De gids over alternatieve betaalmethoden

Op een zomeravond in 1966 ontketende een stukje plastic een stille Europese revolutie in een voormalige schoenenfabriek in Northampton, England. Waarom? Die fabriek was het toenmalige hoofdkwartier van Barclays Bank, en dat stukje plastic was de eerste kredietkaart van Europa.

In die tijd betaalden mensen zowat alles met cash; het hoeft dus niet te verbazen dat ze aanvankelijk wat op hun hoede waren voor kredietkaarten. Maar slechts enkele jaren na de lancering waren er al miljoenen exemplaren in omloop. Bankkaarten werden zelfs nog populairder met de introductie van de debetkaart in de jaren 80 en pinbetalingen in de jaren 90.

Decennialang waren cash en bankkaarten een vast waarde, maar daar komt nu stilaan verandering in. Want een golf van nieuwe en constant evoluerende betaalopties (gedreven door en ontwikkeld met nieuwe technologieën) schudt het landschap van de betaalmiddelen flink door elkaar — vooral online. Deze betaalmethoden zijn doorgaans gekend onder de term ‘alternatieve betaalmethoden’ (‘alternative payment methods’ of APM’s).

Uiteraard blijven bankkaarten een erg populaire betaalmethode. Maar als je een e-commercezaak runt, is het van cruciaal belang om de verschillende alternatieve betaalopties te kennen én te begrijpen wat ze jouw klanten en je onderneming kunnen bieden. In dit artikel helpen we je de juiste betaalkeuzes maken zodat je je groei kan stimuleren.

Soorten alternatieve betaalmethoden

Het begrip ‘alternatieve betaalmethoden’ staat voor alle manieren van betalen, exclusief cash of grote internationale kaartsytemen zoals American Express of Mastercard. Er zijn verschillende soorten APM’s, zoals:

Overschrijvingen

Overschrijvingen laten klanten toe om rechtstreekse betalingen uit te voeren vanaf hun bankrekening. In Europa zijn overschrijvingen erg populair. Veel Europese landen hebben een (of meerdere) populaire overschrijvingsmethoden, zoals Bancontact, iDEAL in Nederland en SOFORT in Duitsland.

Als je internationaal verkoopt, is het essentieel dat je weet welke overschrijvingsmethoden klanten in verschillende landen verkiezen. In een recent onderzoek naar de meest populaire betaalmethoden in de belangrijkste e-commercemarkten van Europa vroegen we respondenten naar hun favoriete betaalmethode. Daaruit blijkt dat Bancontact de favoriete betaalmethode is van 46% van de Belgische consumenten. In Nederland spant iDEAL de kroon: 58% van de consumenten daar verkiest deze betaaloptie.

Wat is jouw favoriete betaalmethode wanneer je in eigen land een online aankoop doet?

Intro-to-APM-In-text-visual-2 (2)

Domiciliering

Bij domiciliëring krijg je de toestemming om de bankrekening van een klant te debiteren; zolang je hem natuurlijk op voorhand laat weten welk bedrag je zal afboeken en wanneer. Domiciliëring kan worden gebruikt voor onder andere abonnementsbetalingen en maandelijkse donaties, tot zelfs betalingen in meerdere aflossingen.

In Europa is SEPA de populairste speler wat betreft domiciliëring. Dankzij onze moeiteloze betaaloplossing kan je deze betaalmethode makkelijk implementeren. Je klanten tekenen een mandaat, zodat jij de bedragen van hun bankrekening mag halen. Met Mollie kunnen klanten het mandaat tekenen via Belfius, kredietkaart, Bancontact, de KBC/CBC-betaalknop, iDEAL en SOFORT-overschrijvingen.

Binnenlandse betaalkaartsystemen

Deze kaartsystemen werken net als wereldwijde betaalkaartsystemen, zoals Visa en Mastercard, maar worden enkel in specifieke markten aanvaard. Cartes Bancaires en PostePay zijn voorbeelden van binnenlandse betaalkaartsystemen.

In Frankrijk is Cartes Bancaires de populairste betaalmethode voor aankopen bij binnen- en buitenlandse handelaars.

Elektronische portefeuilles (e-wallets)

E-wallets zijn een manier om geld digitaal op te slaan. Gebruikers laden hun e-wallet op via een bankoverschrijving of een bankautomaat. Ze kunnen het bedrag in hun e-wallet dan gebruiken om goederen of diensten aan te kopen.

PayPal is een voorbeeld van een e-wallet, maar gebruikers kunnen deze methode ook gebruiken als een 'pass-through wallet' (meer daarover lees je hieronder).

Pass-through wallets

Deze portefeuilles werken zoals elektronische kaarten die consumenten kunnen gebruiken voor online transacties. Als je je pass-through wallet gebruikt voor fysieke betalingen, wordt de betaling over het algemeen geïnitieerd via een magnetic secure transmission (MST) of near-field communication (NFC).

Voor online aankopen is het proces gelijkaardig aan dat van betalingen met een kredietkaart, maar het gaat doorgaans sneller, omdat de vereiste gegevens automatisch ingevuld worden. Meestal moet een gebruiker enkel biometrische informatie opgeven - zoals een vingerafdruk of een gezichtsscan - om de transactie goed te keuren. Dat neemt heel wat drempels weg bij de checkout en boost de conversie van je e-commercezaak.

Apple Pay in Google Pay zijn voorbeelden van pass-through wallets.

Buy Now, Pay Later (BNPL)

Consumenten kunnen ‘Buy Now, Pay Later’, ook wel ‘achteraf betalen’ genoemd, gebruiken om aankopen te doen en die pas later in één keer of in meerdere aflossingen te betalen. Voor e-commercezaken is BNPL een manier om shoppers meer flexibiliteit en een betere klantervaring te bieden, wat de conversie en gemiddelde bestelwaarde kan verhogen.

Intro-to-APM-In-text-visual-4 (1)

In België is Klarna een van de meest gekende BNPL-aanbieders; in Nederland biedt ook in3 een oplossing voor gespreid betalen. BNPL wordt in Europa steeds populairder en is vooral in trek in Duitsland en Oostenrijk.

Alternatieve betaalmethoden zijn goed voor je onderneming

De groei van alternatieve betaalmethoden wordt gestimuleerd door verschillende factoren. Enerzijds creëert de snelle evolutie van technologie nieuwe opportuniteiten voor de financiële wereld (zoals API’s en open bankieren). Anderzijds stuwt de toenemende vraag naar mobile commerce en mobiele betalingen hun populariteit.

Een andere reden waarom alternatieve betaalmethoden steeds populairder worden, is het feit dat ze zowel ondernemingen als consumenten heel wat voordelen bieden.

Moeiteloze Betalingen

De meeste alternatieve betaalmethoden bieden een snelle, soepele betaalervaring. Dat biedt shoppers niet alleen een betere klantervaring, het helpt ook om jouw conversie te verhogen.

Verhoogde conversie

De favoriete betaalmethoden van jouw klanten aanbieden is de sleutel tot meer conversie. Uit ons Europees e-commercerapport blijkt dat 87% van de consumenten het belangrijk vindt dat retailers hun favoriete betaalmethode aanbieden wanneer ze online shoppen. Een vlotte en efficiënte betaalmethode is bovendien de doorslaggevende factor in hun beslissing om iets te kopen.

De favoriete betaalmethoden van je klanten kennen en aanbieden is dus cruciaal om het aantal achtergelaten winkelmandjes te beperken en je omzet een boost te geven.

Word sneller betaald

Heel wat alternatieve betaalmethoden bieden instant overschrijvingen, in tegenstelling tot kaartbetalingen, waarbij het vaak tot wel 5 dagen duurt vooraleer het bedrag op jouw rekening verschijnt. Deze snelle betaling zorgt ervoor dat je makkelijker een gezonde cashflow kunt aanhouden en je geld efficiënter kunt beheren.

Minder kosten

Door alternatieve betaalmethoden te gebruiken betaal je mogelijk minder vergoedingen dan bij kaartbetalingen. Zeker wanneer je interchange fees kunt vermijden. Aangezien heel wat Europese consumenten deze alternatieve betaalmethoden graag gebruiken, kan je zo heel wat geld besparen.

Bied alternatieve betaalmethoden aan om groei te stimuleren

Het betaallandschap evolueert snel en het ziet ernaar uit dat alternatieve betaalmethoden bij consumenten steeds populairder worden. In sommige Europese landen worden ze zelfs de eerste keuze van shoppende klanten.

Betaalkaarten zijn nog steeds enorm populair. Maar om ervoor te zorgen dat je van zoveel mogelijk bezoekers betalende klanten maakt, is het belangrijk dat je een mix van betaalmethoden aanbiedt. Die mix bestaat idealiter uit overschrijvingen, achteraf betalen en een reeks digitale portefeuilles.

Op die manier creëer je meer opportuniteiten om van websitebezoekers effectief kopers te maken én om de best mogelijke klantervaring te bieden.

Bied shoppers de beste betaalmethoden met Mollie

Bij Mollie bieden we een moeiteloze betaaloplossing die je toelaat om meer dan 25 betaalmethoden te aanvaarden, waaronder grote betaalkaartsystemen, bekende en groeiende alternatieve betaalmethoden. Onder deze alternatieve betaalmethoden vallen onder andere binnenlandse overschrijvingen zoals Bancontact en iDEAL, digital wallets en ‘buy now, pay later’-opties. Het is heel eenvoudig om betaalmethoden toe te voegen of te verwijderen en om onze betalingen te integreren in jouw website; of je nu een e-commerceplatform of een op maat gemaakte oplossing gebruikt.

Kies voor Mollie en krijg ook:

– Verbeterde conversies met direct checkout en Mollie Components

– Vlekkeloze terugboekingen, nabestellingen en annuleringen

– Eenvoudig zakendoen met Mollie-app

– Transparante prijzen zonder verdoken kosten of lock-in contracten

– Persoonlijke ondersteuning van onze meertalige teams in heel Europa

– Makkelijk betalingen beheren in het Mollie Dashboard

– Een ruim aanbod integraties om je groei te versterken

Ontdek meer over betalingen met Mollie of word klant en aanvaard meteen betalingen met onze moeiteloze oplossing.

Krijg betere betalingen.