Met e-commerce starten? De complete gids voor jouw e-commercebusiness

Veel mensen dromen ervan: een eigen webshop starten. Om je passie te delen met de rest van de wereld, of gewoon om extra inkomsten te genereren. We schreven een compleet stappenplan met alles waar je rekening mee moet houden als je met e-commerce gaat beginnen. Van opstartkosten tot marketing, en van de productkeuze tot de bekende valkuilen. Lees snel verder!

Wat is e-commerce?

E-commerce staat voor 'electronic commerce'. E-commerce betekent letterlijk 'elektronische handel'. Over het algemeen wordt hiermee de onlineverkoop van producten bedoeld, maar het begrip e-commerce gaat breder dan dat. In dit artikel richten we ons op het starten met e-commerce: Het beginnen van een webshop waar je fysieke of digitale producten verkoopt.

Je webshop optimaliseren: 7 tips voor een gebruiksvriendelijk design 

Waarin kun je een webshop beginnen?

De e-commercesector is al jaren groeiende, en door COVID-19 heeft online shoppen een extra boost gekregen. Je kunt het je zo gek niet bedenken of je kunt het verkopen. Waarin je een webshop begint is afhankelijk van je motivatie.

Je start een webshop:

 1. 1. Omdat je een passie of hobby hebt en dit met de wereld wilt delen. Denk aan een sport waar je gek op bent, maar waar nog maar weinig voor te koop is, of bijzonder handwerk.

In dit geval weet je dus meteen waarin je jouw webshop gaat starten. Maar hoewel passie belangrijk is, is het nog steeds belangrijk goed marktonderzoek te doen naar het product dat je gaat verkopen. Hierover vertellen we je later meer.

 1. Om geld te verdienen, het maakt je niet zoveel uit waarin, als het maar winstgevend is. Er zijn verschillende manieren om een passend product te vinden:
 • Gebruik zoektermen of zoekgedrag als basis voor je productonderzoek.
 • Bekijk bestsellers op Bol.com, Amazon en Etsy.
 • Bekijk trends op Pinterest, Reddit en Google Trends.
 • Optimaliseer een populair product.
 • Volg het nieuws: Waar liggen ergernissen of problemen? Hoe kun je hierop inspelen?

Onthoud dat hoe lager de productwaarde is, hoe meer je moet verkopen om winst te maken. Daarnaast waaien trends ook weer over; bereid je daarop voor. Het is interessant om een niche te kiezen die populair blijft.

Let daarnaast op je leverancier(s). Hoe lastig is het om jouw product te kopen? Waar bevinden je leveranciers zich? Heb je een back-upplan als jouw leverancier niet aan je vraag kan voldoen?

Tot slot zijn sommige producten duurder om op te slaan vanwege hun omvang, of bederfelijk. Zo groeit de online foodsector sterk, maar het is wel een niche waarbij een goede voorbereiding cruciaal is als je je hierin wilt specialiseren.

Een webshop bouwen: welke e-commerceplatformen zijn er?

Er zijn veel verschillende e-commerceplatformen. Je kunt ze grofweg opdelen in 3 soorten. Veel van de bekende platformen zijn makkelijk te koppelen met Mollie:

 1. Open source e-commerceplatformen hebben een openbare code om je webshop 100% aan te passen aan jouw wensen. Je hebt hiervoor wel technische kennis nodig. Voorbeelden van dit soort platformen zijn Woocommerce en Prestashop.
 2. Software-as-a-Service (SaaS) e-commerceplatformen zijn kant-en-klare pakketten die worden onderhouden door de aanbieder. Je hebt hiervoor geen technische kennis nodig. Zie het als een plug-and-play platform.
 3. Headless commerce of Commerce-as-a-Service (CaaS) zijn platformen waarbij de frontend en backend van je website los van elkaar functioneren. Deze platformen integreer je makkelijk in marktplaatsen. Een voorbeeld van dit soort platformen is Magento 2.

Waar let je op bij het kiezen van je e-commerceplatform?

Het aanbod is groot, maar uiteindelijk is het ideale e-commerceplatform een persoonlijke keuze. Vind je het platform makkelijk werken? Heb je er feeling mee? Ben je misschien al vertrouwd met het platform?

Het is belangrijk om vanaf het begin rekening te houden met de voor- en nadelen van de systemen. Beantwoord daarom de volgende vragen bij het zoeken naar je e-commerceplatform:

 • Welke producten verkoop je en hoeveel producten verkoop je?
 • Wat is je budget? Wil je het in één keer groot aanpakken of kies je liever voor een abonnement dat je kunt upgraden? Hoe snel en makkelijk moet je webshop op te schalen zijn? Is er een gratis testversie?
 • Wat is belangrijker: flexibiliteit (zelf je platform kunnen aanpassen) of kies je voor een abonnementsformule en kant-en-klare templates?
 • Is een simpele webshop goed genoeg of wil je extra’s kunnen toevoegen via plug-ins en tools?
 • Welke betaal- en verzendmogelijkheden bieden ze?
 • Waar worden de (klant)gegevens opgeslagen? Hoe zijn jouw gegevens beschermd? Een onveilige webshop kan de reputatie van je bedrijf schaden en veel geld kosten. Zorg er daarom voor dat de beveiligingsnormen worden gehandhaafd. Denk hierbij aan maatregelen als tweefactorauthenticatie en SSL-certificaten. Lees meer over veilige webshops in ons artikel over websitebeveiliging.

Wat zijn de kosten bij de opstart van een e-commercebedrijf?

Online ondernemingen zijn heel schaalbaar. Je kunt beginnen met een klein budget of meteen groot uitpakken. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het aantal uren dat je er zelf (gratis) in kunt stoppen. Hoe meer je zelf kunt doen, hoe minder je betaalt om het uit te besteden.

Met welke kosten moet je eenmalig, maandelijks en op variabele basis rekening houden?

1. Opstartkosten

De eerste investeringen die je doet, vallen onder de opstartkosten. Dit zijn bijvoorbeeld de domeinregistratie, je inschrijving bij de KBO en natuurlijk de inkoop van je product.

Andere uitgaven zijn eventuele naamregistratie, betalingen voor je logo en huisstijl, aankoop van meubilair, een computer en huur voor de opslag van je goederen of kantoorruimte.

Let tot slot goed op je documentatie en wettelijke verplichtingen.

 • Heb je je naam, adres en ondernemingsnummer op de site staan?
 • Voldoe je aan alle vereisten voor de wettelijke verplichtingen van de bescherming van persoonsgegevens?
 • Ben je goed ingedekt in je Algemene Voorwaarden?

Laat al je documenten nakijken door een ervaren jurist. Het is een eenmalige investing waar je veel profijt van hebt.

2. Maandelijkse kosten

Na de eerste investeringen heb je elke maand terugkerende kosten, wat je inkomsten ook zijn. Gelukkig kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Ga je voor een gratis versie, een basisversie of een uitgebreidere versie? We noemen een paar veelvoorkomende maandelijkse kosten:

 • Hosting: Het online hebben van je website.
 • Huur: Magazijnkosten voor de opslag van je product, of de huur van je kantoor.
 • Keurmerken: Een keurmerk vergroot de betrouwbaarheid van je webshop.
 • Boekhouding: Als je je boekhouding uitbesteedt, betaal je een maandelijks bedrag. Er zijn veel softwarepakketten die je helpen met het bijhouden van je administratie. Bekende namen zijn Moneybird, Moneymonk, en Jorrt (allemaal te koppelen met Mollie)
 • Klantenservice: Tevreden (en terugkerende!) klanten zijn belangrijk voor het succes van je webshop. Het is daarom belangrijk om goed bereikbaar te zijn en hulp te kunnen bieden bij vragen of problemen. Dit kan via een chatbot in je eigen webshop, een formulier, maar ook telefonisch, via WhatsApp, of zelfs via social media.
 • Fulfillment: Fulfillment is het hele proces van het ontvangen en verzenden van je goederen. Vanaf het moment dat je product jouw magazijn binnenkomt, tot een klant iets bij je bestelt én het bezorgmoment een paar dagen later.

Als beginnende webshop kun je dit hele proces vaak nog zelf afhandelen, maar wat doe je als je tenantallen of honderden bestellingen per dag moet verwerken? Je kunt zelf je pakketjes naar het postkantoor brengen, maar de kosten hiervoor zijn vaak hoog. Als je gebruikmaakt van een tussenpartij (pakketstapelaar) profiteer je vaak van volumekortingen.

3. Variabele kosten

Hieronder vallen investeringen zoals je inkoop, verpakkingsmateriaal, verzendkosten en verzekeringen. Ook de transactiekosten van je betalingspartner zijn variabele kosten.

Een belangrijk onderdeel van het aankoopproces zijn de betaalopties die je aanbiedt. De bekendste betaalmethode in Nederland is iDeal, maar wat als jouw klant liever betaalt via PayPal< /a>, met een bekende tegoedbon of creditcard?

Met een betalingspartner (Payment Service Provider, PSP) zoals Mollie kunnen alle bekende betaalmethodes gemakkelijk worden gebruikt in je webshop. Je betaalt per transactie, en ondertussen zijn alle betalingen beveiligd voor zowel jou als je klant (en voldoe je aan alle beveiligingseisen!).

4. Je marge berekenen

Alle bovenstaande kosten (plus btw en onverwachte kosten) moet je meenemen in het berekenen van je verkoopprijs. Zorg ervoor dat I deze berekeningen goed uitvoert.

Vooral de variabele kosten zoals de logistiek, betalingen en verpakkingen worden vaak onderschat. De kosten per bestelling zijn vaak hoger dan je denkt en het is lastig deze kosten goed in te schatten.

Starten met e-commerce: Tips & tricks | Verschillende soorten kosten

Je producten verkopen: marketing voor je webwinkel

Het is misschien wel de grootste valkuil bij online ondernemingen: de marketing. Sommige webshops vergeten het zelfs compleet! Maar hoe krijg je mensen in je winkel als je niet midden in een bruisende winkelstraat staat?

1. Voordat je begint: doe marktonderzoek en je onderscheid je van concurrenten

Je hebt een goed idee, maar is er vraag naar? Voordat je begint met je webshop is het belangrijk om aan marktonderzoek te doen. Bepaal of jouw product interessant is, wie je concurrenten zijn en wat ze doen.

Hoe concurreer je?

Wat heeft jouw competitor te bieden en waarom ben jij beter? Onderscheid je met unieke producten, een scherpe prijs, foto’s, je merkverhaal of andere USP’s (unique selling points).

Wie is je doelgroep?

Als je beslist dat jouw product potentie heeft, is het tijd om je doelgroep te leren kennen. Wie zijn jouw klanten? Waar zijn ze? Hoe bereik je ze? Wat willen ze? Welke kleuren vinden ze mooi? Hoeveel geld willen ze uitgeven? En welke uitstraling vinden ze aantrekkelijk?

Denk aan het ontwerp van je website

I hebt maar 2.5 seconds om een eerste indruk te maken. Let daarom op de structuur van je website. Als een bezoeker niet vindt wat hij zoekt, is hij snel weg.

2. Je webshop is online, wat nu?

Op basis van je marktonderzoek heb je de perfecte webshop gebouwd. I product is precies zoals je wilde en je hebt je verkoopprijs goed doordacht. Je webshop gaat live en nu is het wachten op de eerste bestellingen. Waar moet je sowieso rekening mee houden?

Zorg dat consumenten je vinden (zoekmachineoptimalisatie)

De beste manier om gevonden te worden is via Google of andere zoekmachines. Het kan even duren voordat Google jou ziet als een interesting optie om bovenaan te plaatsen in de zoekresultaten. Of Google jou op nummer één of op pagina honderd zet is onder andere afhankelijk van:

 • De inhoud van je webshop: heb je content die jouw doelgroep helpt om tot een aankoop te komen? Denk aan goede productomschrijvingen, foto’s, video’s, veelgestelde vragen etc.
 • Hoe snel laadt i webshop?
 • Is je site veilig? Voldoet hij aan alle veiligheidseisen?

Je kunt je online zichtbaarheid verder vergroten door bijvoorbeeld te kiezen voor betaalde advertenties op Google, Google Shopping, social media platformen of als banner op andere websites.

Krijg reviews

We schreven al over keurmerken, maar een andere handle om het vertrouwen te vergroten is via reviews. Plaats ze prominent op je website en maak reviews achterlaten zo makkelijk mogelijk.

Gebruik social media

Je kunt social media gratis gebruiken, of kiezen voor betaalde advertenties of campaigns. Kijk waar jouw doelgroep zich begeeft en wees daar ook. Post regelmatig updates of nieuwe producten, en bedenk interesting acts. Overweeg ook influencers of bloggers in te zetten voor je marketing, als dat past bij jouw product en doelgroep.

Kies voor e-mailmarketing

E-mailmarketing is een belangrijke tool om klanten te bereiken. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk een groot e-mailbestand opbouwt. Stuur wekelijks of periodiek een e-mail naar je bestaande of nieuwe klanten.

Zorg bij de e-mailmarketing voor een goede segmentatie. Dit betekent dat je alle klanten indeelt in de groep waarin ze horen (bijvoorbeeld bestaande klanten, terugkerende klanten). Zo kun i ze interesting in gepersonaliseerde aanbiedingen sturen.

Blijf verbeteren: A/B testing, nieuwe klanten binnenhalen en je conversieratio verhogen

Stilstaan is geen optie, en al helemaal niet in het snel veranderende e-commercelandschap. Dus ben je eenmaal online en heb je verkopen? Dan is het tijd voor de volgende stap. Hoe kun je jouw conversieratio verhogen? Hoe trek I nieuwe klanten? Welke lay-out is het aantrekkelijkst?

We schreven hier al eerder over in eleven growth articles:

Conversieratio optimalisatie voor e-commerce

Ga voor een gebruiksvriendelijke webshop en verbeter je conversieratio

A/B testing voor e-commerce

Extra: Bekende valkuilen bij het beginnen van een online shop

1. Geen rekening houden met retouren

Sommige sectoren hebben te maken met een hoog returnpercentage. Stel je eens voor dat 50% van je klanten hun bestelling terugsturen. Hoeveel zouden jouw producten dan moeten kosten? Bedenk vooraf hoe I put back in wilt omgaan en wie de kosten draagt

2. Niet genoeg productinformatie geven

Een foto zegt duizend woorden, maar een goede productbeschrijving is nèt zo belangrijk. Zorg voor duidelijke, aantrekkelijke teksten en je haalt twijfelaars over de streep, verbetert je SEO, voorkomt retouren en belast je klantenservice minder.

3. Een rommelige site zonder je klanten te verleiden

Een goede website is bijna blind te gebruiken. De meeste consumenten zijn geen digital analfabeten meer, en weten waar de website navigatie hoort te staan, wat er in de footer vermeld wordt en meer. Zorg ervoor dat jouw webshop voldoet aan de standaard ‘regels’ hiervoor.

4. Vergeten te meten

Hoe weet I nu wat werkt? Of je je tijd en geld investeert in de juiste onderdelen? Meten is weten! In als I said niet regelmatig doet mis je belangrijke inzichten over hoe jouw webshop presteert.

Er zijn veel tools die je makkelijk kunt koppelen aan je webshop, zoals Google Analytics. Zo krijg je veel informatie over je bezoekers en hun gedrag. Door de juiste zaken te meten weet je precies waar je je webshop nog moet verbeteren.

Conclusie

Op zich is het opzetten van een webshop niet moeilijk – in een paar dagen kun je online zijn. Het lastige is het denkwerk achter jouw webshop. De juiste strategie om je te onderscheiden, klanten te vinden en ze aan je te binden… het is een vak apart. Maar dat betekent niet dat I het niet kunt leren!

Ga er niet vanuit dat je alles in één keer goed doet, maar begint je webshop zo goed voorbereid mogelijk, wees kritisch en leer van je fouten.

Klaar om met Mollie aan de slag te gaan?