Wat zijn digital wallets in e-commerce?

De sector van digital wallets is een van de snelst groeiende ter wereld. Volgens tech-onderzoeksbureau CB Insightsgroeit de huidige mondiale waarde naar verwachting van $1B naar meer dan $7B in 2027. Maar wat zijn digital wallets precies, en wat moet je er als e-commerce ondernemer over weten?

Wat zijn digital wallets?

Een digital wallet is een virtuele plek waar je de digitale versies van je fysieke bankkaarten en creditcards (Apple Pay) kunt opslaan, of apps die rechtstreeks verbonden zijn met je bankkaarten of creditcards (PayPal).

Ook kun je er bijvoorbeeld concertkaartjes, klantkaarten, vouchers en cadeaubonnen opslaan.

Europa heeft grote plannen om digitale versies van identiteitsbewijzen en gezondheidsverklaringen in te voeren, maar vooralsnog gaat het bij digital wallets vooral om betalingen.

Hoe werkt een digital wallet?

Als je zelf je digital wallet gebruikt, wordt de betaling in gang gezet via Magnetic Secure Transmission (MST) of Near Field Communication (NFC). Apple en Android gebruiken NFC, Samsung-toestellen gebruiken beide. Een QR-code scannen om een betaling te starten kan ook, maar is veel minder gebruikelijk dan NFC.

Voor online aankopen is het proces min of meer hetzelfde als wanneer je je creditcardgegevens handmatig invoert, behalve dat het sneller gaat omdat alle gegevens al zijn opgeslagen. Meestal hoef je alleen je biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk of gezichtsscan, via je smartphone te verstrekken om de transactie te autoriseren.

Door deze frictie uit de check-out te halen, kun je als e-commerce business je conversie boosten.

Zijn digital wallets veilig?

Yes, digital wallets are very secure. Most digital wallets use tokenization, which means that each transaction generates a random token that validates the transaction. A token is a 15 or 16 digit number that is sent in place of your card’s actual data.

Om een transactie te bevestigen is er meestal een biometrisch gegeven nodig, bijvoorbeeld een vingerafdruk, gezichtsscan, irisscan of stem-match.

Als er al fraude plaatsvindt, is dat meestal aan de menselijke kant van de technologie. Bjjvoorbeeld doordat iemand z’n wachtwoord deelt, iets koopt op een frauduleuze website, of onvoorzichtig omgaat met kaartgegevens.

Europe kent twee hoofdtypes: digital wallets op basis van het toestel (Apple Pay en PayPal OneTouch) en digital wallets van derden die gebonden zijn aan het land waar de klant woont (iDEAL, Klarna, Bancontact, Poste Pay, Payconiq, Paylib, Paydirekt).

Zo wordt Apple Pay gebruikt door klanten in heel Europa, maar kunnen alleen klanten met een Nederlandse bankrekening of creditcard iDEAL gebruiken.

Wat zijn super wallets?

De extreme fragmentatie van de markt voor digital wallets, de interesse van overheden in digitale vormen van identificatie en de snelgroeiende interesse van consumenten in mobiel betalen betekenen dat de markt rijp is voor de super wallet. Dat is één digitale plek waar betalingen, verzekeringen, identiteitsgegevens, gezondheidsdata, beleggingen en cryptovaluta samenkomen.

Volgens CB Insights is deze ontwikkeling al gaande in Azië, waar betaalapps maaltijden, taxi’s, hotels, beleggingen, verzekeringen en games allemaal in één app aanbieden. Op dit moment zijn AliPay en WeChat de grote spelers.

Super wallets komen ook naar de Europese markt. Zowel gevestigde als nieuwe spelers bieden allemaal op één plek producten aan met spaarrekeningen, BNPL, korte-termijnkredieten, cryptohandel en tools voor factuurbeheer. Sommige vragen zelfs een eigen bankvergunning aan.

Wat je moet weten over digital wallets en e-commerce

Als je alleen een online winkel hebt, dan hoef je niet zo veel te weten over digital wallets. Vanaf 2022 biedt je betaalpartner waarschijnlijk al de mogelijkheid om bekende aanbieders als Apple Pay, Mastercard en Visa te integreren, naast de landspecifieke platforms voor het land waarin je verkoopt.

Omdat het, behalve wat tijd om alles in te richten, niets kost om verschillende betaalmethodes aan te bieden, is het de moeite waard om een zo breed mogelijk aanbod te kiezen.

Laat je bedrijf groeien met Mollie

Met Mollie bied je al je Europese klanten heel eenvoudig hun favoriete betaaloptie aan. Dat kan het verschil betekenen tussen conversies en afhakers. Ontdek welke digital wallets en betaalmethoden Mollie ondersteunt.

Kies voor een optimale betaalervaring.