Er zijn geen standaardregels die bepalen waar je moet beginnen met testen. Maar wat je ook doet, kijk altijd kritisch naar onderstaande onderdelen. Ze hebben een grote impact op je conversie.
Belangrijke onderdelen voor je conversie
Headings: De lengte en inhoud
Afbeeldingen: Formaat, positie, stijl, aantal, achtergrondafbeelding of galerij
Productspecificaties: Een neutrale lijst van de productfuncties, of een lijst met de belangrijkste voordelen voor de klant
Prijs: Zichtbare kortingen, uitverkoop-data, verzendkosten
Betaling: Betaalmethodes, lengte van het betaalproces
Formulieren: Plek, beschrijving, ontwerp, optionele velden, volgorde van de velden
Terugkerende onderdelen van je site
Elke site heeft terugkerende onderdelen die je op vrijwel elke pagina vindt. Kijk of je daar iets vindt wat je kunt verbeteren.
Header
Footer
Sitenavigatie
Zoekfunctie
Chat
Verkoopbanner
Hieronder vind je ideeën (versies A, B en C) over wat je kunt testen (scroll naar rechts om de volledige tabel te zien):
Homepage
Je homepage is de eerste pagina die jouw klanten zien. Zorg ervoor dat die niet meteen hun eindstation is, maar dat klanten zich welkom voelen en doorklikken.
Je klant moet overtuigd worden dat dit dé plek is waar ze willen zijn.
Ze worden aangemoedigd om verder te klikken. Verhoog de tijd dat je klanten op deze pagina doorbrengen. Maak hiervoor gebruik van visuele elementen zoals foto’s, grafieken en speciale aanbiedingen.
Met een A/B test op de homepage ontdek je welke afbeeldingen de grootste impact hebben op je doelgroep.
Kijk of je pagina verbeterd kan worden met behulp van het gaze-cueing effect: Je klanten kijken naar waar de mensen op afbeeldingen naar kijken.
Heb je rechts op je pagina een belangrijke CTA? Plaats dan links ervan een afbeelding van mensen die naar rechts kijken.
Categoriepagina
Op de categoriepagina van je site staan alle producten die tot dezelfde categorie behoren. Hier filteren en bekijken klanten jouw artikelen. Met een A/B-test onderzoek je of ze een bepaalde voorkeur hebben voor een lay-out. Zien ze liever 3, of 5 items op een rij? En hoeveel producten toon je per pagina?
Laat klanten kiezen bij het sorteren van je items. Geef ze opties als:
Nieuwste items eerst
Best verkopende items eerst
Sorteer op prijs
Houd altijd het anchor-effect in je hoofd. Dit betekent dat je klanten onbewust alle producten vergelijken met de eerste prijs die ze zien.
Zien ze eerst een T-shirt van € 10, dan zijn alle volgende items die meer kosten ‘duur’. Toon je eerst een item van € 100, dan vallen de prijzen die daarna komen mee.
Zorg er daarom voor dat je altijd eerst een duurder item laat zien.
Let op: Dit geldt niet voor alle sectoren. Soms kun je een klant afschrikken als je te dure items laat zien. Dit zie je terug in een hoge bounce rate.
Productpagina
Op de productpagina vind je alle belangrijke informatie over het product:
Naam
Afbeeldingen
Beschrijving, materialen, etc.
Prijs
Het doel van deze pagina is je klanten overhalen een aankoop te doen. Hieronder beschrijven we wat je kunt testen om je conversierate te verbeteren:
Checkout
Als je klanten tot de checkout komen, zijn ze maar een paar stappen verwijderd van het plaatsen van hun bestelling. Gebruik A/B-testing om ervoor te zorgen dat ze niet meer wegklikken en maak je checkout-proces zo simpel mogelijk.
Let op onderdelen als:
Kortingsbonnen: Sommige webshops plaatsen het veld voor kortingscodes op een duidelijke plek in de checkout. Klanten kunnen ongeduldig worden als ze te lang moeten zoeken naar dit veld. Aan de andere kant kan een te zichtbaar kortingsveld ervoor zorgen dat klanten wegsurfen om op zoek te gaan naar een kortingscode. Als ze geen kortingscode vinden, is er een kans dat ze niet terugkomen.
Vertrouwen: Als je klanten hun vertrouwen verliezen bij de checkout, is de kans klein dat ze het bestelproces afronden. Let daarom op onderdelen die vertrouwen uitstralen. Denk aan waarborgzegels, transparantie over de verzendkosten en informatie over het retourproces. Met een A/B-test bepaal je de ideale grootte, plek en volgorde van deze onderdelen.
Formulieren: Test je checkoutformulieren om zeker te weten dat ze niet te lang of ingewikkeld zijn. Als het te lang duurt om je gegevens in te vullen, kan een klant ongeduldig worden en je pagina wegklikken. Test een one-page checkout, een multi-page checkout en probeer auto-fill voor de formulieren.