug te komen.

Snag biedt klanten een gelokaliseerde ervaring (en lokale betaalmethoden)

Snag checkout

Voor e-commerce bedrijven is het belangrijk de juiste betaalmethoden aan te bieden. Je klanten de gepaste betaalopties bieden is namelijk van cruciaal belang om conversie te stimuleren. Elke consument heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om betalen, daarom is het van vitaal belang om de juiste mix van betaalmethoden aan te bieden— vooral wanneer je internationaal verkoopt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bedrijven die gelokaliseerde betaalmethoden aanbieden, 69% meer inkomsten boeken.

Duurzaam modemerk Snag richtte zich aanvankelijk op de Britse markt, maar inmiddels komt een derde van hun omzet uit de EU. Ze investeren volop in het verfijnen van hun klantervaring, wat hen een Trustpilot-score van maar liefst 4.8 oplevert.

Snag is een uitstekend voorbeeld van waarom het belangrijk is een gelokaliseerde ervaring aan te bieden, zeker wanneer je internationaal uitbreidt. Via Mollie introduceerde het merk lokale talen in zijn checkout, waardoor Snags conversiepercentage verdubbelde van vier naar acht procent. Daarna voegden ze lokale betaalmethoden toe, wat het conversiepercentage van acht naar tien procent deed stijgen.

Het is goed om je klanten te voorzien van gelokaliseerde betaalmethoden, munteenheden en talen, maar je kan ook een stap verder gaan. Hoe? Door alleen de relevante betaalmethoden voor de betreffende markt te tonen. Met Mollie kies je voor elke markt de betaalmethoden die worden weergegeven in je checkout. Zo verhoog je je conversie én afrekensnelheid.

Tip van Mollie: Zorg dat je voor al je markten een passende mix van betaalmethoden aanbiedt. En dat klanten alle prijzen in hun eigen munteenheid zien.

Dr. Blend en Torfs bezorgen klanten een soepele checkout-ervaring

Torfs checkout

In e-commerce kan je checkout-ervaring een grote conversiebooster zijn. Merken met prachtige websites, maar met een slecht ontworpen of complex checkout, verliezen omzet. Een soepele, gepersonaliseerde checkout-ervaring is dan ook een must.

Nog zo’n conversiebooster: frictie verminderen door je klanten eerst de correcte betaalmethoden te tonen. Verfijn je customer journey en hou je klanten op die manier zoveel mogelijk in je e-commerce checkout flow.

Sap-en detox-expert Dr. Blend toont Apple Pay al aan het begin van het checkout-proces. Klanten weten dus meteen dat ze kunnen betalen zonder al hun gegevens te hoeven invoeren (die zijn al bekend bij Apple). Dr. Blend vermindert op deze manier het aantal clicks en verhoogt zo conversie. Anders gezegd: hoe minder clicks, hoe meer conversie.

Een ander voorbeeld van hoe een conversie-geoptimaliseerde checkout verkoop stimuleert: Belgisch schoenenverkoper Torfs. Torfs toont een Bancontact QR-code in zijn checkout, zodat shoppers onmiddellijk kunnen betalen.

Dr. Blend en Torfs zijn voorbeelden van merken die frictie vermijden. Op die manier maken ze het hun klanten zo gemakkelijk mogelijk om te betalen. Vergeet trouwens niet om ‘mislukte’ checkout flows te creëren, zodat het traject van je klant ook vlot verloopt wanneer een betaling mislukt. Stuur je klant een bericht om uit te leggen wat mis ging en waarom. Mollie biedt features om je daarbij te helpen.

Tip van Mollie: QR-codes zijn een handige manier om klanten vlot en probleemloos te doen overschakelen van desktop naar smartphone shopping.

Ysé en Respire gebruiken e-commerce platforms om te groeien

Respire checkout

Een op maat gemaakte webshop creëren is een goede manier om alles onder controle te houden terwijl je je bedrijf opbouwt, maar het kan duur en tijdrovend zijn. Werken met e-commerce platforms vermindert kosten, vereenvoudigt het proces én kan invloed hebben op hoe je checkout eruit ziet en werkt.

Sommige e-commerce platforms leggen bepaalde restricties op, zoals het niet toestaan van geïntegreerde betaalpagina’s. Dat kan je conversie beïnvloeden. De beste bedrijven zien zulke beperkingen echter als opportuniteiten. Met Mollie krijg je een reeks integraties met toonaangevende e-commerce platforms, waaronder WooCommerce, BigCommerce, en Magento.

Yse checkout

De webshops van Ysé en Respire gebruiken de beperkingen van het platform waarvan ze gebruikmaken in hun voordeel. Ze gebruiken de checkout flow om klanten gerust te stellen over veiligheid, en gebruiken daarbij zelfs verschillende logo’s om de gebruikte beveiliging extra in de verf te zetten.

Ysé gebruikt de betaalflow die hun klanten doorlopen op hun webshop om andere producten onder de aandacht te brengen. Bij beide merken zagen we een toename in conversie.

Tip van Mollie: Tip van Mollie: wanneer je een platform kiest om mee te werken, evalueer dan grondig de investering die het zal kosten om je webshop te beheren en te optimaliseren. Neem de tijd om uit te zoeken hoe het je checkout zal beïnvloeden.

Roeckl gebruikt een payment service provider om te groeien en te vernieuwen

Roeckl checkout

Luxury accessorymerk Roeckl is een Duits bedrijf, opgericht in 1839. Die lange levensduur is het perfecte bewijs van hun expertise over retail . Hun langdurige succes wordt bovendien gevoed door hun inspanningen om het bedrijf voortdurend te vernieuwen.

Roeckl gebruikte van oudsher point-of-sale-methoden om hun producten te verkopen. Toen online shoppen steeds populairder werd, beseften ze dat het tijd werd om het over een andere boeg te gooien. Ze besloten zich te richten op mobiele betalingen en gingen op zoek naar een partner die hen daarbij kon helpen. Van een traditionele creditcard acquirer kwam het merk uiteindelijk bij Mollie terecht.

Aan de hand van Magento 2 biedt Roeckl alle relevante betaalmethoden voor de Duitse markt: PayPal, Klarna en Debet- en kredietkaarten. Het merk werkt samen met Mollie en een andere third-party agency om technologieën te integreren, om zijn klanten op die manier van een soepele checkout- en betaalervaring te voorzien.

Interessant: ‘win mobile’ was een missie waarin het hele merk investeerde, van de top van de organisatie tot de onderste laag. Die focus hielp het merk een opmerkelijke klantervaring af te leveren en groei te stimuleren via mobile commerce .

Tip van Mollie: zorg ervoor dat je checkout geoptimaliseerd is voor alle apparaten, inclusief smartphones en tablets.

Bied je e-commerce klanten een vlotte checkout-ervaring

Bij Mollie zijn we dagelijks bezig met checkout-conversie en evalueren we continu wat we kunnen doen om onze klanten te helpen meer te verkopen. Daarom is onze gehoste betaalpagina geoptimaliseerd voor conversie en kan je rekenen op een uitstekende klantervaring. We bieden ook een resem betaalfeatures en toonaangevende en gelokaliseerde betaalmethoden om de groei van je bedrijf te stimuleren. Ontdek meer over betalingen met Mollie.

Kies voor een optimale betaalervaring.